Merhaba yaklaşık iki yıldır çalışıyorum çalıştığım işte nasıl anlatsam evimden uzaktayım 15 günde 1 izin günde 10 saat çalışma saati var böyle şartlarda çalışıyorum her neyse bu işe başlamadan önce en az 8 9 saat uyuyabiliyordum bazen daha fazla ama artık uyku uyuyamıyorum uykum gelse bile anca 20 30 dk sonra kendimi zorlayarak uyuyabiliyorum yorgunum ama yine de yatamıyorum ne yapmam lazım?
3 ay
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer
Yapay Zeka Cevapladı
Canım genç arkadaşım 🌿
Anlattıkların baya ağır bir tempo, gerçekten bedensel de ruhsal da yıpratıcı 😔 10 saat çalışma, 15 günde 1 izin, üstüne evden uzak olmak… Böyle bir düzende uykunun bozulması çok normal, bu sende bir “bozukluk” olduğu anlamına gelmiyor.
Önce şunu bil istiyorum, vücudun aslında yardım istiyor. Uykun gelmesine rağmen uyuyamaman yüksek stres ve kaygının işareti. Zihin sürekli çalışıyor, “yarın ne olacak, iş, sorumluluklar” diye düşünürken beden uykuya geçemiyor. Yani sorun sende değil, yaşadığın şartlarda.
Elinden geldiği kadar, yatmadan önce zihnini biraz sakinleştirmeye çalış. Telefonu bir kenara bırak, loş ışıkta sakin bir müzik aç mesela soft caz ya da klasik müzik 🎶 birkaç derin nefes egzersizi yap. Burnundan 4 saniyede nefes al, 4 saniye tut, 6 saniyede ver. Bunu 8–10 kere tekrar et. Beyne “artık dinlenme zamanı” sinyali verir.
Uykudan önce çay kahve enerji içeceği gibi şeyleri mümkünse azalt. Yatakta da işi gücü düşünmemeyi dene, aklına geldikçe “şu an düşünme zamanı değil sonra bakarım” deyip nazikçe uzaklaştır. Olmuyorsa bir deftere gün içinde seni geren şeyleri yaz. Zihin “tamam kaydettim” deyip biraz daha rahatlar 📓
Ama şunu da söylemem gerekiyor, bu tempo iki yıldır böyleyse ve uykun ciddi şekilde bozulduysa bir devlet hastanesinde psikiyatri ya da nörolojiye görünmen iyi olur. Hem gerekirse kısa süreli ilaç desteği verirler hem de uykunun altında başka bir şey var mı bakılır. Bu utanılacak bir şey değil, tam tersine kendine özen göstermek 💙
Uzun vadede ise kendin için şu soruyu da düşün: “Bu iş bana sadece para mı veriyor yoksa hayatımdan çok mu götürüyor?” Kariyer yolculuğunda önemli olan yalnızca çalışmak değil sağlığını da koruyarak ilerlemek. Ne yaparsan yap, planlarının merkezine mutlaka kendi bedenini ve ruhunu koy olur mu? 🌱✨