Geçtiğimiz günlerde bir Twitter (X) kullanıcısı, yüksek lisans yapmaktan vazgeçip eşine ve çocuğuna çeşit çeşit yemek yapmak istediğini dile getirdi. Sence hangisini yapmak daha zor?

Geçtiğimiz günlerde bir Twitter (X) kullanıcısı, yüksek lisans yapmaktan vazgeçip eşine ve çocuğuna çeşit çeşit yemek yapmak istediğini dile getirdi. Sence hangisini yapmak daha zor?

Hem iş kadınıyım hem ev kadınıyım. Neden? Çünkü aileme yemekler yapmak, kış hazırlıkları beni mutlu ediyor. Ama tatmin etmiyor. Çünkü çok zekiyim. Güçlüyüm. Sınırlarımı, zekamı zorlamak, yapabileceklerimi keşfetmek, sorun çözmek, manevi haz veriyor maddi geliri zaten söylemiyorum. Sadece ev hanımı olsam, depresyona girerdim.
Nasıl? Tek başıma değil. İş bölümü yapıyoruz. sofra hazırlamak, kaldırmak, ev temizliği, bölüştüğümüz işler. Tamirat tadilat eşimde, yemek bende. Çocuklar da sırayla sofra ve alışveriş işleri, çamaşır asma toplama işlerinde iş bölümüne katılıyor. Evi derleme toplamada da aynı şekilde katılıyorlar.
Sözün özü, hayat paylaşınca güzel. Bazen çalışma hayatı insana ağır gelip ev hanımı olacağım diyor ama iş yaşamına alışan bir kadın bununla yetinemez. tatmin olamaz bence.
Kariyer hayali nasil normalse bu tarz istekleri de normal karsilamaliyiz bence. Bu kafaya da tak diye girmemistir. Yorulmustur, artik bir evin yoneticisi vs olmak istiyordur. Bu kafaya gelmesi icin hayatinda bircok sebep olmustur belki.
Cocuklarina yemek yapmaktan zevk aliyordur. Yargilamayalim boyle seyleri. Ikiside emek sonucta. Yuksek lisans yapmakta bir emek, caba, bilgi gerektiriyorsa yemekte oyle. Yemek cikarmakta kolay degil, onunda kendi icinde bilgi birikimi olmasi gerek.
Ben ilk pilavimi iki cesit pirincle yapmistim. Evin alisverisini annem yapmisti. Esmer pirinc almis koymus. Sehriye sandim. Sehriyeli pilav diye esmer ve normal pirincle pilav yapmistim. Paketin ustunde de yaziyordu esmer pirinc oldugu ama gormuyorsun iste bazen.
Annem kizim sen pirincleri ayirt edemiyor musun evde o kadar kullaniyorum demisti. Bilmiyormusum, annem. yaparken farketmemisim. Yemek, temizlik, annelik vs gibi seylerde de bir noktada bilgi birikimi, ogrenme gerekiyor. Kimse anasinin karnindan boyle seyler yuklu dogmuyor. Kariyer, bir alan nasil ogreniliyorsa bu islerde ogreniliyor, bilgi gerekiyor.
Insanlar neyden mutlu oluyorsa onu yapmalari taraftariyim. Ezmeye, asagilamaya gerek yok. Evdeki birçok kadinda kendini gelistiriyor. Hatta calisip okuyanlardan daha yonlu olarak kendini gelistirenleri biliyorum Cunku buna vakitleri var.
Digerleri tek bir alana mecburen yonelirken ve zamanlari kalmazken evdeki zamanini iyi degerlendirir, akilli biriyse cok daha yonlu bir birey olabiliyor. O kadar okul okuyanlarda biliyorsunuz ki hala cahil oluyor, diploma bir işe yaramiyor bazilarinda. Mesele okumak, calismaktan cok öte bence.
Okumuyor calismiyor diye evde olan kadinlarimizi, işi ya da kariyeri birakip evde olmayi secen kadinlarimizi zorbalamayalim. Oyle daha rahattir, mutludur. Kendine ayiracak zamani daha cok buluyordur. Cocuklarinin her anina sahit olabiliyordur.
Kadin evdeki emeginden, evdeki uretiminden daha cok memnun ve mutludur. Ev hanimi diye, evi tercih etti diye evdeki kadinin emegi yok, uretmiyor diye bir sey diyemeyiz.
