Bu sene YKS kılavuzuna göre bu yıl alınan TYT puanı seneye kullanılmayacak maddesi 2024 yılında sistemin değişeceğinin habercisi mi?
Ki ziya selcukta 2024 için bir seyler söylemişti. 2024 YKS tahmini kaç kişi girecek sizce?

Bu sene YKS kılavuzuna göre bu yıl alınan TYT puanı seneye kullanılmayacak maddesi 2024 yılında sistemin değişeceğinin habercisi mi?
Ki ziya selcukta 2024 için bir seyler söylemişti. 2024 YKS tahmini kaç kişi girecek sizce?

Merhaba,

2023 Yks heyecanı bitti, tercihler verildi, şimdi yeni bir maraton başlıyor. 2020 yılında üniversiteye başlayanlar ya da tekrar sınava hazırlanmak isteyenler için 2024 Yks sınav maratonu şimdiden başladı. Şimdi öncelikle ilk soruya gelelim bu yıl Yks olacak mı? Evet bu yıl Yks sınavı aksi bir duyuru yapılmadığı sürece her sene yapıldığı gibi uygulamaya devam edecek.

Bilindiği üzere YKS, TYT (Temel Yeterlilik Testi), AYT (Alan Yeterlilik Testleri) ve YDT (Yabancı Dil Testi) olmak üzere 3 oturumdan oluşan bir sınavdır.
TYT ve AYT sınavları, her iki oturumda da belirli soru türlerini içerirken, YDT İngilizce, Almanca, Fransızca, Arapça Korece, Yunanca gibi belirli bir yabancı dilin sınavdır.
TYT: Genel yetenek testidir. Matematik, Türkçe, Sosyal Bilimler ve Fen Bilimleri olmak üzere dört bölümden oluşur.
AYT: Alan testidir, seçilen alanlara göre öğrenci kendi branşındaki soruları yanıtlar AYT, Matematik, Türk Dili ve Edebiyatı, Sosyal Bilimler ve Fen Bilimleri olmak üzere dört bölümden oluşur.
YDT (Yabancı Dil Testi): Öğrencilerin yabancı dil bilgisini ölçmek için uygulanan bir testtir. Genellikle İngilizce, Almanca veya Fransızca gibi yaygın olarak bilinen dillerden birinde yapılır.

2024 Yks takvimi Ağustos ayı itibariyle henüz açıklanmadı. Ancak kısa bir süre sonra sınavın içeriği, tarihi ve varsa yapılacak değişim adaylara duyrulacaktır. Sınav detayları ÖSYM ve YÖK tarafından belirlenecektir.

Aslında bunun temel iki sebebi var. Birincisi bundan önceki milli eğitim bakanının yapmış olduğu açıklama.
Sınav sisteminin değiştirilmesi de bu vizyonun başka bir parçasını oluşturulduğunu söylemesi ve "Yeni başlayacak sistemin ilk sınavı 2024 yılına denk gelecek" demesiydi. Diğeriyse barajın kaldırılması oldu. Ancak içerikle ilgili değişimin olacağını henüz resmi siteler onaylamadı.

17-18 Haziran 2023 tarihlerinde gerçekleşecek olan YKS sınavına 3 milyon 498 bin 18 kişinin başvurduğun biliyoruz.
YKS'de ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Sınavı'na girecepi belirlenen üniversite adayı sayısı 3 milyon 498 bin 18.
İkinci oturuma giren aday sayısı 2 milyon 556 bin 350.
Yabancı Dil Testi'ne 335 bin 786 aday girecek.
Bu verilere göre YKS’ye başvuran aday sayısı 2022 yılına göre 263 bin 700 arttığı söyleniyor. 2024 yılında bu sayının daha da artacağı düşünülüyor diyebiliriz. Kolay gelsin 🌸
Merhaba, :)
Cevap Fırsatı'nın kazananı sen oldun! 🥳 25 TL değerinde Amazon Hediye Çeki için lütfen bizimle iletişime geç.
Sevgiler.
Cevap
32Cevap
Merhaba, Ben değişeceğini sanmıyorum. ama bu ülkede bir çok şey belli olmuyor bildiğiniz gibi. bu yüzden de her an her şe yolabilir bence. ama ben şahsen değişeceğini düşünmüyorum.. ama umarım iyi olur her şey..
Herkese merhaba
Yks sınavına bu yıl girmiş biri olarak ve daha önceki yıllarda da bu sınavı deneyimlemiş biri olarak sizlerle tecrübelerimi paylaşmak istiyorum
Yks sistem değişikliği

