Her ne kadar fifti fifti düşüncesi kadınlarda fazla olsa da erkekler çok yanaşmıyor buna, zaten ailelerinin evinde büyürken de iş yapmıyor bir kısmı, haliyle evlilikte de yapası gelmiyor veya beceremiyor. Her neyse, kadının ve erkeğin de çalıştığı bir evlilikte iş bölümü nasıl olmalı?
Tam da bu sebepten şu an mutfak masasında oturmuş, bira içip peş peşe sigara yakarken, nasıl benim kanayan yarama tuz bastın bilemezsin.
Ay sonu yaklaştığı için biraz yoğun oluyoruz ve ara ara geç çıktığımız oluyor iş yerinde. Ama ben iş çıkış saatimi 10 dk dâhi geçsem evde ki ex eşim başlıyor söylenmeye. Hani 9 kaynana toplansa onun o anda ki çenesi etmez diyeyim siz edebiliyorsanız hayal edin 🤦🏻♀️ Ve şu sıra ciddi bir uyku problemim var. Sabaha karşı 5 gibi yatıp sabah 8de kalıyorum tekrar sabah 5 veya 6 kadar yine uyuyamıyorum. Ona rağmen yine de ne bir yakınma ne bir şikayet çıkmıyor ağzımdan. Işten geliyorum çocuk daha kreşte giydiği kıyafetlerle duruyor. Onları değiştiriyorum çocuğun karnını doyur ex beyinin karnını doyur makineye diz çöp çıkart sonra çay faslı. Sonra çocuk uyutma hazırlığı. Pekmez yedir çiş yaptır dişlerini fırçala masal oku. Çocuğuna sarılıp mis gibi uyumak varken sen kalk ertesi gün çocuk kreşten gelince tencere yemeği yesin diye düşün 3 tencere yemek yap. O yemeği yaparken çamaşır makinesi dönsün dursun. Yemek biter çamaşır asılır ortalık tekrar kolaçan edilip toplanır sonra hemen duş. Oje çıkart sür makyajı sil diş fırçala saçına bakım yap tam oh be deyip uzanacağın esnada çocuğun cisi gelir susar en olmadi yarın için nohut ıslayacağın aklına gelir. Peki ben bu kadar işle uğraşırken ex beyim ne yapıyor sizce sere serpe yatıp tv izliyor. Yetmiyor bir de benden kahve veya çay istiyor. Yetmiyor ev ye gidiyor sifon çekmiyor. Hiçbirşey yapmıyor olmanın dışında bir şey hâlâ yapmamışsa eğer bu sefer de ya yemeğe karışıyor ya da çocukla ilgilenme şeklime. Bugün geldim akşam 10.30 mutfağa girdim sonra özellikle diğer odalara girdim. Keşke girmez olaydım. Bütün kan beynimde toplandı tabi. Ulan sen şu evin her bir m2 nasıl oldu da bulaşık kıyafet çöp sigara kahve yere dökülmüş cips mısır çorap yıkanmış yıkanmamış kıyafet ve bilumum ev gereçleriyle doldurdun. Hiç mi acımadın hiç mi abartma ya demedin. Velhasıl işte kendim söylendim dinledim işte. Bulaşık makinesi bitti çamaşırda biter birazdan sonra yemek yaparim sonra duş.. Yani aslında kısaca şunu demek istiyorum ki evlilik diye bir şey olmamalı. Bir işin olursa yaparsın kimseden de yardim beklemez ummazsın. Ama bir gün mutlaka, ne sana ne mücadelene ne emeğine ne anneligine saygısı olmayan bir kez bile seni takdir etmemiş birinin hizmetçisi gibi mutlaka hissedersin..
