Bir dönemler kardeşim almıştı. 3 farklı gül vardı o zamanlar acemisiydik saksı için de büyütemedik mecburen köye getirip çiçekliğe diktik.
Saksıda gül yetiştiriciliği nasıl yapılmalı?
Gül yetiştirirken nelere dikkat etmeliyiz?
Ev içerisinde gül yetiştirilir mi?
Saksıda gül yetiştiriciliği nasıl yapılmalı?
Gül yetiştirirken nelere dikkat etmeliyiz?
Ev içerisinde gül yetiştirilir mi?
Merhabalar,
Güller ülkemizde en çok sevilen ve en çok yetiştirilen çiçekler arasında ilk sıradadır. Çok yıllık bir çiçek olan güller, kokusu ve görüntüsüyle hediye olarak verilebilecek en güzel çiçeklerden biridir.
Saksıda gül nasıl yetiştirilir?
1- Güneş ve ışık
Güller güneşi çok severler bu nedenle günde en az 6 saat güneş ışığına maruz kalmalıdır.
2- Sulama
Güller ne çok fazla sulanmalıdır nede çok az sulanmalıdır. Kış aylarında 2 günde bir yarım çay bardağı su vermeniz yeterli olacaktır. Yaz aylarında ise aynı şekilde 2 günde bir bu sefer de 1 çay bardağı dolusu su vermelisiniz.
3- Toprak seçimi
Güller hazır topraktan ziyade humuslu kırmızı toprakları severler. Gül bakımında en çok dikkat edilmesi gereken şeyler de saksının büyüklüğüdür. Derin ve geniş saksı tercih etmelisiniz. Toprağının hava alması için saksılara küçük delikler açmalısınız bu şekilde toprak yeterince hava alır ve gelişimi daha hızlı olur. Saksı değişimi 2 yılda bir yaz aylarında yapılması daha doğru olacaktır.
4- Budama
Güllerin sağlıklı gelişimi için çiçeklerin belli aralıklarla budamasının yapılması gereklidir. Budama işlemi zayıf ve hasta dalları budama makası ile dipten kesilmesiyle yapılır.
Gül nasıl çoğaltılır?
Gülleri 3 şekilde çoğaltabilirsiniz.
Tohumlama - Tohumla çoğaltmak isteyenler için dikkat etmek gereken en önemli husus tohumun taze olmasıdır.
Çelikle çoğaltma - Bu çoğaltma türü en kolay ve en çok tercih edilen çoğaltma yöntemidir. Gülden çelik alınır ve suya batırılır. Daha sonra 21 derece de kumlu ve periltili toprağa belirli aralıklarla dikilmelidir. Çiçek yaklaşık 2 ay sonra kök verdikten sonra toprağa ekilmelidir.
Aşılama ile çoğaltma - Bitkiden bir parça alarak başka bir gül bitkisi aşılayarak gül bitkisi elde edebileceğiniz bir yöntemdir.
En Sık Sorulan Sorular
Güllerin bakımının yanlış yapılması, yeterince güneş almaması ve doğru budama yapılmaması güllerin doğru bir şekilde gelişmesine ve erken solup ölmesine neden olur. Bu nedenle güllere çok narin bir şekilde bakmak gerekir.
Bitki ve Çiçek Bakım Uzmanı
Eylül Emira Doğan
Elinize sağlık bu tavsiyelere uyarak bir kez daha deneyeceğim.