Milli Eğitim Bakanlığı, zorunlu hizmet bölgeleri ve özellikle doğu illerinde 7 yıla varan zorunlu çalışma mecburiyetine rağmen öğretmenleri tutamadığı gerekçesiyle Sözleşmeli Öğretmenlik olarak adlandırılan 6 yıl zorunlu çakılı kalma formülünü hayata geçirdi.
Bu yazıyı 2012 Eylül'de kura ile Bursa'ya atanmış bir Sosyal Bilgiler Öğretmeni olarak yazıyorum.
Bir Türk vatandaşının artık öğretmen olarak atanabilmesi için:
1. YGS/LYS ile 4 yıllık bir öğretmenlik programını kazanması ve eğitimi tamamlaması
2. Son yılında stajla aynı zamanda KPSS Genel Yetenek - Genel Kültür, Eğitim Bilimleri ve Alan Sınavı sınavlarına hazırlanması, ki bu sınavlar için çalışılacak sayfa sayısı on binleri, kitap sayısı ise tespih tanelerini aşabilmektedir.
3. Hayattan kopan bu öğretmen adayının bu sınavda iyi bir puan alabilmesi
4. 10 Ekim'de yapılacak atamada 30 öğretmenlik branşından hiç atama yapılmayacak ve 29 branştan sadece bir kişi olmak üzere toplam 76 branşa atama yapılacak. Örneğin Sosyal Bilgiler'de 121 öğretmen atanacak.
5. Atanacak kişi sayısının 3 katı kadar öğretmen puan sırasına göre sözlü mülakata çağrılacak. Yani 363 kişi..
6. Sadece 18 ilde yapılacak mülakatlarda öğretmenlere sözlü sorular yöneltilecek ve objektifliği ve torpil korkusunu arttıran mülakatta 60 puan üzeri alanlar puanlarına göre sıralanacak ve tercihleri alınacak.
7. Tercihine göre 121 öğretmen sözleşmeli olarak atanacak ve her yıl müdürün vereceği puana göre sözleşmesi yenilenecek.
8. Eğer okulda fazlalık olursa öğretmene il içinde başka okula gitmesi teklif edilecek, yer yoksa öğretmenin görevine son verilecek.
9. 4 yılını bu şekilde tamamlamayı başaran kahraman öğretmenimize aynı okulda kadrolu atanma teklif edilecek. Kabul ederse 2 yıl daha mecburi olarak orada kalacak.
10. Başka ilden biriyle evlenmesi halinde ya eşi yanına gelecek ya da ilişkilerini 6 yıl boyunca kalp gözüyle yürütecekler.
Siz bu yeni sistem hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce torpile neden olur mu?
Sözleşmeli Öğretmenlik ve mülakat hakkında ne düşünüyorsunuz?
mülakat torpilin yoludur anlayışı artık geride kaldı diye düşünüyorum. en azından öğretmenlik alanında.. bu konuda sıkıntı çıkmayacağının sinyalleri 2 yıldır uygulanan yeni nesil aday öğretmen değerlendirmesinde verilmiştir. açık ve net şekilde anlaşılmıştiır ki bu mülakatlar belli bir grubun (ki siz kimi kastettiğimi gayet iyi biliyorsunuz) devlet kademesine yerleşmesini engellemek için yürürlüğe girmiştir.
bir öğretmen olarak takıldığım konu bu değil. çünkü kendisini rahat ifade edebilen iletişim becerileri güçlü olan bir meslektaşım mülakatı rahatlıkla aşacaktır. asıl konu bu sözleşmeli sistemi. nice arkadâslarım var doğuda yedi yıldır tayin alamadıkları için sürünüyorlar. kimisi evli barklı. bu insanlar ne sıkıntılar geçip kpss belasını aşıp bu kadarünı hakedebilmişlerken. yeni sözleşmeli sistemdeki bir öğretmen kabul edelim ki çok daha kolay aşamalardan geçerek 4 yılda kadrosunu alacak. o zaman yılllardır orada çile çeken insanlar neden kpss ye girdi süründü? insan sormadan edemiyor.
gönül ister ki herkes kendi mesleğini icra edip parasını kazansın ama adalet isimli bir kavram söz konusuysa, affınıza sığınıyorum lakin ben burada öyle bir kavrama rastlamadım. bakanlığın kötü niyeti olmasa bile bu işin kırıcı sonuçları olacağı aşikardır.
hocam eyvallah mülakat olmalı, ama mülakat puanına göre atama yaparak kpss puanını neredeyse devre dışı bırakmak adaletsizlik olacak gibi.. mülakat yapılsın, başarısız görünen tercih yapamasın başarılı olanlar kpss puanıyla tercih yapsın, kimse de torpil var diyemez o zaman..
kutsal mesleğimizin aldığı hal, toplumumuzun anlayış yapısı ve çözümsüzlük üzer, ne çelişkiler, Bir toplumu ancak eğitim ile düzeltebiliriz ama tamamen düzgün bir yapı ile bile buna başlansa elli yıl alacaktır. tamamen şans.
