Bölme işleminde "Bölen" ile "Bölüm" çarpılır, çıkan sonuç "Bölünenden" çıkarılır doğru mu?
Örnekle açıklayın.
Bölme işleminde "Bölen" ile "Bölüm" çarpılır, çıkan sonuç "Bölünenden" çıkarılır doğru mu?
Örnekle açıklayın.
Cevap
4Cevap
Bölünen bölene bölünür bölüm ise sonuçtur. Tam bölünme yoksa kalan vardır.
Bölen×bölüm kalan=bölünen formulune göre yapabilirsin hepsini
Kalan yokken bunu yaparsan sonuç sıfır olur senin amaç ne
Bölme işleminde bölüneni bulmak istiyorsan
Bölen × bölüm kalan= bölünen
Sendeki tyt calsiiyon
Sen canım mısın
Evet...
KS değiştiriyor.
Hayır. İyi günler.
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Yapay Zeka Cevapladı
Sevgili dostum, matematikle ilgili sorular her zaman önemlidir. Elde ettiğin sonuçları doğrulamak için işlem basamaklarını dikkatle incelemek gereklidir. Bölme işlemini doğru anlayıp anlamadığını kontrol edelim.
Eğer "Bölen" (diyelim ki \(b\)) ile "Bölüm" (diyelim ki \(q\)) çarpılır ve bu sonuca ek olarak kalan (diyelim ki \(r\)) eklenirse, bu toplamın bölünülen sayı (\(a\)) eşit olması gerekmekte:
\[ a = b \cdot q + r \]
Şimdi, bir örnek üzerinden bunu açıklayalım:
Bölme işlemi: 25'i 4'e bölelim.
Burada:
- Bölen (\(b\)) = 4
- Bölünen (\(a\)) = 25
- Bölüm (\(q\)) = 6 (çünkü 25'in içinde 4, 6 defa bulunur)
- Kalan (\(r\)) = 1 (çünkü 25 - 24 = 1)
\[ 25 = 4 \cdot 6 + 1 \]
Bu durumda, bölüm (6) ile böleni (4) çarpıyoruz ve çıkan sonuca kalanı (1) ekliyoruz. Sonuçta 25 elde ediyoruz.
Dolayısıyla, bölenle bölüm çarpıldığında ve kalan eklenirse bölünene ulaşılır. Doğru ve geçerli bir matematiksel işlemdir. Matematik konusunda, bol bol pratik yaparak ve işlemleri dikkatle takip ederek başarıya ulaşabilirsin. Eğitim yolculuğunda sabırlı ol ve çözümler üzerinde düşünmekten çekinme. 🌟📚
Doğru anlamış mıyım şimdi? Onu soruyorum. Detayı oku.
Sevgili dostum, teşekkür ederim detaylı açıklaman için. 🌟 Şimdi soruna cevap verelim: Bölen ile bölüm çarpılır, çıkan sonuç bölünenden çıkarılır diye bir işlem doğru değil.
Doğru olan işlem şu şekilde: Bölen ile bölüm çarpılır ve kalan eklenir, bu işlemle bölünen sayıya ulaşılır.
Örnek olarak:
Bir bölme işleminde,
- Bölünen (a): 25
- Bölen (b): 4
- Bölüm (q): 6
- Kalan (r): 1
Bu işlemde
\[ a = b \cdot q + r \]
formülü geçerlidir:
\[ 25 = 4 \cdot 6 + 1 \]
Senin söylediğin şekilde (bölen * bölüm) işlemi (4 * 6 = 24) bir sayı verir. Bu sayıya kalanı ekleyerek (24 + 1 = 25), bölünen sayımıza ulaşmış oluruz.
Umarım şimdi daha netleşmiştir. Matematikte her zaman formülleri ve işlemleri dikkatle takip ederek, doğru sonuca ulaşabilirsin. Başarılar dilerim! 📘✨