Üniversitede okuyorum. Sene başında biraz da mecburiyetten başka bir yurda kaydoldum ve orada yaşadığım bu sorunlar nedeniyle yaklaşık 2 hafta sonra yurttan ayrıldım. Yurt yönetimine gıcıklık olsun diye tam da üniversite öğrencilerinin yurt arayışında olduğu dönemde yurdun internet sitesinde böyle bir yorum yapmak istiyorum.
Sizce böyle bir yorum yapsam suç mu olur veya yurt yönetimine herhangi bir hukuki yaptırım uygulama hakkı doğar mı?
Adamlar bütün bir yaz tatili boyunca resmen yatıp uyumuş. Herhangi bir eleştiri geldiğinde de hemen tepki gösterip " Herhangi bir sorunun olduğunda bize söyle, halletmezsek o zaman yorum yap " diyorlardı.
Yani bana " Eğer ücretin yarısını ödemezsen senedi avukata veririz " demişlerdi vs sonrasında da yurt sahibi " Bir daha da öyle kötü yorumlar yapma bak ha " demişti.
Aslında yurt kurallarına göre sadece ilk 1-2 hafta içinde yurttan ayrılma durumunda ücretin yarısı çekilirmiş, ama ben yurda yerleşeli 20 gün falan olmuştu.
Bence arayıp durumu bildir. Kalan %20’yi ve fazla çektikleri tutarı ödememeleri dahilinde haklarında yasal işlem başlatmaktan çekinmeyeceğini söyle. Özel yurt yönetmeliğinde yazan maddeye göre işyeri zararını karşılamak için cayma bedeli olarak %30 oranında ödeme alabilir. Aksini yaptıkları için dava edersen misliyle paranı alırsın.
Cayma hakkı %50 oranındaymış. Daha fazlasını isteyemez. Eğer bakanlığa bağlı bir yırtsa %40 isteyebilir. Senden %50’den fazla aldığı için bile şikayet edebilirsin. Yorumun sonuna maddesi maddesine yönetmeliğin cümlesini yaz ki gözleri korksun
O maddede " 15 Eylül tarihine kadar kurumdan ayrılanlardan hizmet sunum taahhütnamesinde belirlenen bir aylık barınma hizmeti ücreti alınır " yazıyor, ama benim okulum 2 Ekim'de açıldı ve yurda da 1 Ekim 2023 tarihinde giriş yaptım.
Ama şimdi yapmayacağım, tam üniversite öğrencilerinin yurt arayışında olduğu bir dönemde yapacağım ki; yorumumu gören kişiler oraya kayıt yaptırmaktan vazgeçsin.
Ama yurt sahibi bana " Bir daha da öyle yorumlar yapma ha " deyince biraz korktum. O yüzden araya biraz zaman koyup tam üniversiteye yeni yerleşen öğrencilerin yurt arayışında olduğu bir dönemde yapmak istiyorum.
Ana Sayfa > Eğitim & Kariyer > Sorular > Sizce böyle bir yorum yapsam suç mu olur veya yurt yönetimine herhangi bir hukuki yaptırım uygulama hakkı doğar mı?
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
1Cevap
Hepsini okumadım ama yurtta asansör olmaması oda da bazı dolapların kırık olması aynanın olmaması eksiklik bunu bildir
Ama beyefendiler eleştiriye zerre kadar açık değillerdi, sadece onları öven yorumlara açıklardı.
Çok saçma özelikle ayna nasıl yok dolaplar nasıl kırık ne yurdu bu özel mi
Evet, sözde özel yurt
Ne kadar veriyorsun çok mu ucuz bir yer
Adamlar bütün bir yaz tatili boyunca resmen yatıp uyumuş. Herhangi bir eleştiri geldiğinde de hemen tepki gösterip " Herhangi bir sorunun olduğunda bize söyle, halletmezsek o zaman yorum yap " diyorlardı.
Her şey ( yemek, çamaşır yıkama ) dahil yıllığı 110,000 TL.
Ohaaaaa bu kadar parayı bu yurda mi veriyorsun sözleşme yoksa çok bence hemen
Sözleşme imzalamıştım.