Bu yıl toplam sözel dersler 80 sayısal dersler 80 toplam 160 soru soruldu bu soru sayısının sabit duracağını düşünüyorum çünkü 8 yıl önce de 160 soru vardı hiçbir eğitim bakanı değişim yapmadı sadece lys yi ayt tyt filan yaptılar 2 bölümden oluşmaya devam edecek ve sınavlar kalkmayacak
Sözel Edebiyat soruları artacak

Bu yıl sözel edebiyat soruları sadece 24 sorudan oluşuyordu bu benim için tam bir hayal kırıklığı oldu çünkü daha önceden 56 soru soruluyordu ve ben 34 net yapmıştım bu yıl 19 net yapabildim edebiyat soruları en az 40 soru olmalı diye düşünmekteyim
Sayısal matematik ve geometri

Benim alanım sayısal değil ancak yine de matematikten herkesin düzeyine uygun en az 5 soru soruyorlar fakat bu yıl geometri soruları çok azdı gelecek yıl geometri daha artabilir sürekli denklem soruları ön planda tutulmamalıdır
Felsefe ve Din kültürü

felsefe soruları en az 8 sorudan oluşuyor bence biraz artmalı 13 soru filan olmalı boşuna mı çalışıyoruz ve din kültürü soruları yine sabit olarak 5 soru olarak aynı kalacak buna inanıyorum
Herkese bol şans
Değişir mi değişmez mi bilemem ama bu ülkede her şey torpille dönüyor ve bu ülkede torpille kazananlar kazanıyor ama diğerlerinin boynu bükük küheylan gibi kalıyor. Ben geçen sene puanımın tuttuğu ama sıralamamın tutmadığı için istediğim şehire gidemedim bu reva mı yani puanım tutacak ama sıralamam tutmadığı için istediğim şehire gidemeyeceğim, ilkten bu sistemleri değiştirsinler sonra şu 4 yanlış 1 doğruyu eler sistemini kaldırsınlar, ne saçma bir adalet sistemi bu sen yanlış yapacaksın ama yanlışların doğruları götürecek. 😒
2. üniversite ve meslek değiştirmek için YKS'ye hazırlandım ve 2020'de Marmara Biyomühendislik kazandım. O sene bayağı yığılma olmuştu. %30 İngilizce Yıldız Teknik Biyomühendislik de tutuyordu ama Anadolu yakasında yaşadığım için Marmara'yı üste yazmıştım.
Bölümden memnun olsam da bir yandan da bilişime kaymak için bu sene de YKS'ye (sadece TYT) başvurdum. 2-3 ay çalıştım ve sınav güzel geçmişti ama sıralamamı 75.000 beklerken 98.000 geldi. Yığılma yüzünden TYT sıralamaları kötü geliyor.
Yığılma yüzünden kötü gelen sıralamayla 160.000 ile kapatan Marmara Bilgisayar Programcılığı ve 230.000 ile kapatan Marmara Bilgisayar Programcılığı (Uzaktan Öğretim) gelir mi diye şüpheye düştüm. 2024'te YKS değişir mi bilmem ama sorular daha ayırt edici olmalı veya AYT'100 soruya çıkarılabilir.
Sistem değişimi her zaman Temmuz sonunda açıklanırdı ama bu sene yapılmadı üstelik yayınevleri çalışmalara başladı, bu saatten sonra değişeceğini sanmıyorum. Ayrıca sistemin değişmesi öğrenciler için hiçbir şey ifade etmemeli sonuçta genelde konular aynı bırakılıyor veya birkaç konu ekleniyor ya da çıkarılıyor. Kısacası 30 yıl önce de böyleydi bugün de böyle.
Bu cümleden nasıl böyle bir sonuç çıkardın anlamadım? Ayrıca hiçbir senenin garantisi yok. 2022 yks de kimse böyle değişiklik beklemiyordu pat diye değiştirdiler sistemi. 2024 belki değişir belki değişmez. Sadece bundan sonra, ikinci sene tekrar sınava girecek kişi geçen yıl ki tyt puanını kullanamayacak.
1 sene ömce falan ziya selcuk 2024 te sistemin değişebileceğini söylemişti. ordan cikardim
