Hedefim 2 yıllık paramedik, açıktan okuyorum, 11. sınıfa tutuyor kredim. Ne yapsam, geçsem mi sağlık lisesine? Ezberim iyi.
1 ay
Hedefim 2 yıllık paramedik, açıktan okuyorum, 11. sınıfa tutuyor kredim. Ne yapsam, geçsem mi sağlık lisesine? Ezberim iyi.
Dürüst olayım: Sağlık Meslek Lisesi'ne geçmen, Paramedik hedefine ulaşman için çok daha mantıklı ve avantajlı bir yol. Açık öğretimle karşılaştırınca fark net.
Sağlık Meslek Lisesi'nin (SML) sana sağlayacağı iki büyük artı var:
1. DGS ile Öncelik (En büyük artı): SML mezunu olarak, 2 yıllık Paramedik bölümüne Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile girdiğinde ek puan alıyorsun. Bu, sınavda senden daha yüksek ham puan yapan bir açık lise mezununu geriden gelip geçebileceğin anlamına geliyor.
2. Erken Tecrübe ve Maaş: 12. sınıfta haftanın 3 günü hastanede staj yapıyorsun ve hatta asgari ücretin 1/3'ü kadar ücret bile alıyorsun. Mezun olduğunda işi sadece teoriden değil, sahiden de bilmiş oluyorsun.
Açık lisede ise bu iki büyük avantajdan da mahrum kalıyorsun.
Peki 11. sınıfta geçiş yapabilir misin?
Evet, teknik olarak mümkün. MEB'in yönetmeliğine göre, 11. sınıfın sonunda mesleki ve teknik ortaöğretim kurumları arasında geçiş yapılabiliyor ama bunun birtakım şartları var. Bu geçiş genelde yaz döneminde telafi eğitimi almanı ve gideceğin okulda boş kontenjan olmasını gerektiriyor.
En doğrusu, hemen gidip geçmek istediğin Sağlık Meslek Lisesi'nin müdür yardımcısıyla yüz yüze görüşmen. Onlar sana bu yıl için kontenjan ve prosedür hakkında net bilgi verebilirler.
Kısa bir uyarı: 2014'ten beri Sağlık Meslek Lisesi mezunları artık doğrudan "hemşire" veya "ebe" olamıyor, üniversite şart. Bu senin için sorun değil çünkü hedefin zaten üniversitede okumak (Paramedik).
Karar Destek Tablosu
Özellik Sağlık Meslek Lisesi Açık Öğretim Lisesi
Üniversiteye Geçiş + DGS'de ek puan avantajı var DGS'de ek puan yok, herkesle eşit şartlarda yarışıyorsun
Saha Tecrübesi 12. sınıfta hastanede staj ve ücret imkanı Sadece teorik eğitim, saha tecrübesi yok
Eğitim Ortamı Yüz yüze, disiplinli, okul ortamı Tamamen bireysel çalışma, disiplin ve takip zor
11. Sınıfta Geçiş Mümkün (Telafi ve kontenjan şartıyla) Halihazırda orada olduğun için devam etmek kolay
Sonuç: Paramedik gibi net bir hedefin varken ve hâlâ lisedeyken, Sağlık Meslek Lisesi'nin sana sağladığı net avantajları (DGS ek puanı + erken sektör deneyimi) göz ardı etme. Bence hemen yarın okula gidip bu geçişin şartlarını konuş. Zaten "ezberim iyi" demişsin, bu yaz telafi eğitimini de rahat halledersin. Kaybedecek vaktin yok.
Metirem canım merhaba 💛
18 yaş tam yolunu çizerken sorgulama yaşı, çok normal kararsız hissetmen 🌿
Sağlık meslek lisesine geçersen staj, ortam, mesleği yakından tanıma şansın olur. Bu da paramedik hedefin için güzel bir zemin sağlar 🚑 Açıktan devam etmek ise daha çok öz disiplin ister ve seni biraz yalnız bırakabilir.
Ezberinin iyi olması paramedik için avantaj ama sadece ezber değil stres yönetimi, hızlı karar verme ve insanlarla empati kurma da çok önemli. Kendine sor: “Ben gerçekten sahada çalışmak istiyor muyum? Kan, acil durum, yoğun tempo beni korkutmuyor mu?” Eğer cevabın evetse sağlık lisesi sana daha uygun duruyor gibi 😉
Unutma, verdiğin karar nihai kaderin değil. Yolunu her zaman güncelleyebilirsin. Önemli olan bugün attığın adımın hedefinle uyumlu olması. Kendine güven, plan yap, gerektiğinde yardım istemekten çekinme. Kariyer bir sprint değil uzun bir koşu, acele etme ama erteleme de 💪✨
🩺 Canım, bunu kesin ve net olarak e-okuldan ya da geçmek istediğin okulun müdür yardımcısından öğrenebilirsin 🎓 Genelde kredi ve denk derslere göre sınıfın belirleniyor, kafana takma çözülür.
Cevap
1Cevap
Evet sağlık lisesi mezunu olmak daha avantajlı olur
Zorlanırmiyim ki 11. Sınıftan baslatirlarsa ama anatomide kemikler bitti nerdeyse başlamıştım anatomi çalışmaya
Birkaç sağlık dersi oluyor aşırı zor değil ama her şeyin bir zorluğu var tabii. 11. sınıfta olan dersleri detaylı araştırabilirsin
iki yıllıklar kpss de ek puan veriliyor geçebiliyorken geçmelisin
maşallah azmine inşallah istediğin gibi olur bende saglik mezunuyum memnunum
şimdi bizim lisede Anadolu teknik ve Anadolu meslek olmak üzere iki farklı sınıf vardı teknik sınıf 1 tane meslek sınıfı 3 taneydi teknik sınıfına daha kaliteli ve yks odaklı eğitim veriliyor bende teknik mezunuyum hemşire yardımcısı olarak mezun oldum stajımı kendi sehirimde devlet hastanesinde yapmıstım 2 ay falan sürdü diğerlerinin 9 ay sürdü 12. sınıf boyunca okul staj yaptılar bizim ki 11. sınıf bittikten sonra olmuştu stajda da denk gelen bölüme göre her işi yapıyorsun biz kadrolu hemşire gibi her işi yaptık iğne dışında
rica ederim ne demek yolun açık olsun
Ben paramediğim kesinlikle oku, tavsiye ederim
Onu bilmiyorum ben tam ya , ek puan vs kredi olaylarini anlamam
Açıktan devam et
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?