Böyle anlatınca ununu elemiş eleğini asmış yaşlı çift gibi durmuşuz 😀 Lakin 1. Ben 29 O 32 yaşında hâlâ genç sayılırız. 😀 2. ise kendime ve anneligime olan saygımdan ötürü bu zat-ı muhterem kişisini boşamak üzere olduğumu da belirtmek isterim. Dışarıdan bakıldığında veya böyle okuyunca gereksiz kapris boş sebep olarak görülebilir belki ama aynı evde yaşamak çok farklı cidden. Hele biraz sesiniz çıkıyorsa hele biraz asi bir yapınız varsa ve olduğunuz kişiden çok farklı biri olmanızı sizden bekliyorsa ve siz de bu istenilenleri yapıp hâlâ yaranamayip daha çok size semer vurmaya çalışıyorsa kusura bakmayın ama değil bir tanesini bin tanesini bile boşarım. Kanayan yarama bastınız üzgünüm. Yazdım da yazdım işte 😀🤦🏻♀️ Yahu evlenmeyin işte kısacası 😀
Artık işlerin çoğunu makineler yapıyor. Bu yüzden bulaşık makinesini doldurmak, çamaşır makinesine kıyafetleri ayırıp atmak çok da zor olmasa gerek. Yapmak işlerine gelmediği için ben beceremem diyip çekiliyorlar. Ama basit şeyler erkeğe verilebilir. Elektrik süpürgesini dolaştırabilir, çamaşır asabilir, çamaşır katlayabiir. Bunlar uzay mühendisliği gerektirmiyor. Yatak çarşaflarını değiştirebilir.
Kesinlikle. Ki yapabildiği halde iş almamak için beceriksizlik ayağına yatan insanlar da gördü bu gözler, kadınlar da hemen tamam deyip salıyor bu döngü böyle devam ediyor
Tabii canım. Surat asıyorlar, öfler pöfler... Bir de en sevdiğim ben bilmiyorum onu çalıştırmayı. Yahu panelde 5 tane düğme var ne kadar zor olabilir bir düşün :)
Tabi ki en az yoğun kimse sorumluluğun çoğu onda olmalı. Diğeri ise yardım etmeli. Örneğin eşlerden biri çalışıyorsa sorumluluğun çoğunu çalışmayan eş alabilir ama çalışan da yardım etmeli. Ama ikisi de çalışıyorsa iş bölümü yapmalılar. Sırf kadın temizlik yapar düşüncesi çok yanlış.
İş bölümü diye adlandırmak bile olmamalı gadası. Çünkü ev ortak yaşam alanıdır. Herkes bir işin ucundan tutması gerekiyor. Kadına fazla yüklenmek olmaz.
İşler; ilgi alanları, yetenekler, iş gücü ve işin süresi gözetilerek, aynı zamanda çalışma düzeni de göz önüne alınarak bölüşülecek.
Herkes üzerine düşen iş yükü kadarının altına girecek.
İşleri yapmayan aile üyesi aile bütçesinden değil, kendi bütçesinden kendisine bir yardımcı tutacak. Kısaca az yiyip bir hizmetçi tutması getektiğini de söyleyebiliriz.
bir erkek aşçı ya da aşçılık üzerine bir bilgi birikimi yoksa o kişiden yemek yapma beklenemez ama o kişi çamaşırları çamaşır makinasına atabilir hatta çamaşırları çıkarıp asabilir yani erkeğin yapamayacağı beceri gerektiren ince işlerde vardır yapılabilecek olanlar da vardır
erkek yapılabilecek işleri yapmıyorsa evet aileden nasıl gördüyse ona göre davranıyor demektir bazıları da yapmaktan utanır
ama kişi evlidir aynı evi paylaşılıyor ortak bir yaşam söz konusu yaşam ortamı temiz tutulmalıdır bu yüzden mutlaka bir işin ucundan tutmak gereklidir
erkeğim diye kaldığın odayı mağaraya çevirmek insanlıktan uzaklaşmaktır
Hanım ablalara bak 🙄 gırtlaklarına kadar hayal dünyasına dalmışlar. Siz hiç çevreniz de ev işi yapan erkek gördünüz mü ya 🤨 Türkiye’de bunun olmasını beklemek boş lakırtıdır, hiç bir kadın, erkek çocuğunu öyle yetiştirmiyor çünkü geçin bu hayalciliği
Ablacım yapmayın Allah aşkına dürüst olun bir kereye mahsus, Türkiye’de erkeğin yetiştiği şekil biçim belli, objektif olarak konuşmayı deneseniz sidik yarıştırmasan, senin çevren benim çevrem demeden, Hangi anne erkek çocuğuna gel sofraya yardım et git bulaşıkları yıka ya da git çamaşırları makinaya at diye ev işi öğretiyor, erkeklerin yardım etmesi gerek hem fikirim bu konuda, hemen savunmaya geçmeyin isterseniz. Yapanlar da göz boyama bâbında ya da evliliğin başında yapıyor.
