www.ogretmenhatti.com/index.php?s=makale&aid=373
Rusyada uygulanıyormuş bu
zaten böyle ola ola öğrenecekler. amaçta bu. hata yapa yapa öğrenmeleri onların kendilerine ders çıkartmaları daha güzel. ben de hatırlıyorum lise zamanlarımı. bir çocuğa aşıktım. platonik olarak. aynı sınıfta değildik onu görmüyordum ama bu hiçbir şeyi değiştirmiyordu. çünkü sürekli onu düşünüyorsun ve kendini derse veremiyorsun bir türlü. aşık meşk olayları olmadığı zamanlarda da arkadaşlarla sınıfta muziplikler yapardık. dersi dinlemeyeceğimiz varsa dinlemezdik yani. ama tabi hocasına göre ve derse göre bu değişir. mesela ben coğrafya tarih ve türkçe derslerine meraklıydım. bu yüzden dinlerdim. ama hoca mıymıntıysa ya uyunur ya dinliyormuş gibi yapılır ya da arkadaşlarla muziplik işte. ya da resim çizerdik oraya buraya. ergenlik çağı karşı cinsi keşfetme çağı olduğundan aslında olan her şey normal. eğer ayırırsak ilerde kendilerini karşı cinsin içinde toplum içinde hepten ifade edemezler. sonuçta toplum kızlı erkekli bir bütünden oluşuyor. okul bize sadece okuma yazma ve havuz problemlerini çözmeyi öğretmiyor. x e değer vermeyi öğretmiyor. bize insan ilişkilerindeki problemleri kime değer verip kime vermememiz gerektiğini de öğretiyor o sıralar. lisede ne öğrendiysem üniversitede ona göre yaşıyorum açıkçası. kız erkek karışık kankilerim oldu ve gerçekten bunun çok faydasını gördüm. özellikle erkek kankilerimin. kızlar kıskanç fesat takılıyorlar genellikle ya da pasif kalıyorlar. o yüzden ben erkeklerle daha iyi anlaşırım mesela. kafalarımız daha iyi uyar.
Hocam benim de bir sorum olacak nacizane. Egolarını öğrenciler üstünden tatmin etmeye çalışan öğretmenlerin sayısı oldukça fazla. onlar için çözümünüz nedir acaba? özellikle zaten ergenlik çağında çocuklar yani patlamaya hazır bir triplerde çocuklara bu tarz öğretmenler ders vermeye çalışıyor ya o zaman resmen çok büyük çatışmalar oluyor. insanları yola getirmenin her zaman bir yolu vardır. önce insan psikolojisinden anlamaya çalışmak ve ona göre yaklaşmak gerekiyor öğrencisine göre. inanın kendimden biliyorum. hiç affetmeyeceğim hocalar vardır mesela. sırf kitabımı evde unuttum diye (yalnızca 1 gün)(ders:trafik miydi ne öyle bir ders vardı. adını yanlış söylemiyorumdur umarım) 40 dakkalık dersin 35 dakikasında beni aşağıladı bütün sınıfın içinde. inanın demediği iğrenç laf kalmadı. ben de sonunda hocam lütfen. hocam tamam ama ! dedim. dayanamadım o kadar sustuktan sonra. beni merdivenlerden aşağı attı ve kolumu morarttı. ve bir de beni müdüre şikayet etti
Haklısın ama çekingenlik sadece karşı cinsle aynı ortamda olunca kırılmıyor. Ailenin de rolü büyük. Ailesi sıkıntılı ise mesela çocuk babasından dayak yiyorsa pısırık kalıyor. Ama ailesi hoşgörülü anne ve babası ilgili olan çocuk daha rahat hareket ediyor daha özgüvenli oluyor. Karma eğt tek başına çözüm değil. Mesele daha derin. Bu arada diğer kısımda ABD ile Türkiye farklı kıyaslanamaz gibi bir yorum yapmışsın. Burada demek istediğim moda mod uygulanması değil tabiki. Yani bizim kültürümüz vb çoğu şeyimiz farklı. Uyarlama