Sözleşmeli Öğretmenlik ve mülakat hakkında ne düşünüyorsunuz?

Milli Eğitim Bakanlığı, zorunlu hizmet bölgeleri ve özellikle doğu illerinde 7 yıla varan zorunlu çalışma mecburiyetine rağmen öğretmenleri tutamadığı gerekçesiyle Sözleşmeli Öğretmenlik olarak adlandırılan 6 yıl zorunlu çakılı kalma formülünü hayata geçirdi.

Bu yazıyı 2012 Eylül'de kura ile Bursa'ya atanmış bir Sosyal Bilgiler Öğretmeni olarak yazıyorum.

Bir Türk vatandaşının artık öğretmen olarak atanabilmesi için:

1. YGS/LYS ile 4 yıllık bir öğretmenlik programını kazanması ve eğitimi tamamlaması

2. Son yılında stajla aynı zamanda KPSS Genel Yetenek - Genel Kültür, Eğitim Bilimleri ve Alan Sınavı sınavlarına hazırlanması, ki bu sınavlar için çalışılacak sayfa sayısı on binleri, kitap sayısı ise tespih tanelerini aşabilmektedir.

3. Hayattan kopan bu öğretmen adayının bu sınavda iyi bir puan alabilmesi

4. 10 Ekim'de yapılacak atamada 30 öğretmenlik branşından hiç atama yapılmayacak ve 29 branştan sadece bir kişi olmak üzere toplam 76 branşa atama yapılacak. Örneğin Sosyal Bilgiler'de 121 öğretmen atanacak.

5. Atanacak kişi sayısının 3 katı kadar öğretmen puan sırasına göre sözlü mülakata çağrılacak. Yani 363 kişi..

6. Sadece 18 ilde yapılacak mülakatlarda öğretmenlere sözlü sorular yöneltilecek ve objektifliği ve torpil korkusunu arttıran mülakatta 60 puan üzeri alanlar puanlarına göre sıralanacak ve tercihleri alınacak.

7. Tercihine göre 121 öğretmen sözleşmeli olarak atanacak ve her yıl müdürün vereceği puana göre sözleşmesi yenilenecek.

8. Eğer okulda fazlalık olursa öğretmene il içinde başka okula gitmesi teklif edilecek, yer yoksa öğretmenin görevine son verilecek.

9. 4 yılını bu şekilde tamamlamayı başaran kahraman öğretmenimize aynı okulda kadrolu atanma teklif edilecek. Kabul ederse 2 yıl daha mecburi olarak orada kalacak.

10. Başka ilden biriyle evlenmesi halinde ya eşi yanına gelecek ya da ilişkilerini 6 yıl boyunca kalp gözüyle yürütecekler.

Siz bu yeni sistem hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce torpile neden olur mu?