Objektif konuşamam, bu işin objektifi olmaz. Kendi çevreme göre konuşuyorum, birçok anne çocuğuna böyle diyor. Şu an benden iyi yemek yapabilen benden daha iyi temizlik sırları bilen komşu çocuklarıyla dolu etrafım, kendim de 4 erkekle büyüdüm hepsi de şu an gayet ev işlerine yardım eden kişiler. Savunmaya geçmiyorum, kendi çevrenizi tüm dünya yaşıyor gibi davranmanız komik sadece. Ben böyle görmedim, evlenince de yapmam de geç.
Siz deki bu anlam sız ve yersiz depresif tepkiyi anlamamış değilim tuhaf, ben sizinle genel evrensel toplumu konuşuyorum siz bana, “yapmıyorsan yapmam de geç” özelimi burada açmam ama görseniz kendinizden utanırsınız nasıl bir bireyim diye. Konuyu saplantılı gibi kişiselleştirip durmayın. Ve bu deriklerinize inanın okuyanlar gülüyor, ben sizinle genel bir durumu konuşuyorum siz konuyu sürekli kompleksli gibi, kişiselleştirip ergence laf sokma çabasına giriyorsunuz, nedir bu tepkisellik psikolojik bir sorun mu? Siz yalanlarınızla mutlu olun benim çevreme siz nasıl yabancı iseniz bende öyleyim çünkü gördüğüm şeyler, benim akrabamda benimle iltimas olan kişiler değil evvela bu mefhumu idrak edin, ve saçma sapan olayı benim çevreme bağlayıp ucuzca bir laf yarışı psikolojisine girmeyin, benim gördüğüm şeyleri “toplumda görüyorum” diye kaç kez betimlemem gerek anlamanız için. Okuduğunuzu anlamıyorsunuz benide ciddi anlamda yorup size tekrar tekrar anlatmama neden oluyorsunuz. Siz hayallerle yaşamaya devam edin. ya da burada sahte duyar kasın ve kasanlarla birlikte mutlu yaşayın. Burada bile ben yapıyorum diyenlerin %99u yalan konuşuyor.
:) Afili kelimeler kullanayım ki havalı görüneyim, halbuki ilk cümleniz "havalı ablalar" idi :D Diyorum ki, benim burada yapıyorum diyenlere bakmama ihtiyaç yok, çevreme bakıp konuşuyorum. Kişiselleştirmiyorum, siz konuyu anlamsızca genelliyorsunuz, "siz hiç çevrenizde ev işi yapan erkek gördünüz mü" demişsin, gördüm diyorum, hala hayal dünyası diyorsun. İnanmayacaksan niye soruyorsun, kendini kanıtlama çabasına girmişsin de gerek yok. Dediğim gibi senin çevren yapmıyorsa yapmıyordur, benimki yapıyor, basit bu kadar.
Ben diyorum oğluma. Bazen gel hadi oğlum bana yardım et başım çok ağrıyor diyorum. O da seve seve geliyor hosuna bile gidiyor. Hatta önce gelip başımı yüzümü öpüyor. Başının ağrısı geçti mi anne diyor. Geçti tabi oğlum diyorum. Ama ben sana yine de yardim edeceğim sonra yine yorulursun başın ağrır diyor. Ve 5.5 yaşında ki bir çocuk bunu düşünüp konuşuyor uyguluyor. Haklisiniz böyle yetiştirilmedi erkek çocukları hatta hâlâ yetiştirmeyen oldukça fazla kişi olduğuna eminim. Gel gör ki bunun yetiştirilme tarzindan kaynaklandığını dusunmuyorum. Çünkü bu birazda karşı tarafa duyduğun saygiyi sevgiyi belirliyor. Vicdani bir duygu. Eşin de çalışıyor sende ikinizde katkı sağlıyorsunuz eve ama sen işten gel sırf erkek olduğun için yaylım yatak uzan haber seyret yine bizlere ne kadar ne geçirmişler izle. Ama kadın extra güç sarfetsin. Eğer sen vicdanlı olsan kalkar zaten yardim edersin adaletli olsan ikinizinde bu şartlarda eşit olduğunu görürsün. Ve bunlar yetiştirmekle olacak şeyler değil. Senin görüşünü değiştirmeye çalışabilirler kararlarına etki etmeyi de denerler. Ama yürek sizdedir 😉
Bana göre yemek salata sofra beraber hazırlanmalı kadın bulaşığı hallederken erkek çamasırları makineue atmaşı sonra bir kahve film keyfi felan ertesi sabah romantikliğini konuşturan erkek erkenden kahvaltı hazırlayıp karısını öperek uyandırıp kaldırması bu gibi basit şeylerle ömür boyu mutlu olunur 🤷🏼
Utu temizlik alisveris bazen yemek... lazanyam superdir mesela. İs bolumu olmaz evlilikte herkes elinden geleni yapar. Bu yuzden tipine sifatina bakip degil huyuna fitratina bakip evlenin... kadin olsun erkek olsun tembel misal veya pis veya daginik mesela biriyle yasamak bir omur cok zordur.
