Sizce üniversiteyi aile yanında okumak mı yoksa başka bir şehirde okumak mı daha iyi? Nedenleriyle yazarsanız çok sevinirim :) Tek başına üniversiteye gitmek zor mu?

Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer Sizce üniversiteyi aile yanında okumak mı yoksa başka bir şehirde okumak mı daha iyi? Nedenleriyle yazarsanız çok sevinirim :) Tek başına üniversiteye gitmek zor mu?

Merhaba arkadaşlar! 😇
Üniversite hayatıyla ilgili biraz konuşmak istiyorum. Aile yanında üni okumak zor mu diye merak edenler için yazacağım. Bu konuda tercih yaparken karşılaşabileceğiniz zorluklara birlikte göz atalım. :)

Üniversiteye başlamadan önce, birçoğumuz bu kararla karşı karşıya kalmışızdır diyebilirim. Ben bile bunu aylarca düşündüm. Ailenin yanında üniversite okumak veya şehir dışında üniversite okumak.. Her iki seçenek de kendi avantajlarına ve zorluklarına sahiptir. Bana kalırsa şu dönem için ekonomik konulardan dolayı aile yanında üniversite okumak kesinlikle daha faydalı. Şimdi bu seçenekleri biraz daha yakından inceleyelim derim.

Aile yanında üniversite okumanın birkaç zorluğu var tabii ki. Bunlar neler?
Bunun yanı sıra aile yanında üniversite okumanın olumlu yanları da var. Peki bunlar neler?
Özellikle bu ara ekonomik durumlar çok belirsiz ve zor olduğundan aileden uzak üniversite okumak çok zorlayabilir. İstanbul'da bir kira örneğin 15-16 bin TL olmuş..

Tek başına üniversiteye gitmek kendine özgü zorlukları da yanında getirir. Bu zorluklara bakalım.
Şehir dışında üniversite okumanın olumlu yönleri neler?
Son olarak bu konu gerçek anlamda kişisel tercihlere bağlıdır. Aile yanında okurken rahatlık, maddi destek ve aile sıcaklığından yararlanmak mümkün. Şehir dışında okurken ise bağımsızlık, yeni deneyimler ve kişisel gelişim fırsatları sizinle olur.
Başarı dolu bir üniversite hayatı dilerim.. Sevgiler. :)
Ben kesinlikle üniversite aile yanında okunmalı diyenlerdenim ve iyi ki de ailemin yanında okumuşum diyorum. Hayatı öğrenme işlerini bir tarafa bırakalım. Hayatı öğrenmek isteyen yaşadıklarıyla da öğrenir. Bir insanın en büyük problemi "yemektir". Ailenin yanında en azından yattığın yeri biliyorsun. Sabah uyanınca masada hazır bir "kahvaltı" buluyorsun . Akşamları "yemek" derdin olmuyor. "Aile Özlemi" çekmiyorsun, "para" problemi çekmiyorsun. Ailenin yanında aç değilsin açıkta değilsin. Sonracığıma temizlik, bulaşık, ütü ve çamaşır problemlerin de olmuyor.
Ortam dersen, ortamı bulmak isteyen her yerde bulur. Öğrenci evinde 2 bira, 1 vodkayla her şey güzel olmuyor. Şehir dışına gideceksin önce problemin yurt olacak. Cins cins insanlarla aynı odanın içine gireceksin. Kimi yarasa gibi olacak, kimi katil suratlı, kimi hırsız. Bıkkınlık gelecek üzerine. Bir şekilde 1 seneyi tamamlayacaksın. 2. sene eve çıkayım diyeceksin yakın arkadaşınla. Eve çıkacaksın eşyası masraf, kirası masraf. Halledeceksin bunları. Sonradan sonraya ev arkadaşınla kapışmaya başlayacaksın. Yemek yok, evi bok götürüyor.. En yakın arkadaşınla boğaz boğaza geleceksin. Keyifli tarafları da olacak illa ki ama çoğu zaman darlıkta, zorlukta, sıkıntıda geçecek. Hem ailene yük olacaksın, hem de kendine yük edineceksin. 4 yılsa okul, 6 yılda bitireceksin. Hayatından 2 seneyi kendi kendine eriteceksin.
