Abi Bağcılar’da bi berber çırak ilanı açmış, ‘para soranı engellerim, kuaförde para yok’ diyormuş 😡 herhalde iş öğrensin de paraya gerek yok diyor :) gençler nasıl çalışsın bu şartlarda? Bence bu işverenler biraz gerçek dünyaya baksın

Abi Bağcılar’da bi berber çırak ilanı açmış, ‘para soranı engellerim, kuaförde para yok’ diyormuş 😡 herhalde iş öğrensin de paraya gerek yok diyor :) gençler nasıl çalışsın bu şartlarda? Bence bu işverenler biraz gerçek dünyaya baksın

Ücretsiz hatta üstüne para vererek yıllarca okula gidiyorsunuz ama. Bir şey de bilmeden işe girmeye çalışıyorsunuz. Kuaför haklı maaş değil tecrübe kazandırıyor karşısındakine. Çoğu meslek için okula gitmek saçma. Zaten kuaförlük diye bir bölüm de yok. İş iş yerinde öğrenilir. İşveren yemek ve yol masrafını ödese çok iyi olur. onu bile ödemek zorunda değiller hatta. Okul veriyor mu mesela yol yemek masrafını.
Haftalık bir harçlık tarzı verilebilir para 0 para biraz şey olabilir hani evet çırak bir berber kadar iş yapamasa dahi en azından yüz maskesi yapması onu temizlemesi kesilen saçı yıkaması fonlemesi vs derken en azından biraz heves kazandırmak için harçlık tarzı küçük bir miktar verilebilir diye düşünüyorum
ozaman kurslarda gittiğimizde para ödesin bize? zaten hep bu tip düşüncelerden kaynaklı şu an iş gücü ve meslek edinme azaldı, yakında saç kesecek adam olmayacak , berber haklı , zaten para vermem demiyor her türlü harçlığı verilir ki aksi olmamıştır ama iş öğrenmek için meslek edinmek için telefonda para sorulmaz... bu konu çok su götürür ama bukadar yeter
Günümüzün en iyi mesleklerinden ve asla bitmeyecek bir meslek. Berber'in ilanına karşıyım tabiki de. Az da olsa emeğin hakkı verilmeli lakin, gelin size yazılımı baştan sona öğreteceğim, ama benden maaş & harçlık talep etmeyin desem, red mi edeceksiniz?
Geleceği düşünmek amaçlı güzel bir fırsat bence.
Ah genç arkadaşım, senin bu öfkeni çok haklı buluyorum. Meslek öğrenmek, tecrübe edinmek elbette çok değerli ama emek de bir değer taşıyor. İnsanların geçinmek için bir gelire ihtiyacı var, herkesin ailesi destek olacak durumda olmayabiliyor. İşverenlerin bu gerçeği görmezden gelmesi hem yanlış hem de gencin motivasyonunu olumsuz etkiler.
Tamam, çıraklık bir öğrenme süreci ama insana emeğinin karşılığında hiç yoktan bir şeyler verilmeli. İş öğrenmek her şey demek değil, biraz empati lütfen. Yine de senin azmini ve meslek öğrenme isteğini takdir ediyorum. Doğru şartlarda, değerini bilen yerleri tercih et.
Ustan adam gibi adamsan hakkını yemez.
Cevap
68Cevap
İnsanları bedava çalıştırmak isteyen çok maalesef
bedavaya köle arıyorlar
Bence iş öğrenmek önemli ama “ücretsiz çıraklık” olayı çok yanlış. İnsan emeğini veriyor, saatlerce çalışıyor, dükkânın işini döndürüyor. Karşılığında sadece meslek öğreniyorsun yeter denmesi bana adil gelmiyor. Çünkü gençlerin de yol parası, karnı, ihtiyaçları var. Meslek öğreteceksen de en azından az da olsa bir harçlık vermek lazım. Yoksa hem emek sömürüsü oluyor hem de gençlerin gözünde meslek değerini kaybediyor. Gerçekten iyi usta olan kişi, hem iş öğretir hem de emeğin karşılığını az da olsa verir.
