Herkes istediği yeteneğe yönelmeli düşüncesindeyim. Fakat özellikle küçük yaşlarda çocuğunuzun gelişimi/geleceği amaçlı eğitim vermek isteseniz ve eğitim vermek istediğiniz alana eğilimi olmasa öğretmek için ısrarcı olur musunuz ya da olunmalı mı?

Merhaba. 🙂
Israrcı olmalıyız bence evet. Ama bu ısrar hırs ile, baskıcı bir şekilde ve dayatma tarzında olmamalıdır. Eğitimde ısrar ederek istikrar sağlanabilir. Bunu da çeşitli yöntemler ile sıkmadan, bunaltmadan ve de zorundalık hissettirmeden yapmamız lazım.
Kardeşim küçükken annem hobileri olsun yeteneğini geliştirsin diye kurslara göndermeye çalıştı, kardeşim de istemiyorum diye gitmedi. Şimdi büyüdü bize sizin yüzünüzden benim hiçbir hobim yok küçükken niye zorla göndermediniz diye sitem ediyor. Bu yüzden evet zorla bir şeyler yaptırmak gerekiyor biraz sıkıntı çekmesi büyüyünce hiçbir şey beceremiyorum diye özgüvensiz olmasından iyidir.
Hayır, asla. Kendi istediklerini yapmalılar, ebeveynlerinin istediklerini değil. En fazla önerilmeli, teşvik edilmeli; bunların dışında asla zorla yaptırılmamalı. Yoksa çocuklar mutsuz olur ve hangi iyi ebeveynler çocuklarının mutsuz olmasını ister ki?
Kişi nasıl başarıyı elde ettiyse aynı yoldan bir başkasını da geçirmek isteyebilir. Bu konuda tecrübeye güvenir, saygı duyarım. Hayatında başarı elde edememiş biri kimseye ben bu yoldan gitmek istiyorum diyemez ki bu ukalalığa girer.
Cevap
9Cevap
Hayır çocuğum özgür olmalı. Zorla ona bir şey yapamam yaptıramam. O keyif almalı. İstediği şeyi gözden geçiririm mantıklıysa onay veririm. Zorla kendi kararlarımi onda uygulayamam. Bunu yapicaksin diye. Çocuğu evden aileden uzaklaştırır
Sınırları net bir çizgiyle çizmek hayal gücünü öldürür.
Ancak özgür bir zihin üretir.
Herşey bir hayalle başlar biz ancak itici bir güç olabiliriz.
İnsanlar hayata bir kez geliyor bırakalım da istedikleri gibi yaşasınlar.
Hiçbir şeyin zorla olamayacağını bilmek gerekiyor en başta. Ben bir yerde okumuştum başka ülkelerde çocuğun hangi alana yeteneği varsa hangi dalda başarılıysa oraya yönetiyorlar ama bizim ülkemizde çocuğun sanata eğilimi var matematiğe yoksa onun sevdiğini boşverip matematik kurslarına hocalarına testlerine boğuyorlar halbuki bıraksanız da çocuk neyde başarılı oluyorsa onun peşinden gitse:)
yol yön goztermek mantıklı ama ısrarcı olmak bızım yapamadıgımız ya da okuyamadıgmızı onlar uzerıne kanalıze etmek cok mantıklı olacagını sanmıyorum.
Yok ya ben soylerim eger egitim almak isterse guzelce eğitirim he alani cok farkliysa onda eğitim almasi icin uğraşırım
Ben yeteneği olan alanları gözlemleyip ona fırsatını yatırım, seçeneklerden nasıl ilerleyeceğine kendi karar verirdi zamanı gelince.
Zorla yapmaya çalışırsanız ters tepecektir. Konuyu eğlenceli hale getirin.
Bir cocuga yapabileceğin en kötü şeyi yapmış olursun. Yeterince açık oldu mu?
Baskı her zaman bir facia ile sonuçlanır.
Hayr tabikide onunda kendince hayalleri vardır
Hayır Israrcı Olmamalıyız
Hayır. Hayalleri sınırlanmamalı
Hayır.
Hayır
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?