Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı, Türkiye’deki yükseköğretim kurumlarında okumak isteyen yabancı uyruklu öğrencilerin girecekleri ve sonuçlarını bu kurumlara kabul için başvururken kullanabilecekleri bir sınavdır. YKS ise Türkiyeli Öğrencilerin kendi ülkesinde girdikleri Yüksek Öğretime Kabul Sınavı ama İkisinin ortak amacı Bu kurumlara Öğrenci kabuludür Peki farkları neler, Yabancı Uyruklu Öğrenciler Türkiye de Yüksek Öğretime kabulleri Türk öğrencilere göre daha mı kolay
YÖS ün YKS den Farkı ve Türk Öğrencilere göre Avantajları Nelerdir?
orasını biliyorum da her avrupa ülkesi de öyle değil tabi, bazıları uyum sorunu yüzünden kabul edilmiyor dil sorunu tabi ama avantajlar yönünden türkiye daha hesaplı ve daha iyi yabancılar için ben sadece türkiye de türk öğrencilerin kendi ülkesinde daha dezavantajlı olmasına şaşıyorum
Türkiye'de de YÖS için Türkçe bilmeniz gerekiyor, okuduğunu anlama soruları falan var. Türkiye'de okumaya Afrika ve Arap ülkelerinden geliyorlar, sınav zor olsa hiçbiri yapamaz.
hayır hayır :) genellikle türkiye etiketi zayıf bir ülke ben de yurt dışında okudum, azerbaycan da hatta azerbaycan bangladeş, peru, hindistan, kazakistan gibi ülkeleri araştırdım bu ülkeler buna benzer onlarca ülke dışa bağımlı olan ülkeler kapasitelerini genişletmek için ekonomisi güçlü ülkeler den iyi döviz için öğrenci alırlar, ve kendi ülkesnin öğrencilerine sağlayamadığı avantajı bu yabancılara sağlar tabi şu an en avantajlısı türkiye yabancılar için fiyat konusunda çünkü azerbaycan kazakistan da devlet üniversiteleri 1500-2000 dolardan başlıyor Türkiye Yüksek Öğretim de Dünya da İkinci Sınıf bir ülke
Ben Türkiye'de hiç Avrupa ülkelerinden gelen öğrenci görmedim. Suriye, Filistin, Afganistan, İran ve diğer Türk ülkelerinden gelen öğrenciler var. Belli kontenjanla öğrenci alınıyor sınav zor olsun kolay olsun aynı sayıda öğrenci alınacak ama zor olursa çoğu yapamayacak doğru düzgün bir ayrım olmayacak bu yüzden de kolay yapılıyor. Gerçekten üniversiteye para için öğrenci alan ülkeler Ukrayna, Makedonya, Bulgaristan gibi ülkelerdir. Bu ülkeler sınav bile yapmaz kontenjanı da yoktur önüne geleni alır. Azerbaycan'da aynısı yapıyor lise mezunu olmak yeter parayı ver oku, hatta YÖK açıkladı bazı öğrenciler okudukları ülkeye dahi gitmeden diploma alıp denklik başvurusunda bulunuyormuş. Bizim sınıfta 3-4 yıldır sınıfta kalan yabancılar var, yabancı öğrencilere yapılan bir ayrıcalık olduğunu düşünmüyorum.
:) sen öyle düşünüyorsun hatta hiç bir şey araştırmadığın için kendi alanında konuşuyorsun, diyorsun ki bir tane bile avrupadan öğrenci yok diyorsun bu tuhaf tutarsız bir bilgi Türkiye de Amerikadan bile gelen öğrenci var sayıları az da olsa Ben gördüm hatta Fransa dan bile gelen var demek ki kendi çevrene göre Türkiyeyi yorumluyorsun, Türkiye yabancı öğrenciler için şu an en avantajlı ülke, şu konuda haklısın sayılara bakılırsa Orta doğu öğrencileri Avrupalı öğrenciler den çok çok fazla Çünkü Avrupanın eğitim üsleri içinde Türkiye gibi ikinci sınıf bir ülke yok, Bilim Olimpiyatlarında en başarısız ülkelerden biriyiz Matematik-Fen Alanında sonunculardayız ha 2-3 tane velet amerikaya gidip başarı alıp Bak bizde iyiyiz yalanına herkes inanmaz ben genel ülke durumun bakarım ABD Fransa gibi ülkeleri kıyaslamam Türkiye ile Çünkü Bilim alanında en fazla başarı sayısı bu ülkeler de var Hindistan, Türkiye Pakistan gibi ülkeler de zengin kolej çocuklarını amerikaya gönderip kendi halkına aha bak bizim çocuklar çok iyi deyip alay ederler insanlarla :) halbuki çıkardıkları 2-3 çocukla övünürler, Sonra kendi Ülkesinde Yabancı öğrencilere neden bu kadar ayrıcalık sağlanıyor demeyelim ihtiyacımız var çünkü basit ülkeyiz :) Ama ben Türkiye kadar şımarık kendini beğenmiş bir ülke de bilmiyorum o kadar başarısızlığına rağmen Avrupa ülkelerine üç beş çocuğun bilim başarısı ile kafa tutması güldürüyor :)
Bir tane bile yok demedim ben görmedim dedim cümlelerimi haklılığınızı ispatlamak için çarpıtmayın. Türkiye eğitimde çok iyi bir ülke gibi bir iddiam olmadı ama biz önüne geleni alan bir ülke değiliz bizde kontenjan sınırı var kendi ülkemizden 150 kişi alınıyorsa yabancı uyruklu 10 kişi alınıyor. Diğerleri gibi kendi ülkemizin öğrencisini almayıp yabancıları doldurmuyoruz, bizde eğitim ücretli değil ama sınav zor çünkü rekabet var. Şu durumda bile AYT de full çeken kaç kişi çıkıyor, sınavsız üniversiteye yerleşmemiz mümkün değil. Yabancı öğrenciler arasında ise rekabet yok zaten sayıları az çoğu da başarılı öğrenciler değiller, doğal olarak onların kabul sınavı da kolay oluyor. Ben kendi ülkemde yabancılar okusun diye okuyamıyor değilim yani ama siz öyle olduğunu iddia ediyorsunuz.