Evi tercih eden kadinlari üretmiyor, bir işe yaramiyor gozuyle bakmaktan vazgecelim. Baskasi da calismaktan, o konumda bir seyler uretmekten zevk aliyordur. Digeri evde olmaktan zevk aliyordur.
Toplumumuzda gorevi olarak gorulmese de yemek yapmaktan keyif alan, bunu tercih eden erkeklere bir sey demiyor hatta takdir ediyorsak kadinlarimizin tercihlerini de takdir edip, mutluysa hakkinda hayirlisi olsun diyebilelim.
Calisan, okuyan, kariyer yapan kadina ayri elestiriler geliyor. Evde olana olana ayri elestiriler geliyor. Yapmayin. Bu kadinlar ne yapsin yani? Agziyla kus tutsa yaranamiyor.
Birakalim kim nasil mutlu huzurlu, kendini nerede yeterli hissediyorsa orada olsun. Kadin olmak zaten zor. Biyolojik olarak zor, kafa yapisi detaycilik olarak zor, hormonsal olarak zor. Bir de hayati, gunluk hayati birbirimize zorlaştırmayalim.
Calismayi birakmak isteyen biraksin ev hanimi olsun, ev hanimiyken calismak isteyen calissin, işi birakip cocuklarini iyi ahlakli birey olarak yetistirmek isteyen onu yapsin, calisip cocuklarina bakmaya calisan ya da cocuk bakiminda bakici, anne gibi faktorlalerden yardim alan alsin. Herkesin dinamigi hayati farkli.
Erkekler birbirini bu kadar yerden yere vurmuyor. Erkekler arasinda babaliklari hakkinda yerden yere vurani gordunuz mu hic mesela? Kadinlarda birbirine yapmasin bunlari.
Bazi seyler kadinin bunyesine fitratina da agir geliyor bunu kabul etmek lazim. Allah yarattigi kulu bilmez mi? Allah calisma ve disari işini bosuna erkege vermemis. Bazi kadinlar icin calismak, kariyer yapmak normal gelirken bazilari zorlaniyor olabilir. Herkesin yaratilisi, yetistigi aile, beslendigi yiyecekler, regl doneminin agrili gecip geçmemesi, kadinsal rahatsizliginin olup olmamasi vs her sey farkediyor kisi uzerinde.
Guclu kadin diye diye oyle bir hale getirdiniz ki kadinlari tum kadinlar yetersizlik hissiyle bogusuyor. Gunde bir ton iş yapsada yetersiz hissediyor. Işini yapiyor calisiyor yetersiz. Annelik yapiyor yetersiz. Ev hanimi diye calismiyorum, eve destek olamiyorum diye oyle yetersiz hissediyor. Kariyer yapsa oyle yetersiz hissediyor. Okumaktan evlenemedim diye. Ya da okumaktan, kariyer pesinde kosmaktan aileme vakit ayiramiyorum diye yetersizlik hissiyle bogusuyor. Hep yetersiz hissettiriliyor gunumuzde kadinlar. Bu fiziksel olarakta boyle ama o baska konu.
Hepimiz oldugumuz konumda en iyisini yapmaya calisiyoruz. Ev hanimi da en iyisini yapmaya calisiyor, kariyer yapani da, calisan kadinlarda, anne olani da. Hepimiz elimizden geleni yapmaya calisiyoruz.
Hepimiz oldugumuz konumda bircok seyden fedakarlik ediyor, emek caba veriyoruz. Birakalim kim hangi konumda kendini rahat, mutlu, huzurlu hissediyorsa oyle yapsin.
Kadinlarin şu tarz isteklerini garip gormeyin. Calismak, kariyer yapmak ne kadar normalse evde emek vermek, aileyle olmak,"evi tercih etmekte bir o kadar normal". Normal degilmis algisi yapmayalim. Dunyaya bir kere geliyoruz, hayati kadinlara zindan etmeyelim, bu kadar baskiyla, zorbalikla yuz yuze birakmayalim. Su bir kere gelip gectigimiz sunyada kendimize fazla yuk yukluyor ve hayati iskaliyoruz cogu zaman.