yapılmalı herşeyiyle aynen alınması zaten sıkıntı olacaktır. Kız ve erkek her yönden farklı bunu kabul etmeliyiz öncelikle. Eğitim açısından baktığımda da kızlar sanata daha meyilli, hafızaları daha kuvvetli ve dikkat seviyeleri daha yüksek. Erkekler de ise mantık zeka ve muhakeme ön planda. Maalesef ezbere dayalı bir eğt sist olduğu için kızlar daha başarılıdır. İki cinsi aynı ortamda aynı müfredat ile eğitmek ne kadar doğru sizce? Yani gelişmemiz açısından
Gerçekten iyi bir konuya parmak bastınız hocam. Ben de söylediklerinize katılıyorum. Bunu karma okullardan mezun olmuş biri olarak söylüyorum ki karma okullarda okuyanların %70 inin tek gayesi sevgilileri! Bunun ne kadar büyük bir kayıp olduğunı göremeyip işi hemen Şeriat e çekenlere de yazıklar olaun. Bir de ülkelerini sevdiklerinden bahaederler. O yüz kişiden 70 kişiyi ülkenin tamına oranlarsak durumumuz ne vahim Ya Rabbi!
Japonya ve Kore kız erkek ayrı okullarıyla ve üniversiteleriyle alsın başını gitsin biz de mel mel bakalım arkalarından. İstedikleri bu.
Katılıyorum bir de bunu söyledim mi Atatürke düşman zannediyolar. O zaman öyle uygunmuş şimdi ise işler çığırından çıkmaya başladı. Yani zamana ve şartlara göre yenilenmek lazım bence.
Haklısın günümüzde yapılan araştırmalar karma eğitimin dezavantajlı olduğunu, ayrı eğitimin performansı %40-50 artırdığını gösteriyor. Az bir rakam değil bu
Bende bir öğretmen olarak karma eğitme karşıyım. Özellikle erkek öğrenciler kızlara hava atmak için öğretmeni bile ezmeye çalışıyor. Hoş bana yapanın kemiğini kırıyorum o ayrı da bizim okulda kadın hocalar 7 ve 8. sınıflara derse girmiyorlar mesela. Erkekler bir de iri iri. Ancak tek cins olsa bu kadar isyankar ve aykırı davranmazlar. Bunları söylediğn zaman yobaz oluyorsun. Yahu öğretmeniz diyoruz,, yaşadıklarımız bizden daha iyi mi bilecekler?
Tek cins olsalar dediğiniz gibi sınıf yönetimi daha kolay olur.
Hakli yanlariniz var hocam ama soyler misiniz ayni cinsteb ogrencilerin oldugu siniflarda durum nedir? Cunku o an sinifa yansisa da yansimasa da bu gibi seyler o ogrencilerin hayatinda var olmaya devam ediyor. Yani sozce de ilkokuldan baslamak uzere, egitimin ve bilinclenmenin onemini sizce bizim ogretmenlerimiz yetericeviyi ogretemiyor mudur ogrencilere? Ne diyorsunuz bu konuda?
Tabiki ama aynı ortamda olması farklı bir durum. Gözden ırak olan gönülden de ırak olur derler ya hani. Aynı ortamda iken (sevdiği çocuk) derse ilgi %50 ise farklı ortamda %70 olur. Ben karma eğt olmayan bir yerde görev yapmadığım için bilemem. Öğretmenlerin yeterli olduğunu düşünmüyorumm ama ailelerin de çok eksiği var.
Orası gayet tabii. Zaten bizim toplumda ailleler paramparça olmuş durumda. Bir önceki sualimindeki gaye de şuydu: Yalnızca kızların eğitim aldığı bir okuldan tecrübelerim olmuştu arkadaşlar aracılığı ile. Ve diyebilirim ki okul içine yansımıyor gibi görünse de özel hayatta karşı cinsle olan munasebetler, kızlar arasında kutuplaşmalara, ayrışmalara hali hazırda yine yol açabiliyor. Tabii ben eğitimi bir bütün olarak düşündüğümden ötürü böyle noktalara parmak basıyorum.
