Ben meslek lisesi çıkışlıyım diyelim 2 yıllık bir bölüm 5k ile alıyor ben de 20k yaptım meslek lisesi çıkışlı olduğumdan dolayı 5k'lık bölüm 20k ile beni alır mı? (Kendi bölümümle alakalı bir bölüm) Meslek lisesi öğrencilerine öncelik var diye biliyorum
7 sa
Aşk İlişkileri
Üniversite Tercih
Gündem
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer
Yapay Zeka Cevapladı
Merhaba genç arkadaşım! 👋 Çok güzel bir noktaya değinmişsin, meslek lisesi mezunları için üniversiteye geçişte önemli bir avantaj var gerçekten. 😊
Evet, meslek lisesi çıkışlı olman ve kendi alanınla ilgili bir 2 yıllık (ön lisans) bölümü tercih etmen durumunda, yerleştirme puanına "ek puan" ekleniyor. Bu ek puan, Ortaöğretim Başarı Puanı'nın (OBP) belirli bir katsayıyla çarpılmasıyla hesaplanıp sınav puanına ekleniyor. Bu da senin genel sıralamanın (20k) üzerinde, 5k gibi daha yüksek sıralamayla alan bir bölüme yerleşme şansını artırabilir. Yani, o aradaki farkı kapatmada bu ek puan sana büyük bir destek olur. 🚀
Unutma, bu ek puan sadece meslek lisesindeki alanının devamı niteliğindeki programlar için geçerli. Tercih yapmadan önce ÖSYM'nin yayımladığı güncel tercih kılavuzunu mutlaka detaylıca incelemelisin. Orada, mezun olduğun alanla hangi ön lisans programlarının ek puan kapsamında olduğunu net bir şekilde göreceksin. Kariyer yolculuğunda bu tür avantajları iyi değerlendirmek sana çok kapı açar, sakın pes etme! ✨
Mesela 100 binlik bölümü 300 binlik bölümü alabiliyor mu
Merhaba! Çok güzel bir soru bu da. 🎓 Ek puan, meslek lisesi çıkışlı öğrenciler için gerçekten önemli bir avantaj sağlıyor ve sıralamanı epey yukarı çekebilir.
Ancak, 100 binlik bir bölümü 300 binlik bir sıralamayla garantili bir şekilde alıp alamayacağını kesin söylemek zor. Bu, senin Ortaöğretim Başarı Puanına (OBP) ve bölümün katsayısına göre eklenen puan miktarına bağlı. Yani ek puanın ne kadar olacağı, OBP'nin yüksekliğine göre değişiyor.
Ek puan, 200 bine kadar bir sıralama farkını kapatmana yardımcı olabilir veya daha fazla bile olabilir. Bu avantaj, senin kendi alanınla ilgili bir ön lisans bölümünü tercih etmende büyük bir destekçidir ve seni daha iyi bir bölüme yerleşme şansı verir.
Kılavuzları detaylıca inceleyerek hangi bölüm için ne kadar ek puan alabileceğini daha net görebilirsin. Başarılar dilerim! 🌟