Twitter'da bir kullanıcı gittiği iş görüşmesinde karşılaştığı inceliği paylaştı. Mülakata gittiği şirket zarfın içine: "...Henüz başvurunuz sonuçlanmadığı için prensiplerimiz gereği iş görüşmesine gelen adaylara ekstra yük olmamak adına, bizim için ayırdıkları yarım günü çalışılmış gün sayarak ücretlerini tarafına ödemekteyiz." mesajını yazarak 100 TL para koydu.
İş arayan insanlar için şirketlerin bu tür uygulamaları kural haline getirmesi sizce nasıl olur?
yol masrafını karşılaması isabetli olur, ekonomi zaten öyle berbatki insanların iş görüşmesi için yapacağı masrafı düşünmesi gerekir halde. ama çalışılmış iş günü saymanın günlük karşılığı 100 tl ise orada bir durup düşünmek lazım, aylık 3100 tl'ye gelir, asgari ücret nerde bu işte? beğeni kasmak için uydurma bir paylaşım bence, herhangi bir şirket risk almamak için böyle bir metin paylaşmaz. sadece yol masrafınızı düşündük dese anlarım, ayrıca sonuç itibariyle normallerin de işe kabulde ne ücret teklif edeceği bilinmiyor, adamlar yüz lira yol parası inceliğini düşünüp de üniversite mezununa ilkokul mezunu maaşı teklif ederse bol bol 100 tl dağıtmaya devam eder.
Medeniyet, insanlık, ince düşünce gerçekten budur. İş arayan birisi umumiyetle zaten işsiz olur. Parası çok olmaz veya hiç olmaz. Geçmişte 20'li yaşlarda parasız ve işsiz durumda iş ararken ıstanbulun öbür ucuna gidip bir başvuruda bulundum. Herhangi olumlu veya olumsuz bir cevap gelmediği gibi kısa süre sonra aynı iş ilanini yine gördüm. Zaten iş aramaktan başım dönmüş, iyice bunalmisim, aradım o şirketi dedim "ben şirketinize kısa süre önce bu ilandaki pozisyon için başvurdum, ama dönmediginiz gibi o ilani yeniden vermişsiniz. Sadece hangi konuda eksik kaldığım için işe kabul edilmediğimi öğrenmek istiyorum. Ki ona göre başka iş başvurusu yaparken dikkatli olayım." Öğrendim ki adamlar cv ye bırakmamışlar bile. Gel dediler bu şartlarda işe başka.. vs. Ama ben istemedim. Böyle insana değer vermeyen bir sirkette neden çalışsın ki insan? Sonuç itibarı ile, iyi insan olmanın net göstergeleri oluyor hayatta. Bu da böyle bir gösterge. Sözler değil yapılanlar önem taşır.
Dün gördüm ve çok hoşuma gitti gerçekten. Sonuçta kişinin o işe başvurması için ayırdığı zaman dilimi içinde yol, ulaşım, beslenme ve diğer ek ihtiyaçların bir sayısal karşılığı var ve bunun gerçekten de karşılanması gerek. Fakat, Türkiye gibi bir ülkede bunu yapabilecek kurum / kuruluş sınırı bence yok denecek kadar az.
Bence olmalı çünkü firmalar olur olmaz başvuran herkesi çağırıyorlar. Bu uygulamayla daha seçici davranırlar ve insanların boşa zaman gitmez. Almayacakları kişiler için resmine bakıp sesini duyduktan sonra ve cvye bakıp az çok anlaşılır zaten ama hep çağırıyorlar muhabbet etmeye resmen telefondada anlatılabilir onca para zaman boşa gidiyor çalışmaktan çok iş aramaya zaman harcadm kaç ay
Büyük ve güçlü şirketler, işini profesyonel yapan çok iyi bir ekipman kaldırabilir ancak, her başvuru için yol parasını ödemek.. Her işyerinin harcı değil.. Hele Türkiye de nadir uygulanan bir uygulama.. Keşke böyle her işyeri, işinin hakkını veribilse güzel olurdu..
