Duvar Silmenin Kolay Yolu Var Derken Şaka Yapmıyoruz...

FireandFire

Ne güzel mevsimdir bahar. Doğa uyanır, şöyle bir gerinir, sinir uçlarına kadar açılır. Tıpkı yeni güne uyandığımız gibi. Çiçek, böcek, kelebek, evimize doğan güneş bile ortamı bir başka aydınlatır.

İşin bir de başka boyutu var. Her yer aydınlıkken kusurlar, ayrıntılar daha çok seçilir. Kış boyunca kalorifer, klima, şömine, ısınmak için ne kullandıysak hepsinin tozu duvara imzasını atmıştır. Duvar bu, silinir. Peki, en kolay nasıl silinir?

Aslında neden duvar silmeye karar verdik önce onu bulalım. Amaç, çocukların sanatsal çizgilerini mi yoksa alerji tetikleyicisi polen izlerini mi duvardan almak? İs, yağ lekesi bir yere kadar da parmak izleri bir duvarın olmazsa olmazı tabii. Her şeyden önce işleme göre yöntem belirliyoruz.

Duvar Silmenin Kolay Yolu Var Derken Şaka Yapmıyoruz...

Bizim afacan büyürken neyse ki duvarlara boya yapmadı. Ben de önünde arkasında elimde bezle koşturmadım. Tek yaptığı, duvara yapıştırdığımız sevimli resimlerin etrafına sanatsal çerçeveler çizmek, zürafaların boylarını posterin dışına doğru uzatmak oldu. Kurşun kalem ya da kuru boya olduğunda kolay. İzleri silgi ile siliyordum, geçiyordu. Ya diğerleri… Zaman içinde daha gelişmiş ve daha etkili bilgiler edindim. Hatta duvar silmenin kolay yolu nedir biliyorum artık. Şimdi en iyi çözüm aldığım yöntemleri şuraya bırakıyorum. İhtiyaç duyanlar kullanabilir...

Duvar temizleyici olarak ne kullanılır?

Duvar Silmenin Kolay Yolu Var Derken Şaka Yapmıyoruz...

Duvarlar toz tutarlar ama fazla göstermezler. Bir süre sonra bir bakmışsın duvardaki rengin tüm tonları kendi içinde dans ediyor. Bu sebeple tozu sık alınırsa kirlenmesi geç olur. Dikey kullanıma uygun elektrikli süpürgeler bu iş için çok uygun. Merak ediyorsan ben Dyson V11 tercih ediyorum. Süpürürken çizmiyor ve yakaladığı en minik tozu, poleni içine hapsediyor. Tozun zerresini bırakmıyor.

Peki, duvar hangi deterjanla silinir?


Süpürdük, tozunu aldık, kiri kaldı. Peki, şimdi duvar hangi deterjanla silinir dersen seçenek çok...

  • Bütün deterjan ve çamaşır suları
  • Krem formlu temizleyiciler (diş macunu dahil)
  • Beyaz sabun
  • Arap sabunu
  • Karbonat
  • Sirke

Tabii ben doğadan elde edilen, en az kimyasal içerenleri kullanıyorum. Mesela, Arap sabunu tortu bırakmaz, duvarın rengini almaz. Parlak ve temiz bir görünüme hızlıca kavuşturur. Karbonat, hijyenik bir kurtarıcıdır. Beyaz sabun nefes aldırır. Ayrıca farklı kokularda üretildiği için seçme şansımız var. Deterjanı seçtiysek uygulamaya geçebiliriz.

Duvarında nasıl bir boya kullanıldığını biliyor musun?

Duvar Silmenin Kolay Yolu Var Derken Şaka Yapmıyoruz...

Bilmiyorsan bunu öğrenmelisin. Çünkü bazı duvarlar fazla silinmeye dayanıklı olmuyor, bazıları sadece sabun bazlı temizleyicilerle silinebiliyor. Duvarın dikkat çekmeyen bir kenarında deneyip öğrenebilirsin.

Evimin boya rengi beyaza yakın. Usta “Beyaz sabunla sil, bu duvar nefes alır” dediğinden beri pek öyle kimyasal deterjan kullanmıyorum. Beyaz sabunun çözemediği parmak izi gibi daha kirli yerlerde Arap sabunu kullanıyorum. Formül şu; sulandırılmış Arap sabunu ile karbonatı karıştırıp krep kıvamına getiriyorum. Pamuklu bezi bandırıp duvardaki dirençli kirler üzerinde uyguluyorum. Tabii ki çok sert bastırmıyorum.

Bahar temizliği mi dedin?


Baharı karşılarken senin de aklına çiçekten, kelebekten sonra tam bir bahar temizliği geliyorsa işlem farklı tabii. Pratik olmalı, yormamalı, kolaylık sağlamalı. Kendi rahatını düşünerek kovaya ya da sprey şişesine bir karışım hazırlayabilirsin.

Benim tekniğim şöyle; işe enerjik bir müzik açarak başlıyorum.

Ardından, bir kovaya 3 litre kadar su, bir kapak da sıvı Arap sabunu koyup pamuklu bezi ıslatıyorum. Suyunu iyice sıkıp dairesel hareketlerle ulaşabildiğim yerleri çabuk çabuk siliyorum. Yüksek yerlerde duvar silme mopu kullanıyorum. Çabukluk çok önemli, duvarı hızlı silersen deniz dalgası gibi leke kalmaz.

Duvar Silmenin Kolay Yolu Var Derken Şaka Yapmıyoruz...

Duvar silme aparatı mucize gibi bir alet. Üstelik bu aparatlar banyo gibi bol nemli ve sık kullanılan alanlarda, tavandan yere temizlikte harika iş çıkarıyor. Bu bilgi de cepte kalsın.

Duvardaki yağ lekesi için biraz yağ çözücü kullanıp bekliyorsun. Bu aşamada beklemek önemli. Hemen silersen duvarında istemeyeceğin çizikler oluşur. Yumuşayan lekenin duvarından akıp gittiğini görünce şaşıracaksın. Sonra da beze damlattığın bir iki damla bulaşık deterjanı ya da hazırladığın karışım ile duvarını silebilirsin.

Duvar kağıdı nasıl silinir, desenleri nasıl korunur?

Duvar Silmenin Kolay Yolu Var Derken Şaka Yapmıyoruz...

Duvar kağıdı odanın yansımasını ve dekorasyonunu değiştiren harika bir seçenektir. Modern kağıtlar dayanıklı olmakla birlikte kimyasal maddelere fazla maruz kalırlarsa yüzeyleri aşınır, yapıları bozulabilir. Temizliğinde az miktarda karbonat ya da az miktarda bulaşık deterjanı kullanabilirsin. Pamuklu bezin ya da süngerin suyunun iyice sıkılmış olması çok önemli. Gece kremini cildine sürer gibi sakince ve dairesel hareketlerle duvar kağıdını silersen desenleri korunmuş olur. Sık süpürülürse de temiz kalır.

Duvar temizliği zor iş. Kolaylaştırmak için bu işi sevmelisin. En azından istemelisin. Zorlamaya da gerek yok. Sevelim gitsin… Sadece ben mi böyle düşünüyorum? Merak ediyorum senin isteyerek yaptığın ev işleri neler?

Duvar Silmenin Kolay Yolu Var Derken Şaka Yapmıyoruz...
2 Cevap