İş bulma sitelerinden çağrılan ama gidildiği yerde tecrübe olmadığı için geri döndürülen arkadaşımla konuştum, soru oradan geldi aklıma. Zaten öz geçmişinizi gönderiyorsunuz, buna bakıp sizi görüşmeye çağırıyolar, belki bi ton yol gidiyorsunuz ama sonuç? Tecrübe yok. E be adam tecrübeyi görmedin mi sen CV'de?İş görüşmesine gidenlerin çoğu işsiz zaten, bir de her iş görüşmesine yol parası verildiği düşünülürse ohoo.
Ödemesi daha iyi olur, onun işine girebilmek için yol gidiyor sonuçta.
Yol ücretinin karşılanmasının bir gereği yok, kişisel bir şey.
Yaşını ve cinsiyetini belirt, oyunu kullan:
Lütfen yaşını seç
İşveren, iş görüşmesi için çağırdığı kişilere yol ücreti ödemeli mi?
Bu olaya profesyonel bakıldığı zaman sen kendine yatırım yapmış oluyorsun o iş görüşmesine giderek çünkü her görüşme senin için yine bir tecrübe kazandırır. Yol bazen sıkıntı olabiliyor ama bide başka bir ülkede mülakatın olduğunu düşün🤔 uçak bileti hotel parası, ama işte ya olursa ya alırsam işi? Kim bilir kaç kişiyi çağırıyorlar herkesin masraflarını karşılamaya çalışsa çalışacağın şirket batar zaten😅
Gecen gün insan kaynaklarında çalışan bir arkadaşım bir adayi görüşmeye çağırmış. Adam eğer alacaksanız geleyim çünkü yol param yok demis :/ Türkiye gerçekleri.
bir şirkette yönetici olduğumu ve iş görüşmeleri yaptığımızı göz önüne alarak ödenmelidir aslında. ama ben kabul ettiremedim yönetim kuruluna. ne gerek var ben mi çağırdım kendi geldi diyorlar. onlar da haklı şehir içinden gelen de var şehir dışından gelen de. ben bu şehirde yaşayacak adam arıyorum. şehir dışından geldi diye otobüs biletini de ödeyemem ya. e ne yapacağım 5 tl şehir içi ulaşımımı ödeyeceğim yani. o da saçma. vermesen ses eden olmaz ama 5 tl versen vere vere 5 tl mi verdiler denir.
A dedim ama uygulamada olan şey B dir.. Yıllar evvel iş görüşmesi için maddi yokluk yaşadığım bir dönemde İstanbul un taa öte ucuna gitmiştim görüşmek için. Biz sizi ararız diyip yolladılar geriye.. Baktım birkaç gün sonra o ilan hala orada duruyor.. Aradım dedim neyimi beğenmediniz öğrenebilir miyim.. Ona göre neyim eksik bulundıuysa başka işlere müracat ederken düzeltebileyim. Adamlar cv yi bile okumamışlar... Yine çağırdılar gel iş başı yap diye.. Zaten maaşı ve mesafeyi uygun bulmadığım için ben kabul etmedim. Kısacası burası Türkiye ve insan olarak gram bir değeriniz yok işveren gözünde.
İş arayan insan, zaten belli bir yaşa gelmiştir ve artık babasından para istemeye çekinir. Çalışmadığı için de cebinde fazla para olmaz..
Bir çok yere iş başvurusunda bulunur. İstanbul için ele alırsak, Avrupa yakası ve Anadolu yakası var.. Yani, iş görüşmesine karşıya da gidilebilir. Ayrıca, her gün iş görüşmesine de gidilebilir.
Eee, vatandaş zaten çalışmıyor, işssiz... Nasıl gidip gelecek?
Kesinlikle, işveren iş görüşmesine çağırdığı kişilerin yol parasını vermelidir...
Bu kötü bir şey! Yani İK ekibinin özgeçmiş incelemeden, tecrübeye bakmadan çağırması ve tecrübe yok diye geriye göndermesi; iki taraf için de zaman kaybettirir. Türkiye’de pek olmuyor ama böyle bir durumda yol ücreti gibi bir karşılık verilebilir.
