Bir iş görüşmesine katılacak olursanız heyecanınızı da hesaba katarak, klasik sorulan sorulardan hangisinin veya hangilerinin size yöneltilmesini istemezdiniz?
İş görüşmesindeki hangi soruların sorulmasını istemezsiniz?
Türkiye'deki iş görüşmelerinde sorulan iki soru var ki saçmalığın, zırvalığın daniskası. İşverenin kendine bir faydası da yok aslında ama sürü psikolojisi, herkes bu iki soruya takılmış gidiyor: Birincisi yeni mezun olmuş iş arayan kişiye “Daha önce neden bir yerde çalışmadın” sorusu. Bu soruyu soruyor ama adamın yeteneğini, becerilerini, kişiliğini, karakterini ortaya çıkaracak sorulara gerek bile duymuyor. İşe alım yaptığı pozisyonda, tecrübeli adam çalışması da gerekmiyor. Bir iki hafta öğrenme adaptasyon sürecinden sonra herkesin yapabileceği bir iş. Belki de yeni mezun tecrübeliden daha özverili çalışacak. İkincisi, İngilizce biliyor musun sorusu. Yapılacay işin İngilizce ile pek bir ilgisi yok. İşyerinde İngilizce konuşulmuyor ama takıntı haline gelmiş. İllaki sorulacak. Adam bilgisayar işinde çalışacak. Teknik kavramlar İngşiy olduğu için İngilizce biliyor musun diye soruluyor. Halbuki mesleki terimlerin İngilizce olması ve o terimlerin anlamını bilmek İngilizce bilmek anlamına gelmez. Kendi işiyle ilgili kavramları iyi bildiği anlamına gelir. İngilizce bilmek başlı başına ayrı bir birikimdir. O yüzden her yerde her iş görüşmesinde sorulması gereksizdir.
Kişisel ve ailesel sorular mesela evli misin çocuğun var mı... Sanane bekar olunca bilgisayar kullanamıyor muyum. 5 yıl sonra kendini nerde görüyorsun ne deyim müdür desen yerinde gözün olur aaynı burda desen idealleri hedefi yok der bu şirket bi basamak desen kalıcı değil der. Bide maaş beklentiniz ne sorusu ne deyim ferrarimin vergisini ödeyim benzinini koyayım havyarsız öğün geçirmeyim bana yetwr mi dwyi vereceğin asgari ücret işte bu tavırlar ne... Kaç dil biliyorsunuz sanki yurt dışına her ülkeye ihracat yapıyo... Arz az talep çok oöunca şımarıyorlar böyle...
“Neden sizi işe alalım? Neden bizi tercih ettiniz?” Sorularını pek sevmem şahsen. Tabi bununla beraber iş görüşmesiyle alakası olmayan özel hayatımla ilgili sorulardan da hoşlanmam.
"Eski işinizden neden ayrıldınız, ya da mevcut işinizi bırakıp bizi neden tercih ediyorsunuz?" sorusunu oldum olası sevmedim...
Size ne kardeşim? Belki kişisel sorunlarım var, belki canım sıkıldı bırakıyorum. Benimle ne kadar empati yapabilirsiniz ki?
Ayrıca bir insan mevcut işinden memnun olmadığı için ve daha fazla para kazanmak için ayrılır, bunu herkes biliyor. Bu soruyu bana soran İK'cı da iyi bit teklif alsa başka işe zıplar hemen. Benim vereceğim cevap dürüstçe " daha fazla para kazanmak için" olunca neden hemen "daha iyi teklif gelirse bizi de bırakırsın" mantalitesine varıyor ki? Patronlar bile daha güzel iş ya da müşteri bulursa mevcut şirketlerini bırakıp gidiyorlar...
Daha önce bu tarz bir işte çalıştın mı gerçekten çok saçma geliyor bana. Herkes doğuştwn tecrübe kazanmıyor sonuçta. Denemek lazım ki tecrübe kazanalım