
Saksıda gül yetiştiriciliği nasıl yapılmalı?
Gül yetiştirirken nelere dikkat etmeliyiz?
Ev içerisinde gül yetiştirilir mi?
Selamun aleykum.
Gül aslında her yerde yetişebilecek güzellikte bir bitkidir. Fakat çok fazla güneş, geçirgen toprak yani köklerin tıkış tıkış olmayacağı bir toprakta, suyu eksiltilmeden bakılabilir. Size tavsiyem minyatür gül çeşidinden edinim, yayvan, yüksekliğinden ziyade geniş bir saksıya, geçirgen addedilebilir; pomzalı, hindistan cevizi torflu, perlitli ve dere kumlu bir karışım ile ekmenizdir. Bu ve bunun varyetesi karışımlar bilhassa evde bakılabilecek bitkilere ve kaktüslere çok uygundur. Kök çok su içinde kalıp çürüme de yapmaz böylelikle çünkü geçirgen toprak suyu emer ve alttan verir hemen.
Daha evvelden deneyimlediğiniz için son önerim, iki farklı tür edinip; bence tercihen minyatür; ikisini de farklı saksılara ekmeniz ve farklı toprak kullanmanız. Farkı çok net göreceksinizdir. Yeşil günler dilerim ^^
Aleyküm selam kardeşim eyvallah
O çelik alınır, gülden aldığımız dal önce bi budanır. Babam derisini falan soyuyordu kalem şekline getiriyordu. Sonra genişçe bir yere kılıç saplarmışız gibi saplıyoruz, bol ışık bol su bol sevgi ile besliyoruz. Sonra büyüyorlar.
çeliği biraz suda bekletme gibi durumlar da vardı dur bi araştıraım
Tamam araştır 😂
çeliği yolmadan suya koyuyoruz yapraklanınca çıkarıyoruz ekiyoruz bu kadar
Tamamdır 😂
Cevap
2Cevap
Arkadaşlar gülün nasıl yetiştirileceğini çok güzel şekilde yazmışlar zaten benim sadece 1 önerim var.
Normal gül çok büyüyor enrdeyse ağaç gibi oluyor, o saksıya sığmaz bence , daha şirin bodur güller var onlar da harika bildiğin normal gülden farkı yok sadece daha küçük, saksı için onlar çok ideal
evin içerisinde olacağını sanmıyorum güneş alan bir balkonda olabilir güller güneşi severler
Hiç yetiştirmedim
En sevdiğim çiçektir
Merhabalar,
Güller ülkemizde en çok sevilen ve en çok yetiştirilen çiçekler arasında ilk sıradadır. Çok yıllık bir çiçek olan güller, kokusu ve görüntüsüyle hediye olarak verilebilecek en güzel çiçeklerden biridir.
Saksıda gül nasıl yetiştirilir?
1- Güneş ve ışık
Güller güneşi çok severler bu nedenle günde en az 6 saat güneş ışığına maruz kalmalıdır.
2- Sulama
Güller ne çok fazla sulanmalıdır nede çok az sulanmalıdır. Kış aylarında 2 günde bir yarım çay bardağı su vermeniz yeterli olacaktır. Yaz aylarında ise aynı şekilde 2 günde bir bu sefer de 1 çay bardağı dolusu su vermelisiniz.
3- Toprak seçimi
Güller hazır topraktan ziyade humuslu kırmızı toprakları severler. Gül bakımında en çok dikkat edilmesi gereken şeyler de saksının büyüklüğüdür. Derin ve geniş saksı tercih etmelisiniz. Toprağının hava alması için saksılara küçük delikler açmalısınız bu şekilde toprak yeterince hava alır ve gelişimi daha hızlı olur. Saksı değişimi 2 yılda bir yaz aylarında yapılması daha doğru olacaktır.
4- Budama
Güllerin sağlıklı gelişimi için çiçeklerin belli aralıklarla budamasının yapılması gereklidir. Budama işlemi zayıf ve hasta dalları budama makası ile dipten kesilmesiyle yapılır.
Gül nasıl çoğaltılır?
Gülleri 3 şekilde çoğaltabilirsiniz.
Tohumlama - Tohumla çoğaltmak isteyenler için dikkat etmek gereken en önemli husus tohumun taze olmasıdır.
Çelikle çoğaltma - Bu çoğaltma türü en kolay ve en çok tercih edilen çoğaltma yöntemidir. Gülden çelik alınır ve suya batırılır. Daha sonra 21 derece de kumlu ve periltili toprağa belirli aralıklarla dikilmelidir. Çiçek yaklaşık 2 ay sonra kök verdikten sonra toprağa ekilmelidir.
Aşılama ile çoğaltma - Bitkiden bir parça alarak başka bir gül bitkisi aşılayarak gül bitkisi elde edebileceğiniz bir yöntemdir.
En Sık Sorulan Sorular
Güllerin bakımının yanlış yapılması, yeterince güneş almaması ve doğru budama yapılmaması güllerin doğru bir şekilde gelişmesine ve erken solup ölmesine neden olur. Bu nedenle güllere çok narin bir şekilde bakmak gerekir.
Bitki ve Çiçek Bakım Uzmanı
Eylül Emira Doğan
Elinize sağlık bu tavsiyelere uyarak bir kez daha deneyeceğim.