Bu konularda çok bilgimiz yok maalesef. Hangi üniversitelerde Erasmus var?
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer 
Merhabalar.

Erasmus, birçok kişinin kafasına takılan ve çeşitli soru işaretlerine sebep olan bir konu. Bugün, Avrupa’daki yüksek öğretim programlarının gerçekleştirdiği Erasmus adlı öğrenci ve öğretim görevlisi değişim hareketinden biraz bahsetmek istiyorum. Erasmus, bir Avrupa Birliği projesidir. Bu projenin amacı öğrencileri akademik hayatlarında vizyon sahibi yapmak için ve onlara vizyon katabilmek için, yeni kültürler tanımalarını sağlamak için, dil gelişimlerini sağlamak için, başka bir ülkede yaşamanın nasıl bir deneyim olduğunu öğretmek için başvurulabilecek bir öğrenci değişim programıdır. Bu öğrenci değişim programında katılan kişiler burslu bir şekilde programdan faydalanıyorlar. Biz buna hibe de diyebiliriz çünkü Erasmustan faydalanan kişi sonrasında bursu geri ödemiyor. Bu şekilde bir kolaylık sağlanıyor. Binevi öğrenciye maddi destek sağlanmış oluyor.

Avrupa’daki yüksek öğretim programlarının gerçekleştirdiği Erasmus adlı öğrenci ve öğretim görevlisi değişim hareketinden; okuduğunuz üniversitenin Erasmus Plus kapsamında Avrupa'da bir üniversite ile anlaşması var ise yararlanabilirsiniz. Bununla birlikte çeşitli şartların da sizde mevcut olması gerekiyor. Örneğin not ortalaması, yabancı dil, gibi ve bir de eğitim öğretim dönemi. Tabi isterseniz gelin bu şartlara bir de yakından bakalım:

Erasmus her şeyden önce bir uluslararası tecrübe, bir yurt dışı görgüsü kazandırır. Yurt dışına giderek bir kültürel etkileşim yaşanır. Kültürel etkileşimin ve sinerjinin bir parçası olarak hem kendi ülkenizin kültürünü temsil edeceksiniz hem de gittiğiniz yerden çok şey öğrenerek geri geleceksiniz. Bu sizin karakterinizin gelişimi için de önemli. Aynı zamanda ileride çalışmaya başladığınızda bu konuda tecrübe yaşayacaksınız. Ve farklı kültürel ortamlara girdiğiniz için de iş ortamına çok çabuk uyum sağlayacaksın. Ve yabancı dil konusunda da konuşacağınız dili kendi ülkesinde öğrendiğiniz için çok güzel bir aksanınız olacak. Ve dilin akışına kendinizi kaptırdığınız için çok güzel bir konuşma becerisi kazanmış olacaksınız. Bunun dışında network olarak yani çevre olarak yurtdışında birçok dost kazanmış olacaksınız. Farklı kültürlerle etkileşim halinde olmak birçok zaman size fayda sağlar.