yahu elbetde kontejanlar ona göre belirleniyor sadece fark onlara kolaylık sağlanıyor az oldukları için hani keşke yabancı uyruklu olsam da türkiye de okusam diyorumda burayı tercih eden ülkeler de genel de orta doğu ülkeleri eğitim kalitesi düşük ülkeyiz. ama bir ayrım var bunun farkıdayım aksini de savunmam. bunlar turizm de de ve ülke de ikamet eden yabancılar içinde geçerli, mesala turizme gelirsek elin yabancısı ucuza tatil yaparken türk pahalı yapıyor her şekilde yabancı hayranı bir ülkeyiz
Turizm konusunda haklısınız bu konuda ben de aynı fikirdeyim ama eğitim konusunda size hak vermiyorum Türkiye eğitime erişimin en kolay olduğu ülkelerden biri okuma yazma ve toplama çıkarma bilen üniversite okuyabiliyor. Ben yorumumu kazanması zor bölümler için yaptım onların da aldığı yabancı öğrenci sayısı kaç olabilir? Ülkemizi birkaç yüz yabancı öğrencinin dövizi döndürmüyor. Geri kalan bölümleri bizim öğrenciler de çok rahat kazanabiliyor. Azerbaycan Rusya'dan bir sürü öğrenci aldı kendi öğrencileri üniversiteler pahalı diye okuyamadı demişsiniz, bizde öyle bir şey yok işte onu demeye çalışıyorum.
Çünkü türkiye boş ve prim yapmaya çalışıyor diplamasında sorunlar çok sen gidip Abd'den slırsan çok başka ve adam buraya gelsin diye avantaj sunmuyor tabikide zaten kendini kanitlamiş
Çünkü para geliyor isim yapıyor ve elindede başka birşeyi yok ne yapacak o yuzden kendi vatandaşi bizler sürünmeye devam , yabancilar bey gibi yaşayacak gezecek
yapmak zorunda çünkü ekonomisi zayıf olan az gelişmiş, dışa bağımlı bir çok ülke de aynısını yapıyor ben detaylı araştırdım hatta azerbaycan da üniversite okudum, böyle 2 ci ve 3 cü dünya ülkeleri dışardan gelen öğrenci, turist gibi kişilere yalakalık yapmak zorunda, birinci dünya ülkelerinde ise tam aksine kendi ülkesinin öğrencilerine öncelik verilir, sonra yabancı öğrencilere ekstra koşullar koyulur Türkiye de etiketi zayıf olan ülkeler
Azerbaycan 2010 lu Yıllara kadar Rus Öğrenciler akın ediyordu genellikle ucuz ülke olduğu için harçlarda, sonra İranın zenginleri Azerbaycana akın etti Türkiye den gelenler de vardı bu Azeri eğitim ekonomisine iyi gelir getiriyordu Türk öğrenciler sınava girmeden azeri üniversitelerinde okuyabiliyor ama 2000 doları gözden çıkaracaksın Kendi Ülkesinin öğrencileri ise Devlet Üniversitelerin de ücret fazla olduğu için okuyamıyor ya da Ücretsiz eğitim için çok iyi olmaları lazım, Avrupa daki Üniversiteler ise daha çok eğitime yönelik açılmış kurumlar Dışarda öğrenciye çok ihtiyaçları yok Türkiye Azerbaycan Kazakistan, Bangladesş Kırgısiztan, İran gibi İkinci sınıf Ülkeler Dışa bağımlı olmak zorundalar
ayrıca şu saydığım 2 sınıf ülkelerin dünya da en iyi ilk 100 üniversite içinde sadece bir iki üniversitesi zor çıkar, çünkü böyle ülkeler politik ekonomik nedenlerle eğitimi kendi çapında başarısını şişiren ülkeler olanakları sınırlı olduğu için dışa bağımlı, bu ülkelerin hükümetleri birkaç ufak başarıları ile övünürler
En İyi Cevaplar