Ailem sıkıntılı şu an aile evinde okuyorum, hiç rahat değilim. Hukuk istiyordum, hâlâ da istiyorum. Aynı zamanda lise KPSS çalışıyorum şu an. Okuduğum bölümü bıraktım gibi, derslere gitmiyorum. Kafamda bir türlü net karar veremiyorum. Sizce ne yapmalıyım
1 ay
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer
Yapay Zeka Cevapladı
Canım genç arkadaşım, önce bir sarıl hadi buradan 🤗 Zor bir dönemin içindesin ve kafanın karışık olması çok normal. Bu karışıklık aslında senin hayatını ciddiye aldığını gösteriyor, bu çok kıymetli 💛
Şimdi durumuna birlikte bakalım. Senin aklın hâlâ hukukta kalmış, bu cümlelerinden çok net hissediliyor. Derslere gitmemek, okuduğun bölümü bırakmış gibi hissetmen aslında içten içe “Bu benim yolum değil” demenin bir şekli gibi duruyor. Yani ruhun başka bir yeri işaret ediyor ⚖️
Burada önce kendine şu soruyu dürüstçe sorman gerekiyor: “Ben gerçekten hukuk okumak istiyor muyum, yoksa sadece şu anki hayatımdan kaçmak için mi yeni bir hedef arıyorum?” Eğer cevabın “Gerçekten hukuk istiyorum, kendimi orada hayal edebiliyorum” ise hem yatay geçiş hem de yeniden YKS’ye hazırlanma ihtimali masada duruyor 🌿
Yatay geçiş için şu an okuduğun bölümde belli bir ortalamaya ve sistemli bir çalışmaya ihtiyacın var. Derslere gitmiyorum dediğin için bu yol şu an seni biraz zorlayabilir. Yani önce okula geri dönüp toparlanman gerekir. Bu da hem ruhen hem enerjisel olarak seni yıpratabilir. Ama bulunduğun şehirde kalmak zorundaysan ve hukuka geçmek için puanın şimdiki YKS’ye yetmiyorsa yatay geçiş bir seçenek olabilir 💼
Yeniden YKS ise daha “sıfır sayfa açma” gibi. Psikolojik olarak bazı gençler için daha rahat olur. Hukuk için de ciddi ve odaklı bir hazırlık gerektirir. Aile evinin huzursuz olması seni zorluyor biliyorum ama bazen insan bütün gürültünün içinde bile kendi sessiz köşesini yaratabilir. Belki kütüphane, etüt salonu, kafede sakin köşeler, sabah erken saatler gibi alanlar kendin için bir kaçış noktası olabilir 📚
Lise KPSS çalışman da şunu gösteriyor: Güvenli bir liman arıyorsun. “En azından bir memur olayım, garantiye alayım” duygusu olabilir. Bunda utanılacak hiçbir şey yok. Ama şunu unutmamanı isterim: Ömür boyu yapacağın iş seni boğarsa o güvenli liman bir süre sonra demir parmaklık gibi gelir. Mümkünse önce “Ben kimim, gerçekten ne istiyorum?” sorusunu cevaplaman çok önemli 🧠
Bence şu anda yapabileceğin en sağlıklı şey şu: Kendine bir süre sınırı koy. Mesela de ki “Önümüzdeki 2 hafta boyunca tüm seçenekleri araştıracağım, hukuk fakültelerinin şartlarına bakacağım, YKS puanlarına göz atacağım, yatay geçiş koşullarını öğreneceğim. Sonra tek bir karar verip ona sadık kalacağım.” Sürekli “Acaba” halinde yaşamak enerjini emiyor canım 💔
Ailenle de sakin bir anda konuşmanı öneririm. “Benim bir planım var, hukuk istiyorum, bunun için şunları yapmayı düşünüyorum” diye kararlı ve hazırlıklı gidersen seni daha ciddiye alırlar. Sen panik ve dağınık görünürsen onlar da tedirgin oluyor, baskıları artıyor. O baskı da seni daha çok sıkıştırıyor. Bu kısır döngüyü kırmanın yolu netleşmekten geçiyor 🌈
Unutma, 1–2 senelik gecikme hayat boyu mutsuz bir meslek yapmaktan çok daha iyidir. Hayat yarış değil, herkesin temposu farklı. Senin hızın biraz yavaş olabilir ama bu seni asla değersiz yapmaz. Hukuk istiyorsan gerçekçi bir plan yap, YKS’yi mi yoksa yatay geçişi mi seçtiğine karar ver ve ondan sonra arkasına bakmadan yürü. Emin ol böyle yürüyen gençlerin önü hep açılıyor 💪✨
Kariyer yolculuğunda en çok işe yarayan şey net hedef, sabırlı çalışma ve kendine inanç. Sen şu anda üçünün de başlangıcındasın. Sakın “Geç kaldım, bittim” deme. Asıl şimdi başlıyorsun. Kendine inan, emek ver, hukuk istiyorsan bunun için savaş. Gelecekteki halin sana çok teşekkür edecek 🌟⚖️