neden olmasın? inşallah ilerleyen zamanda yabancı biriyle evlenirim hem çocukları yurt dışında okuturum kendi ülkemde yaşamaktansa ozamanki çocuğumu daha iyi bi geliceği olması için bunu net ve kesin bi şekilde yaprdım hatta 2 dil çok az ben zaten 2 dil biliyorum en az 3 en fazla 6 dil öğrenmesi hem kendi için hemde çocukları için en iyisi olur.
Eğer doğru uygulanırsa ve dozunda bir eğitim verilirse çok güzel bir uygulama.
Her yeni bir bilgi o çocuk için küçük yaşlarda sırtında bir yük olacaktır. Ancak bu planlı ve programlı olarak yapılırsa, bir görev, bir eğitim gibi değil de günlük bir aktiviteymiș gibi uygulanırsa öğrenmesi kolay ve onun için bir yük olmaz.
Çocuklar onlara dayatılan her türlü bilgiye savunma yaparlar. Örneğin bir çocuğa elma yuvarlaktır dersek buna tepkisi olmaz ama üçgenin iç açıklarının toplamını söylersek otomatik olarak savunma devreye girecektir ve bunu öğrenmesi zor olacaktır.
Birisini tanıdım şahsen. Okulu fransızca idi, bakıcısı Amerikalı. Fransızca hocası gelir, ardından, piyano hocası, sonra resim hocası, hizmetlileri Rusça konuşurdu. Ben kızın hiç kendi zamanı olmadığını, yazık edildiğini düşünğrdüm ama bir zaman sonra karşıdaki komşu değişti, bir Canadalı geldi. Bizde eğitim sıfır, kız daha 3 ya da 4. Sınıftaydı. Cansdalı birşeyler sordu, ben cevap veremedim, kız oynuyordu o sıra, geldi adamla hiç takılmadan konuştu, tercüme etti. Büyük bir yatırım ve sistem vardı. Keşke aynı şartları bende çocuklarıma verebilsem, en azından ingilizce konusunda, hayata bir adımbönce bsşlar, bu hün arama motorlarında bile, bir yazılım sorununu İngilizce aramak, çok daha geniş çözümler sunuyor. olsada Fransız okuluna yollamam. ne bilyim, bir Fransız dadı, Rus bakıcı, Amerikalı hizmetli mikemmel olur, bizede öğretirdi birşeyler🙂
Abi yegenimde kriz oldu bu. Bizimkiler kasilti yapmadilar da yenge Arap abim Turk malum. Cocuk garibim hangi dil konusacagina karar veremiyor sanki. Ne Arap anliyor ne Turk 🙄
Once anadilini ogrensin. Gerisini zamanla ogrenir dusuncesindeyim ben.
Bilinguistik çocuklar konuşmayı daha geç söküyorlar fakat konuşmaya başladıklarında her iki dili de gayet yerinde kullanıyorlar. Yani o kriz değildir. Sadece henüz zamanı gelmemiştir.
Bu eski bir bilgi. Yeni araştırmalara göre bebeğe ilk 2 yıl ne kadar dil verirseniz o kadar dili öğrenebilecek kapasitede yaratılmışlar.
Babam da sizin gibi düşündüğü için kendisinin 2. dili mükemmel olmasına rağmen bize vermemiş ve ben şu an bu konuda çok sinirliyim. Çünkü bir dili öğrenmek için yıllarımızı veriyoruz.
Bence mantıklı 5 yaşına kadar İngilizce-Türkçe öğrenmeli sonra öncelikle almanca ve İtalyanca her dil bir insan bir ülkedir benim için çocuğumun da öyle büyümesini çok isterim
Ben 4 dişisini gördüm muazzam bişey Benim oğlan şimdi ingiliz gibi her girdiği deneme de ingilizce full... Kızıda calıştırıyorum en azından kulak yatkınlığı olsun mutlaka işe yarar
Çok isterim. Özellikle ilk olarak ana dilini bilmesini isterdim. Zaten 2 yaşına kadar çocukların dil becerisi algısı ve konuşması oldukça geniş. Rahatça kelimeleri telafuz edebilir.
Geleceğe dönük bir yatırım bence, çünkü insan en çok ömrğnün ilk 3 yılında öğreniyor diye biliyorum ben çocuğuma ilk üç yaşında İngilizce, Türkçe, Almanca'yı vermek isterim
- Hayır, yapmak istemem; yaparım. Çift değil, çok dilli yetiştiririm. Ben de Türkçe, İngilizce ve Rusça olmak üzere çok dilli yetiştirildim. Romence, Lehçe, Fransızca ve Almanca için de kulak dolgunluğum var.
- Çift dilli çocuk yetiştirmenin; çocuğa çok yönlü duygu ve düşünme yetisi kazandırmak için yine duygu ve düşünme ağlarında bazı yetilerin yok olmasını göze almak olduğunu düşünüyorum.
Ben çok istiyorum. Ama çocuğun ileride sıkıntı çekmesinden de korkmuyor değilim. (Okulda/İletişimde vs.) Türkçe derslerinde veya kendini ifade ederken kelime seçimi, tek dili etkin kullanmada sorun yaşayabilir.
@canımistiyor15 mümkün değil. Sen dil felsefesi bilmiyor olmalısın. Çift dilli çocuk, bir anne babanın çocuğuna yaptığı en büyük kötülük. Ta çocukluktan sömürü ürünü bir köle yetiştiriyor.
yanlış düşünmğyorum, bilimsel bir gerçeği haykırıyorum. zihin kelimelerle düşünür. Kelimeler ve linhusitik yapı zihni düzenler. İngilizce ana dili olan bir olay ve olguları bir Türk gibi algılayamaz asla.
öyle şey olur mu? Sen Dil Felsefesi bil miyor musun? Ya da mantık felsefesi... Çift dil demek cinayet demekktir. İşin zihin kimlik kültür boyutuna vurgu yapıyorum. Anne babanın eziklik liğini ve sömürge kafasına hiç değin miyorum bile. Bunu yapan anne baba devşirme olmuştur.
Ana Sayfa > Eğitim & Kariyer > Sorular > Çocuklarını çift dilli yetiştiren insanlar hakkında ne düşünüyorsunuz? Siz de böyle bir şey yapmak ister miydiniz?