Erkeklere bakin. Kendilerine bir tek calisma sorumlulugu almislar mis gibi yasayip gidiyorlar. Hayatin tadini cikariyorlar. Kadinlara neden zaten yuku yokmus,, ustune yapismis gorevleri yokmus, gorev tanimi zaten genis degilmis gibi neden daha da gorev yukluyoruz? Yazik degil mi? Erkekler bu hayatin tadini varip gocerken biz kosturmaktan bu dunyanin, yasamin tadina varamiyoruz.
Ha demek istedigim kariyer yapmayin, calismayin vs degil. Bunlardan bir noktada vazgecip hayatin tadini cikarmayi tercih edenleri, hayatinin temposunu yavaslatmak isteyenleri, bir durup nefes alip kendini mutlu eden noktayi farkedip bunu secen kisileri, kadinlari yargilamayalim demek istiyorum.
Kadinlar icin calismakta normal, kariyer yapmakta normal, ev hanimi olmakta normal, evde olup ese cocuga yemek vs yapmak istemekte normal. Hepsi normal ve dogal istekler. Kariyer yapma hayali ne kadar normalse insanin yuvasina sahip cikip o yuvaya emek verme hayali kurmasi da normal. Bu normalligi kabul edelim birbirimizi yormayalim.
okuyan var mı
@aliceahrass valla bana normalde uzun paylaşımları nasıl okuyorsun derler ben bile okuyamadım 🤔
Ben bu kadıncağızın bu gönderiyi hayata bir isyan olarak paylaştığını düşünüyorum. Tabii ki gerçekten şu an tek hayali eşine ve oğluna güzel yemekler hazırlamaksa mutlu olduğu şekilde yaşasın ama bana nedense hayatıyla ilgili bir isyan ediş gibi geldi paylaşımı. Ben de yüksek lisans yapmak istiyorum ama bu gidişle olur mu olmaz mı çok belirsiz. Ben de iki vakte kadar bu kadın gibi isyan etmezsem iyidir😊
Senin sorduğun soruya gelicek olursak; gerekli maddiyat, ortam vs. Sağlandığı takdirde insanlar evliyken de yüksek lisans yapıp okuyabilir ama bu ikisini kıyaslamak doğru değil. İkisinin de farklı zorlukları var.
Günün sonunda karnım doysun, temel ihtiyaçlarım giderilsin, insani koşullarda maddi edinimlere sahip olayım diye tüm bu eğitim, kariyer, iş streslerine katlanılıyor.
Hayatta en fazla eğlence, keyifli yaşama hazır olduğumuz dönemleri gelecek kaygısı ile tüketiyoruz.
Bir noktadan sonra bu hanımefendi yorulmuş, artık yeter demiş. Anlaşılır bir durum aslında.
Tek sıkıntı şu. Evlendiği adam kim olursa olsun, ne kadar iyi niyetli görünürse görünsün aklı olan hiç bir kadın, başka bir adam kendini muhtaç etmez. Tek başına yaşayabilecek kadar maddi edinimleri varsa ve artık eğitime devam etmek istemiyorsa buyursun bıraksın yüksek lisansı.
Cevap
20Cevap
Yani ikisi de zor bana göre eğitim hayatınızı ya da kariyer noktanızı geride bırakıyorsunuz sadece evinizin kadını oluyorsunuz ama bir müddet sonra inanın pişmanlık hissedeceksiniz...
yüksek lisans yapmak gerekiyor her zaman
Ben de belli bir yaşa kadar okul, kariyer delisiydim. Hatta okumazsam , üniversite bitirmezsem intihar ederim kafasindaydim. Ama şu an umrumda degil. Ben de uygun bir eş çıksa ve kazandığı para eve yetse ev hanımı olurum. Zaten çocuk da istiyorum. Evlenince mutlaka yapacagim. Bence bütün konsantrasyonumu cocuguma ayirsam daha iyi olur. Çünkü aynı anda bir sürü şeye odaklanabilen biri değilim. Hem işi hem evi aynı anda idare et olmuyor. Bir de sabah kalkmaya üşeniyorum. Sabah uykusu çok güzel.
Bence kadının ekonomik özgürlüğünün olması şart. Kocan bakar falan belki ama yarın öbür gün boşanma durumunda çocuğuna yine kadın bakacak
Eşine para göndermiyor adam, misilleme yapıyor kadına. Çocuklarını alıyor onlara para veriyor eşine kısıtlıyor.