Yol ücretini nakit olarak değil de, genelde herkes tarafından kullanılabilecek hediye çeki şeklinde veren şirket de biliyorum. Açıkçası doğrudan para yerine hediye çeki vb. bir karşılık göze daha hoş gelip mutlu edici olabilir. İK ekibinde çalışsam; yaşanan olumsuzlukların yerine olumlu bir şeyler koymaya çalışırdım. Sonuçta, bir şirketsin ve İK olarak kendini değil; şirketi temsil ediyorsun. 🍀
Çalışanların maaşının, yol ve yemek parasının bile zar zor ödendiği hatta bazen ödenmediği bir ülkede iş görüşmesine çağrılan her bir çalışan adayının yol masrafını ödemek fazla ütopik olur sanırım.
Bence.; Ödemesi ya da idememeei hiç bir sorun teşkil etmez. Amma bir iş başvuru şunda bütün islemlerin ucreti ödenmesi mantıklı olabilir. Yinede insanlığın TC vatandaşı bunuda suistimal edebileceğini göz önüne alırsak hiç gerek yok demektir. Böyle bir uygulamaya. O yüzden. Şahıslara ait olması çok daha uygundur.
Yol ücreti verilmesini Doğru bulmuyorum fakat gönderilen cv'yi incelemeyip sonra da tecrübeniz yok diyen ite de okkalı bir küfür etmek lazım hem de yüzüne... Aynı şeyi geçmişte ben de yaşadım bir şey diyemedim Ama bugün olsaydım çok ağır bir laf ederdim
Aslında ödenmeli. Bu her iki tarafa da olumlu yansır. Şirkete prestij kazandırır ve iyi bir izlenim bırakır. Çok da iyi reklam olur. Bu sayede iş görüşmelerine çağırılan kişi sayısı ve kalitesinde olumlu yönde bir değişiklik olabilir. İş görüşmesine gidende ve işe alınacak olan kişidede ayrı bir motivasyon oluşacaktır kanımca
profosyonellik adına yol parası vermesi gerekir fakat türkiye de iş müraccatı yaptıkları zaman en az 100 kişi müracaat eder 25 tl verse 1 kişiye 25x100 = 2500 tl eder bu parayı askeri ücret çalışan birisine verirse 1 aylık maliyeti kurtarır ya da 2500 tl yi donanımsal bir şeyde kullansa performans alır
Bizim şirket önce uzaktan mulakat yapıyor eğer adaylar yüzyüze mulakata görüşmeye çağırılırsa evine özel r şirketle anlaşıldı. Araç gönderiyorlar. İşe alım olursa Bütün ekipmanları yine evine kargo ediliyor ve evden çalışmaya başlıyor. Ayrıca yemek elektrik ve İnternet ödenek desteği sağlanıyor
İş başvurusunda bulunan, işle ilgili aranan niteliklere uygun olup olmadığına bakmışmı? belki çağırırlar diye başvurup çağırılanlarda, sıradışı ışık ararlar.50 de 1 bu ışığa sahip aday çıkarsa işe alırlar. tabiiki firmaya eleman seçimi yapan profesyonel insan kaynakları uzmanı olmalı.
Askeriye de vardı eskiden hala var mı bilmiyorum sınava gelen öğrencilere yemek verilirdi... Bazı firmalar aslında benzr şeyler yapıyor servisimizle gel falan diyorlar bu kadar ince düşünen iş veren varsa kapısında yatarım ben öyle firmada çalışılır arkadas
Normal şartlarda herkes dürüstçe davransa bir işeveren olarak ödemesi taraftarıyım. Ama CV'sine öyle şeyler yazıyor ki görüşmeye çağırıyorsun karşındaki insanda CV'de yazanların gerçek bir karşılığını göremiyorsun. Bu sahtekara neden ücret ödeyeyim ben. Zaten CV'de yazanlar gerçek olsa işi alacak. Ama maalesef burası Türkiye dedirten şeylerle karşı karşıya kalıyoruz hep.