Aile yanında üniversite okumanın lisede okumaktan farkı yok. Mezun olduğunda üniversite hayatını dolu dolu yaşadım demek istiyorsan, başka şehir derim. İnsanları tanıyorsun. Ailenin yanında kalarak, sadece aynı sınıfta bulunduğun insanları fazla iyi tanıyamıyorsun. Ev bulmak, tabanların şişene kadar sırf emlakçıya komisyon vermemek için sokak sokak ev aramak, ev taşımak, her ay kira, fatura, ödemek, parasız kalmak vs vs. Tecrübenin en alasını yaşıyorsun... En basitinden sevgilinle başbaşa kalacağın bir evin oluyor.
Amacın bir an önce okulu bitirip eline diplomayı almak ve işe girmekse aile yanında okumak daha iyi. Şöyle düşün; ÖSS’ye çalışırken ne oluyor, sen sürekli sadece ders çalışıyorsun, başka hiçbir sorumluluğun yok ve ailen aman başka bir şeyle ilgilenme sadece ders çalış geriye kalan işleri biz hallederiz diyor. ÖSS'ye çalışırken durum böyle, üniversite denen şey ÖSS’nin yüzbin katı daha zor bir şey. Tek başına olduğunda kendi ayaklarının üzerinde durmuş falan olmuyorsun, sadece yemek pişirme, temizlik yapma, kira ödeme, fatura ödeme, arkadaş edinme, insanlara kendini kabul ettirme, gibi bir dolu dert çıkıyor. Bunun dışında maddi sorunun olduğunda zaten iş aramaktan derslere konsantre olamıyorsun. İki gün sonra seni kirayı ödemedin diye kapı dışarı atacak olsalar, ders çalışabilir misin bu stresle?
Ailenin olduğu şehirde ayrı yaşamak güzel :D
Ben bunu nasıl yapabilirim? Aileme üçüncü sınıfta ayrı eve çıkmak istiyorum desem ne derler sence? Boşa masraf mı derler
Cevap
42Cevap
Öncelikle ben üniversiteyi ailemin yanında okuyorum ve küçük bir şehirde yaşıyoruz. Ayrıca evim üniversiteye çok yakın, yürüyerek yarım saat mesafede. Benim aile yanında kalma sebebim bir sene daha sınava hazırlanmaktı ama bir yandan da ne olur ne olmaz yine düşük puan alırsam elimde bir bölüm olsun diyeydi. İstemeyerek ikinci öğretim yazdım şu anda okuyorum ve seneye mezun olacağım (önlisans).
Neyse bölümü sevdim o ayrı mesele tabi ama asıl soruya gelecek olursak, ben büyükşehirde nasıl olur bilemeyeceğim ama şahsen aile yanında kaldığıma aşırı pişmanım. Hem yaşadığım şehir çarşıdan başka bir haltı olmayan yetersiz bir şehir hem de benim anne ve babam ayrı o yüzden bana ciddi zorluk yaşatıyorlar. Yine tavsiyem yakın bile olsa farklı bi şehirde okunması. Tabii Ankara , İstanbul ve ya diğer büyük illerimiz belki daha rahat olur ama benim düşüncem böyle.
Şöyle bir şey de var ki, şehrimde dışarı çıkıp market ve bir iki butik gezmek dışında yapılacak bir şey olmadığı için aşırı asosyal birisi oldum yemek ve lavabo ihtiyaçlarım olmasa odamdan hiçç çıkmam. Zaten sadece onlar için çıkıyorum odadan artık psikolojim bozulmaya başladı minicik odada mdsnfmxc yataktan kalkıp hemen yanındaki masama bir adımda geçiyorum.
Birde bana göre tek iyi olan yanını söyleyeyim. Başka bir şehirde okuyup yurda-yemeğe ne bileyim başka yaşamsal şeylere harcayacağım paraları burada istediğim kıyafeti, ayakkabıyı ve ya teknolojik şeyleri almaya kullanıyorum.
aklın varsaaaaaaaa..ailenle yaşamazsın o kadr sölim..üniversite ortamı çok farklı girince anlarsın canım..festivali var konseri var partisi var arkaasın evinde kalması var cartı curtu eger ailen serbestse ve bunları kaldırabiliyosa problem yok ama onlardan ayrı kalırsan ohh mis hem bu ilerki yaşanmın için bi ön adım olur ki gerçekten ilk başta insan noluyoruz lan dio yalnız hissediyo kandini felan..ama sonra ortam güzel arkadslarla takılmak mikemmell süper ytani ayrı takıl ;)
Ben şunu çok iyi biliyorum ; Kızlar başka şehirde okumak ister. Çünkü aile baskısından kurtululup yapamadıklarını yapmak için en iyi fırsat üniversite ortamıdır. Üniversite başka şehirden gelipte kabak çiçeği gibi açılan kızları ben çok gördüm. Sonra Ailelerinin yanında gittiklerinde tekrar masum küçük kızları gibi davranıyorlar. Oysa üniversitede ne cevizler kırıyolar :))))))
höytttttttt
Ailenin yanında okumak en iyisi.