8 ve 10. Maddeler kanımı donduruyor. Hocam bu sene mezun oldum, kpss ye girdim. şu an da öabtye hazırlanıyoruz ama morallerimiz o kadar bozuk ki öabtyi bir şekilde yapsak bile mülakat belası hepimizin aklını kurcalıyor. Bu kadar değersizleştirilemezdi öğretmenlik. Yığınla mezunlar birikiyor o da yetmiyor herkese formasyon dağıtılıyor. Bizi özelde çalışmaya mahkum etmek istiyorlar
Zaten son sürat çalışıyorum bir ümit Allah çalışana hakkını verir diyerek. İstesem torpilin hasını da yaptırırım ama bir ömür hak yiyerek para kazanmak kanıma dokunur. Yapmasam emeklerimin boşa gitme durumu var. O kadar kötü bir durum ki
hayırlısı hocam, 9 Eylül'de atama yapıldı 0.003 puanla atanamadım, önümde 15 kişi kaldı, 3 günde ömrümden ömür gitti, 12 Eylül'de ek atamayla Bursa merkeze atandım, nasipten ötesi yok.. branş ne sizin?
@Anumati mülakatlardan adaylıkta da çok korkuluyordu ama sürüyle arkadaşımın tecrübesiyle sabittir ki mülakatlarda torpilin t sine rastlanmadı. müdürlük mülakatlarında belki sendika seçimleri etkili olabilir ama bu normal bir öğretmenlik mülakatı. bunu strese cevirerek ancak kendi motivasyonuna zarar verirsin. ben sana tecrübe etmis biri olarak soyluyorum.
@doriangrayinvesikası teşekkür ederim, umarım dediğiniz gibi olur. Hitabetime güveniyorum. mülakat soruları da yayınlandı hakim olduğum konular hep. İnşallah bir aksilik çıkmaz hakkımızda hayırlısı.
Öğretmenim ve mağdurum. Branşım türk dili ve edebiyatı. Yeni mezun oldum. Eşekler gibi kpss çalıştım bütün yıl. Sonuç bu işte! Belki de çağrılmıcam bile.
Dualarım sizinle hocam, ben 2012 ilk atamada 2012 kişi aldılar bizden önümde 15 kişi kaldı 0,003 puanla kaldım Hakkari köylerini bile yazmıştım 3 gün sonra ek atamada kurayla Bursa merkeze atandım nasipten ötesi yok..
Öyle.. Şu aralar duaya çok ihtiyacım olduğunu düşünüyorum zaten. Maneviyat önemli. Bazen çalışmak da yetmiyor. şu an ara verdim bir ksye giriyim dedim güzel dualarınızı aldım şu zor dönemde iyi geldi teşekkür ederim. 😊
Biz halen Avrupa Birliğine girme hayalleri kuralım. Ne doğru düzgün bir sistem var ne birşey var. Daha milyonlarca işsize iş imkanı sağlanamadığı gibi bir de ücret ödeyip meslek sahibi oluyoruz. Şaka gibi
1,5 yıllık öğretmenim ben de. Bu sistemde çakılı kalma süresi biraz fazla. Hele eş durumu evlere şenlik. 2 sözleşmeli öğretmenin eş durumu ise daha vahim. Tek olumlu yanı batı illerinde yığılma olmayacak
Bu millete yaranilmiyor yalniz bunu biliyorum. Her şeyden sikayetciyiz, razi değiliz hicbir şeye. Sebep ne? İhtiraslarimiz... Oysa bizim ihtiraslarimiz başka insanların ihtiyaçlariyla bizim aramızdaki o aşılmaz duvarlarimiz.
İşin içinde olan biri olarak söyleyebilirim ki öğretmenlik dışarıdan kolay gibi görünse dahi çok zor bir meslek. Böyle zor bir mesleği icra edecek kişilerin iş güvencelerinin olmaması onların mutsuz olmasına , kendini işine verememesine sebep olacaktır
Sözleşmeliye alışıyoruz derken mülakat geldi torpil dönmez inşallah ülkede Emeğin Değeri yok insanlara kısa yoldan köşe Dönme yüZsüz Olmayı öğretiyorlar be buna Muhtaç bırakıyorlar
Zamanında çakılı kadroyla sağlıkçı aldılar. Ne yuvalar yıktılar. Ne tayin oldu ne görev yeri dışına çıkabildiler. Bu sayede ne evlilikler bitti sözde evliliği kutsal gören büyüklerimiz sayesinde.
En İyi Cevaplar