İkisinin de artıları ve eksileri var. Siz hangisini tercih ettiniz ya da edeceksiniz?
Nedenlerini cevap olarak yazarsanız çok sevinirim.
Aile evinde okumak.
Başka şehirde okumak.
Yaşını ve cinsiyetini belirt, oyunu kullan:
Lütfen yaşını seç
İkisinin de artıları ve eksileri var. Siz hangisini tercih ettiniz ya da edeceksiniz?
Nedenlerini cevap olarak yazarsanız çok sevinirim.
Merhaba. Bu sorunun cevabı kişisel tercihlere ve koşullara göre değişebilir. Öncelikle, üniversite eğitimi bir kişinin geleceğini büyük ölçüde etkileyebileceği için bu kararı verirken iyi düşünmek gerekir.
Ailenin evinde okumanın avantajları arasında ekonomik açıdan daha stabil bir durum olabilir. Ayrıca, ailenin desteğiyle daha rahat bir ortamda eğitim almak mümkün olabilir. Aynı zamanda, aileden ayrı kalmak kişisel olarak zor olabilir ve sosyal hayatta eksiklik yaşanabilir.
Diğer yandan, başka şehirde okumak, yeni bir çevre, farklı kültür ve deneyimler edinme şansı sunar. Kişinin kendine özgü bir yaşam tarzı edinmesi, bağımsız kararlar alması, yeni düşüncelere açılması gibi avantajları da vardır. Ancak bunun maddi açıdan daha yüksek bir maliyeti olabilir.
Sonuç olarak, hangi seçeneği seçeceğinize karar vermek için tercihlerinizi ve koşullarınızı dikkate almanız gerekir. Ve unutmayın, ne olursa olsun, eğitiminizi tamamlamak ve kendinizi geliştirmek için elinizden gelenin en iyisini yapmaya odaklanmak önemlidir.
Neden dersen aile ortamı iyidir kabul ediyorum ama ailen niye yakında oku der zorluk çekme, ev kirasıdır geçinmesidir yemesi içmesi annen der ki Yavrucuğum bugün ne yedi diye düşünecek bı de kötü yola düşme diye hele ki İstanbul ve diğer büyükşehirlerde bozulma çok olduğu için ailen iyiliğini ister baban der ki gözümün önünde olsun ama şunu unutma ki gel yakında oku dediklerinde yok de gerçek hayatın zorluğunu karşı çıkarsın ve hayatın zorluğunu anlarsın ikna edebilmek için de şey derler ' oğlum gel yanımızda oku evi senin üstüne arabayı senin üstüne yapalım derler' SAKIN inanma Yok öyle bir şey yapan babalar var ama nadir
Aile evinde okumak. İnsan başka şehirde aileden uzak daha rahat edeceğini düşünüyor ama bence öyle değil. Eğer okuduğun şehirde çok yakın bir arkadaşın yoksa yalnız kalıyorsun. Üzüldüğünde, hasta olduğunda yanında kimse olmuyor. Arkadaşın olsa bile bir yerden sonra insan ailesine ihtiyaç duyuyor. Paran varsa rahatsın ama bitince tam bir çin işkencesi ve bazen ailenden para istemeye bile utanıyorsun. Para geldiğinde bazen kendine harcayacak miktarın olmuyor. Kendini geliştirmek bakımından başka şehirde okumak çok iyi ama aile evinde ki rahatlığı vermiyor. Bazen o kadar kötü hissediyorsun ve annem yanımda olsun istiyorsun ama olamıyorlar.
Ben sadece 1 sene şehir dışında okudum ama o kadar pişmanım ki. Keşke aile evinde okusaydım. Gece dışarıya çıkmasam da olurdu. En azından ailemin yanında mutlu olurdum. Kendimi kötü hissettiğim zaman sığınacağım kişiler yanımda olurdu.
Aile anlayışlıysa ve baskıcı değilse ailesinin yanında okuması çok daha rahat olur ama aile kısıtlayıcı ve kontrolcüyse (para konusu da sıkıntı değilse) başka şehirde okunmalı.
Ayrıca bu kişi sorumluluklarını bilen, olgun ve farkındalık sahibi biriyse başka şehirde okuması çok zevkli olacaktır ama değilse bu süreçte hayatının en kötü kararlarını vermesi çok muhtemeldir ki maalesef bu çevremde çok gördüğüm bir şey.
