Türkiye'deki işverenler neden bu kadar eş dost akraba sevdalısı? Herkes tanıdıklarını bu kadar mı seviyorlar?

Arkadaş çevre olmadan birilerini tanımadan hiçbir yerde işe giremiyorsun. Aşiretimiz yok 4... m... k.. Hayatımda sadece 3 kişi var. Hiçbir akrabamın tanıdığımın bana faydası yok. Benim tanıdıklarım ben gibi lisans mezunu, evli ev hanımı olan insanlar. Ailem de köy kökenli insanlar ve hepsi yaşlı başlı. Özel okula iş başvurusunda bulunuyorum referansım yok diye ve iş tecrübem yok diye işe giremiyorum. Orası kapandı dedim gittim ön muhasebe sertifikası aldım. Ege bölgesinde en çok netsis kullanılıyormuş ilanlarda da netsis görüyorum. Kursta da çatır çatır netsiste çalıştık. Fatura, irsaliye, çek, senet, banka, kasa çalıştırdık. Mizan aldık. Cari kayıtlara baktık vs işlerin tanımlarında bunlar yazıyor istenilen bunlar. Kursu yeni bitirmişim bilgilerim taze ama gel gör ki ilanlara başvurduğumda geri dönüş alamıyorum. Hay, lanet olsun böyle işe ya. Belediyelerin istihdam ofislerine kaydoldum. Orada da tek tük muhasebe ilanı var. Onlara başvuruyorum dönen yok. Çoğunlukla sekreterlik, temizlik ilanları var. Özel sektörde kadınlara sadece sekreterlik, temizlik, çay kahve işi dışında hiçbir alanda ihtiyaç yok mu a... m... k... ya. lanet olsun be.

İlla internette oramızı buramızı açıp milleti sinir eden içerikler mi üretmemiz lazım kendi paramızı kazanabilmek için? Çarşamba günü iş görüşmesine gittim. İK pe2evengi iş geçmişime baktı. Öğretmenim mesleğimi yapamamışım. 2023'e kadar mülakat var diye iyi çalışmadım. Hazırlanan varsa bilir. 2023'te de bir taraftan bir yere işe gireyim dedim ön muhasebedir, e satıştır vs onlarla ilgilendim. Eylül-Aralık arası çalıştım. Och patron 1 aylık deneme süresi yaptı ve sigortaya kaydımı yaptırmadan çalıştırdı. Ekim-Aralık arası çalışmış gözüküyorum. Ben de iş deneyimi olsun diye ses etmedim. Çağrı merkezine girdim bir daha da girmem oraya iğrenç bir yer 3-4 gün çalıştım istenilenler muameleden dolayı çıktım. A101'de çalıştım 2 hafta kalabildim hem davranışları hem de işin çok ağır olmasından dolayı çıktım. Migrosa girdim orası güzeldi orada da Mayıs-Ekim arası çalıştım. Yaşadığım yerlerde boşluk yok diye kontenjan açılırsa ararız dediler kaldı öyle. En sonki iş görüşmesinde İK pe2evengi gelmiş diyor ki sen niye böyle kısa süreli girdin çıktın böyle. Ulan 4mcık sen bu ülkenin gerçeklerinden haberdar değil misin? Uzayda mı yaşıyorsun sen? Ön muhasebeye başvurmuşum satış temsilcisi ol dedi. Ön muhasebeciyle aynı maaşı alıyor dedi. Ne satışmış arkadaş sata sata satılacak şey kalmadı. Hiç adam gibi üretim yok daima satma var.

Özel sektörde gerçekten nitelikli iş yok. Marketlerde kasiyer reyoncu depocu olacaksan iş var. Kargocu olacaksan iş var. Temizlikçi olacaksan telefonda milletle saIak saIak konuşacaksan iş var ama bir meslek edinip de o mesleği yapacaksan iş yok.

Önceki işinizden neden ayrıldınız diye sorarlar ama o önceki işçi neden işten ayrıldı ve ne şekilde ayrıldı diye sordurtmazlar. İnsan Kaynakları ve İşe Alım Süreci diye bir kurs aldım. Onda da yok cv'niz şu renk olsun yok sıktığınız parfüme dikkat edin İK'nın hoşuna gitmeyebilir onun geçmiş hatıralarında kötü anısı olabilir kurumsal şirketlere işe girerken dikkat edilmesi gerekenlermiş bunlar. Bu söylediğin kurumsallıkla taban tabana zıt ben ne bileyim İk'nın eski sevgisinin parfümü olduğunu bana ne?

Türkiye'deki işverenler neden bu kadar eş dost akraba sevdalısı? Herkes tanıdıklarını bu kadar mı seviyorlar?