Cünkü üniversitede aile dısında okuyup kendi ayaklarının üzerinde duracaksın diye birşey yoktur. parayı yollayan onlar. okulda canın sıkılır onlara gidersin. okulu bırakmak istersen yine onlardasın.
Bu yüzden calışana kadar ailenin yanında oku. en güzeli bu bence...
Ailen olmadığı zaman sorumluluk sahibi oluyorsun, her işini kendin yapmak durumundasın, bir nevi ayaklarının üstünde durmaya alışıyorsun, ilerde ki yaşamında bunların meyvesini alırsın, bence güzel bir şey, kendine güveniyorsa insan, yalnız başına ayaklarının üstünde durmaya alışmalı :)
Eğer şehir dışında arkadaşlarınla yaşadığın bir ev varsa; arkadaşlarını çağırıp deli gibi eğlenebilirsin,evde karaoke partisi yapabilirsin,erkek arkadaşlarını(sevgili değil) eve çağırabilirsin,sevgilini çağırabilirsin.Evde arkadaşlarınla çok güzel vakit geçirebilirsin..
...
Eğer ailenle yaşarsan;başka bir şehirde yaşamadığın için çalışmana ve ev kirası ödemene gerek kalmaz.Yemek-temizlik derdi olmaz.Yukarıda saydıklarımı gönlünce yapamazsın.
Karar sana kalmış :)
Kişiden kişiye sorunun cevabı değişir. kişilerin ne istediğiyle orantılı bir durum yani eğer karışanım görüşenim olmasın bn zorluklar çekerek kendi ayaklarım üstündede durabilirim diyorsan şehir dışı ama ben derslerime ağırlık vericem ortalama yapcam, yediğim önümde yemediğim arkamda olsun , birileri bana hizmet etsin tek derdim derslerim olsun dersende ozaman ailenin yanı...
Uzakta okumanın faydaları tek tek sıralıyorum
Evde yaşıyorsan yemek yapmayı öğreniyorsun yanı sıra temizlik ütü çamaşır bulaşık (aile yanında hepsi ayağına geliyordu), ekonomi öğreniyorsun, planlamayı öğreniyorsun, boş zamanlarında çalışıp kendi ekonomine destek sağlıyorsun, kendine zaman ayırıyorsun, kısacası hayatı tanıyorsun
Bence şehir dışında okumak en iyisi sabah akşam eğlencenin dibini vurursun eğlnip coşarsın arkadaşlarınla yurtta kalırsın sırdaşın olur gecelere kadar konuşursunuz 2.yıl ayrı eve çıkarsın arkadaşlarınla çarşıya gider gezersin dolaşırsın kafa dağıtırsın ne rahat kişisel gelişim içinde çok önemli katkısı oluyor zaten bide annenle babanla kaldığını düşünsene bunların hiçbirini yapamazsın anca evde oturur ders çalışırsın inek gibi sosyal hayata atılamazsın tamam belki haftada 1 belki arkadalrınla gidersin oda haftada 1 ama başka şehirde hergün eğlencenin dibine vurursun arkadaşlarını çağırır parti yaprsın deli gibi eğlenirsin gençliğini yaşarsın hayatta unutamnayacağın bir deneyim olur bana kalırsa şehir dışında okumak en iyisi :))
aileyle okumak en iyisi yemek,kira derdin yok 6senedir yurtlardayım yan odadaki ses yapar çalışamazsın 5 kere uyarırsın anlamazaile öyle mi sen çalış sesten etkilenme diye televizyonu açmazlar yurttaysanve proje çalısmalarıyla dolu bir okulda okuyorsan 2gun uyumadıgın
gunler olur vesen böyle zamanlarda önune konulacak bir bardak anne çayının ya da kızım uyu artık geç oldu lafının hasretiyle oturur aglarsın,çamasırların yıkanmayı,miden yemek yemeyı bekler bence ev candır ve en ıyıysıdr..
