Yağ Lekesi Nasıl Çıkar? Lekelerin Kökünü Kurutuyoruz!

FireandFire

Konusu açılınca bile tüylerimizi ürperten, gözümüzde canlandırınca anlık olarak sinirlerimizi bozan şeylerden biri çıkmayan yağ lekeleri. Nereden, nasıl, ne şekilde geldiğinin hiçbir önemi yok. Kendimizi ya da eşyalarımızı ne kadar sakınırsak sakınalım o lanet leke gelir yine bulur bizi! Deterjanlar, sodalar, tuzlar dökmediğimiz şey kalmaz ama o canım yağ lekesi bir türlü çıkmak bilmez. Ya da bazen çıktığını sanırız ama makineden çıkan çamaşıra bakınca o da ne? Mis gibi yağ lekesi orada milim oynamamış, düpedüz duruyor! Üstelik rengini de ilk günkü gibi korumuş maşallah! Tam da bu anda sakin olup derin bir nefes almak ve hadi bakalım sen mi büyüksün ben mi diyerek işe başlamak en iyisi. Hadi gel, yağ lekesi ile nasıl baş edeceğimize birlikte bakalım.

En zor olan kurumuş yağ lekesi nasıl çıkar?

Yağ Lekesi Nasıl Çıkar? Lekelerin Kökünü Kurutuyoruz!

Şimdi öncelikle şunu bil ki kurumuş yağ lekesini çıkarmaya çalışırken arka fonda ya da beyninin içinde İsmail YK'dan Allah uzun ömür versin şarkısı çalar. Ne zaman olduğunu bilmediğin ve orada kurumuş kalmış lekecik - lekecik diyorum çünkü umarım çok büyük olmaz- sana bakar, sen ona bakarsın. Biliyorum, her yüzeyden yağ lekesini hele ki kurumuş olanını çıkarmak zorlu bir iş. Beklemiş yağ lekesi nasıl çıkar diye aranır durursun.

Öncelikle bu lekeleri kuruyana dek bekletmemek, lekenin kalıcı olmamasına büyük oranda fayda sağlar. Zorlu kararı verip temizlemeye başladığında ise dikkat etmen gereken şey lekeyi daha fazla etrafına yaymamak olmalı.

Eğer bu leke duvarın üzerinde ise bir bulaşık süngeri ve beyaz sirke ya da çamaşır suyu ile iyice ovalayarak çıkarmayı deneyebilirsin. Bulaşık süngeri hem lekenin yüzeyden daha çabuk çıkmasını sağlar hem de etrafına yayılmasını önler.

Eğer bir kumaş üzerindeyse -ki kumaşlar lekeleri çok çabuk hapseder- bulaşık deterjanı ya da saç şampuanları bu konuda en etkin çözüm. Kumaşın üzerindeki lekeli bölgeyi şampuan veya bulaşık deterjanı ile sildikten sonra, çamaşır makinesinde yıkama talimatlarına uygun bir şekilde yıkayarak lekeyi sonsuzluğa uğurlarsın. Gitsin de gelmesin aman!

Peki ya kıyafet ya da pantolondan yağ lekesi nasıl çıkar?

Yağ Lekesi Nasıl Çıkar? Lekelerin Kökünü Kurutuyoruz!

Kıyafetteki yağ lekesi nasıl çıkar dediğini duyar gibiyim. Efendim dost acı söyler: Eğer o kıyafet ya da pantolon açık renkli ise çok büyük geçmiş olsun. En uğraştırıcı olan onlardır çünkü.

Çok geleneksel bir yöntem olarak yağ lekesinin olduğu ilk anlarda üzerine tuz dökmek önerilir. Tuz, emici bir madde olduğu için lekeyi tam olarak geçirmese de yağı emerek en azından kalıcı olmasını engeller. Tuzun üzerine yine imdadımıza yetişen bulaşık süngeri ve bulaşık deterjanı yetişir. Ancak bu noktada dikkat etmemiz gereken, bulaşık deterjanının çok fazla asit içeren özlere sahip olmaması. Yani mesela limon özlü bulaşık deterjanı çok da hoş etkiler bırakmayabilir. Aynı şekilde koku ve boya içermeyen bulaşık deterjanlarını tercih etmekte fayda var. Çünkü kıyafetleri soldurabilir veya rengini değiştirebilir.

Sentetik kumaşlar için eter de kullanılabilir ama dikkat yanmayalım! İpekli kumaşlar için ise sulandırılmış amonyak ile nazik bir şekilde silmek etkili bir yöntem.

Halıya dökülen yağ nasıl çıkar diyenlere müjde!

Yağ Lekesi Nasıl Çıkar? Lekelerin Kökünü Kurutuyoruz!

Üç ana malzememiz var: bulaşık deterjanı, sıcak su ve iyi bir fırça. Bu üç malzeme ile halıdaki yağ lekesinden eser bile kalmaz. Sıcak suyun içine koyduğun bulaşık deterjanı ile halıyı güzelce silip iyice fırçalayarak yağ lekesinden kurtulmak mümkün. Bir başka yöntem ise karbonat dökmek. Yağ lekesinin olduğu bölgeye bolca karbonat döktükten sonra yine fırça yardımıyla üzerini temizleyerek bütün lekelere meydan okuyabilirsin! Lekeleri çıkardıktan sonra da Dyson V11'ini çalıştırıp etraftaki tozu kiri yorulmadan çekerek halıyı tertemiz hale getirebilirsin!

Aman çok yağ lekesinden bahsettin, biraz da is lekesine gel diyenler için:

Yağ Lekesi Nasıl Çıkar? Lekelerin Kökünü Kurutuyoruz!

İs lekesi nasıl çıkar diye soranlar için söylüyorum: İs en zor lekelerden biri ve fazlasıyla uğraştırıcı. Görünüm olarak bir yağ lekesi gibi zorlayıcı gelmese de o lekeye yaklaşırken tedbirli olmak gerek. Yapabileceğin en büyük hata "Elimle şöyle bir sileyim bakalım geçecek mi?" düşüncesiyle elle silmeye çalışmak. Elini vurduğun an dağılır o is lekesi! Peki ne yapmak gerek? İsten kaynaklı tozu çıkarmak için önce kıyafetleri silkele, sonra is lekesinin üzerini tamamen kaplayacak şekilde sofra tuzu dök. Tuz, iki saat boyunca orada beklesin. İki saatin sonunda diş fırçasıyla lekeli bölgenin üzerini hafifçe fırçala. Bak bakalım isten eser kalmış mı?

Evet, hepimizin lekelerle ilgili korkunç ötesi anıları vardır. Hadi söyle bakalım, sen neler yapıyorsun lekeleri çıkarmak için? Var mı böyle bildiğin enteresan bir yöntem?

Yağ Lekesi Nasıl Çıkar? Lekelerin Kökünü Kurutuyoruz!
17 Cevap