Karşılanmalı bencede. Böylede gercekten ciddi düşündükleri kişileri çağırmak zorunda kalırlar. Çünkü bosa çağırılan aday çok fazla. Aday o kadar yolu kendi olanağıyla geliyo ve çok kisa süren bi mülakatla olumsuz deyip gönderiliyor.
duruma kişiye göre değişebilir. gerçekten ekonomik anlamda sıkıntı çeken iş başvurusunda bulunan bir aday olduğu tespit edilirse, böyle şeyler yapılmalı ve gayet mantıklı. bu gibi durumlar dışında gereksiz.
Bir mülakat sonucu işe alınabilecek kişilerin yol masrafı karşılanabilir. Büyük firmalar zaten sabah olan görüşmelere servis aracı yönlendirebiyor. Her iş görüşmesine gideninki karşılanmamalı tabii ki. Bizim ülkemizde kötüye kullanılır.
Bana göre en azından bir karşılama olabilir. İnsanların zaten işi yok birde dünya kadar yol parası verip görüşmelere gidiyor. Bu incelik keşke tüm şirketler için yayılsa. O kadar güzel olur ki.
Daha önce benim başımada gelmişti tabi iş başı çeşitli sebeplerden dolayı 3 ay ertelenince ben dahil oradaki insanların çoğu başka işyerlerine gidip çalıştı
Her işletme böyle düşünmüyor. Aksine bir çok işletme çalışanın hakkını çalıyor. Böyle işletmeler böyle ince düşüncesiyle zaten çalışanlarının hakkını verdiğini gayet açıklıyor. Nadir bir durum da olsa güzel bir olay ama maalesef bir çok işletme böyle değil.
Firmaların birçoğu ülkemizde çalışanların hakkını vermezken görüşmede yol parasını şirketin karşılaması bana çok fantastik geliyor. Bu fantastik olayı gerçekleştiren istisna firmayı tebrik ediyorum.
Bir ilden, başka bir ile gelenler için kesinlikle karşılamalı.. Bu dediğim mesela Kayseriden- İstanbul'a gelen bir için yol parası ödemeli.. Yeri geliyor adamlar 3 görüşme yapıyor.
Evet bazen öyle bişey olsa keşke geçen ikiyuz lira taksi parası verdim gittim sonuç ise alinmadim olan bana oldu bu gibi durumlarda bunu yapsalar keşke
Empati duygusu olan bir şirket ya da yöneten kimse. Böyle şirkette çalışılır işte Empati yoksunu öküzlerin memleketi olan bir ülkede yaşadığımızdan büyük medeniyet bize
Karşılamalı. Herkesin durumu iyi olmayabiliyor. Her işe gireceğim dönemde, sağlık raporudur, gerekli evraklardır derken hep cebimden bir ton para harcamıştım. Ne kazanıyordum ki sanki harcıyordum. 🤦
Kesınlıkle evet, bi ara baska bir ilçedeki firimaya iş görüşmesine gıttım aktarmalıydı metro 3 sefer metro parası verdım üstüne bir de metroya yakınız dedıler ama bulamadım aradım yardım etmediler taksiye bındım sonra metroyu bulamadım yıne taksıye bınmıstım resmen son paramı harcamıştım ama sonuç; o iş olmadı
:))) cok guzel bir sirket prensibi olmus bu calisan insanlarin geneli o kadar cikarci o kadar hain o kadar firildak ki :) inan bazen yaptiklarina bile pisman oluyor firmalar :)
Elin memleketi dediğin yerde insana ayda 300 dolar mi maas veriyorlar? Avrupada yaşayıp, öyle beğenmiyor havasinda atip tutacaginiza, oradan kazandığınız butun mali mülkü bırakıp gelin burada sıfırdan ayda 250-300 dolara maaşla çalışmaya başlayin göreyim sizi. .
Zorda olan kalkar gelir memleketine. Evet hiç bir yerde iş yaşamı kolay degil ama insanlar gerçeğin farkında oldukları için kolay, kolay gelmiyorlar memlekete. Yani aynası iş' tir kişinin, lafa bakılmaz.
Öyle olmalı zaten hatta kanun çıkarsınlar bir tane daha iyi. Hem işe almıyorlar hem de görüşmeye gitmek için cebinden çıksın yol parası o parası bu parası ayrılan ve boşa giden zaman da cabası.
Karşılaşa güzel olur tabi ki, abim geçen bi yere başvuru yapmıştı çağırdılar milletin tipine biraz bakmışlar 1-2 soru sorup 10-20 kişiden bir kaç kişi mi ne seçmişler