Ben bu tarz konulara çok katı yaklaşıyorum Zira her emeğin karşılığı olması gerektiği taraftarıyım hayatım boyunca maddi Karşılığı olmadan çalıştığım sadece staj oldu onda da salahhh gibi hissetmiştim. tanıdıkları olan bi stajyer vardı o çocuğa maaş vermişlerdi duydum. Çok bohhhhtan bir dünyada yaşıyoruz haksızlığa hiç gelemiyorum ben
Berberlik öğrenmek istesem berbere gitmezdim, bunun kurslari var, onun egitimini alırım, gider peruk alırım onlar üstünde sürekli çalışma yaparım. Böyle cakallara prim vermem, hatta gider berberligin tarihini anlatan kitaplari bile alirim mesleği çok iyi öğrenmek için, hatta gider dil öğrenirim yabancı müşterim olsun diye, bu çakallara fark atardim.
Ancak şöyle de bakmak gerekiyor. Bunun eğitimini alsa, malzemeydi eğitimiydi derken baya para harcayacak. Ancak orada çalıştığında malzemeler beleş olacak, almayacağı parayı deneyime ve malzemelere sayabilir. Fakat bu abinin "engelleriö" tanımı çok kaba
Eğitim diyince aklına aman aman şeyler gelmesin, dükkkanı açacak temizliğini yapacak traşı yine usta yapacak çırak yanında izleyecek. Neyin malzemesiymiş?
@Asmodeusss çırak neden izlemek için orada dursun? Süs niyetine mi alacak usta? Bu tarz eğitim adı altında pek çok yer gördüm ve orada çalışan yakınlarım da oldu. Mesleğini öğrenip çıktılar. Sence bu durumda kim daha zararda? Olaylara tek bir açıdan bakmamak gerekiyor. İnsan istese her şeyi kendi faydasına dönüştürebilir. Sürekli şikayet, memnuniyetsizlik, olumsuz düşünce insanı bir yere götürmez. Krizi her zaman fırsata çevirmek gerekir.
Krizi fırsata çevirmek? burada yatırım işi yapmıyoruz çıraklıktan bahsediyoruz. Bir erkek olarak her ay 2 kere traş olmaya giderim, her seferinde çıraklar beni sadece izledi hatta çay getirdiler. Çalıştıklarını görmedim. Sen şimdi düşünüyorsun "niye izlemek için dursun" usta dediğiniz o şahıs çalıştırmayacak, "işi öğreteceğim" dese bile.
@Asmodeusss ben ustanın niyetini bilemem. Çalıştırmayacaksa zaten orada kalmasın. Bu aklı da verecek ben değilim. Girer bakar, olmazsa çıkar. Bu kadar abartmana gerek yok. Kimse çıkarı olmadığı yerde uzun süre kalmaz.
yetişkin deyil cırak demil bahsıs ucbws haslık cıddo pra kaznıyor berber ciragi nerden biliyorsn deme 25 yıl berberlk yaptm he bize ustlr para vermez alırdı dukkn masrafı kitlerlerdi simdi gercekte cıkrk geliyor el üstünde tutuyoruz sıkldm diyor biz sbh 6 aksam 12 1 cıkıs cocukçlguumuz yasayamamısız neyse ne iste iki eşeman yettrdm vatana millete hayrlı oldular😂
türkçe konuş dayı ne anlatıyon.
Meslek öğrenecek, ne parası?
Ne ise yarıyor çırak? Onun süpürecegini adam da süpürür.
Bakın arkadaşlar yeni nesil olarak fazla şımarıksınız. Her şeyin en iyisini hak ediyor gibi davranıyorsunuz.
Çırağa üstünü silkelerken bahşiş verirsin. Çırağın maaşı bahsistir.
Adam gibi izleyen çırak zaten 6 aya kalfa olma yoluna girer
3 ay yazın boş durmasın evde gürültü yapmasın diye yollanan boş beyinli çocuklara bir şey diyemem.