İtüdeyim,leventte oturuyorum yarım saate okula gidebiliyorum.Çok fazla boş zamanım oluyor.Hiçbir zorluk çekmiyorum,tabi ailemle kaldığımdan fazla para da harcamıyorum.Bunlar olumlu yanları.Olumsuz yanları bana göre sadece ailem ile yaşamadığımdan başka şehirdeki gibi çok rahat olamazsın,varsın olmasın.böyle mutluyum :)
uzakta gece vakti ne bok yediğin kimse tarafından bilinmiyo kimin evinde kiminle uyandığın bilinmiyo ders çalısmıssın sınavı vermissin kafanda kimse yok iyi gelir tabi daha çok evde bastırılmıs sokağa çıkartılmamıs insanlar ister uzakta okumayı çok sükür raadım istanbulla- kocaelinin ortasındayım sabah çıkarım gece gelirim çamasırımı bulasığımı yemeğimi annem yapar oohh miss 2 tane bira içcem gece baskasının evinde kalcam diye tee ebesinin herekesine okumaya gitmem:D
Her ikisinin de kendine göre avantaj ve dezavantajları var. Artıları ve eksileri ölçtüğünde aile yanında okumak her zaman daha iyidir. Şimdi sana hayatı öğrenirsin falan filan zırvaları okurlar; rezilliği ve zorluğu yaşamak ne zaman öğretimin bir parçası oldu? Aklı başında ve iyi bir eğitim öğretimden geçmiş herkes zaten bunu her zaman analiz edip öğrenir, illaki sürünmek gerekmiyor. Bence şek ve şüphesiz aile yanı.
ben daha yeni üniye geçicem belki ama mantıklı olarak aile yanında okumak biraz kendine güvenememek gibi birşey insan monoton hayatından birazz uzaklaşmalı kendi kendisiini yönetebilecek bir seviyeye gelmeli bu kişisel gelişim için hemmde biraz özgürlük açısından iyi birşey olsa gerek başka şehirde okumak diyorum yeni insanlar yeni hayat güzel bir fikir olabilir :)
Bayanların ailenin yanında okumasını daha uygun görüyorum neden dersen bayan daima sığınacak bir liman arar her ne kadar ayaklarının üzerinde durabileck erdeme erişsede hele birde yanlış kişiler çıkarsa işte büyük sıkıntı...
üniversite hayatı dışarıda başkadır. yaşamayan bilemez. 2 tane birayla falan alakası yok oişin. anlatılmaz yaşanır
%100 aile yanı diyorum...Söylemiyim dedim ama aileden uzakta yaşayan arkadaşlardan duyduklarım mide bulandırıcı şeyler..Bırakın şu hayatı öğrenme ayaklarını, ailesinin yanında ailesine de destek olarak okuyan adam hayatı öğrenir...
Mesela ne gibi şeyler duydun?
Kişiden kişiye değişir.Ailenin yanında yarım dönüm bostan yan gel yat osman.!
Ama dışarda oldun mu azim,hırs ve başarmak istersin...Dedim ya kişilikte önemli.
Üniversitede SÖZDE okumaya gelenler vardı.! Yazık annelerine babalarına
bak arkadas eger ben hayat yapmak ıstemıyorum duzgun bır hayatım ve okulum olsun dıyorsan kı bu bence verebılecegın en dogru kara aılenın yanından ayrılma ama yok benım hayat felsefem farklı dıyorsan boktan bır hayata merhaba de
ailenin yaninda ii bence annen yemek yapar sen yersin :D evin kirasini dusunmek zorunda degilsin kizim sen yeterki dersini calis dien annem var ondan ailemin yaninda diorum :P
üni.ye başlamam çok oldu bittiye geldi o tatil o yaz nasıl geçti hala anlamam ve ailemin yanında okuyorum. o günlere geri dönsem kesinlikle yurtta kalırdım zor ama eğlenceli. çevren acayip geniş oluyor ve kendini kesinlikle hayata hazırlıyorsun.
Benim annem de babam da çalışıyor ve 3 kardeşim var. Sabah uyandığımda kahvaltıyı kendim hazırlıyorum. Genellikle akşam yemeklerini ben yaparım ve evde bulaşık görevi her zaman benimdir. Sizce ben bu şartlar altında üniversitede ailemle yaşarsam psikoloğa kaç seans gitmem gerekir?
Kesinlikle başka şehir ben aileme kıyamadığım için kaldım ama çok pişmanım her gün okula istemeyerek gidiyorum her yer bildik değişiklik yok, bayramda seni özlemle karşılayan yok tam tersi bayram temizliği yapılıyor.
