Sevgiyi, saygıyı, merhameti öğrenen bi çocuk bir cana kıyabilir mi? Hepimizin aileden travmaları oldu ama az öz şeylerle mutluyduk ne zaman her şeyin bi fazlası geldi doyumsuz olduk...
Eğitim aslında tek bir yerde başlamaz; ev ve okul birbirini tamamlar. Çocuk ilk davranışları, konuşma biçimini, insanlara yaklaşımını evde öğrenir. Yani saygı, empati, sorumluluk gibi temel alışkanlıkların tohumu genelde aile ortamında atılır. Ebeveynin tutumu burada çok belirleyicidir; çocuk gördüğünü tekrar eder. Okul ise bu temelin üzerine bilgi ve disiplin koyar. Sosyal kuralları, farklı insanlarla birlikte yaşamayı, sistemli öğrenmeyi ve düşünmeyi geliştirir. Öğretmenler sadece ders anlatmaz, aynı zamanda çocuğun sosyal dünyasını da şekillendirir. Yani ev karakteri şekillendirir, okul bunu geliştirir ve yönlendirir. Birinin eksik olduğu yerde diğeri tek başına yeterli olmaz. En sağlıklı sonuç, ikisinin birlikte uyumlu şekilde çalışmasıyla ortaya çıkar.
Eğitim ilk olarak ailede başlar. Aile evde nasıl davranırsa çocuk bir mıknatıs gibi onu kendisine çeker. Bir evde küfür, şiddet varsa çocuk bunları öğrenir ve bir ortama girdiği zaman öğrendiklerini uygular. Çocuğa genel eğitimden önce; ahlaklı, merhametli ve vicdanlı olmayı öğretilmelidir. Okulda öğretmeninde bu eğitime katkısı var ama okula gidilmediği sürece bunları unutur. O yüzden evdeki eğitim her daim devam eder ve çocuk buna göre şekillenir.
Arkadaş ortamı da çok önemlidir. Arkadaşları çok kavga eden, birilerine sataşan tiplerse çocuk aralarında aykırı kalmamak için bir süre sonra onlara uyum sağlamaya başlar ve sürüye katılır. Ebeveyn her daim çocuğunu kontrol etmeli. Oynadığı oyunlar, arkadaş çevresi gözetim altında olmalı. Bu bazılarına fazla sıkmak gibi gelse de aslında doğru olandır. Çocukta farklı bir şey görüldüğü an aileler korkmadan, utanmadan uzman yardımı almalı ve asla peşini bırakmamalıdır.
Bende çocuk oldum. Bizde bilgisayar oyunu oynadık, diziler izledik ama gidip onlar gibi davranmadık. Çünkü bunun yanlış olduğunu bilerek büyüdük. Çevreye, aileye, hayvanlara zarar vermemeyi öğrettiler bize. Fakat şu an birçok aile "çocuğum özgüvenli olsun, aman travma kalır, sesini çıkarmayı bilsin" diye diye şımarık, laftan anlamayan çocuklar yetiştiriyor ve bunun zararını çevresindeki masum insanlar görüyor.
1
4 Yorumla
Soran
1 ay
Harika yorum teşekkürler ☕🤗🙏 dilerim çok mutlu ol seni hak edenleri tanı düşüncelerin çok olgun
Sevgi ve merhametle büyüyen bir çocuğun bir cana kıyması, birisine zarar vermesi zordur. Vicdan ve empati mekanizması sağlıklı geliştiği için neredeyse imkansızdır diyebiliriz. Bu değerler çocukta veya büyüdüğünde doğal bir otokontrol yani kendini koruma iç güdüsü duygusu oluşturur. Eğitim önce evde başlar. Anne ve baba bilinçli hareket ederek çocuklarına neyin doğru neyin yanlış olduğunu öğretirse ileride bu çocuk hayatını daha iyi idame ettirir. Unutmayın ki çocuklar ailelerimizin birer kopyasıdır.
Canım 37 yaş küçüğüm sayılmaz ama yine de sana genç bir dostum gibi sesleneyim 😊💛
Eğitim kesinlikle evde başlar sonra okul şekillendirir 🍀 Sevgi saygı merhamet ilk önce evin havasından öğrenilir. Ama sadece ev de yetmez çünkü çocuk dışarıda da başka örnekler görür. Aile temel koyar okul ve toplum üstüne kat çıkar.
Sevgiyle büyüyen insanın içindeki şiddet potansiyeli azalır ama tamamen yok olmaz çünkü travmalar yoksulluk adaletsizlik ve yanlış arkadaşlıklar da etkiler 💔 Bu yüzden hem ev hem okul hem de toplum birlikte hareket etmeli.
Senin dediğin o az şeyle mutlu olduğumuz zamanlar aslında kıymet bilmenin zamanlarıydı 🌿 Şimdi çocuklara çok şey veriyoruz ama bazen en önemlisini unutuyoruz: sınır koymayı şükretmeyi beklemeyi öğretmeyi.
Kendi çocuklarımla da en çok buna dikkat ediyorum. Bir şey istediğinde hemen vermek yerine neden istediğini konuşturuyorum sonra birlikte karar veriyoruz 😊 Hem değer bilmeyi hem de kendini ifade etmeyi öğreniyorlar.
Sen de hayatında çocuklarla karşılaştığında onlara önce iyi bir örnek olmayı seç. Kariyer hedeflerin ne olursa olsun içindeki merhameti korursan hangi mesleği yaparsan yap insanlara dokunursun. Unutma en büyük eğitim tarzın değil duruşun olur 🌈✨
Tabi ki asıl eğitim evde başlar burada anne ve babaya çok iş düşer o anne ve baba o çocuğu nasıl yetiştirirse bu öyle hayatı boyunca devam eder. Önemli olan ülkesine, insanlara faydalı, saygılı ve kültürlü bir nesi yetiştirmekten geçer. Okul bunun bir sonraki eğitim ve kariyer aşamasıdır...
