Herkes doktor, muhendis, öğretmen vs olmak zorunda mı?

Ulkemizde revacta olan belirli meslekler ve belirli bölümler var. Ogretmenlik, doktorluk, eczacilik, dis hekimligi, hukuk alanindaki meslekler (avukat, savci vs), muhendislikler, saglik bolumleri (hemsirelik, ebelik,2 yillik saglik bolumleri) psikolog belki diyetisyenligi falan sayabiliriz.

Bunlari okumayınca, bu unvanlari almayinca adam yerine koymuyorlar resmen. Mesela ben hayatim boyunca tarihi cok sevdim okumak istedim. Ailem dahil ne yapacaksin dediler, issiz kalirsin dediler. Bir arkadaşım paraya ekonomiye, siyasete ilgisi vardi. Maliye, iktisat, siyaset bilimi ve kamu yönetimi okumak istedi. Ama o da tercih edemedi o bölümleri.

Bu sene ise cok acı bir tablo carpti gözüme. Universite yerlestirmelerine baktım. Buyuk bir çoğunluk ne yazik ki hayallerinde, severek okuyacaklari bolumu degil de gelecegi olan, iş sahibi olacaklari, yurtdisinda da iş imkani bulabilecekleri bolumleri secmisler. Kimse hayalim şu bolum diyerek yazmamis o kadar belli ki. Ya mezuna birakmislar ya da hayallerindeki bolumu gelecek kaygisiyla yazamamislar. Benim yasadigim yerdeki üniversiteyi inceledim. Tarih dolmamis. Iktisadi idari bilimler fakultesindeki maliyeye 9 kisi yerlesmis sadece. Kimyayi kimse tercih etmemis boş. Muhendislikler dolu. Saglik bolumleri dis hekimligi, eczacilik, psikoloji, ogretmenlikler falan dolu gözüküyor. Belirli bolumler tercih edilmis.

Ogretmenlikte dolmazmis bazi bolumlerde ama kontenjan az. Fen bilgisi ogretmenligine 30 kontenjan var. 3 sene once fen bilgisine 50 kontenjan vermisleri dolmamıştı. Artik kimse ozellikle z kuşağı emegimiz heba olmasin, parasal tatmini olsun, gelecegi olsun yeter der hale gelmisler. Bu cok aci bir tablo bence.

Bende z kusagiyim. Bende bu kaygiyla tercih yaptim ama inanin nefret ederek okuyorum. Ulkedeki cogu ogrenci ne yazik ki mutlu olacagi, sevdigi bolumu degilde bir bolume gidip sevmeye çalışıyor. Herkes doktor, muhendis vs olmak zorunda mi? Niye gencler olarak istedigimizi yapamıyoruz? Bende isterdim keyif alacagim bolumde okumak ama olmuyor işte. Ama sevdigin isi yapmak o kadar onemli bir sey ki. Bunu ilgim olmayan bir bolume girip okuyunca daha iyi anladim. Bu sene cogu ogrenci de boyle dusunecek. Cogu kişi gelecegi olmasa yazmazdım diyecek.
Herkes doktor, muhendis, öğretmen vs olmak zorunda mı?