Büro içinde İngilizce konuşuyor sanki or'spu çocukları bu neyin kafası.
"Hayri brother, can I have a tea?"
İngilizce konuşmayı bilmeyen yazılımla ilgilenemez mi m'k?
Büro içinde İngilizce konuşuyor sanki or'spu çocukları bu neyin kafası.
"Hayri brother, can I have a tea?"
İngilizce konuşmayı bilmeyen yazılımla ilgilenemez mi m'k?
Hahahahhaaaa hocam haklısınız. Haklı bir isyan ben kendi adıma şöyle söyleyeyim ben yazılımcı değilim de animatörüm programlar kaynaklar hikayeler vs hep ingilizce o yüzden meslek ingilizce dersimiz de var yani sektörle ilgili Türkler animasyonda öncü olursa tüm kaynaklar Türkçe olur.
Hayır abi ben oyun yazılımı ile ilgileniyorum. Bütün kaynakları da kullanabiliyorum ama o ingilizce açıklamayı okumak zorunda kalmak istemiyorum.
Türküm ben Türklerle çalışacağım neyin şovu bu.
Doğru. Kesinlikle haklısın işte sektöre göre zorunlu yapmışlar canım bir sistem japonyadaki adam yazilim icin ingilizce mi öğreniyor simdi oyle bir zorunluluk mu var yoo hic de ingilizce konusmuyorlar adamlar boyle boyle tekniloji devi oldu. Ama yinede ingilizce önemli ama benim çalıştığım yer yurt dışına iş yapıyor öyle ingilizce konusmuyorlar fakat maaşların hepsi dolar ile ödeniyor (ben stajerim benim ki tl) 1 iş 40 kisinin elinden geciyor yazar konsept tasarımcı modelleyici animatör şimdi sen bunlardan isteme git yazılımıcıya zorunlu yap.
Cevap
1Cevap
Öyle seviyorlardır belki
Türkiyedeki oyun şirketlerinin %90i yurt dışı müşterisine iş yapıyor.
Müşteri ile de anlaşmak için dil gerekiyor haliyle.
Çok normal
Yazılımcının böyle bir ihtiyacı olmaz. Müşteri temsilcisi mi bu m'k
Yatırımcılar yabancı, oyunu kafana göre yazmıyorsun ki.
Senaryolar, proje planlamaları vs nasıl anlaşacaksın.
Müşteri talep ederse her sprint başında toplantı talep eder. Neler yaptık, neler yapacağız şeklinde.
Ee oyunun parasını vermiş, demo sunumu bekler.
Surasini beğenmedim böyle olsun der vs vs
Tercüman ile. Yabancı şirketler aracılığıyla ortak iş yapacak olsam yabancı şirketlerle işe girerim neden bu ahmaklarla çalışma gereği duyayım ki?
Remote çalışıyorsun zaten şirketin Türk Yabancı olması arasında dil dışında bir fark yok. Yabancı daha çok ödeme yapacak aynı zamanda.
Türk şirketini seçmek için neden kalmayacak ise ne gerek var madem kurulmalarına?
Bütün Türk oyun şirketleri yabancı yatırımcıların gölgesinde çalışmıyor. Aynı zamanda yabancı şirketlerle ortak çalışma yürütmüyor.
LinkedIn'de yer alan Unity ilanlarının kaç tanesinin yabancı ortağı olduğunu düşünüyorsun ki?
Çünkü yabancı şirketlere giremediğin için. Her ingilizce bilen yazılımcı yurtdisina çalışmıyor, çalışamıyor.
Büyük sirketler küçük şirketlere iş yaptırır. Olay tamamen bütçe meselesi. Kendi bünyesinde çalışana almak yerine, başka şirket üzerinden iş yaptırmanın maliyeti daha az olabiliyor.
Çok uzağa bakmaya gerek yok. Bankalar, operatör şirketleri, askeri savunma sirkerleri vs. hepsi başka şirketlere iş veriyor. Outsource eleman alıyor.
O işi başka bir şirkete vermek yerine kendi yapamaz mı? Alasını yapar. Maaliyet düşsün diye başka şirkete verir. İyi bir mühendis isen şirketin kendisinde çalışırsın, ortalama mühendis isen alt yüklenicide çalışırsın. Oyun şirketleri de böyle. Kendine eleman almaz işi başka şirkete yaptırır. Türkiyede diğer oyun şirketlerine yatırım yapan büyük oyun şirketleri pek yok. Yatırımların çoğu, yurt dışındaki oyun şirketlerinden geliyor.
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?