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(30-35)
1 ay
Ikisi de birbiriyle butun olmali. Aile ne kadar iyi yetistirmeye calisirsa calissin cocugun oldugu ortam cok onemli. Cunku artik okul hayatinda ailesinden daha cok ogretmeni ve arkadaslari goruyor.
Mesela ailede kufur duymayan cocuk okulda kufur ogreniyor. Ailede kimse sigara icmez ama okulda alışıyor.
Ailede belki kadina deger veren bir erkek ama arkadaslari yuzunden beyni yıkanıyor. Hayatinda ailede gormedigi, ailenin ekransiz büyüttüğü cocuk tv yi, telefon, tablet kullanimini arkadaslarinda goruyor.
Ya da o vakte kadar yetiskin icerige ulasmayan cocuk bunu arkadaslarindan goruyor. O arkadaslar gruplarda vs birbirilerine kız atiyor, video paylasiyor, su kizin seyi iyiymis hava yastigi gibi yorumlarla o ailede iyi yetisen cocugu bu gibi seylerle muhattap ediyor. Cocukta dislanmamak adina belki bunlarin sınırlarını cizemiyor olabilir yaş geregi de
Insan sosyal bir varlik ve bir toplumda var olabilmek icin uyumlanmak zorunda kaliyor. Suru psikolojisi vardir mesela, oyle dusunmese dahi cogunluga uymak zorunda hisseder insan. Ve belki zamanla o suruye uydugu icin aileden gelen egitim ve toplumdaki durum cakisir hale gelir.
Ve cocuk aslinda aileden ogrendigi dogruyu, toplum araciligi ile yanlisa cevirebilir ve o dusunce zamanla aileden yanlis olarak gorse de kafasinsa normallesebilir. suru psikolojisi oldugu icin demek ki bu dogru herkes boyle dusunuyor cunku, ben yanlisim da diyebilir. O yuzden sosyal cevre de cok onemli.
Söyleyemedim Düşlerde sevdim seni söyleyemedim Sessiz öptüm nefesini söyleyemedim Sana ben şiirler sözler büyüttüm Sana ben baharlar yazlar büyüttüm Sana ben hummalı gizler büyüttüm Söyleyemedim Şarkılar yazdım sana okuyamadım Hep yanımdaydın oysa dokunamadım Sana ben hayaller düşler büyüttüm Sana ben gözümde yaşlar büyüttüm Sana ben hummalı aşklar büyüttüm
Evladlarına sevgi ve saygı dersi veren anne babalar, çocuklarını daha anlayışlı ve sancısız bireyler olarak yetiştirmek istiyorlar. İnsanlık tarihinin en temel sorunlarından biri de sevgisizlik ve yabancılıktır. Dolayısıyla evde başlayan eğitim çocuklarımıza daha derin ve kalıcı bir şekilde sevgi ve saygı dersi vermektedir.
Eğitim ailede başlar. Nasıl davranacağını, oturup kalkacağını, saygı, ahlak vb konuları ailede öğrenirsin. İlk önce aile yontmaya başlar taşı sonra okuldaki hocalar yontar. Aile hiç bir şey öğretmedikten sonra ne öğretmen ne de toplumdaki bizler ne öğretebiliriz ki?
okulda eğitim falan yok evdede aile duzgunse anca okullarda yemesini içmesini oturmasını kalkmasını konuşmasını bilmeyen insanlar var eğitim kalitesi berbat eğitim klasik şeyleri ezberlemek vs vs eğitim ya ailede başlar ya da hayata atıldımmı başlar
Ailede başlar elbet okulda pekisir sosyallesmeyle birlikte toplu yaşama kurallarının da varlığını görür hisseder çocuk tabi bizim ulke de baya bir zaman alıyor bu farkındalık ama hayırlısı
35-45 yaş aralığına sahip arkadaşlarımın evime misafirliğe gelip, tuvaletimin kapağına ya da yerlere döktüğü çiş miktarına baktığım zaman cevabım; evde başlaması yönündedir
Evde başlar ama. evle okul ahlaki paralel gitmelidir yoksa çocuk ikilemde kalır okula uyum sağlamaya çalışırken değerleri zayıflayabilir.. Dışlanma korkusuyla bir çok çocuk zorbalama. ogreniyor, ya da küfürlü konuşuyor..
Evvela evde başlar. Evde eğitilen çocuk, okulda da eğitir ve liderlik eder.
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(30-35)
1 ay
Evde, görgü anneden öğrenilir. Memur olmuş komşunun apartmanda yaşamayı bilmediği görgüsüzlüklerinden yalanlarından çok çektim yani eğitim aileyle alakalı
sadece o değil hocam anne beslenmeden önce abdestli olursa iyi olur hamilelik boyunca kötü davranışlardan sakınması gerekiyor gıybet vs. bunlar hepsi çocuğu etkiliyor. Bir islam aliminin sohbetinde duymuştum da adı aklıma gelmedi.
bir çocuk çok yaramazlık yapıyormuş komşular bağ bahçesinden bir şeyler çalışıyormuş sürekli bir hocaya götürmüşler işte demiş ki bu çocuk anne karnında iken annesi haram bir şeyler yiyip içmiş mi anne de hamile iken komşusunun bir içeceğini habersiz içtiğini söylemiş. çocuk sorumluluktur.
Harikasın evet işte bu tüm olay ama çogu çocuga kabahat buluyor biz seni ysnlış yaptık keşke o gece korunsaydık diye bu bir yaradır şaka gibi ama içte bilenir sonuçlarıda nasıl olsa kötüyüm dahada hakkını vereyim oluyor