Benden tavsiye sakın kalma ailenin de gönlünü al git ben yandım sizler yanmayın :(
Aynı benim gibi okurken kendimi gördüm şu an senin gibi çok üzülüyorum gitmek istiyorum ama babam macera arıyorsun diyor :(
Kişiden kişiye göre değişse de bence başka şehirde okumak çok daha iyi... Diğer türlü lisede okuyor gibi oluyorsunuz... 5 yıl Eskişehir'de okudum hiç pişman değilim...
Bir ek yapayım; ailemden ayrıyım özgürüm diye güvenlerini sarsacak hiçbir şey yapmadım... Sorumluluk bilincim daha da artmıştı... Büyüdüm kısaca...
aile yaninda okumanin da faydalari var mesela ev yemek temizlik fatura falan fistan dert etmiyosun ama eksileri de istedigin saatte disarida olamiyosun sehir disindsn gelen arkadaslarin gibi istedigin yerde gezemeyeceksin. Bir de bence universite ozellikle turkiye'de egitimden cok yeni insanlarla tanisma araci. bence aileden uzak bi universite hayati daha iyi
Biraz bilgi verir misiniz?
Başka şehirde okumak için evi ne kadar sürede nasıl ayarlayabiliriz, daha iyi bir ev için kirasını da paylaşacağım bir ev arkadaşı nasıl edinirim
Kısacası nasıl daha iyi bir üniversite hayatı kurabilirim.
Şimdiden teşekkürler
İstanbul'da yaşıyorum ailemle sorunum yok oyuzden ailem ile yaşamak benim için fsha mantıklı ayrı eve çıkmam onları zorlar oyuzden de öyle bi düşüncem yok
Bu konuya nokta koymaya geldim
beyler bayanlar aileniz sizi sıkmıyomu
rahat mı bırakıyo , ozmn ailenin yanında oku bebekler hem gaming pc den ayrılmazsın ayrıca para sıkıntısı stresi olmadan okursun
bazıları eğlenemeyeceğinizi söylüyor bu sizin eğlence anlayışınıza bağlı asosyal seniz şehir dışındada öyle olursunuz
aile evinde istersen arkadaşınada gidesin eğlencelerede partilerede
Neyse başarılar bb
ben bu tecrübeyi yaşadım:)) insan ailesinin yanında ilkokul okuyormuş gibi hissediyor kendini eve gelmen gereken saat belli çıkman gereken saatler belli monoton hayat yaşıyorsun.. şu an dışarda okuyorum özgürlük budur istediğim gibi davranıyorum
Cebinde kalan son parayı kitaba mı versem yoksa evin kirasına mı versem diye düşünürken de özgürlük budur diyor musun?
@Blackangel33 siz hep bardağın boş tarafına bakmaya ne kadar da çok alışmışsınız yani ev para sıkıntısı olması o güzel üni yıllarının eğlenceli olmadığı anlamına mı geliyor yani kulaklığını takmış okul yolunda huzurlu huzurlu yürümek hiçmi bağımsız hissettirmiyor
Ailen eğer seni sıkmıyorsa ve seni el üstünde tutuyorsa bence üniversite aile yanında iyi olur. Diğer türlü biraz özgürlük iyi gelebilir. Aileye bağlı bence.
Uni hayati kac kere yasanirki bu yaslarin tadini cikar ileride cok ozliceksin:/ disarda oku tabikide serbest kiseye hesap verme genclik bir kr yasanir ozgurce yasa derim
Kızlar gitmesin gitmesin de gitmesinnnnn.Gitmesinnn.Dışarıdaki pislikleri görünce...Çocuğum olsa yollamam
Öf sen bi sus be
Benim ailem bana çok karışmaz ama yinede üni ordamı başka şehirde okunmalı aynı şehirde okursan hep aynı arkadaşların ortamın çevren olucak ama başka bi yerde apayrı bir şey o yaşamak lazım.