Öte yandan dikkat dağınıklığı göz ardı edilemeyecek bir gerçek olagelmiş bunca yıldır. Buna dair eğitim kurumlarında ciddi reformlara ihtiyaç var ama ne yazık ki şimdi (kendi adıma söylemek gerekirse) bunları gerçekleştirebilecek konumda değilim. Yine de konuyu takipteyim ve halen, temel sorunun odaklanmayı anlayamamış beyinlerden kaynaklı olduğunu düşünmekteyim.
Kesinlikle katılıyorum ve bu konuda pilot çalışmalar var. Kızlarda ve erkeklerde ayrı eğitim başarıyı farklı oranda etkiliyor. Bu da kız ve erkeklerin psikolojik, fiziksek ve ruhsal olarak farklı olmalarından kaynaklanıyor. Dikkatini verememe çok önemli bir sorun. Benim kardeşim de dikkat eks vardı hap aldı ve dersleri düzeldi. Aşk vb dikkat eks yol açıyor. Tabi sadece derse karşı :)
Aslında bence aşk vb sebepler sadece görünürde olan sebepler. Daha derine bakıldığında, kişinin derse karşı olan isteksizliğinin sebebi bulunmalı. Aksi halde dersi derste dinlemeyi bilen biri, aynı sınıfta sevdiği kişi olsa bile dersi dinlemeye devam eder. Kendimden örnek vermem gerekirse durum bu yani. :) Öte yandan sizin de deyindiğiniz gibi, genele bakmak lazım. Yani karma eğitimin bilimsel çalışmalara göre, tek tip cinsiyetten daha faydalı olduığunu sanıyorum. Üstelik kişiyi sosyalleştirmesi ve kendine güvenini getirmesi bakımından.
Çekingenlik vb sebepler ise daha çok toplumdaki ve ailedeki yanlış eğitim veya eğitim eksikliklerinden kaynaklanıyor. Yoksa çağdaş ve işinin ehli öğretmenlerin (elbette sözüm meclisten dışarı) bu durumlarda bile tüm öğrencileri derse katabildiğini biliyorum. Eğlenceli yöntemlerle ders öğretmek gerek belki de. :)
Haklısın öğretmenin dersi işleyiş şekli ve branşı da önemli bu noktada. Ama sevmek farklı birşey. Bazı çocuklarda bu duyguyla birlikte dersler ve diğer şeyler anlamsız hale geliyor. Tavsiyem ise ön sıralara oturmaları :)
Geçici ama güçlü bir çözüm. Duygusal yönü ağır basanları öne, akılcı olanları arkaya gönderin. Böylece sorun çözülür. :)
Cevap
8Cevap
Bence de çok haklısınız. Bir öğrenci olarak dersane konusunda femi bu yüzden çok seviyorum derslerde hocaya konsantre oluş bile çok farklı. Okullarda böyle olmuyor dersler fırlama erkek/kız öğrencilerin şakalaşmaları, konuşmaları ve bayat esprileri yüzünden hep kesilirdi..
Finalde tanıdığım bir arkadaşm vardı. Neden cemaatin dersaneleri başarılı dedim siz de aynı dersi veriyosunuz sonuçta. İki şey söyledi biri ayrı eğt olması diğeri de öğrencileri daha sıkı takip etmeleri dedi.
Tabi oldu, ülkede herşeyi ayıralım isterseniz. Sınıfları, plajları, kafeleri, alışveriş merkezlerini, ulaşım araçlarını, v. b. Bu ülkede bahesttiğiniz karma eğitimi alıp hem Türkiye'de hem de dünyada ne büyük başarılara imza atmış pek çok insan olduğunu hatırlatırım.