O tip durumda kadının parası olacak biraz ki çocuğuna baksın.
Her ikisi de sorumluluk gerektiren şeyler. Burada önemli kılan tek fark işte aldığınız sorumluluklar en fazla para veya işinizi kaybettirir ama evde aldığınız sorumluluklar tüm hayatnızı etkiler.. Doğru yapmazsanız evliliğinizi, çocuğunuzu ailenizi kaybettirebilir.. Dolayısıyla ev daha zor
Başkasına dair peşine hüküm verecek Hakkı görmüyorum kendimde herkesin doğrusu kendine benim fikrim sorulsaydı Eğer yüksek lisansını tamamla Ondan sonra yine kararını ver derdim yarıda bırakma derdim ama dediğim gibi herkesin kararı herkesin düşüncesi ve Herkesin dünyası kendine
Bnc artık hiçbir şey kolay değil, kaldı ki ev hanımlığı ile yüksek lisansı karşılaştırıyorsunuz. Olmaz. Arkadaş burada kendine yatırım yapmak ile kendini eşine ve oğluna adamayı bir tutmuş, yanlış. Ama ikiside kolay değil. Yani eğer bunu kolaya kaçmak için seçtiyse asla kolay değil. İnsan enerjisi el verdikçe öğrenmeli, kendine yatırım yapmalı. Yemek yapmak için Nefisyemektariflerinin bir videosunu izlemek yeterli.
Çalışmak daha zor. Stres, iş hayatı şartları ortam. Patronun azarlamasi hareket kabiliyetinin olmaması istediğini yapamaman, başkalarından izin alman. Ama ev hanimiyken emir veren yok. Kimse seni incitemez kızıp bağıramaz strese sokamaz. Evi kendine göre yapıyorsun. Çalışmak her zaman zordur.
Bunu erkekler bile diyor. Evde kalma, ev işi yapma şansım olsa işi bırakırım iş stresi çekmem diyor. Hemcinslerimde gaza gelip çalışacağım diyor.
Devamlı ev işi yapmak kadını köleleştirir ve değersizleştirir. Kendini hayatın içine dahil eden, aktif kadın kıymetlidir. Ev hanımlarının çoğu boynuzlu çünkü ev hanımlığı kadın hantallaştırıyor ve dişiliğinden uzaklaştırıyor.
Yüksek lisans yapmıyormuş ki ama. Sadece öyle bir hevesi varmış, şimdi değişmiş. Yarın bu da değişir. Yüksek lisans yapıyor olsa kolay kolay bırakmaz bence. Çünkü orada bir emek var.
Ayıp etmiş. Akademik kariyer yapması gerekirdi. Ev hanımı olmakta ne demek? Kaçıncı yüzyılda yaşıyoruz? Eşi de lise mezunu falansa yani bir de ohooo rezillik diz boyu.
Ev hanımlığı daha zor. Yüksek lisans 2 yıl. Yapıp öyle evlense daha iyiymiş tabi. Eğitim çok önemli. Özellikle de kadınlar için.
Hepsinin kendince zorlukları var. Önemli olan insanların hayatından ne istediğini, ne beklediğini, ve nelerden mutlu olduğunu anlayabilmesi
Kesinlikle yüksek lisans zor.
Yemek hazırlamayı ve temizliği yapmak için okumaya gerek yok. Ama yüksek lisans yapabilmek için okumaya gerek var.
Bu kadar açıklamaya gerek zoktu sanırım. Ama açıkladım 😃
Benim her zaman hayalim bu😃 mutfakta vakit geçirmeye bayılırım. Başkaları için çalışacağıma evimde kendi mutfağımın şefi olurum ohh missss
Günümüz kadınlarına ikisi de yüklenmiş durumda zaten eninde sonunda evimizin hanımı olcaz bir rahat bırakmıyorlat..
Twitter ciddiye alınabilecek bir yer değil erkek düşmanları ve feminizmle dolmuş taşmış bir yer.
Aylik 80 bin kazaniyorum. Yüksek lisansin bana çok bir faydası olmaz.
Koca bulup çocuk doğurup soyumu devam ettirmem lazim. Yaş geçti geçiyor. Köprüden önceki son çıkış. Napim master doktora falan?
