Disleksi: Kişinin normal veya üstün zeka düzeyinde olmasına rağmen okuma, yazma ve dil becerilerinde problem yaşamasına sebep olan özel öğrenme bozukluğudur (kaynak). Böyle bir sorunun aşılması için öncelikle anne ve babalara büyük görev ve sorumluluk düşmektedir. Öncelikle çocuğa hasta gözüyle bakmak büyük bir sorundur. Disleksi bir hastalık değildir! Doğru bir eğitimle bu sorun aşılabilir. Grupla veya bireysel özel eğitim süreçleriyle desteklenen programlarla ve psikolojik gözetim altında dislekliyi yenmek mümkündür.
Öğrenim bozukluğu (disleksi) sorunu olan bir çocuk nasıl bir eğitim sürecinden geçirilmelidir ki o sorun bertaraf edilsin?
Disleksi olan ogrencilerim var. 6. ve 7. sinifta olmalarina ragmen yazmakta ve okumakta zorlanirlaniyorlar.
Onlara farkli etkinlikler veriyorum. Dinleme ya da gorsel senaryo gibi cizim yaparak sorulari cevapliyorlar.
Okuma etkinlikleri yapiyorlar. Koro okuma cok etkili oluyor. Hata yaptiklari yerleri kendilerinin gormesi ve kendi hatalari farketmeleri, duzeltmelerini saglamak etkili oluyor.
Disleksi gecen bir durum degil ancak cocuk bu durumu ile yasamasini ogrenip sorunlari cozerek durumla basedebilecek cozumler uretiyor.
Ailelere cok sabirli olmalarini oneriyorum. Ogretmenle isbirligi icinde olmalari gerekiyor.
Ve mutlaka bu cocugun bir alanda yetenegi ver muzik, dans ya da sanat gibi o alani kesfederek beslesinler.
Bu cocuklarda motivasyon cok onemli. Asagilamadan, inanarak ve guven vererek yol alabilirler.
Hayal gucleri cok gelişmiş ve normal zeka insanlardan daha farklı düşünme sistemleri oldugu için sıradanlasamıyorlar. Daha cok görsel ve ozellıkle de dokunsal ogrenen cocuklar disleksili cocuklar. Tanısı güç ama ilkokulda yazısındaki ayna göruntusunden yakalanabilir. Harfleri farklı okurlar algılarlar. Bu yuzden okumada da bozukluk görulur. Doğru eğitimle sorun ortadan kaldırılır. Parlak çocuklardır ama bir o kadar da kırılgan.. Türkiye deki eski kafalı öğretmenler bu çocukları dışladıgından bir köşesinde oturup sınıfta sesi cıkmayan içe dönük bir karaktere sahip olmak zorunda bırakılan cocuklar.. bkz. amir khan filmi -yerdeki yıldızlar
Basit. O adamın kendini keşfetmesini sağlamak bu da sürekli ve sağlam gözlemle olur. Kendisine ait öğrenme biçimi bulunup ogretildikten sonra herşey daha kolay
Önceden ne disleksi vardı, ne bipolar Kulağından tutup kaportacı Reşat ustaya götürüp " eti senin kemiği benim " deyip bırakacaksın Bak nasıl öğreniyor
Mümkünse özel oğretmen ile ozel bir ilgiyle ögrenim görmeli çünkü bu çocuklar genelde zeki oluyorlar ama hasta muamelesi gorunce hep arka planda kaliyorlar. Aklima hemen Aamir Khan'ın filmi geldi ne güzel ilgileniyordu çocukla 😊
Ana Sayfa > Sağlık > Sorular > Öğrenim bozukluğu (disleksi) sorunu olan bir çocuk nasıl bir eğitim sürecinden geçirilmelidir ki o sorun bertaraf edilsin?
En İyi Cevaplar