Özetle ailesi iyiyse kalması, kötüyse de sadece kendi ayakları üzerinde durabilecekse gitmesi onun için daha iyi olur.
Cevap
47Cevap
Ben başka şehirde okudum. Zorlukları da, avantajları da oldu. Ama kesinlikle beni daha çok geliştirdi.
Yeni bir hayat ve pek çok sorumluluğu aile yardımı olmadan yapma becerisi kazanmak çok önemli bir şey hayatta. Bunu olduğun şehirde okuyarak saglayamazsin tam anlamıyla. Ayrıca yeni kültürler görmek, yeni bir şehri tanımak, farklı mekân ve insanlarla tanışmak kişiliğine renk katacak detaylardandır. Biraz özgürleşmek ve birey olduğunu hissetmek için farkli şehirde okumak şart.
4 üniversite okudum hepside farklı şehirlerdeydi
Çok gezdim çok büyük rahatlık
Hem çalıştım hem okudum
Tek de kaldım arkadaşlarla da
En güzeli tek başına ya da en fazla kafa dengi bir kişi ile...
Hayata alışma için kendi ayakların üzerinde durabilmen için aileden ayrı kalman önemli... tabi belli kurallar koyman gerek kendine...
Bir de tavsiyem büyük şehirlerden birisi olsun... iş açısından daha mantıklı olacak yerleri seç mezun olduktan sonra iş sıkıntısı yaşamamak için...
Bence başka şehirde okumak daha güzel ama burada sizin kararınız daha önemlidir. yani nerede rahat ediyorsanız orada okumalısınız. eğer aileniz ile sorununuz yoksa kendi şehrinizde okuyun. ama sorunlarınız varsa o zaman bence başka şehire gidip rahat etmek daha anlamlı olacaktır.
Mimarlık okuyorum malzeme gideri çok fazla. Başka şehirde okursam gönderecekleri para yemegime malzememe ev kirama ya da yurda giderdi. Kendi zevkim için harcayacak bir durumum olmazdı. Şimdi aile evindeyim yurt yemek param yok. Onları kendime harcayabiliyorum. Ailemde çok baskıcı değil akşam dokuz ona kadar dışarda kalabiliyorum. Daha çok olmasını isterdim ama bu da tek eksi yönü diyebilirim
Başka şehirde okudum. Pişman mıyım? Hem evet hem hayır. Okuduğum şehri sevemedim ama kendi kendime özgür bir şekilde hayatımı yaşadım. Kendi başımın çaresine bakmayı öğrenmiş oldum. O özgürlüğü arıyorum. Eğer üniversite sınavına hazırlık yapıyorsan sevdiğin bir şehri seç. Olmazsa bir daha hazırlan. Artık pes deme. Olana kadar çalış.
aileden ayrı yaşamak çünkü insanın bir süreden sonra zorlukları tatması herşeyin kolay olmayacağını bilmesi deneyimlemesi gerektiğini düşünüyorum. vede biraz daha özgür bir yaşam tarzı olabileceğinden dolayıda öyle
Kesinlikle başka şehirde okumak. Aile evi pişmanlıktır. Yaptığın her şeye karışıyorlar. Vallaha yurtta kalan arkadaşlarımı kıskanıyorum. Gece yarısına kadar istediklerini yapıyorlar. Bende en geç eve altıda gelmek zorundayim🥺.
İkisini de denedim. Başka sehir varya meditasyon gibi geliyor. Bunu yasamayan anlamaz. Öyle rahatsın ki.. Olumsuz tarafları var ama aileden uzak iyidir kafanı dinliyor kendi hayatina odaklanabiliyorsun
Eğer ki ailen özgürce gezmene , dolasmana istediğini yapmana izin veriyorsa aile evi çok mantıklı. Ama öyle değilse de kendini geliştirmek ve kendi ayaklarının üzerinde durmayı öğrenmen için ayrı şehirde okumak şart.
ben farklı bir şehirde okuyorum çok zor özellikle sevdiğiniz insan da memleketinizdeyse daha zor ayrıca yurtta kalınacaksa ben asla tavsiye etmiyorum hiç steril değil ne kadar iyi insanlar çıkarsa çıksın karşına evinde rahat olduğun kadar olmuyor benim için lavabo vs gerçekten önemli ve mecbur ortak yani ha ama ben özgür olmak istiyorum evde rahat değilim diyosan bilemem yine de yurt yemeklerinden bahsetmek bile istemiyorum😬😬 şimdiki aklım olsa evimde okurdum
Yaşadığın şehirde istediğin bölüm varsa cidden oku. Sırf aile baskısından kurtulmak , kafa dinlemek için başka şehire gitme. Başka şehirde okuyup hayatını öğrenmek eskiden vardı , şimdiki zamanlar için bu çok zorlaştı.