parayı verirken de incitmeden vermesi önemli, 50 başvuru oluyorsa 50 kişiyide çağırıyorlar, CV inceleyin 3-5 kişi üzerinde yoğunlaşsalar iş çözülür derim. Haa birde randevuları aynı saate verip rakipleri karşı karşıya getirmekte hiç hoş olmayabn bir durum :)
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(25-29)
+1 yıl
100 kişiyi görüşmeye çağıran bir işveren hangi birinin yol parasını ödeyebilir peki. Sonuçta kişinin kendisi başvuruyor işe. Çalışmaya başladığında da maaş karşılığı çalışacak zaten. Ben işveren değilim hatta özel sektörde de çok iş görüşmesine gittim çok iş yerinde çalıştım. Hatta bir iş görüşmesi için 2 saat yol gittim otobüsle ama yine de benim yol paramı ödemek zorunda değiller diye düşünüyorum. Benim gibi çok insan görüşmeye geliyor sonuçta. Kimse kimseyi de görüşmeye gel diye zorlamıyor.
İşçinin etini, kemiğini, derisini, nefesini, ruhunu ve aklını nasıl sömürsem diye bin takla atan şirketler ve onlara bu hakkı tanıyan adaletsiz bir devlet varken, böyle bir karşılık beklemek hayal olur.
tam tersine bir iş görüşmesine bir çanta kuru pastayla git ya da özel bir çikolata götür işi bak nasıl kaparsın.. bizim ülkede insanlığa bakılmaz fırsata ve yalakalığa bakılır... bide üstüne para mı verecekler sana..
Böyle bir maddi açığı hiçbir iş yeri karşılamak istemez. Adam başı git gel ücreti 10 lira olsa, günde 20 kişi ile görüşse 200 lira yapar. Bulamasa ayda 6.000 lira yapar. Tanrı aşkına Kanada bile bunu kabul etmez. :D
285 kişi çağırmazsa sorun kalmaz. İşe uygun uygun değil bakmadan başvuran herkesi çağırmak İK'nın başarısızlığının sonucudur, giden kişilerin ne suçu var?
Aman anam oyle seyler olsa is gorusmesine bile cagirmazlar umutta olmaz bu defa Turkiye burasi iscinin yemegini bile ucuza getirmeye calisan bayat veren yerler var
Iskurdan 12 is adresi ciktisi aldim. Il farketmez yatili is. Aradigim hepsi 1600 teklif ediyor. Suriyeli ariyorlar sanirim Turk olarak is secmek degil, maas veren bile yok Herneyse guzel mi yakisiklimi diye ayiriyorlar , yani vermeli
Benden iş isteyen ile benim için çalışan arasında bir fark var. Bir işveren olsam onaylamazdım. İş başvurusuna gidiyor olsam çok işime gelirdi. Yine de onaylamıyorum.
Bence var. Çünkü insanların ihtiyacı olduğu için işe girmeye çalışıyorlar, yani kimi insan az görülen otobüs parasına bile muhtaç. İşveren bunu düşünebilmeli.
Böyle bir zorunluluk yok lakin cv incelenip alınacak gozuyle bakiliyorsa bir cok kurumsal firma özellikle şehirlerarası uçak otobuş vs bilet karsilaması yapıyor en azindan iki kez yaşadım
Yol uxretini elden ödemek değil ama mülakat olunacak gün belirli yerlerden servis kaldırılabilir bunun olma olasılığı sıfıra yakın olsa da düşüncesi bile guzel
İşverenide düşğnmek gerek. Bildiğim kadarıyla İşkurun Ödemesi gerekiyor. Eğerki İş Davet edildiğinize dahil Belğeleriniz mevcutsa. Kurumdan direk bilği alın.
Yurt dışında yaşıyorum. Böyle bi durum yok. Kişi kendisi karşılıyor. Bence yanlış yani. Vermesi gerekir
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(25-29)
+1 yıl
türkiye de amele (işsiz) çok niye seni beni düşünsünler ki yaani biri gider biri gelir zihniyeti var ucuz iş gücü var adalet yok hukuk yok sosyal haklar yok hiç bir şey yok sadece sermayenin gücü var durmak yok yolunmaya devam yaani 😁😂