Sorunuz ilgimi çektiği için ufak bir görüş yazmak istedim.
Çiftler arasındaki eğitim seviyesinin ilişkinin genel yapısına etkisi olup olmadığı konusunda bazı araştırmalar var.
Örneğin Çinli iktisat profesörü David Ong "Applied Economics" dergisi için bir deney yaptı ve bu deney haberi haline getirildi. Buna göre bir online eş bulma sitesine 308 tane sahte profil yüklendi. Bu profillerden 180 tanesi kadın 208 tanesi erkek profiliydi.
Bu kişilerin eğitim seviyeleri farklı şekillerde gösterildi. Kimi lise mezunu kimi üniversite mezunu. Bazıları da doktora seviyesinde akademik eğitime sahip kişiler şeklinde yansıtıldı. Daha sonra da bu profillere arkadaşlık isteği gönderen gerçek kişilerin istatistik verileri hesaplandı.
Sonuçlar şu şekilde;
Öncelikle erkeklerin inceledikleri veya arkadaşlık isteği gönderdikleri kadın profillerinin eğitim seviyelerinin erkeklerin seçimleri üstünde pek etkisi olmadı. Yani erkekler kadınların eğitim seviyeleriyle pek fazla ilgilenmeden seçimlerini başka faktörler üstünden yaptılar.
Ancak bunun tersine erkek profillerinde eğitim seviyesi yükseldikçe kadın üyelerin bu profillere ilgisi arttı daha da ilginci eğer eğitim seviyesi üst düzey maaş kazanan bir meslekle birleştiği zaman erkek profillerine gösterilen ilgi tavan yaptı.
Yani kadınlar iyi eğitimli ve yüksek maaş aldığını düşündükleri erkeklere ilgi gösterdi.
Daha da ilginç bir sonuç eğer arkadaş bulma sitesindeki kadın üyenin eğitim seviyesi yüksekse sadece alınan maaşa odaklandı. Yani aslında kadın üyelerin erkek üyelerin eğitim seviyesini dikkate alma sebepleri aslında maaş oranıyla alakalıydı.
Şimdi tabii bu araştırma Çin'de yapılan bir araştırma. O ülkenin kendi özel kültürel faktörlerini içerebilir. Benzer bir araştırma Türkiye'de yapılsa ne tür bir sonuç çıkar bilinmez.
Ancak genel olarak bir ilişkide özellikle erkeğin eğitim seviyesi düşük üstüne kazandığı para da kadına göre azsa problem çıkma olasılığı yüksek diyebiliriz. Erkeğin düşük eğitimi yüksek maaşla dengelenebiliyorsa problem çıkmayabilir.
Ama hocam ya aşk, ya iki gönül bir olursa samanlık seyran olur ne oldu derseniz.
Bilmem bilimsel araştırmalar bunu söylüyor şu anda.
Bu konuda daha fazla fikir verebilmesi için YouTube kanalımda bulunan "Arzular ve İnsan" videomu izlemenizi tavsiye ederim.
Mesleğinden ziyade kendini yetiştirmiş birisi olmasını isterim. Bir şeyler danışabileceğim, fikirlerini önemsediğim bilgisine güvendiğim birisi olmalı. Lisansdan ziyade bunlar önemli..
Eğitim seviyesi onun kalitesini göstermez. Ben yüksek lisans yapmış egoist, merhametsiz ve vicdansız insan bile gördüm. Önemli olan insani kalitesi olsun her türlü anlaşılır konuşulur.
Yani şöyle bir durum var eğitim alıpta iş bulamayan çok kişi var. Böyle olduktan sonra o eğitimin ne gibi bir kârı olabilir ki? Yani eğitimi gerektiği kadar olsun işi iyi olsun ve başkasına muhtaç ettirmesin. Benden eğitimli olup olmaması önemli değil.
Eğitim seviyesiyle gelişmişlik seviyesi farklı şeyler olduğu için Eğitim seviyesi değil ama zeka ve gelişmişlik seviyesi önemlidir benim için Üni okuyup konuşmayı dahi bilmeyen insanlar da var Üni okumamış her şey elinden gelen bilgili ve kültürlü insanlar da
Eğitim seviyesinden önce düşünceleri daha çok önemlidir. En iyi eğitimleri almış olsun ama içinde merhameti olmadıktan sonra bir işe yaramaz benim için.
ben türkiyenin en iyi okullarındanım adını bile bilmediğim bi okuldaki biri yazınca istemsiz soğuyorum yani neden bilmiyorum ama benden zeki olması lazım gibi
Ben çalışıp çabaladıysam iyi bir geleceğim olsun diye uğraşıyorsam o da çabalamalı. En az benim kadar bilgili olmalı ki kendimi halen gelişebileceğime ikna edebileyim.