Konuyu şeriate filan çekme. Sorumda da belirttim zaten. Konumuz eğitimin daha verimli olması
Karma eğitimden adam çıkmıyor demedim ama karma eğitim olmasa belki daha başarılı olacaklardı. Karma eğitim kesinlikle daha verimsiz ve dezavantajlı bana göre.
Bu sorulara cevap verirsen yazdıklarını sorgulayabilirsin. Tabi namus kavramı senin için önemliyse!!!
1. Kızınız olsa okulda bir erkeğin şakalaşmak!!! için saçı ile oynamasını veya onu ısırmasını ister misiniz? (Şahit olunan şeyler)
2. Eşiniz, kızkardeşiniz plajda iken erkeklerin eşine bakması seni rahatsız etmiyor mu? (Buna hayır diyenin erkekliğine...)
3. Annenizin, eşinizin veya kızkardeşinizin otobüste tacize uğraması hoşuna gider mi? (Özellikle metrobüs felaket iyi ki erkeğim.)
4. Sinemada ailenle film izlerken arka tarafta bir kız ve erkeğin fingirdemesi seni rahatsız etmez mi? (Bekarlar için ayrı ayrı olmalı bence)
Yapmayın hocam lütfen. Sizin bir öğretmen olarak bence görevlerinizden biri insanların din, dil, ırk ve cinsiyet ayrımı yapmaksızın bir arada doğru ve düzgün yaşaması için gereken eğitim ve öğretimi vermek. İnsanları birbirinden ayrıştırmak kolaydır ama onların bir arada huzur içinde yaşamalarını sağlamak zordur. Bence sizin düşünceniz kolaya kaçmak. Tabi ki kızlar ve erkekler arkadaş olacaklar. Lütfen herşeyi namusa getirmeyin zira benim namusum benden, ailemden ve yakınlarımdan başka kimseyi ilgilendirmez.
Öyle değil maalesef insanlar namus konusunda o kadar hassas ki bir çocuğun başını okşamak bile farklı karşılanabiliyor. Amacım insanları ayrıştırmak değil. Ergenlikte bilirsiniz hormonlar sağlıklı düşünmeyi olumsuz etkiliyor. Karma eğitimde bunu körüklüyor ve derse odaklanmaları zorlaşıyor. Kastettiğim bu
karma eğitimi değiştirmek yerine. bilinçli birey yetiştirmeyi denesek bunların hiçbiri olmaz. bir kızın kolunu ısıran erkek olmaz mesela. yeşilırmakta erkek kız ayrıydı dershanelerde. inanın yeşilırmak dershanesine giden çocuklar dışarı çıktıklarında kız görmemiş gibi daha fena oluyorlar. bütün gün orda kız görmeden geçiyo zaten diye. eğer eğitimde ayırırsak yollarda bile ayırmalıyız. dışarı salındıklarında fena oluyolar çünkü. bu da saçmalık olacağından. bilinçli birey yetiştirmek en mantıklısı olarak geliyor. bence okullarda çocuklardan çok ailelere dersler verilmeli.
Kesinlikle devam etmeli ben erkek lisesinde okudum hayatımda bu kadar kötü bir ortam görmedim, kız olmayınca hocalar bile küfürlü konuşuyor derslere odaklanmak için karma eğitim kaldırılmalı vb. Yazanları ciddiye alma emin ol sakınılan göze çöp batar hesabı daha kötüye gidiyor her bakımdan
Tamam da kardeş amerika yla burayı bir tutma adamlar dersten çıkıp sevgilisiyle sevişiyor istediği ortamlarda kızlarla iletişim kuruyor o durumda karma eğitim olmaması iyi olabilir bizde kız yüzü göremez oluyorsun insanın psikolojisi bozuluyor ben yaşadım bunu
Karşı cinsten utanıp kendini ifade edemeyenler var demişsin o konuya gelince öyle biri karma okulda okusa kendini geliştierecek imkan bulur ama diğer türlü bu sorunu kronik hale gelir ve kendini ifade edemeyen birey olur haksız mıyım?