Mükemmel! <3
Bildiğim üniversiteleri sayıyorum, tabii ki hangi bölümde hangi ülkeye gönderdiği ayrı ya da o bölümde anlaşma var mı bilemiyorum ama.
-Abdullah Gül Üniversitesi
-Acıbadem Üniversitesi
-Adıyaman Üniversitesi
-Afyon Kocatepe Üniversitesi
-Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi
-Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
-Akdeniz Üniversitesi
-Aksaray Üniversitesi
-Alanya Hamdullah Emin Paşa Üniversitesi
-Altınbaş Üniversitesi
-Amasya Üniversitesi
-Anadolu Üniversitesi
-Ankara Bilim Üniversitesi
-Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
-Ankara Medipol Üniversitesi
-Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi
-Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi
-Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
-Antalya Akev Üniversitesi
-Ardahan Üniversitesi
-Artvin Çoruh Üniversitesi
-Atatürk Üniversitesi
-Atılım Üniversitesi
-Avrasya Üniversitesi
-Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
-Bahçeşehir Üniversitesi
-Balıkesir Üniversitesi
-Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi
-Bartın Üniversitesi
-Başkent Üniversitesi
-Batman Üniversitesi
-Bayburt Üniversitesi
-Beykent Üniversitesi
-Beykoz Üniversitesi
-Bezmialem Üniversitesi
-Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi
-Bingöl Üniversitesi
-Biruni Üniversitesi
-Bitlis Eren Üniversitesi
-Boğaziçi Üniversitesi
-Bolu Abbant İzzet Baysal Üniversitesi
-Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
-Bursa Teknik Üniversitesi
-Bursa Uludağ Üniversitesi
-Çağ Üniversitesi
-Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
-Çankaya Üniversitesi
-Çankırı Karatekin Üniversitesi
-Çukurova Üniversitesi
-Demiroğlu Bilim Üniversitesi
-Dicle Üniversitesi
-Doğuş Üniversitesi
-Dokuz Eylül Üniversitesi
-Düzce Üniversitesi
-Ege Üniversitesi
-Erciyes Üniversitesi
-Erzincan Binalı Yıldırım Üniversitesi
-Erzurum Teknik Üniversitesi
-Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
-Eskişehir Teknik Üniversitesi
-Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi
-Fenerbahçe Üniversitesi
-Fırat Üniversitesi
-Galatasaray Üniversitesi
-Gazi Üniversitesi
-Gaziantep Üniversitesi
-Gaziantep İslam Bilim ve Teknoloji Üniversitesi
-Gebze Teknik Üniversitesi
-Gedik Üniversitesi
-Giresun Üniversitesi
-Gimüşhane Üniversitesi
-Hacettepe Üniversitesi
-Hakkari Üniversitesi
-Haliç Üniversitesi
-Harran Üniversitesi
-Hasan Kalyoncu Üniversitesi
-Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
-Hitit Üniversitesi
-Iğdır Üniversitesi
-Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
-İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
-Işık Üniversitesi
-İbni Haldun Üniversitesi
-İnönü Üniversitesi
-İskenderun Teknik Üniversitesi
-İstanbul Üniversitesi
-İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi
-İstanbul Arel Üniversitesi
-İstanbul Atlas Üniversitesi
-İstanbul Aydın Üniversitesi
-İstanbul Ayvansaray Üniversitesi
-İstanbul Bilgi Üniversitesi
-İstanbul Cerrahpaşa Üniversitesi
-İstanbul Esenyurt Üniversitesi
-İstanbul Galata Üniversitesi
-İstanbul Gedik Üniversitesi
-İstanbul Gelişim Üniversitesi
-İstanbul Kent Üniversitesi
-İstanbul Kültür Üniversitesi
-İstanbul Medeniyet Üniversitesi
-İstanbul Medipol Üniversitesi
-İstanbul Okan Üniversitesi
-İstanbul Rumeli Üniversitesi
-İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
-İstanbul Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi
-İstanbul Teknik Üniversitesi
-İstanbul Ticaret Üniversitesi
-İstinye Üniversitesi
-İzmir Bakırçay Üniversitesi
-İzmir Demokrasi Üniversitesi
-İzmir Ekonomi Üniversitesi
-İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi
-İzmir Tınaztepe Üniversitesi
-İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü
-Kadir Has Üniversitesi
-Kafkas Üniversitesi
-Kahramanmaraş İstiklal Üniversitesi
-Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
-Kapadokya Üniversitesi
-Karabük Üniversitesi
-Karadeniz Teknik Üniversitesi
-Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi
-Kastamonu Üniversitesi
-Kayseri Üniversitesi
-Kırıkkale Üniversitesi
-Kırklareli Üniversitesi
-Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
-Kocaeli Üniversitesi
-Koç Üniversitesi
-Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi
-Konya Teknik Üniversitesi
-Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
-Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi
-Lokman Hekim Üniversitesi