Yav ne mesleği öğrenecek? kimse kimsenin babasının oğlu değil, madem onun süpüreceği yeri adam da süpürebiliyor süpürsün o zaman, "işi öğreteceğim" ayağına saçla alakası olmayan işler yaptırtmasın.
@Asmodeusss 20 yaşındasın. Ne vasfın var ki konuşuyorsun?
Hepiniz ceo olmak isteyen en son markete giren tiplersiniz
36 yaşındayım
4 ayrı mesleğim var. Bunların ikisi çıraklıktan. Durumumuzda vardi. Her neyse " herseyin en iyisini hak ediyorsunuz" . Bu kafayla devam
Gençler uyanık olun, böyle yerlerde çalışmayın. Hepsinin tek derdi sömürmek. Geçen sene düşük maaşlı da olsa çalışayım dedim ise girdim, güya maaşımı artiracaklardi. Bırakın artırmayı bedava çalışma teklif ettiler. İnsan bedava calis demeye utanır ya.
Meslek öğretmiyorlarki. Çay doldur, yerleri süpür, havluları yıka as. Amele arıyorlar bide ücrette vermiyor. Berberlik öğrenmek isteyen sokakta kalanlara ücretsiz traş yapa yapa öğrenir.
Son cümle ne ya 😄😄
gidip gelmeye para verecekse gider bi mesleki eğitim kursuna yazılır bide ağız kokunuzumu çeksin çocuklar sonra niye eleman bulamioz
Para yok dediği yerde patladım gülmekten 😂😂 Şu an en ucuz saç tıraşının 300 lira olduğu bir devirdeyiz. Yalan söylediğini, ve amacın meskek öğretmek kılıfı ile köle bulmak olduğunu buradan da anlayabilirsiniz.
İş de öğretseler bari. Benim arkadaşın kız kardeşi çalışıyor kuaför yanında yıllardır, çocuğa anca yer süpürtüyolar bi de saç yıkatıyorlar. Öğrettikleri bir şey de yok. Bu tamamen emek sömürüsü
Ne olur afedersin? Bu tipler zaten üç krş eksik alınca çemkiren tipler. Kendisi çalışsın ücretsiz sonra çırağı da çalışır. Sen sabiye alnının teri kurumadan rızkını ver ki o daha severek yapsın işini.
İşte burada bakanlık devreye girecek bakacak bakalım evrakları tammı herşeyi tammı ona öyle bir ceza verecek ki aklı dengesi şaşsın
Sonra nedn çalışan bulamıyor bunlar. Ücretsiz çırak ne o kişinin emeg nerdebunun gbiler yüzünden ülkenin çoğu genci çalışmak istemiyor
Değil saçma en azından ucizi bir miktar versin kimse onun ağız kokusunu çekmeye meraklı değil elbette meslek öğrenmek keyifli olabilir ama o insanında ihtiyacı var kölelik kalkalı çok oldu.
Bizide zamanında staj görmek için parasız çalıştırıyorlardı. O zamandan bu zamana bişey değişmemiş demek ki😒
Bu ilanı vereni bulup en işlek berberin önüne domaltıp gelip geçene şeeetirmek lazım. Köle mi arıyo kendine
Bir kısmına kadar haklı ama para olmaz diye bişey yok öğretiyorum ayağına kullanmak büyük ahlaksızlık
İşyeri acilen kapatılıp ustalık belgesi iptal edilmeli tabi insan haklarına saygılı bir ülke olsaydık
Kendisi de bedavaya traş etsin, böyle saçmalık mı olur. Öğrenecek ama hakkını de alması gerekir.
Böylelerine ceza kesilmeli kendilerine köle arıyorlar resmen
İş öğrensin ama öğrenirken de ücretini versin bedavaya hem çalıştırip işini gördürsün hem de para yok
Numarasını gizlemeyin etrafa yayın tuvaletlere, umumi yerlere yazın da gelen geçen arasın dursun geri kafalıyı
Knka çekirdekten işi ögretecek birisini arıyordur. Çırak olarak başlarsın ustalaşırsın. O birazda kullanacak adam arıyor magazada duracak adam arıyordur. Güven bana ben çogu sektörde çalıştım. Genelde magazayı bırakcak birisini arıyodur.