Soru mu bu tabiiki de başka şehirde okumak. Ben sadece 6 ay okuyabildim şehir dışında sonra pandemi geldi evden mezun oldum. Ve o günler bugüne kadar yaşadığım en mutlu günlerimdi.
Üniversite demek özgürlüğe ve dayanma gücüne adım attığın hayatı tattığın an demek öğrendiğim ve bildiğini unuttuğun yer demek üniversiteden sonraki hayata hazırlık demek ayrı evde okumak
Başka şehirde , kendi ayaklarının üzerinde durup , okumak çok daha değerli. İnsanın bağımsız bir birey olmasını deneyim etmesini sağlıyor. Tabi biraz da imkan meselesi, ekonomi açısından.
Çünkü yeni bir kültürü öğrenmek yeni birşeyler öğrenmek gelişimime katkı sağlayacağını düşünüyorum. Yaşadığım şehrin arkasını çok merak ediyorum. Umarım herkes gönlündeki ne hayırlı ise onu yapar. :)
Aile evinde okuyorum hala ve tamamen aileye bağlı diyorum.
Mesela benim ailem ağzıma sıçıyor bir dakika geç gelsem
Arkadaşlarımdan gördüğüm kadarıyla şehir dışında okumak seni hayata hazırlıyor hem düşmeyi hem kalkmayı öğreniyorsun eğer şansın varsa şehir dışında oku bence gerçek hayatı görmüş olursun bunu sadece gezip tozmak için söylemiyorum yanlış anlaşılmasın ama kendinle yaşamayı öğrenirsin aile evinde belli kurallarda yaşadığımız için asıl benliğimizle çok fazla tanışmış olamıyoruz.
İşte Beni Heycanladıran
Kalpten Götüren
Tek En Güzel Soru
Budur Belki
İnşallah Yurt Dışında Veya
Kendiliğime Uzak
Türkiyenin Bir Yerinde Okurum
Başka şehirde okumak çünkü kendi doğup büyüdüğün yerde olursan kyk yurdu çıkma şansı düşük olur tabi eğer paan varsa o senşn bileceğin iş ben akdeniz üniveeiyesinde okumak çek isterim ancak kyk yurdu çıkmazsa o kadar verecek param olmadığı için istediğim yer Muğla sıtkı koçman ya da Eskişehir Osmangazi yani bunlardan daha güzel yerler de var ancak ben bu kadarını yapabilirim
Aile evinde okumak daha iyidir en azından yalnız kalmıyorsun ailesinden ayrılmak için başka illere koşanlar var sanki aileleri onların kötü olmasını istiyor
Başka şehirde okumak için elimden gelen herşeyi yapıyorum umarım giderim 🙏
Arkandayım
Aile evi iyidir şehir dışı daha iyidir tabi amma velakin param varsa ben üniversite okurken yanımdaki zırtolar aldıkları öğrenim kredisini alkole verip salam ekmek yiyordular örneğin Eskişehir İstanbul Antalya gibi yer için aylık 5500-7000 civarı para lazım ama Bayburt Kırıkkale Karabük falan dersen 3000-5000 yeter artar
Kafanız sorunlara boş derslere dolu olması kendinize çevrenize zaman ayırmak için başka şehirler daha akıllıca?
Normal okudumdgs girdim aciktan devam ediyorum soylemem gerekirse baska sehirde okumak daha iyidir
İtü odtü gibi bir yerde şehir dışı ama sıradan bir üniversitede ailenin yani yani selçuklu ile uludağ üniversitesinin hiç farkı yok degmez
Gençler aile yanında davranışlarımız kısıtlanıyor diyor amma bir çoğu da kişiliğini kaybediyor farkında değil.