Elbette önemlidir , Ama bilgili kültürü olmasıda aşırı onemlıdır , Yani kitap okuma kendini geliştirme falan , eger materyalist düşünüyorsa Bilimsel bilgisi yüksekse , rasyonalist düşünüyorsa isterse ilkokul mezunu olsun isterse hayatında hiç okumamış Benim için farketmez , zaten ileride elbette okuyup eğitimini tamamlayacaktır.
Bir miktar önemli doğrusu. Elbette üniversite mezunu olmadan da kendimizi geliştirmek mümkün lakin ben insanların mesleğinin karakteri üzerinde az da olsa bir etkisi olduğunu düşünüyorum. Şu an ara vermiş olsak da konuştuğum bey bir öğretmen, o kadar sabırlı ve anlayışlı bir adam ki bazen ona imreniyorum. Çok güzel ve ikna edici konuşuyor ayrıca.
Elbette önemli ama mesele diploma değil düşünce seviyesi, nice okumayanlar var kendini, düşüncesini, dünyasını yetiştirmiş;nice iki üniversite bitirenler var tek kelime anlayamazsın
Elbette önemlidir, birbirimize denk eğitimde olmalıyız ki konuşabileceğimiz konular ikimizinde ilgisini çeksin. Benzer eğitimi görmüş insanlar birbirini daha iyi anlarlar zaten…
Selamlar,
Sorunuz ilgimi çektiği için ufak bir görüş yazmak istedim.
Çiftler arasındaki eğitim seviyesinin ilişkinin genel yapısına etkisi olup olmadığı konusunda bazı araştırmalar var.
Örneğin Çinli iktisat profesörü David Ong "Applied Economics" dergisi için bir deney yaptı ve bu deney haberi haline getirildi. Buna göre bir online eş bulma sitesine 308 tane sahte profil yüklendi. Bu profillerden 180 tanesi kadın 208 tanesi erkek profiliydi.
Bu kişilerin eğitim seviyeleri farklı şekillerde gösterildi. Kimi lise mezunu kimi üniversite mezunu. Bazıları da doktora seviyesinde akademik eğitime sahip kişiler şeklinde yansıtıldı. Daha sonra da bu profillere arkadaşlık isteği gönderen gerçek kişilerin istatistik verileri hesaplandı.
Sonuçlar şu şekilde;
Öncelikle erkeklerin inceledikleri veya arkadaşlık isteği gönderdikleri kadın profillerinin eğitim seviyelerinin erkeklerin seçimleri üstünde pek etkisi olmadı. Yani erkekler kadınların eğitim seviyeleriyle pek fazla ilgilenmeden seçimlerini başka faktörler üstünden yaptılar.
Ancak bunun tersine erkek profillerinde eğitim seviyesi yükseldikçe kadın üyelerin bu profillere ilgisi arttı daha da ilginci eğer eğitim seviyesi üst düzey maaş kazanan bir meslekle birleştiği zaman erkek profillerine gösterilen ilgi tavan yaptı.
Yani kadınlar iyi eğitimli ve yüksek maaş aldığını düşündükleri erkeklere ilgi gösterdi.
Daha da ilginç bir sonuç eğer arkadaş bulma sitesindeki kadın üyenin eğitim seviyesi yüksekse sadece alınan maaşa odaklandı. Yani aslında kadın üyelerin erkek üyelerin eğitim seviyesini dikkate alma sebepleri aslında maaş oranıyla alakalıydı.
Şimdi tabii bu araştırma Çin'de yapılan bir araştırma. O ülkenin kendi özel kültürel faktörlerini içerebilir. Benzer bir araştırma Türkiye'de yapılsa ne tür bir sonuç çıkar bilinmez.
Ancak genel olarak bir ilişkide özellikle erkeğin eğitim seviyesi düşük üstüne kazandığı para da kadına göre azsa problem çıkma olasılığı yüksek diyebiliriz. Erkeğin düşük eğitimi yüksek maaşla dengelenebiliyorsa problem çıkmayabilir.
Ama hocam ya aşk, ya iki gönül bir olursa samanlık seyran olur ne oldu derseniz.
Bilmem bilimsel araştırmalar bunu söylüyor şu anda.
Bu konuda daha fazla fikir verebilmesi için YouTube kanalımda bulunan "Arzular ve İnsan" videomu izlemenizi tavsiye ederim.
Sevgilerimle.