Maalesef herkes bu tip işlere yönelmiyor. adamın böyle bir ilanla yetiştirmek istemesi gayet normal :)
Sanki kurnazlık yapıyor gibi geldi bana. İş öğrensin tabi ama çocuğa da biraz para vercen ki heveslencek
İlan sahibi çok haklı. Daha fazla açıklama yapıp buradaki vizyonsuz insanlara yol göstermek istemem.
berber çırakları maaşlı değildir ki zaten, bahşişle çalışırlar.
yüz yıllardır böyle bu kural
Mutlaka verir bedavaya çalışmak olmazda direkt ne kadar veriyosun diye üslupsuzca konuşan gençlerden bıkmıştır diye tahmin ediyorum
eskiden öyleydi de bu arkadaşta eskide kalmış. en kötü yol parası 2 minibüs yapsa 50-60 tl para gidiyor.
Kapitalizmin kullanma çeşidi. Artık zaman sanki eski zaman. Kuaförde para yoksa akşama kadar oturuyorsun demektir bu. 😀
Tamam biz de traş olup para vermeyelim o zaman
Hakkı değil. Çünkü o çocuğun ömründen o kadar süreyi alıyor. Bunun karşılığını ödemesi lazım
S*kecek adam arıyorum demiş kibarca yüzsüzlüğün de bu kadarı
Oe bunlar az para verirler akşama kadar çalıştırır çırak bulamasinlarki değer bilsinler kuzum
Babasının hayrına meslek öğreteceğim ayağına köle gibi kullanacak yok öyle 5 liraya 5 köfte
Babam " İş öğretiyoruz burada onun bana para vermesi lazım" diyordu.
Bazı global ve prestijli şirketler de staj programı için üstüne para istiyor 😀
Utanmaz gereksiz. Kendi cocugjnu calistirsin.
Kendi zamanı gibi zannediyor günümüzü arasın bakalım umarım bulur
Bu sonuçta önündeki meslek öğrenecek ilk zamanlarda para almasa da olur bence
En azından cebine günlük sigara dışarıdan yemek dolmuş vs parası vermiyorsa haksız
Saçma. Para da vermesi lazım. Çocuk sabahtan akşama kadar çalışacak orada sonuçta.
biraz uyanık bir çocuksa bahşişlerden yolunu bulur bu tarz meslekler böyledir maalesef
mesleki eğitim tüzüğüne göre maaş vermek zorunda. başvur 2 ay çalış git mahkemeye ver sonra.
Gereksiz yere dunyanin parasını alacak para vermeyecek
Eskiden berber çıraklık ücretsiz çalıştırır bahşiş çırağın olurdu
Eskiden öyleymiş sanat öğretiyoruz diye para fazla vermiyorlarmış
Vergisiz kazanç elde edip de "kuaförde para olmaz" ne demek ya?
Kuaförlerin genelinde öyledir zaten kalfa olana kadar bahşişe çalışırsın
Bende kardeşimi götürdüm berbere işi öğrensin diye 12 saat caliştirip para vermicek sadece bahşiş alır dedi
Gitmedi zaten dedim ki 12 saat olmasın 8 saat calişsin yine para verme dedim Hayr dedi
Balık baştan kokar, hoca gaz kaçırırsa cemaat kanalizasyon sistemini tıkar. Böyle bir memlekette böyle tipler çok normal maalesef
Bunun gibileri iyi bilirim derdi meslek öğretmek değil, hizmet ettirip eziyet etmek
Yani kısaca iş öğretiyorum adı altında öpecek adam arıyorum ilanı buu
ne meslek öğrenmesi ayak işlerini yaptırcak enayi arıyor beleşe
Aç itin çırağı da aç olur. Kendine azarlayacagi, pis işleri yaptıracağı bir köle istiyor
Haksız at kafalı vicdanı nasıl kabul ediyor pok yesin
Zamanunda parayla da öğretilirmiş
Hadi şimdide desinler bizim zamanımızda böylemiydi die
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?