Ne okuması okuyorum ayağına gidip okul parasıyla iş kurarım ben üniversite kadar zaman katili biyermi var
Aile evi, yurt veya biriyle eve çıkıp onun derdini çekemem, evde rahatsın odana gir kimseyle işin olmaz
Yani şu anda ekonomik koşulları gözünün alındığı zaman aile evinde okumak
Üni kendi hayatımiza hazırladığım nitelik kazandığımız sosyal bir ortamdır aile evi zor
Başka şehirde okumak en büyük hayalimdi ailem yüzünden İstanbul da kalacak gibiyim sinir bozucu
Net baska şehir hem hayatı öğrenirim kendimi büyumüş hissederim hem de daha rahat olur
Bence ayrı şehirde okumak. Aileden bağımsız olarak kendi ayakları üstünde durması için insana bir ön alıştırmadır ve hayata atılmanın ilk aşamasıdır.
Kesinlikle başka şehirde okumak. Pişmanım ailemin yanında okuduğum için.
Başka şehirde okumak daha iyidir kişilik gelişimi açısından
Aile evinde okumanın tek avantajı kendi evinde olman. Onun dışında kötü maalesef.
Başka şehşrde okudum çok keyifliydi. Ama yoldan çıkmamak da lazım
Aile evinde okumanın tek avantajı maddiyat. Onun dışında her açıdan farklı şehir daha iyidir.
Aileye göre değişir seni rahat bırakan ailen varsa sıkıntı olmaz
Başka şehirde okuma hevesi mi kaldı insanlarda
Üniversite hayatı kesinlikle başka bir sehirde okunmalı. kişilik gelişimi ve hayatta karar alabilme özgüveni için gerekli.
aynı şehirde ailenin pek masrafı olmaz ama farklı şehirde bir nevi hayatı öğrenirsin ve vu üni yıllarını asla unutamaz, özlemle anarsın.
11 ay sınra gelen beğeni..😀 değişen bişii var mı?
aa soru sahibi değilsin👍
Ben şehir dışında okudum ama bugünkü aklım olsa kesinlikle ailemin yanında okurdum
Eğer ailenle iyiysen aile evinde okumak büyük rahatlık. Başka şehirlerden gelen arkadaşlarımın maddi ve manevi neler yaşadıklarına şahit oldu. Ama başka şehirde daha iyi bir üniversite ve bölüm kazanırsan işte o zaman her şeye değer.
Farklı şeyleri de tecrübe edebilmek adına başka şehirleri tavsiye edebilirim.
İkisini de yaşadım en güzeli ailenin evinde okumak inanılmaz rahat oluyorsun tabii benim icin böyle
Aile her zaman yanınızda olmayabilir. Aile olmadanda hayatta kalabilmeyi öğrenebilmeli insan. Bu yüzden şehir dışı.
Hangisini tavsiye edersin dersen başka şehirde okumak
Neden
Hayata karşı bir tecrübe ediniliyor.
Özgürlüğün rahatlığından değil yani
O da var
İstediğin saatte istediğin aktivite. Mesaj atar mısın
Hayır
@AirCraftMen he ondandır ne olacak ne diyecen bi itirazınmı var
Aile evinde okumak zulümdür. Ama burası Türkiye malum. Sürekli eğitim online oluyor. Yani işin özü kürkçü dükkanına geri dönüyorsunuz.
Şehir dışında okuyan insanlar hayata atiliyorlar bir birey olup kendilerini gelistirebiliyorlar bence şehir dışı en iyisi
Ben aile evinde okuduğum ve her yapmak istediğim şey için savaş vermek zorunda kaldığımdan bir de il dışını denemek isterim 🤭
Başka şehirde okumak en mantıklısı bence tabi özlem vs zor oluyor ama en doğrusu bu olduğunu düşünüyorum
Şahsen benim için en iyisi olur
Imkan varsa okulda okumak, o ortamı yaşamak lazım çünkü
Ben daha kütüphaneye gitmek için izin alamıyorum aslında İstanbul güzel ama ayrı yurda çıkmama izin vermezler
Yani il dışı diyorum
Başka şehirde okumak tecrübe kazandırıyor insana
Aile evinde okumak=Lise 5
kesinlikle başka şehirde okumak
Tabii de aileden uzak
Başka şehirde okumak..
Kesinlikle dışarıda okumak