Ortaöğretimde yapılan değişikliklerle öğrencilerin ilgi ve yeteneklerine daha uygun bir eğitim alması hedeflenmektedir.
Meslek liselerinin güçlendirilmesi ve nitelikli iş gücünün yetiştirilmesine önem verilmektedir.
Yeni ders müfredatları ile öğrencilerin pratik becerilerini geliştirecek, problem çözme ve eleştirel düşünme becerilerini destekleyecek dersler sunulacaktır.
Teknolojik gelişmelere uyum sağlamak amacıyla STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) alanında yeni programlar ve dersler oluşturulacaktır.
Sınav sisteminde değişiklikler yapılarak öğrencilerin çok yönlü değerlendirilmesi sağlanacak ve sınav stresinin azaltılması hedeflenecektir.
Öğretmenlerin mesleki gelişimlerine yönelik destek programları ve eğitimler düzenlenecektir
şimdi
her geçen yıl artıyor zaten giren insan sayısı biliyorsunuz ki
bu yıl deprem bölgesindekilere ücretsiz olduğu için resmen rekor sayıda insan girdi ve çoğu tekrar mezun ( çoğu da öylesine girmişti ücretsiz diye)
2024 tayfa da çok kalabalık 2006 lilar çoğunlukta olmak üzere 2005 ve 2007 kiler de var
e buna bir de mezuna kalanları ve öylesine girenleri de eklersek ben yine çok fazla insanın giricegini düşünüyorum 4M falan olur
Eğitim sisteminin değişmediği bir sene var mı ki bu önümüzdeki senede değişmesin bizlerin kendimizi geliştirip ayaklarımız ın üzerinde durabileceğimiz bir gelecek inşa edebileceğimiz kaliteli insanların çoğunlukta olduğu liyakatin en temel merkezi noktada hayati bir önem taşıdığı eğitim modeli yok ne yazık ki okuyan da okumayanda cahil kalsın istiyorlar bakalım görelim neler olacak
Ösym nin yedi iklim olayından sonra artık üniversite okumanın boş olduğunu anladım. Yıllarınızı verip otelde yatak toplama mezunu olduğunuzu düşünemiyorum ya da a101 de kasiyer. Madem çok iyi yerlere gelmek istiyorsunuz o zaman boş meslekler üzerinden bölüm seçmezsiniz gidersiniz makine mühendisi veya elektrik elektronik mühendisliği gibi vasıflı meslekleri okursunuz işin ustası olmak içinde fabrikalarda 2 sene çalışır işi kaparsınız usta olursunuz.
Tekrar yksye hazırlanmaya karar verdim. Bölümümu sevmiyorueum. Nasıl olacak bilmiyorum para işi çok sıkıntı. Bir sürü kitap vs. Zengin olmak için okuman gerekiyor ama bu devirde bu ülkede okumak için zengin olman laizm...
Henüz kesin bisey olmamakla birlikte tahmini ve yapılan açıklamalara göre değişme olasılığı düşük ki her iki senede bir sistem değişmesi kanunen doğru ve uygun zamanlı olarak kabul edilmemektedir.
değişse bile yine aynı olucak çok çalışan gene en iyi yere gidicek çalışmayan düşük alıp en kötü yere gidecek belkide yerleşemiyecek yani belki bazı şeyler değişir ama sistem yine aynı sistem
Sistem o kadar kötü ki bu geçen sene açıkta kaldım bu sene istemediğim bi bölümü yazıyorum onun olucağı da kesin değil artık seneye kaç milyon girer hiç bilmiyorum gençlere yazık gerçekten okumanın bi şeye faydası olmadığını düşünen bir sürü genç üniversitelerin kapısının önünden bile geçmiyor
Değişse nolucak adı değişir sadece yıllardır bilmediğimiz şey değil, ygsydi tut oldu şimdi de farklı bi şey koyarlar adına. Sistem ne olursa olsun çalışan kazanır üniversite sınavını..
