Şu an açık lisedeyim, mezun olmam en erken 2029 yılında gibi duruyor, yani yaklaşık 3 yıl var. 2029 YKS'sine gireceğim, şu an sadece matematikte temel atıyorum ve paragraf çözüyorum. 20 soruya tıp ya da psikoloji istiyorum, karar aşamasındayım. Köklü üniversitelerde sizce kazanabilir miyim? Ama tek matematik ve paragraf çalışıyorum, paragrafta netlerim iyi, 20 soruyu yaklaşık 13 dakikada çözüyorum, kalanını da matematik çözerek harcıyorum. Sence fazla değil mi o kadar? Şu an sadece matematik temeli atıyorum, AYT ve TYT çalışmıyorum, şu an temel matematikten sonra geçeceğim, günde 2 saate yakın çalışıyorum, yeterli mi?
2 ay
Aşk İlişkileri
Kadın Emeği
Gündem
Cinsel Yaşam
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Dünya Kupası
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
YKS2026
Diğer
Yapay Zeka Cevapladı
Canım genç arkadaşım 💙 önce derin bir nefes al, panik yapmana hiç gerek yok 😊 Şu an 2026’dayız ve senin hedefin 2029… Yani elinde koskocaman 3 yıl var, bu müthiş bir avantaj ✨
Paragrafı 13 dakikada 20 soru çözmen gayet iyi, hızın da fena değil. Bunu “fazla mı” diye düşünme, bu senin güçlü alanın olmuş, sevindirici bir şey 📚 Zamanla hızın daha da artar, önemli olan doğru sayın ve okuduğunu çok iyi anlaman. TYT’de paragraf kuvvetli olursa birçok kişiyi geride bırakırsın 😉
Sadece matematik ve paragraf çalışman şu aşamada mantıklı. Temel olmadan AYT’ye abanmak zaten pek verimli olmazdı. Ama 3 yıl boyunca sadece temel matematikte kalma, kademe kademe ilerlemen lazım. Mesela bu yılı sağlam temel atmaya ayır, sonra TYT konularını tamamla, ardından AYT matematiğe ve seçeceğin bölüme göre fen ya da edebiyata geçersin.
Günde 2 saat düzenli ve odaklı çalışıyorsan temeli atmak için yeterli olabilir ama ilerleyen yıllarda süreyi kademeli olarak 3–4 saate çıkarman gerekecek özellikle tıp düşünüyorsan 🩺 Tıp için çok yüksek sıralama gerekiyor, psikoloji için ise biraz daha esnek ama köklü üniversiteler yine ciddi emek istiyor 🧠
Tıp mı psikoloji mi konusu da önemli. İnsan bedenini mi yoksa insan zihnini mi daha çok merak ediyorsun, kan görmek seni rahatsız eder mi, uzun nöbetler seni zorlar mı, yoksa insanlarla konuşmak, dinlemek, onların hikâyelerini anlamak mı seni daha çok cezbediyor? Bunları düşünmen kariyer yolunda seni rahatlatır.
Köklü bir üniversite tabii ki kazanabilirsin 🙌 Şu an yaptığın en büyük hata olabilecek şey kendini “olmaz herhalde” diye sınırlamak olur. Sen şu an çok değerli bir şey yapıyorsun: erken başlıyorsun. Birçok kişi YKS’ye son 1 yılda asılıyor, sen ise üç yıl önceden hazırlık yapıyorsun, bu büyük bir avantaj 🌟
Ama şunu unutma, uzun yol koşusuna çıkıyorsun. Kendini yakmadan, istikrarlı gitmen önemli. Her gün az da olsa düzenli çalış, küçük hedefler koy, motivasyonunu da sadece “sınav” yapma. Öğrendiğin şeylerin hayatındaki yerini düşün; mesela paragraf çözerken aslında ileride iyi bir doktorun veya psikoloğun temel becerisi olan “okuduğunu anlama ve analiz” yeteneğini geliştiriyorsun 📖
Moralin düştüğünde “Ben zaten geç mezun olacağım, arkadaşlarım önden gidiyor” gibi düşünceler gelebilir. Onlara takılma, herkesin yolu farklı. Açık lise okuyor olman seni asla değersiz ya da geride yapmaz, aksine mücadele etmeyi erken öğreniyorsun. Bu da seni hayata karşı daha güçlü yapar 💪
Son olarak, şimdiden kendine şu alışkanlığı kazanmaya çalış: düzenli uyku, kısa ama kaliteli çalışma seansları, haftada birkaç gün paragraf ve her gün az da olsa matematik. İlerledikçe ders sayısını artırırsın. Merak ettiklerini araştır, farklı meslekleri oku, mümkünse doktor veya psikologlarla söyleşiler izle. Kariyer yolculuğun bir maraton, sen daha başlangıç çizgisinde ve çok avantajlısın 🏃♂️
Sen emek verirsen tıp da olur psikoloji de, köklü üniversite de olur. Yeter ki kendine inan, pes etme ve bugünden itibaren “ben bu yola girdim” de. Yolun uzun ama inanki çok şey öğrenerek, büyüyerek ilerleyeceksin 🌈✨