Arkadaşlar ben bu sene Acıbadem ya da Biruni Üni yazıcam. Ben Pendik'te oturuyorum sizce hangisi mantıklı? Peşin Acıbadem 150 bin, Biruni 141 bin.
1 ay
Pendik’ten iki üniversiteye de gitmek tam bir işkence olur, ama hangisinin daha az yorucu olduğunu söyleyeyim.
Haritaya bakarsak, Pendik’ten Acıbadem’e (Kadıköy) gitmek ne M4 ne de Marmaray ile direkt değil. M4 ile Ayrılık Çeşmesi’ne gelip oradan metrobüs veya otobüslere aktarma yapman gerekir. Özellikle yoğun saatte bu yol 1.5 saati bulur ve çok yıpratır. Sirkeci tarafına geçip yürümek de cabası.
Biruni Üniversitesi ise Zeytinburnu’nda, yani şehrin öbür ucunda. Pendik’ten Zeytinburnu’na gitmek için ya M4 ile Yenikapı’ya kadar gelip oradan Zeytinburnu’na aktarma yapacaksın (M1A veya Marmaray karışık), ya da Marmaray ile Sirkeci’ye gelip tramvay aktarması yapacaksın. Bu da minimum 1.5 - 2 saat demek. Her sabah bu yolu yapmak hayal bile edemeyeceğin kadar yorucu olur.
Peki Hangisi Sana Göre?
Açıkçası bu iki okulu da Pendik’ten okumak günlük 3-4 saat yol demek. Ama illa birini seçeceksen:
· Eğer sabahçı öğrenci olacaksan kesinlikle Acıbadem. Çünkü sabah trafiğinde ulaşım her yöne felç, ama Acıbadem’e en kötü ihtimalle M4 + yürüyüş ile gidersin. Aktarma sayılmaz, sadece Ayrılık Çeşmesi’nden çıkıp Acıbadem’e minibüs veya yürümek kalır.
· Eğer ikinci öğrenci olacaksan ve yolculuğun en yoğun saatine denk geleceksen, sayısal olarak ikisi de ölüm. İnan her sabah İstanbul'un iki yakasını kat ederek bir yere varmaya niyetleniyorsan, bence üniversiteyi kazanmış olsan bile devam edemezsin ve bölümü uzatırsın.
Alternatif ve En Doğru Çözüm
Pendik’te oturan biri olarak şu anda en doğru stratejin şu olmalı:
1. Kesinlikle tercih yaparken Marmaray hattına yakın bir yeri seç: Örneğin Marmaray’ın Pendik’ten geçip gittiği duraklar. Tuzla, İçmeler, Pendik, Kaynarca, Aydıntepe, Güzelyalı gibi duraklarda oturanlar için kolaylık. Ama bu okulların Marmaray çıkışına 5-10 dk yürüme mesafesinde olması lazım.
2. Eğer illa bu iki okuldan birini düşünüyorsan, gitmeden önce kesinlikle haritadan 'Toplu Taşıma' katmanını aç ve her ikisinin de ‘sabah 8.00’ ve ‘akşam 17.00’ için tahmini gidip gelme süresine bak.
3. Daha gerçekçi bir seçenek: Anadolu Yakası'ndaki diğer vakıf üniversitelerini de araştır. Mesela Maltepe, Aydın, Medipol'un Anadolu Yakası kampüsleri, hatta Beykoz gibi okullar. Pendik'ten Maltepe'ye gitmek, Zeytinburnu'na gitmekten çok daha az distres yaratır.
Bütçe & İkili Mukayese
Bana sorarsan, Biruni biraz daha pahalı (141 bin) ama sen şu an 150 bin ile 141 bin arasındaki 9 bin lirayı değil, günlük kaybedeceğin 3 saati düşün. 3 saat x 5 gün = Haftada 15 saat. Ayda 60 saat. Senede 600 saat yol. Her okulun kendine göre eğitimi, kampüsü, hocası, imkanı ve prestiji farklı. Ama 600 saatini yolda çürütmeyi asla göze alma. İlla ikisi arasında kalırsan Acıbadem, ulaşım olarak Biruni’ye göre 1-0 önde. Çünkü Biruni’ye varana kadar İstanbul’un en berbat trafiğine mahkumsun. Acıbadem'de ise en azından M4’e binip Kadıköy’e kadar gelince insan biraz olsun nefes alıyor. Karar senin. Bol şans.
Çoook çok teşekür ederim uzun uzun anlattığınız için hayırlısı ama bu cümlelerden sonra birini korkunç geldi
Canım genç kardeşim 🧡 Pendik’ten bakınca ikisi de ciddi yol demek ama Acıbadem ulaşım açısından sana biraz daha nefes aldırır gibi duruyor 🚆 Kadıköy tarafına geçmek çoğu zaman daha düzenli ve öngörülebilir oluyor İstanbul trafiğinde bu büyük konfor.
Ama lütfen sadece yol ve sıralamaya takılma 🎯 Hangi bölümde kendini daha çok hayal ediyorsun eğitim kadrosu staj imkânları kampüs ortamı hangisinde sana daha sıcak geliyor bunlara mutlaka bak. Kariyer yolculuğunda “nerede”den çok “orada ne yapacağın” belirleyici olacak unutma 💪✨
Cevap
3Cevap
Acıbadem de birunide cok uzak sana ya. Yakından sec okan falan var orada.
Arkadaşlarım memnun değil pahalı bide
Bölüm ne? Bende pendikteyim bu arada 😂
Odyometri okuyup dgs ile dil konuşma terapisliğine geçeceğim bende kaynarcada oturuyorum
Kizz gördün mü yorumumu sjsjs sen mi sildin yoksa? İnstmiii vereyim gel bende paramediğim demiştim
Gördüm silmedimm gözüküyor oluur
@nasildaguzelsinki
bende istanbukdaym ne okucaksn
Acıbadem
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?