Home office çalışmanın hem avantajları, hem de dezavantajları var ama nasıl şekillendirileceği kişide biter.
Sürekli home office çalışmak neden güzel? Hazırlanmak ve yol gitmek için erken kalkmak zorunda değilsin. Mesai saatinde uyan, elini yüzünü yıka ve bilgisayara otur. Bitti. Bunun yanı sıra home office dışında bir işte çalıştığın zaman genellikle izin almak sorun olur ama home officede bunun çok dert olduğunu düşünmüyorum. İzinle alakalı problem yaşamıyorsun. O işleri başka saat veya günde de halledebiliyorsun.
Dezavantajları ise benim gözümde çok hareketsiz kalmak ve çok düşünmek. Eğer yoğun bir işle uğraşıyorsan ve çok fazla sorumluluk varsa 7/24 işi düşünüyorsun. Dışarıda çalıştığında mesai başlangıcı işin başlar, mesai sonunda da bitirirsin. Home office işte mesain bitse bile işlerini düşünüyorsun. Gelip kontrol ediyorsun falan.
Bunun yanı sıra zaten evden çalıştığın için sürekli alışkanlık yapıyor ve hareketsiz kalıyorsun. Bazen dışarı çıkmak dahi istemiyorsun.
Tabi sosyal ortamı olan insanlar bunu gayet aşabilir ama dediğim gibi kişinin elinde.
Bence sürükleyebilir ama bence bu daha çok kişinin elinde olan bir durumdur.
Yani Home office çalışması aslında ben kendi açımdan konuşacak olursam faydalı bir şeydir çünkü ben zaten fazla hareket etmeyi seviyorum spor yapmanın dışında bu yüzden genelde oturduğum yerden çalışmak bana oldukça mantıklı geliyor.
bu yüzden de ben tercih ederdim. yani aslında bu kişiye göre değişir kişi eğer bilgisayarda daha çok zaman geçirmeyi ya da evden çalışmayı veya masa başı iş yapmayı seviyorsa güzel bir şeydir çünkü bende bu tarz evden çalışmak gibi olayları seviyorum yani bir yandan sessizlik oluyor bir diğer yandan da stresli olmuyorsunuz yani kafanız rahat oluyor bu yüzden de tercih edilebilir.
Kötü yanları ise bence daha çok sosyal olmamak ya da iş arkadaşlarınızın pek olmaması igbi yönleri de olabilir veya can sıkıntısı olabilir. ama tükenmişlik sendromunu böyle bir şey değildir ayni aslında insan tükendiği zaman bu daha çok zihinsel bir hastalık gibi olur yani kişi depresif hisseder hiç bir şekilde çalışmak istemez. ya da bir şey yapmak istemez hayatında.
Benim hiç işim olmadığı için bende Home office tarzı çalışmak isterdim aslında buna sıcak bakardım yani. bunların dışında kişi eğer mutluysa bu şekilde daha rahat ise sorun olmaz ama zorunlu çalışıyorsa evet bir süre sonra o kişinin tükenmişlik sendromuna girmesine neden olabilir bence.
Home office belli bir süre çalışmak güzel mutluluk verici olabilir. Ancak işe gidip gelmenin kesinlikle insana iyi geldiğini düşünüyorum. İşe gidip gelme süresinin içerisinde temiz hava alınıyor farklı bir aksiyona neden oluyor
İş yerinde çalışmanın şöyle bir güzelliği var mesleği ilk başladığımda bir abi şöyle bir şey demişti, "mesai sonrası hazırlanıp çıktığında işle ilgili düşünceleri burada bırak" ama home office de öyle olmuyor işte. Mutlaka işle ilgili düşünceler yine aklına geliyordur insanın. Tabi ki herkeste bu durum yaşanmıyordur.
Sanırım bu korona sebebiyle evde çalışmalar arttı... Kişinin psikolojisini bozar mı bilmiyorum. Uzmanlık dalım değil. Ama zorunlu nedenlerle de olsa bazen yararlı oluyor.