Denizcilik aslında maaşının dolgunluğuyla öne çıkan bir meslek olarak tanımlanır bu işin içinde olmayan vatandaşlarımız tarafından bu elde zaten. Peki daha farklı görüşü olup farklı konulara değinecek olan? :)
Uzakyol Vardiya Zabiti (Uzakyol Kaptanı) olarak 2 yıldır denizlerde çalışıyorum, öncesinde 1 yıl stajyer olarak çalıştım. Denizcilikle, denizlerle alakalı soruları alayım :) Uzay mekiği değil, bizim düldülün köprüüstü :)
Denizciler hakkında genel görüşünüz, düşünceleriniz nedir?
Hocam bende bu yil Duim okumayi dusunuyorumda tavsiye edermisiniz? Sen mezun olana kadar maaslar duser issizlik baslar dediler. Zaten artik staj bulmak bile torpilsiz olmuyormus. Ne diyosunuz?
Aslında ben okula başladığımda denizcilik camiasında her şey çok daha iyiydi ancak arada 5 yıl söz konusu ve bahsettiğin durumlar ne yazık ki yaşanılan durumlar. Zirve diye tabir ettiğimiz firmalar hariç ki bunlar sayılıdır diğer çoğu firma düşük maaşlar teklif ediyor, insanlar muhtaç para kazanmaları lazım, mecbur kabul ediyorlar ve piyasa ciddi oranla yerle bir oluyor. Ben Zenith, Arkas, Yıldıran, UN-RORO gibi sağlam firmalarda staj yapmak istiyorum dersen torpili olan elemanlar oraları çoktan doldurdu :) onun dışında normal firmalarda DÜŞÜK MAAŞ ile günde abartısız 16-18 SAAT çalışmayla staj yapabilirsin. Kısacası Türkiye'de denizcilik dibini sıyırıyor.
Hocam zaten zabitkende en 10-12 saat calisacagim limanlarda bu 18-20 saati bulacak ama yapicak bir sey yok zor bir is bu. Ben Duim icin Rize Ordu gibi sehirleri dusunuyorum ne dersiniz hic girmeyimmi bu islere. Gemi makine oku diyorlar ama onu kazancak puan yapamam. Benim icin onemli olan is imkani ve maas. Omur boyu gemi dusunmuyorum bir ev araba ve is kuracak kadar para yapsam yeter. Ne diyorsunuz bu duruma?
Hayırlı olan oymuş :) yat kaptanlığına geçmeni pek önermem yat piyasası denizcilik sektörünün en saçma sapan piyasasıdır ve açıkçası insanı pek tatmin etmez. Eğer zamanın varsa 2 yıllık deniz ulaştırma işletme okuyup yakın yol kaptanı olmanı öneririm.
Olanlar var. Hayatlarından gayet memnunlar. Parasıda yerinde. Yani kaptanlık varken yat kaptanlığı nedir diyorsun biliyorum ama zaten yat kaptanını tercih eden kesimde belli :)
Bir dönem Bodrumda yat kaptanlığı yapmıştım oradan biliyorum, kaptandan öte şoför hissi veriyor ve 211 metre gemiden inip 34 metre yata binmek saraydan alınıp kafese konmak gibi bir his :) Tabi bu senin için aynı olmaya bilir, eğer beni başta manevi sonra maddi olarak tatmin eder diyorsan yolun açık olsun kardeşim :)
En İyi Cevaplar