Çalışan bir çiftin hayatı.. Kadın yemeği yapıyorsa Erkek sofrayı kurmalı.. en azından bir salata yapabilmeli Kadın evi süpürüyorsa erkek ortalığı toplamalı.. Yani erkekte düzenli olursa zaten ev işleri daha kolay olur.. Ve çiftlerin birbirine ayıracak daha çok zamanı kalır .. Madem ikiside çalışıyor.. o halde ayda bir kez dışarıda yemek yemeliler ki.. yemekle uğraşacak vakti birbirlerine ayırabilsinler..
Kadın evi temizleyecek yemek yapacak ütü yapacak bulaşık yıkayacak erkek işten gelince hoş geldin erkeğim diye kapıda karşılayacak. Erkeğini yemekte elleriyle besleyecek, yemekte sonra erkek alacak eline kumandayı oturup maç izlerken karısı hazırladığı meyve tabağını koltuğun yanına bırakıp birlikte meyve yerken maç seyredecekler. Devre arasında kadın kocasının omuzlarına masaj yapacak. Maç bitince bu sefer gece eşler arasında maç başlayacak. Maç sonunda kocası karıcığım bugünkü hediyen diyerek Kredi kartını verecek al sana iş bölümü 😂
Gayet mümkün. Ben de küçüklükten iş yapmayı öğrenmedim ama iş başa düşünce seve seve öğreniyor insan, mümkün değil diyerek işin içinden çıkmak çok kolay :)
Kendim ev işi yemek yapmayı çok iyi bilirim. Küçüklükten gelme bu alışkanlığım ama Sana göre öyle çoğu erkeğe yaptıramazsınız. Hele şu keko giyimli artistlere asla yaptıramazsınız
Sizin adınıza konuşmadım, "erkeğe iş yaptırmanız mümkün değil" lafınıza söyledim. Çoğu erkeği bilemem işin adının "ev işi" olduğunu anlatmaktan başlayarak iş yaptırılabilir dedim :)
Anladım dediğinizi merak etmeyin 😊 Ama sizin konuştuğunuz gibi olmuyor herşey malesef. Babam gibi bir adam asla ev işi yapmaz kimse de yaptıramaz. Ben Anneme yardım ettiğim de bile bana bir sürü laf söyler
Ben de boşa konuşmuyorum, büyürken 4 erkekle büyüdüm, annem hiçbirine masadan tabak bile kaldırtmadı, iş başa düştüğünde paşa paşa yemek yapıyor hepsi. Nişanlım da hiçbir işin ucundan tutmayan biriydi, o da ufak ufak başladı. Annenizin evden ayrılması gerekse evi bok götürmeyeceğine göre bir şekilde bir yerden başlayacaklar. Genelleme yapamam elbette ama siz de yapmazsanız her şey çok daha hoş olabilir :)
Yapmıyorum artık zaten Annem Ailesine kalmaya gittiğinde evin işini yapmamak için Babam bu seferde yengemi eve çağırıyor kardeşimle beraber. Babam dik kafalı biri dediğim dedik biri malesef
Nasıl ki kadın ev dışında bir yerde çalışmak zorunda olmadığı halde çalışıyorsa erkek de (kendince) yapmak zorunda olmadığı ev işlerine yardım etmelidir. Ama genel olarak bu iki kişinin ortak kararına bağlıdır. Misal kimi kadınlar ne kadar yorgun olursa olsun evinin tüm işlerini kendisi yapmak isteyebilir. Böyle durumda da iki kişi anlayışlı bir ortamda oturup meseleyi konuşmalıdır.