Süvari rumuzlu arkadaşımız tek cinsiyet olsa bu kadar aykırı davranamazlar demiş hiç de öyle olmuyor milletin yaptıklarını ne sen sor ne ben söyleyeyim nasıl olsa kız yok diye çok çirkin şeyler yapıyorlar kız olsa düzgün davranırlardı ama iki yüzlüler
O hoca ile ilgili bir problem. Ben buna bizzat şahit oluyorum ve bilimsel arş var. Ama şu şekilde de olabilir: Hem karma eğt hem ayrı eğt
Hocanın elinden ne gelir ki erkek lisesi sonuçta
Kardeş hala bilimsel araştırma diyorsum söyledim ya işte başka yerlerde verim artıyor Türkiye için uygun değil diye aşağıya yazdıklarımı okumadın mı?
Eğitim için ayrı olması şart demişssin Sen bir kere önyargılıysan niye yorum olarak soruyorsun ki?
Teşekkür ederim
Yahudiler ilimde en ileri adamlar...
Ve kesinlikle karma sistemden uzaklar.
Derslere odaklanmak için en doğrusu bu...
Haklısın. Kültürüne bağlı olan Japonlar da karma eğt ile başarıyı yakalamış bir ülke
Ben kendi adıma yorum yapmak istiyorum;Sonuçta biz oraya bir şeyler öğrenmek için gidiyoruz, fingirdemeye değil...
Evet ama özellikle ergenlik döneminde hormonlar bazı şeyleri bloke ediyor. Amacı eğitim olan bile zamanla bu amacından sapıyor
evet dini kısmı bir yana dediğiniz banada mantıklı geliyor ben mesela orta okulda kızları kovalamıyor olsaydım muhtemeln şimdi iyi bir bölümde okuyor olurdum ya da aynı olurdum bilemem ama zararı olduğu kesin
neden gızlendınız ogretmen bey
Böyle daha iyi. Açık yazmanın bazı dezavantajları var, bilirsiniz.
Tabiki kız erkek birlikte eğitim görmeli.
Neden peki?
Ya sonuçta toplumda hep birlikte yaşıyoruz ben ayrı ayrı eğitimin hiç modern ve topluma yararlı olacağını düşünmüyorum.
Tabiki ama özellikle ergenlikte çok sorun oluyor. Eğitimin kalitesi için şart. Dediğim sadece okulda olmalı. Ayrıca japonya kore gibi ülkeler az gelişmiş değil ve karma eğitim yok.
Bazi kisiler acisindan zararli...
Haklısın. Her insanın özl farklı bazıları aşık olunca hayattan soyutluyor kendini başka bişey düşünemez hale geliyor
verim açısından karma egıtım dezavantajlıdır
Ben de öyle düşünyorum
ama bunun zorunluluk halıne gelmesı taraftarı degılım. ıkısıde acılır ısteyen karma egıtıme gıder ısteyen dıgerıne
saçmalamışsın
Makaleyi oku önce önyargılı olma
Saçmalamayın be
Neden böyle düşünüyosunuz? Makaleyi okursan sevinirim Önyargılarını bir kenara bırak, hislerine göre değil mantığınla yorumla.
:) mantık yok nedenini sorarsan sınıfta erkeklere hava atmak içn iyi çalışan kız öğrencilerinin gözü dışardan geçen oğlanlarda olacak.
Erkeklere hava atmak için çalışıyosa hayır gelmez o kızdan zaten. Boşver gözü dışarda olsun.
:D o snn görüşn ama doğru olduğunu sanarsan yanılırsn.
Tecrübelerime dayanarak söylüyorum. Üni de koca peşinde olan kızların ve kız kovalayan arkadaşlarımın genelde dersleri pek iyi değildi ve bir çoğu halen atanamadı.
Genelleme yapma
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
En İyi Cevaplar