Birde ne olduklarını yazarsanız yorumunuzu beğenirim
Listede bir sürü otel isimleri yazıyor.
Birde ne olduklarını yazarsanız yorumunuzu beğenirim
Listede dolaylı tümleç
Bir sürü okul isimleri özne
Yazıyor yüklem
Diğer yorumlarda sıfat demişsiniz de sıfat diye bir cümle ögesi yok cümlede bulunan sıfatlar genelde özne veya nesnenin içinde bulunur.
Herkes bir sürüye zarf tümleci demiş ama onun yüklem ile bir alakası yok cümleyi değiştirip listeye bir sürü okul ismi yazdım yapalım mesela bariz bir şekilde bir sürünün sıfat olduğunu ve okul ismi tamamlamasını nitelediğini görürüz
Cevap
4Cevap
Yazıyor : Yüklem
Listede: Dolaylı Tümleç
Bir Sürü: Zarf Tümleci
Otel isimleri : Özne
Akademik kaynaklarda bir sürü otel isimleri sıfat olarak almış ama
Bunu okullarda böyle anlatırlar ama akademik açıdan bakıldığında - otel isimleri- isim tamlamasıdır. - Bir sürü- de eklenince tamlayanı sıfat, tamlananı isim tamlaması olan sıfat tamlaması olur. Yani kelime grubu olur o yüzden bölemezsin. O zaman da şöyle olur :
Listede ( Dolaylı T.), bir sürü otel isimleri (Ö.) yazıyor. (Y.) olur. Tabi olaya akademik mi bakıyorsun yoksa okul düzeyinde mi o önemli
Akademik bakmıyorum çünkü doğrusu o
Çocuklara okulda bu şekilde anlatıyoruz. Üniversitede de ders alırken siz bu şekilde anlatın ama akademik olarak böyledir şeklinde aldık dersini. Siz ne için sordunuz bilmiyorum tabi ben bir öğretmen gözünden yazdım size. 😊🙏
Merhaba bir şey soracağım tamlayanı ve tamlananı ikisi birden kelime grubu olan isim tamlamaları sıfat tamlamalarını zarflardan basıl ayırt ederim?
Yazıyor ( yuklem) ne yazıyor bir süre otel isimleri ( özne ) nerede yazıyor listede ( dolaylı tümleç )
Bir sürü otel isimleri tamlama isim tamlamasi oluyor ayrılmaz yani tamamını özne almak zorundasın diye biliyorum
Evet akademik kaynaklara göre dediğiniz doğru ama tamlayanı ve tamlananı ikisi birden kelime grubu olan isim tamlamaları sıfat tamlamalarını zarflardan basıl ayırt ederim?
Şimdi burada açıklamak çok karışık olur sana hoca önerisinde bulunabilirim kadir gümüş hocadan dinlersen hiçbir eksiğin kalmaz ben de bu konulari hiç yapamazdım onunla öğrendim 🤗
Otel isimleri isim ya bir sürü otel isimleri dediğinde oradaki bir sürü belgisiz sıfat oluyor o yüzden bütün olarak alırız
Ama o akademik kaynaklara göre anlatmıyor sanki
Lise düzeyinde anlatıyor o hocayı biliyorum çok iyi biri
Siz sınava hazırlanmiyor musunuz neden lazimki bu anlamadim
Evet biliyorsanız açıklar mısınız
Yazıyor yüklem nerede yazıyor listede dolaylı tümlec bir sürü yazıyor zarf tumleci ne yazıyor otel isimleri nesne
Listede ( dolaylı tümleç) bir sürü (zarf) otel isimleri (özne) yazıyor ( yüklem) diye düşünüyorum
Doğru. Nasıl sorusuna cevap verir ve sıfat tamlaması kurar bu sebeple bitişik alırız bu yüzdende yükleme "ne yazıyor " sorusunu yönelttigimizde 'bir sürü otel isimleri ' yazıyor cevabını alırız, tamamı özne olur.
Yazıyor= yüklem
Otel isimleri=özne
Listede=dolaylı tümleç
Birsürü=miktar zarfı
Yazan ne otel isimleri özne derim nerede yaziyor listede dolayli tumlec ne kadar bir suru miktar zarfi olmasi lazim yaziyor da eylem olmasi lazim
Dolaylı tümleç özne yüklem.
bir sürü otel isimlerini özne olarak mı aldınız?
Evet beraber alınır
Bir acı kuru kahve bir de demli çay utanır ama olmaz kimse insan valizim gözyaşım yağmur bir de kar
Akademik kaynaklarda bir sürü otel isimleri sıfat olarak almış
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?