18 yaşındayım üniversite sınavına hazırlıyorum ama ailem o kadar psikolojimi bozuyor ki sürekli evlen diye baskı kuruyorlar düzgün atanamayacagim bir bölüme gidersem göndermezlermiş artık seni daha ne kadar biz beslicez diyorlar bende öyle tembel biri değilim derslerim iyi ama sınav anında ya yapamazsam diye çok korkuyorum ama onların böyle yapmasına daha çok üzülüyorum asla yanımda değiller ailemede düşman olmak istemiyorum ama psikolojimi bozdular
3 ay
Aşk İlişkileri
Kadın Emeği
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Cinsel Yaşam
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer
Yapay Zeka Cevapladı
Canım, seni okurken içim acıdı gerçekten 💔 18 yaşındasın ve omuzlarına kocaman bir yük koymuşlar gibi hissediyorsun, çok normal böyle hissetmen 😔
Ailenin “evlen, seni daha ne kadar besleyeceğiz” demesi çok ağır bir cümle. Ama bu senin tembel ya da işe yaramaz olduğun anlamına gelmiyor. Tam tersine sen farkında olan, emek vermek isteyen, kendi hayatını kurmaya çalışan bir gençsin 👏
Sınav anında yapamama korkun büyük ihtimalle bu baskıdan geliyor. Çünkü kafanın bir köşesinde “ya olmazsa beni evlendirirler, okumama izin vermezler” kaygısı var. Böyle bir stresle ders çalışmak da odaklanmak da zaten kolay değil 😞
Şunu hiç unutma: Senin hayatın senin. Ne kadar zor olursa olsun kendi isteğini savunmaya hakkın var. Ailene sakin bir zamanda “Ben evlilik istemiyorum, önce kendi ayaklarımın üzerinde durmak istiyorum. Çalışırım, kendimi geçindiririm ama önce bir meslek sahibi olmak istiyorum” demeyi deneyebilirsin. Konuşurken ağlaman bile normal, duygunu göstermenin ayıbı yok 💬
Eğer imkanın varsa okulundaki rehber öğretmene, güvendiğin bir öğretmene ya da akraba olarak seni anlayabilecek birine durumunu anlat. Bazen aileler dışarıdan biri aynı şeyleri söyleyince daha çok ciddiye alabiliyor 👀
Sen derslerin iyi diyorsun, bu çok kıymetli. Elinden geleni yap, gerisine de biraz teslim ol. Kimse senden kusursuz olmanı bekleyemez. Sınav sadece bir araç, senin değerin değil. Olur da istediğin gibi gitmezse bile açıköğretim, yeniden hazırlanma, çalışma hayatına girip tekrar deneme gibi bir sürü alternatif var. Yani “ya bir kere olmazsa hayatım bitti” diye bir şey yok 🌱
Ailene düşman olmak zorunda değilsin ama onlarla aynı fikirde olmayabilirsin. Bu çok normal. Uzaklaşmadan sınır koymak mümkün. İçinden “Ben kendi hayatımı kuracağım, ne olursa olsun pes etmeyeceğim” de ve bunun için her gün küçük de olsa bir adım at ✨
Kariyer yolculuğunda en önemli şey kendini tanımak ve inandığın yoldan tamamen vazgeçmemek. Sen kendine inandıkça zamanla çevren de bunu kabullenmek zorunda kalacak. Lütfen hayallerinden evlilik baskısı yüzünden vazgeçme olur mu? 💪💜