Bilmiyorum cezası olur mu ama bence paylaş kesinlikle
Yani bana " Eğer ücretin yarısını ödemezsen senedi avukata veririz " demişlerdi vs sonrasında da yurt sahibi " Bir daha da öyle kötü yorumlar yapma bak ha " demişti.
Ama ben yapmak istiyorum, çünkü gerçekten yurt hiç de internet sitesinde anlatıldığı gibi değil.
Yaptıkları edepsizliğe karşılık ben de böyle bir gıcıklık yapıp öğrenci kaybetmelerini sağlamak istiyorum.
Yap ya boş ver korkutmaya çalışmışlardır seni
Bilmiyorum, ama ben yine de bahsettiğim zaman yapmak istiyorum.
Sen niye veriyorsun ki kartı ellerine
Kartı ellerine vermemiştim, o anda babamın kredi kartının üstümde olduğunu söylemiştim ve onlar da en sonunda oradan çekmişlerdi.
Cayma hakkı %30’luk dilimi kapsıyor. Yarısını vermemen gerekiyordu.
Bana öyle söylediler, hatta 2-3 bin lira da fazladan çektiler. Bir de yurt sahibi küstah küstah biraz fazladan para çekeceğini söyledi.
Aslında yurt kurallarına göre sadece ilk 1-2 hafta içinde yurttan ayrılma durumunda ücretin yarısı çekilirmiş, ama ben yurda yerleşeli 20 gün falan olmuştu.
Bence arayıp durumu bildir. Kalan %20’yi ve fazla çektikleri tutarı ödememeleri dahilinde haklarında yasal işlem başlatmaktan çekinmeyeceğini söyle. Özel yurt yönetmeliğinde yazan maddeye göre işyeri zararını karşılamak için cayma bedeli olarak %30 oranında ödeme alabilir. Aksini yaptıkları için dava edersen misliyle paranı alırsın.
Öyle bir şey yapmak istemiyorum, ama eğer gerçekten dediğin gibiyse şu anda hemen bu yorumumu paylaşacağım.
Yani öyle bir yorum yapmam sorun olmayacaksa, onlara herhangi bir hukuki yaptırım uygulama hakkı doğmayacaksa
Birkaç sene önce %30 oranındaydı. Yönetmelik değişmediyse bu şekilde olmalı. Bir bakayım tekrardan
Cayma hakkı %50 oranındaymış. Daha fazlasını isteyemez. Eğer bakanlığa bağlı bir yırtsa %40 isteyebilir. Senden %50’den fazla aldığı için bile şikayet edebilirsin. Yorumun sonuna maddesi maddesine yönetmeliğin cümlesini yaz ki gözleri korksun
www.resmigazete.gov.tr/.../20220909-1.htm
7. bölüm de 37. Maddenin 10B kısmında açıkça yazıyor.
O maddede " 15 Eylül tarihine kadar kurumdan ayrılanlardan hizmet sunum taahhütnamesinde belirlenen bir aylık barınma hizmeti ücreti alınır " yazıyor, ama benim okulum 2 Ekim'de açıldı ve yurda da 1 Ekim 2023 tarihinde giriş yaptım.
Yaklaşık 2 hafta sonra da yurttan ayrıldım.
Hayır 10B kısmına bak. Orada 15 eylül sonrası kurumdan ayrılanlar diyor
Yap hakkını ara
Ama şimdi yapmayacağım, tam üniversite öğrencilerinin yurt arayışında olduğu bir dönemde yapacağım ki; yorumumu gören kişiler oraya kayıt yaptırmaktan vazgeçsin.
Sence amacıma ulaşmam açısından şimdi yapmam mı daha iyi olur, yoksa bahsettiğim zaman yapmam mı daha iyi olur?
Şimdi yap
Ama yurt sahibi bana " Bir daha da öyle yorumlar yapma ha " deyince biraz korktum. O yüzden araya biraz zaman koyup tam üniversiteye yeni yerleşen öğrencilerin yurt arayışında olduğu bir dönemde yapmak istiyorum.
Bir de şimdi yaparsam, yaptığım yoruma karşılık bir yaptırım uygulamalarından korkuyorum. Eğer öyle bir şey olursa babam beni mahveder.