valla devir masrafları kısma devri bi kiralık ev tut bakalım kaç para faturası üni harçlıgı kılık kıyafeti saymıyorum orası ilkokul degil farklı kıyafet almak gerek gör bakalım masrafları ay sonunda aile yanında okumak en dogrusu
ben üniyi ayrı şehirde okudum oğlumu gönderirim kızımı göndermem ayrımcılık oldu ama :)))
Allah seni bildiği gibi yapsın
@justtopalova tez zamanda hemde
eğerki hayata gerçek anlamda katılmak istiyorsan ayrı şehirde çünkü yardım edenin yok ama ben yardımsız edemem falan dersen tabikide aynı şehir olsa daha iyi
Ailemin yaninda okuyorum bikere masraf derdi yok babam altima arabada verdi bende ise girdim gelirim iyi masraflarim olmadigi icin istedigim dersten kaliyorum yaz okulunu kendim oduyorum cunki rahatim anlayacagin.:)
Başka bir şehirde. Asıl o zaman tadı çıkıyor üniversitenin :=)
ben iki farklı şehirde iki türlü de okudum. sana önerim ailenle kalman. gerçi nerede yaşadığın, nereye gideceğin, ailenle ilişkilerin ve senin ne istediğin de önemli. yine de hepsini alt alta toplayınca bence aile yanında yaşamak ağır basıyor.
Ailemin yaninda okuyorm ve gayet mutluyum. Oyleayri ev yemek temizlik vs ugrasamam. Iyiyim bole. Okulumda tam yarim saat evime. Hayt bana guzellllll
artı34353
ailen yanında olsa daha iyi, gerci pek özgür olmazsın ama onlarla daha güvende olursun, tabi tercih senin iyi düşün=)
aile baskıcıysa başka şehirde, değilse yanlarında kalınmalı.
ailenin yanında, arkadaşlarda kalma problemi çekiyosun ve akşam 8 9 da evde olman lazım tek sorun bu ama başka şehirde var ya akarsın
Akarsin dediğiniz şey hergece disko
bende üniversiteyi ailemin yanında okuyorum ama şehir dışını isterdim tabiki.Tek başıma da ayakta kalmayı öğrenmek için.
Para varsa kesinlikle şehirdisi ama para yoksa ve azsa kesinlikle aile yaniiiiii. Net tecrübeyle sabittt
Ne öğreniyorsan üni de öğreniyorsun ayakta durmak adına... imkan varsa evde durulmaz.
Bencede
üniversite senelerini tam olarak dolu dolu yaşamak istiyorsan başka şehir ;)
ailene 2 yada 3 saat erkek arkadaşına 1 saat olacak bir yer olmalı bnce süper olurr :)
Ben izmirliyim normalde izmirde yaşamıyor olsam 9 eylülü garanti düşünürdüm ama ailemle degil kendi başıma yeni yer istiyorum İstanbul tercihim
ben dısarda okumak ısterdım faha bı baska olur havası tabıkı evde yurtta kalmanın tam bi üni hayatı olurdu herhalde
aıleden ayrı rahat guzel gecer aıle yanında guvende gecer ama bence uzak daha ıyı unı hayatı cok guzel...
ben ailemin yanında okuyorum rahatım ama bazen şehir dışında okusaydım keşke dediğim oluyor
Ben ailemin yanında okudum ve avantajı çok dejavantajı yok gibi.
ya her ne kadar özgür olmak güzelmiş gibi gelsede kurallar şart ama ne olursa olsun ailenle kalmak en iyisi :DD
Hangi şehirdesin? Ona göre en doğru seçim için soruyorum.
Ben de İzmir'liyim ama Ankara'da okuyorum.Ancak İzmir de Ankara da tam okunacak şehirler.Eğer İzmir'de kalıp ailenden ayrı eve çıkabiliyorsan İzmir'de kal.Ancak ailen gece bile dışarı çıkmana izin vermiyorsa ya da arkadaşında kalmana izin vermiyorsa; sana tavsiyem başka il dışında okuman.Ayrıca ayaklarının üzerinde durmayı da öğrenirsin.
izmirden bizim ankaralara okumaya gelme sokakları denize cıkmaz alışamazsın kolay kolay :)
başka bir şehirde. yoksa liseden bi farkı kalmaz ki.
eger ailemden ayrilamam diyosan ailenini yaninda oku eger fark etmez diyosan senini gönlün nasil istiyorsa öyle yap.
İstanbul, Ankara ve İzmir'deki kaliteli üniversitelerin kaliteli bölümlerinden birini kazanmadıysan aile yanında okumalısın.
Aile yanında, güveneceğini bir elin olması her zaman iyidir başkalarına güvenmek zorunda kalmaz insanlara daha geç soğumaya başlarsın
okumaya niyetin varsa kesinlikle aile yanı tabi büyükşehirde isen. diğer türlü iyi üni için başka şehir olmalı tahsil önemli sonuçta
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?