*Haftanın en az 3 günü erkek yemek yapsın. *Ev temizliği yaparken erkek süpürüyorsa kadın siler, kadın süpürüyorsa erkek siler. *Eğer çocuk varsa çocuk ağlarken anne çocuğu sakinleştirirken, baba da bebeğin mamasını hazırlamalı. *Sofra hazırlama ve toparlama birlikte yapılmalı. Yani genel olarak işlerin ortak yapılmasından yanayım.
Ev işi çalışmayan tarafa aittir. Her ikisi de çalışıyorsa ortaktır. Çalışmayan taraf çalışan tarafa ev işine yardım edeceksin ben senin kölen değilim diyorsa direkt şutlayın ondan ne eş olur, ne de çocuğa anne ya da baba.
Gecen sene kaldigim bekat evinde ya herkes is bolumu yapardi ya da sirayla evi herkes ayda bir dip kose temizlerdi. Üç kisiydik on gunde bir ev temizleniyordu. İnsallah evlebirsem esime yardim ederim diye dusunuyorum.
Artık her şeyi makineler yapıyor zaten makineye çamaşır bulaşık doldurmak basit iş erkekler yapsın. Çıkan çamaşırı kadın ütülesin temiz bulaşığı yerlerine kadın yerleştirsin gibi el yatkınlığına göre ayarlansın
kadın erkek allah katında da, hukuki olarak da eşittir. biri yemek yapıyorsa biri bulaşık yıkasın vs... birbirimize yardım edersek bir tarafımız mı eksilir?
Temizliği çok iyi yaparım bulaşıklarıda yıkarım ama yemek işi menemenden ibaret bir defa yemeği denedim bir kaşık alan doydum deyip kalktı😂kadında erkekte calısıyorsa herşey yarı yarıya olmalı bence.
tabiki olmalı örnekleyelim şimdi. yemeği hanım yapar ben yerim ütüyü hanım yapar ben giyerim dahada çoğalatabilirim örnekleri bak ne güzel iş bölümü. çocuğun birini hanım doğrusun diğerini ben birini ben emzireyim diğerini hanım :D :D çok takılıyorsunuz böyle şeylere kadın kadınlığını yapar erkek erkekliğini
Yeri gelir erkek yemek yapar karısına yardım eder. Sonunda tek kadın yaşamıyor o evde erkek de yaşıyor o yüzden herkes üstüne düşeni yapmalı yani bunu otoriter bir şekilde kurallarla değilde içinden gelerek yapmalı insan sevdigi ile birlikte eğlenerek
sevgiyi hayatı paylaşan insanlar birbrine yardımcı olmak zorunda artık 2 beden tek ruhlar tek olmak zorunda sen ben ayrı mı yok zaten insan birini sevdi mi ona kıyamaz onu kendinden üstün görür.. ben öyle düşünüyorum ona şefkatle merhametle yaklaştıgım gibi evde ona son derece kibar nazik olarak ayrdım ederim...
Evleneceğim insanla zaten daha önceden bunları konuşmuş olurum istemezse annesinin prenses oğlu olmaya devam etsin hayat müşterek kimse kusura bakmasın
Mesela ben evi süpürüyorsam o silsin. Ben çamaşır yıkıyorsam o assın. Ben yemek yapıyorsam sofra kuruyorsam o da bulaşıkları halletsin. Sorumluluk tek bir cinsiyet üzerine yıkılmamalı.
Mutfakta yemek işine pek karışmam. Çamaşır asarım, balkonu yıkarım, evi süpürürüm. Bir yerimden birşeyler eksilmedi yani. Yapabilirim bunda tuhaflık yok sanırım..
Böyle bir gelenek yok. Tek bir maaşla ev geçinmiyor bu devirde, ki ev geçinmesini bırak kadınların da üretime katılması gerekiyor ki evde kafayı yemesin. Haliyle iki kişi de çalışıyor, haliyle evin hanımı olduğu kadar evin erkeği de işe yardım etmeli.