-Malatya Turgut Özal Üniversitesi
-Maltepe Üniversitesi
-Manisa Celal Bayar Üniversitesi
-Mardin Artuklu Üniversitesi
-Marmara Üniversitesi
-MEF Üniversitesi
-Mersin Üniversitesi
-Milli Savunma Üniversitesi
-Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
-Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
-Munzur Üniversitesi
-Muş Alparslan Üniversitesi
-Necmettin Erbakan Üniversitesi
-Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
-Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
-Nişantaşı Üniversitesi
-Nuh Naci Yazgan Üniversitesi
-Ondokuz Mayıs Üniversitesi
-Ordu Üniversitesi
-Orta Doğu Teknik Üniversitesi
-Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi
-Ostim Teknik Üniversitesi
-Özyeğin Üniversitesi
-Pamukkale Üniversitesi
-Piri Reis Üniversitesi
-Polis Akademisi
-Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
-Sabancı Üniversitesi
-Sağlık Bilimleri Üniversitesi
-Sakarya Üniversitesi
-Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
-Samsun Üniversitesi
-Sanko Üniversitesi
-Selçuk Üniversitesi
-Siirt Üniversitesi
-Sinop Üniversitesi
-Sivas Bilim Ve Teknoloji Üniversitesi
-Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
-Süleyman Demirel Üniversitesi
-Şırnak Üniversitesi
-Tarsus Üniversitesi
-TED Üniversitesi
-Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
-TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi
-Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
-Toros Üniversitesi
-Trabzon Üniversitesi
-Trakya Üniversitesi
-Türk Hava Kurumu Üniversitesi
-Ufuk Üniversitesi
-Uşak Üniversitesi
-Üsküdar Üniversitesi
-Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
-Yaşar Üniversitesi
-Yeditepe Üniversitesi
-Yeni Yüzyıl Üniversitesi
-Yıldız Teknik Üniversitesi
-Yalova Üniversitesi
-Yozgat Bozok Üniversitesi
-Yüksek İhtisas Üniversitesi
-Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
Pek bildiklerimle kalmadım ama olsun
Benim de bir yıldır yapmak istediğim fakat bilgi arayışında olduğum için sürekli olarak ertelediğim bir program Erasmus. Artık kafamda neredeyse hiç soru işareti kalmadığı için bu konuda yardımcı olabileceğimi düşünüyorum.
Öncelikle kız kardeşinin böyle bir deneyim yaşamak istemesi çok güzel. Farklı bir ülkeyle tanışmak, orasının eğitim sistemi görmek, kültürünü tanıma fırsatı yakalamak, dil geliştirmek, yeni insanlar tanımak çok güzel. Minimum 3, maksimum ise 12 ay bu fırsattan yararlanabileceği için, sırf Erasmus için üniversite seçimi yapması bana doğru gelmiyor. Ama güzel olan yanı birçok üniversite bize Erasmus yapma fırsatını zaten tanıyor. Ben, üniversite tercihlerini düşünmesini ve her birinin bu programa uyum sağlayıp sağlamadığını araştırmasını öneriyorum. Aklında olan üniversitelerin resmi sitelerine girip bu bilgilere kolaylıkla ulaşabilir.
Bunların yanı sıra gitmek istediği belirli bir ülke veya belirli bir üniversite varsa bunu da göz önünde bulundurmalı. Çünkü çoğu üniversitenin anlaşmalı olduğu ülke ve eğitim yerleri belirlidir. Kendi bölümünün gitmek istediği üniversiteye uygun olup olmadığını araştırmalı ve kararlarını ona göre almalı.
İki dönem, yani bir akademik yılı tamamlamadan Erasmus başvurusu yapılamıyor. Bunun için ilk senesini tamamlamış olması gerekiyor. Sonbahar/Kış dönemi Erasmus yapmak isteyen bir öğrenci, başvuruyu yaz ayında yapmalıdır. Bu yüzden başvuru tarihlerine önceden göz atmakta fayda var. Her üniversite için tarihler farklıdır. Henüz üniversiteye yeni adım atacak biriyse araştırmak için bolca zamanı olacaktır.
Bir de şimdiki Erasmus+ olarak adlandırılan program 2014-2020 yıllarını kapsıyordu. Bu yıl onaylanan ve 2027 yılına kadar devam edecek program farklı. Bu gözünüzü korkutmasın, yapılması gereken şeyler aynı. Büyütülen tek şey bu program için ayrılan bütçe. :) Ve gençlere daha yeni ve dijital proje imkanı sağlayacağı söyleniyor. Bu da bulunduğumuz pandemi döneminden kaynaklanıyor diye düşünüyorum.
Başvuru, Erasmus öncesi ve sonrası, farklı bir ülkede yaşam, hibeler ve bu gibi kafaya takılan çoğu şeyi tecrübe edinerek bize aktaram insanlar var. Bunun için YouTube üzerinden arama yapılabilir.
ne güzel bir görüş olmuş <3
@KürkMantoluHayri teşekkür ederim bebekk ♥️
Erasmus için araştırma yaparken öncelikle erasmus nedir? Ne değildir sorularının cevaplarını bulmamız gerekiyor. Bu konu hakkında çok büyük yanlış anlaşılmalar ve yanlış yönlendirmeler olduğu için öğrenciler ve akademisyenler hayal kırıklığına uğrayabiliyorlar.