O kadar fazla insan girecek ki. Muhtemelen bunun için bir şeyler yaparlar. Yoksa çok fazla yığılma olacak.
Eğitim sistemini elverişsiz hale getirmek için büyük bir çaba harcayanlar mutlaka değişiklikler yapacaklardır :)
Bence sistem 2024 te değişir. buyuk ihtimalle ismi de değişir ve bence sınava girecekler 4 milyon kişiyi bulur
Bu hükümet'den hiç bisi olmaz eğitim sisteminin içine ettiler
Bu hükümet imam hatiplileri seviyor.
bu sene mezuna kalan çok ondan dolayı baya fazla kişi girer
zaten kullanılmıyor bu yeni bir şey değil her yıl sınav olduğu için
baraj kalktığı için zaten tyt puanını kullanamıyorsun
her yıl mezuna kalan insanlar oluyo seneye de giricek kişi sayısının aşırı fazla articagini düşünmüyom ve sinav sistemi degisebilir belki her seyde oldugunu gibi yıllar once egitimin icine ettiler zaten iyi yönde bi beklentim yok
valla değişir mi değişmez mi bilmem ama o kadar çok yığılma oluyor ki kesinlikle bir çözüm bulunması lazım. ayrıca sürekli keyfi sınava girip hatta kayıt yaptırıp gitmeyenler, kontenjanı meşgul edenler için de caydırıcı bir yaptırımı olmalı.
Her sene artan kitle göz önüne alınırsa baraj sistemi geri getirilmeli diye düşünüyorum fakat gelmeyeceğini de biliyorum. Her yer işe yaramaz mezun insan kaynayacak sınavın adı değişmiş veya değişmemiş ne fark eder ki yazık diyorum
Ekonomiye el attı batırdı şimdi
Batmış eğitim sitemini kaşla göz arasında dahada batıracak
Hatalı ve kırıcı bi yorum olmuş özür dilerim
Sistem değişeceğini sanmıyorum. Fakat online eğitim veren firmaları yakından takip edebilirsiniz. Eğer bir değişiklik olursa bunlar anında sitelerini güncelliyor. Örn;
İktidar aynen olduğu sürece değişim olabilir çünkü, bu ülkede yarın için hiçbir şey evet diyemiyorsun.
2006lıların yanında 2007lilerinde aynı yıl okula başlamasından kaynaklı mezunlarla birlikte ortalama 4.5 milyon kişi sınava girer.
2024 yılında yeni bir üniversite sınavıyla karşılaşacak ve yükseköğretim kurumlarına bu sınav sayesinde yerleşecek.
Bende değişeceğini sanmıyorum ama ülkemiz sürprizlerle dolu olduğu için her an bir şey olabilir :) <3
Değişebilir fakat öyle önemli bir şey değil ya ismi değişir ya da puanı falan konular yıllardır aynı
Değişir de konular zaten hep aynı. Değişip değişmemesi ile alakalı bir çekingen olmasın. Sen full çalışmaya devam et.
Değişeceğini sanıyorum. Eğer değişirse 22 yaşında bölüm değişmek için gireceğim.
Üniversitelerin devam edeceğine olan inancımı kaybettim Muhittin
Ulke de her sene sistem degistigini goz önünde tutarsak degisme ihtimal yine yüksek 😀
Yine sınava giren sayısı artacağından sistemde değişiklik gelebilir bence
Bence ilerde ya çok zeki olan üniversite okuyacak ya çok parası olan
2023den daha kötü olacak bir üst hard levele atlıyoruz maalesef
Daha önce tyt puani sonraki yil da kullaniliyor muydu?
hayır
Umarım değişmez kötü olan eğitim sisteminiz daha da kötüye giymey
Umarım değişmez mezuna kalan arkadaşlar var
Eğitim sistemi bildiğin or sp döndü
sanmam açıkçası değişeceğini.
1 Milyon kişi girer
Değişsin umrumda değil
Yeni sistem yolda geliyor...
Hadi ya değişmez inşallah
2024 23 ten güzel olmadı dileğiyle
Her sene bir şeyler degisiyo zaten
Bence degiscek 2024te