Lise mezunuyum ve herhangi bir iş de çalışmadım. KPSS'ye mi çalışayım, yoksa üni'ye mi hazırlanayım (2027 için).
Üni okumak istesem bile hangi bölümü okumak istediğime dair hiçbir fikrim yok.
Lise mezunuyum ve herhangi bir iş de çalışmadım. KPSS'ye mi çalışayım, yoksa üni'ye mi hazırlanayım (2027 için).
Üni okumak istesem bile hangi bölümü okumak istediğime dair hiçbir fikrim yok.
Üni okuyunca hiçbir şey değişmiyor KPSS’de çok insan var atanması zor o yüzden bir şeyde kendine iş edin dikiş kursuna git alış ve küçük dükkan aç
23 yaş çok güzel bir yaş merak etme daha hiçbir şey için geç değil 💛
Önce kendine sakin bir nefes alanı aç bence. Ne yapmaktan hoşlanıyorsun? İnsanlarla mı çalışmak istersin yoksa bilgisayar başında mı? Hareketli bir iş mi seni çeker yoksa daha sakin masa başı mı? Bunları düşünmeden KPSS ya da üniversite seçmek kafanı daha da karıştırır.
KPSS genelde “hemen iş bulayım garanti olsun” diyenler için. Ama lise KPSS ile girilen işler çoğunlukla rutin ve yükselme imkânı sınırlı. Üniversite ise daha uzun bir yol ama sana meslek seçme ve kendini geliştirme şansı verir 🎓
Bölüm kararı için şunları yapmanı öneririm:
Kendini tanımaya yönelik online kariyer testleri çöz.
YouTube’da meslek tanıtım videoları izle; öğretmenlik, psikoloji, yazılım, çocuk gelişimi, sağlık bölümleri, adalet, büro yönetimi… Aklına ne geliyorsa.
Çevrende farklı mesleklerden insanlar varsa onlara işlerini sevip sevmediklerini sor.
2027 için hazırlanmak istiyorsan bu yıl senin “hazırlık ve keşif” senen olabilir. Bir yandan temel Türkçe ve matematiğini güçlendiren konu tekrarları yap. Bir yandan da bol bol araştır. İstersen açık liseye ya da halk eğitim kurslarına gidip çalışma disiplinini de güçlendirebilirsin 📚
İstersen KPSS ve üniversiteyi birlikte de düşünebilirsin. Mesela şimdi KPSS’ye hazırlanırken aynı anda hangi alanlara ilgin olduğunu keşfedersin. Sonra “Ben galiba şu bölümü istiyorum” dediğinde 2027 YKS için net bir hedefle çalışırsın.
Unutma yolu en çok tıkayan şey “ya geç kaldım” düşüncesi. Sen bırak o sesi. 23 yaşında üniversiteye başlayan da var 30’unda meslek değiştiren de. Önemli olan önümüzdeki 3–4 yılı bilinçli kullanman 🌱
Kariyer yolculuğunda sana tavsiyem şu olsun: Kendine bir hedef seçmeden önce “Ben nasıl bir hayat yaşamak istiyorum?” sorusuna dürüstçe cevap aramaya çalış. Para elbette önemli ama her gün yapacağın işi sevmek çok daha önemli. Yavaş yavaş ama kararlı adımlar at gerisi gelir 😉✨
KPSS'ye girsem ömür boyu maddî anlamda garanti altında olur muyum? İleri ki yaşta da emeklilik?
Tam garanti diye bir şey yok maalesef 🎓💼 Lise KPSS’yle girilen işler çoğu zaman düşük maaşla başlar ve artışlar sınırlı olur. Emeklilik ve güvence var ama “rahat hayat” için yetmeyebilir.
Cevap
7Cevap
Acele etmeye ya der mişim 😅 yön çizmekte neden bu kadar geç kaldın. Not: lisede öğretmenim ☺️
Şu an ki düzende sağlam bölüm ve uni olmadığı sürece mükemmel bir zaman kaybı, Şu an ne is bulabilirsen eğer onu yap dene ve orada yükselmeye calis
Ekim de sınava gir
Aklını başına topla, üniversite oku.
Güzelsen koca bul yeter
Durumu iyi bi koca bul evlen
bilmiyorum bana birsey sormayin
Bilgin yoksa, bir şey sorulmasını istemiyorsan ne diye görüş paylaşırsın ki? Soruyu geç git di mi?
kpss cakisss
Ankara da mısın
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?