Üniversiteden mezun olunca da deneyim isteniyor. Biz gençler napalim? Emekli yaşı 65... yaşlı nüfusun emekliye ayrilmasi genc nufusun istihdama katilmasi daha makul degil mi?

İnsanların maaşı ne kadar yıl okuduğuna göre belirlenmez onun yaptığı işi yapabilecek az insan varsa yüksek maaş teklif edilir, çok insan varsa asgari ücretle iş bulmak bile sıkıntılıdır. İnsanlar bunu göz önünde bulundurarak meslek seçmeli, 7-8 yıldır Türkiye'de kalifiye ara eleman eksiği olduğu bilinen bir gerçek aynı şekilde mühendis fazlası olduğunu da herkes biliyor. Bu kadar fakülte açan devlet hata yaptı ama bu kadar fakülte olmasa şu an iş bulamayan insanların çoğu zaten üniversite okumuş bile olmayacaktı, devlet açtı diye illa okumak zorunda değillerdi. Mezun fazlasından şikayet edenlerin çoğu fazlalık olanın kendileri olduğunun farkında değil.
Üniversite öğrencisiyim.
Üniversite insanların maaşını belirleyen en yetkin kriter olmalıdır. Dünyada nereye gidersen git bu böyledir. Teorik bilgiyi işçi bilmez ama üniversitede teorikle uygulamayi harmanlayarak öğrenirsin. Beden işçisi ile üniversiteliyi kıyaslamıyorum. Beden işçisi elbet hakettigini kazanacak. Elektrik mühendisi ile elektrik ustası arasındaki farkı gözardı edemezsin. Kimse teorik bilgiye sahip birinin bilgilerini asgari ücret gibi komik rakam ile talep etmemeli.
Asgari ücret 2800 lira ama ülkede 2800 liraya elektrik teknisyenliği yapacak kimseyi bulamazlarsa mecburen daha fazla maaş teklif etmek zorundalar. Kimse hayrına yüksek maaş vermez, herkes bana ne kazandırıyor diye bakar siz işveren olsanız siz de öyle bakarsınız. 6000 alan teknisyen büyük ihtimalle orada staj yapmış biridir, çalışmasını çok beğenmişlerdir ve gitmesin diye yüksek maaş teklif ederler. Mühendis de çalıştığı yerde vazgeçilmeyecek bir performans göstersin onu da hava kaparlar. Günümüzde mühendis dediğimiz insanların çoğu bomboş, niye bomboş bir mezuna sırf üniversite okudu diye yüksek maaş verilsin?
Teknisyen dediğiniz insan da millet üniversite okurken çalışıyordu. İşini garantiye almış, üniversite okumamış diye hor görülmeyi kabul etmiş gitmiş teknisyen olmuş. 5 net matematik netiyle sırf adı mühendis olsun diye bölüm okuyanların yapamadığını yapmış yani.
Bakın ben de bu durum bu hâle geldiği çok üzgünüm. O kadar üniversite açıldığında böyle olacağı belliydi, her yerde de bunun verilmiş en yanlış karar olduğunu söylüyorum. Devlet bu konuda suçlu ama tek suçlu devlet değil, insanlar beceremeyecekleri bölümleri sırf diploma için tercih etmemeliydi. Bizim millet hazıra konmaya çok meraklı, barajı geçenin üniversite okuduğu ülkede hâlâ baraj puan yükseldiğinde okumamamız için yapıyorlar diyen insanlar var. Şimdi kontenjanlar azalsa emin olun bu sefer de üniversite okuma hakkımızı alıyorlar diye şikayet edecekler.
Maalesef Türkiye’de emeğin bir değeri yok zaten eskiden okumayıp hayata atılanlar , bir şeyler yapabiliyordu ama şimdi okuyan da perişan okumayan da perişan çare yurt dışı gibi görünüyor Türkiye’de firmalar artık firma olmaktan çıktı resmen çalışan değil köle arıyorlar ayrıca genel olarak eğitimin de içi iyice boşaltıldı zaten torpil olmadan staj dahi bulamıyoruz emin olun o elektrik dükkanı açan kişi bile şimdi yurt dışına gitmenin yollarını arıyordur 6000 TL zaten 620 Euro gibi bir paraya denk geliyor o para bile çoğu Avrupa ülkesindeki asgari ücretten daha düşük yani siz bu ülkede ister okuyun ister hayata atılın fark etmiyor değeriniz bilinmeyecek...
bu ülkeye boyacı fırıncı manav kasap vs de lazım herkes okuma peşine düştü teknisyen amele işçi mühendis herşey lazım eskiden 10 mühendis vardı değerliydi şimdi 1000 mühends var bişey çoksa değeri düşer odtü mezunları bile iş bulamıyor.