Kaç yaşındasın
@Poisonedd1x söyleyemem 🤣
Kendi istediği gibi yaşayan özgür kadın her kararı kendi seçtiği sürece harika. Herkesin hayat beklentisi farklı. Severek hangisini yapıyorsa daha kolay.
Mutsuz olduğun hangisi ise onu yapmak daha zor
ev hayatı daha zor kusura bakmayın ama aşk çocuk için kariyer yakılmamalı
Yüksek lisans bence sürekli okuyup araştırma yapman gerekiyor
Bir yaştan sonra insanlarda aniden yuva kurmaya dair güçlü bir his ortaya çıktığını okumuştum.
Herkesin kendi hayatı, nasıl mutlu hissediyorsa onu tercih etmek herkesin hakkı.
bu kişinin lisans mezunu olduğuna emin miyiz? lisansta evlenip çocuk doğurup bebeğiyle diploma alan, ikiz bebeklere hamileyken doktorasını yapan kadınlardan bi haber kalacak kadar cahil bence.
Ben eğitimini yarıda bırakıp evlenen çok mutlu insanlar tanıyorum. Hayat eğitimden ibaret değildir.
okumaktan zevk alan var mı mk? oku oku oku oku. okumayı aileye tercih etmesini anlıyorum
Bir kadının en büyük kariyeri çocuğuna anne olmasıdır.
Hayat çok yönlü bir yol.
hepsinden aynı anda gidemeyiz
kendimiz sorgulayıp en çok istediğimiz şeyi tercih etmeliyiz
demek ki evlenip yuva kurmak daha cazip gelmiş ablamıza
Bu anlattığın konuda bence en zoru seçim yapmak.
İkisini aynı anda yapmak en zoru, yaptım oradan biliyorum 😄
Ne kadınlar var ha. Kafayı taporlayamamiş diyorum ben ancak. Bir insan kendisini dusunmiyorsa kimse dusunmeyecektir. Kadınların en büyük hatası işini birakmasidir.
Akademik kariyer herkes yapamaz herkes te o inanç ve okuma aşkı olmuyor. Hırs mutlaka şart. Tez dönemi 2. dönem imde tezimi bitirmeme ramak kala hoca beni bıraktı mesela 3. yarıyıla tekrar başlıyorum 😉Aksilik olmazsa kararlıyım
Gayet doğru karar vermiş. Yüksek Lisans yapmak daha zor.
İkisini de bir arada yapabilirdi bence az zorlanırdı ama yapabilirdi, mümkündü bu kanımca
doktoralı akademisyenlerimizin çoğu evliydi üniversitemizde, ikisi arasında bir seçim yapmak gerekmiyor ki akademisyen olunca da evleniyorsun zaten. herkes ikisini bi arada yapamaz ya da yapmak istemez o ayrı
Kim nasıl mutlu oluyorsa öyle yaşamalı.
Yüksek Lisans yapan biri Ev hanimindan kat be kat üstün olmuyor.
İkisini de aynı an da yapabilirdi sonuçta eşi her şekilde yanında olacaktır. Her işin zorluğu vardır ama bu kimine kolay da gelebilir.
Farklı yemekler yapmak çok zor tabiki
vizyonsuzluk.
ev hanımlığı = asalaklık.
Tercih meselesi. Aptal deseniz de kendi tercihi. Kadın kullanılıyor gununuzde bence hakli.
Bence yüksek lisans daha zor ama ev hanımlığı daha yorucu
Ev hanimi olsun ya valla öğlene kadar yat keyfin yoksa iş yapma koy bi çay otur keyf yap kariyerde öylemi sürekli bi kosturma sürekli bi çabalama
Ev hanımı olmak daha kolay neden diye sorarsan otur kocanın parasını ye temizlik yap yemek yap para ye
saçmalamış ilerde pişman olucak kesin
Aynı anda iksi de yürütülebilirdi.
Kafayı yemiş o arkadaş..
Neden vazgeçti ve evli mi acaba?
İkisi de zor. Ama ev daha zor sanki.
Yakında ben haxjsjxjsk kzkxk
Tabiki yüksek lisans yapmak daha zor yani 🙄
Ev hanımligi çok daha zor emin ol
Mantıklı benim de umudum tükendi artık
Saçma olmuş
Sacma olmus bence
Mecbur bırakılmış belli