Erasmus öncelikle Avrupa için geçerli olan bir değişim programıdır. Bu değişim programı sadece öğrenciler ve öğretim görevlilerini kapsamaktadır. Tabi bunun için okuduğunun üniversitenin Erasmus Üniversite Beyannamesine katılım sağlamış ve şartlarını kabul etmiş olması gerekir. Erasmus programı adını yine insanlık adına çabalarından dolayı Erasmus’tan almıştır.

Herhangi bir hayal kırıklığı yaşamamak adına bu sorunun cevabını da vermek gerekir. Şu şekilde sıralayabiliriz.

Bu programa katılım sağlamak için tabi ki bazı şartları yerine getirmeniz gerekmektedir. Bunlar ilki TC vatandaşı olmaz ve bir üniversitede lisans, yüksek lisans ve doktora programlarından birinde eğitim alıyor olmanız gerekiyor.
Bu programın süresi üniversiteler arası programa ve anlaşmaya bağlı olarak 2 ya da12 ay arası değişiklik göstermektedir. Akademik başarınızın %50 dil seviyenizin %35 ile yapılan mülakatın %15 programa başvurusu esnasında değerlendirmeye alınacaktır. Bu program Avrupa’nın birçok ülkesinden geçerlidir.
Bu ülkelerin başında İtalya, Hollanda, Almanya, İngiltere ve İspanya gibi en çok tercih ülkelerde vardır. Erasmus bir dil öğrenme programı olmadığı gibi bu konuda kendinizi çok iyi geliştirebileceğiniz ayrıca bir fırsattır. Bu fırsatı iyi değerlendirmek gerekiyor.
Tabi bazı disiplin kurallarını aşmamak lazım. Eğer bu kuralları aşarsanız programınız iptal edilir ve sınır dışı edilebilirsiniz. Ayrıca öğrenim gördüğünüz üniversite tarafından soruşturmaya tabi tutulabilirsiniz. Bu konuya dikkat etmek gerekiyor.

Ülkemizde birçok devlet ve özel üniversite bu program ile anlaşma halinde. Tabi ki her üniversite değil maalesef. Böyle bir niyetiniz varsa üniversite tercih aşamasında bu konuyu dikkate almanız. Gel gelelim hangi üniversiteler erasmus anlaşmasına sahip.
Ayrıca programa katılan öğrencilerin konaklama, yol, yemek için toplam bir bütçe ayrılıyor. Öğrencilerin bu bütçenin dışına çıkmaması gerekiyor. Yapılacak ekstra harcamalardan kesinlikle öğrencilerin kendileri sorumlu tutuluyor.
Bu yüzden paranızı ekonomik kullanmanız fayda olacaktır. Unutulmaması gereken son şey kesinlikle hal ve hareketlerinize dikkat etmeniz. Yapacağınız olumsuz bir davranış emeklerinizi boşa çıkartabilir.
Şahane! 💜
Merhaba dostum, ben Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinde okuyorum. Ulaşım imkanlarının da gelişmesi ile birlikte benim eğitim gördüğüm üniversite dahil bir çok üniversitenin öğrencisi Erasmus öğrenci değişim programına katılım sağlayabiliyor. Başlıca üniversiteleri aşağıya liste halinde yazıyorum.
Daha bir çok üniversitede Erasmus programı mevcut kolay gelsin.
Vienna, AUT. Medical University of Vienna.
Hasselt, BEL. Hogeschool PXL.
Sofia, BUL. Technical University, Sofia.
Prague, CZE. University of Chemistry and Technology, Prague.
Munich, GER. Munich University of Applied Sciences.
Kobenhavn, DEN. University of Copenhagen.
Cevap
6Cevap
Erasmus+, öğrencilere uluslararası bir eğitim olanağı sağlamak ve ülkeler arasındaki iş birliğini artırmak amacıyla oluşturulmuştur. Akademik değişim ve gençlik değişim programlarının yanı sıra staj, iş ve spor alanında iş birliği projelerini de içerir. Erasmus+ (Erasmus Plus) öğrenci değişim programlarının bir parçası olarak iki türlü yurt dışına çıkabilirsiniz: Bir Avrupa üniversitesinde eğitim alarak Avrupalı bir şirkette staj yaparakÖğrenciler iki programa da bir defaya mahsus olmak üzere katılabilirler. Erasmus hibeleri öğrenci başına maksimum olarak 24 ay ile sınırlıdır. Yurt dışı eğitimi yurt dışı stajı ile birleştirmek de mümkündür.
Çoğu üniversitede bu imkan bulunuyor özellikle büyükşehirlerde bulunan üniversitelerde yüksek ihtimalle bulunur. Tercih döneminde kapsamlı bir araştırma yapmanız daha iyi olacaktır.
Üniversitenin anlaşmalı olduğu Avrupa ülkeleri olabilir. Arkadaşım Polonya'da 2 dönem eğitim görmüştü.
Ahaha ne güzel sevindim senin adına. 😄
Erasmus yapan her öğrenci türkiye dönüşünde muhakkak alttan ders bırakmak zorunda kalıyor. Dersler çakışıyor çünkü iki okul arasında. Yurt dışı deneyimi yaşamak ise sırf WORK and TRAVEL düşünebilir
Açık öğretim sayesinde en çok öğrenciye Anadolu üniversitesi sahip olduğu için, en çok erasmus kontenjanına sahip olduğunu duymuştum
Bence kampüsü olanlarda var, bina üniversitelerde yok.
Neredeyse hepsinde var
Sakarya üniversitesinde var
Kaliteli üniversitelerde vardır muhtemelen
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?