torpilsiz özel sektör çok zor.
devlet zaten direk siyasi
gençlerin işi çok zor Allah yardım etsin ama size şunu söyleyebilirim oturduğunuz ilde mesleğimi yapıcam illa diye beklerseniz 3 sene beklersiniz başka illere mutlaka bakın derim
Önemli olan uzun vadede neler olacağı ve kişisel tatmindir. Ben olaya bu şekilde yaklaşıyorum. Evet ülke zaten genel olarak çok kötü durumda ama ben kişisel olarak ne yapmak istiyorum ve bunları yapabilecek desteğim var mı? Herkes kendi hayatını planlamalı çünkü herkesin hayat dinamikleri farklı. Eminim ki üniversite mezunu ve bölümünde başarılı bireylerin önü açılacak. Açılmazsa bir süre sonra onlar yurt dışında daha kolay iş bulabilecek ve çoğu gidecek...
Doğduğun yer değil doyduğun yer diye boşuna dememiş atalar🤷♀️
Cevap
7Cevap
çok normal. iş bilenin kılıç kuşananın. okumayın iş öğrenin.
cahil kalmaktansa kpss çalışmayı tercih ederim. nasıl olsa birgün atanırım.
o büyük büyük şirketler. çevremde çok. okurken sözleşme imzalayanına kadar var. okul zamanı kendini yırtıp gönüllü projelerde çalışıp sonra yurtdışında güzel projelerde çalışan arkadaşlarım da çok. bu işler kişide bitiyor. durum vahim hak veriyorum ama böyle örnekler de çok.
biz napalım kurslarda kapalı , özel okul az, öğretmenler ne yapsın?
@Su_perisi1 okumanın cehaletle alakası olduğunu düşünüyorsan bence cahil kalmışsın zaten. okumamak cehalet kaynağı değildir. eğitimdir. eğitim de okumakla aynı şey değildir. kişisel ve toplumsaldır. okuma oranımız baya yüksek bu ülkede. tıpkı cahil oranımız gibi :)
gayet te alakalı
@Su_perisi1 öğretmenler sussun. beklesin. herkes öğretmen olamamalı. herkese öğretmenlik şansı verilirse böyle olur işte. artık meslek seçimleri insanların idealine göre değil rahatlığına, parasına göre yapılıyor. öğretmenler ağlamasın. her yerin eğitim fakültesi olduğunu biliyosunuz. gitmeyin. başka bölüm seçin. atamıyolar işte. devlet suçlu mu? en suçlusu onlar ama siz de akıllı olun işte.
@Su_perisi1 sen öğretmen mi olacaksın? umarım olamazsın. bu mantıktaki insanlar atanamasın. herkes öğretmen olmamalı diye boşa demiyorum. bu zihniyet yüzünden asla düzelemeyeceğiz. üzülüyorum.
@Su_perisi1 bilgi ne ya? senin cahil bir insan olmadığını okulun ya da bölümün mü belirliyor? üslubuna baksana önce. lazım değilsiniz bu ülkeye. okudun da ne fark yarattın? ya da atansan maaş almaktan başka ne fayda vereceksin? güldürme beni. senin karşında cahil olmaya razıyım ben. yeter ki sus :)
hadi byyy👋
Lise mezunu polis oldu ben üniversite mezunuyum hala kpss
bim de çalışacam arada kpss girer , nasip ne zamansa atanırım artık, hayat devam ediyor sıkma canını
şunu engelleyiver deyse devam eder böyle😅
Yufkacıya kaçanlar gibi bir sürü insanın seçimleri sonucu bunu yaşıyorsun, her şeyi kendinde arama.
Oraya bağlamadan olmaz
Coğrafya kaderdir.
Gönül isterdi ki İsviçreli Litvanyalı falan olsam ama kaderde ortadoğulu olmakta varmış neyseki kariyer konusunda şanslıyım.
Lise bitirerek meslek edinebileceğiniz meslekleri seçin :d
Üniversite okumak 1990-2000 yıllari arasinda güzeldi
Üni okumak artik zaman kaybıdır. Çok net
Üniversite bitirdim, ıis vs bulamadım , aile desen destek yok. ben de yalnız yaşamaya ve çok farklı bir iş yapmaya karar verdim
Sistemi Bi an önce düzeltmeleri gerekiyor yoksa iç savaş yakındır
Bunun değişmesi lazım
Şimdiden pes edersen çok işin var demektir.
Okumanın pek bi değeri kalmadı
Bilmeyiz umut kesilmez
Yaramı deşmesen😢
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?