Hayatınıza yön veren birileri var mı?

Hayatınıza yön veren birileri var mı?

Bu adam Richard Feynman.

Benim hayatıma en çok yön veren kişi. Onun en büyük özelliği çocuk gibi meraklı olması. Küçükken babasıyla oynarken topu ileri atıyor ve soruyor neden top ileri gidiyor da yana gitmiyor. Babası da ezberden kısa bir cevap vermek yerine oturup beraber düşünmeye başlıyor. Ona doğayı, hareketi, kuvvetleri anlatıyor. Feynman daha o yaşta önemli olanın isim değil mekanizma olduğunu öğreniyor. Üniversitedeyken de hocasına elektronlar neden birbirini iter diye soruyor. Hoca cevap veriyor diyor çünkü yükleri aynı Feynman tekrar soruyor peki neden aynı yükler birbirini itiyor. İşte orada anlıyor ki aslında her cevabın altında daha derin bir soru var. Bu da bana şunu öğretti ki öğrenmek asla bitmiyor hep daha fazlasını merak etmek gerekiyor.

Hayatınıza yön veren birileri var mı?

Feynman’ın çok hoşuma giden bir sözü var. Bir şeyi en kolay haliyle anlatamıyorsan sende anlamamışsın demektir. Bende gördükten sonra öyle yapmaya başlamiştim. Konuyu kendime basitçe anlatamıyorsam, tam öğrenmemişim demektir.

Onun hayatındaki çeşitlilik de bana yön verdi. Fizikçi olmasına rağmen bongo çalıyor, resim yapıyor, Maya yazıtlarını çözmeye uğraşıyordu. Yani hayatını tek boyuta sıkıştırmamıştı. Bu da bana şunu gösterdi sadece derslere gömülmek değil farklı yönlerden de hayatı yaşamak lazım.

Hayatınıza yön veren birileri var mı?

Feynman’ın bir diğer etkileyici yönü de ödüllere ve unvanlara fazla önem vermemesi. Nobel’i kazanmasına rağmen bunun peşinden koşmadı, hayatının merkezine hep merakı ve öğrenmeyi koydu. Bunun bana kattığı şey ise önemli olan başkalarının takdiri değil kendi tutkularını ve merakını takip etmek.

En önemli tarafı da hata yapmaktan korkmamasıydı. Onun bakışına göre yanlış yapmak sorun değildi asıl sorun hiç anlamamaktı. Ben de artık hata yapınca kendime yüklenmiyorum, çünkü hata aslında öğrenmenin bir parçası.

Son olarak özgürlüğe verdiği değer beni çok etkiliyor. Başkalarının beklentisine göre değil kendi merakına göre yaşıyordu. Bu bana cesaret veriyor. Hayatta önemli olan başkaları ne der değil, içindeki tutkuyu takip etmek.

Hayatınıza yön veren birileri var mı?
Cevapla