Günümüzden konuyu ele alırsak bence cahiller daha çok biliyor diyebilirim... Sanal alemde bir öğretim görevlisini, hatta bir profesöre ders veren akıl satanlar, hatta ''sus sen bilmiyorsun'' diyenlere bile şahidiz :)
Sizce kim daha iyi bilir? ...
Çok gezen mi bilir yoksa çok okuyan mı, yoksa en çok cahil mi bilir?
Bilmediğimi bilirim’ demiş bilgenin biri, haklı olarak. Bilmediğimiz çok şey var. Bilmemenin özgürlüğü apayrı bir olay zaten. Eğitim almış, uzman muzman, profesör mrofesör artık çok da kıymete binmeyecek. Bilim, teknoloji çağındayız. Tüm bilgiler hooop avucumuzun içinde. O yüzden ben tasdiklenmiş belgeye bakmam mesela, tecrübeden gelen bilgi gibisi yok. O yüzden işin uzmanı o olayı yaşayıp görmüş tecrübe eden biridir. Yoksa kitaptan ezbere eğitim görmüş çok insan var. Ayriyeten tüm insanlar mantık yürütebilir kabiliyette yaratılmış. O yüzden insanları sınıflandırmayalım. Mevlana’nın dediği gibi hepimiz ayrı ayrı yürüyen evrenleriz, küçümsememek lazım. Günaydın bu arada 😄
Beklenir bir yorum olmuş senden, alkışlıyorum seni :) Sınıflandırmaya yüzde yüz karşıyım, ama cahil de cahilliğini bilip susarsa eğer ''öğrenir'', öğrenmekten korkmanın anlamı yok cahil olduğunu bilsin yeter... Cahilliği bizim insanımız bir hakaret gibi görür, halbuki ben hayatımda hep kendime hitap ederim. Şunu yapmamız lazım deseler, ''denerim ama açıkça diyeyim bu konuda cahilim, ya öğrenmem lazım ya da sonucuna hazır olun'' diye kendimi tarif ederim. Sonucunda da ya öğretirler ya da seninle olmaz o zaman derler :)
Onlar cahil değil, kompleksliler. Özünde bilgisiz olduğunu biliyor ama bunu kötü bir şey olarak görüyor. O yüzden de kabul edemiyor. Geneli sürekli muhalefet halinde olanlardır. Aslında ispatlamaya çalıştıkları kendilerine. Yani kendisine kendisini ispatlamaya çalışıyor. Eziklik duygusu üzücüdür çünkü. Fırsat bulursa karşısındakini ezer, egolu da diyebiliriz. Korunuyor. Savunuyor.
Ne yazik ki cok cahil cok bildigini zanneder. El_cahilun, el_cesur ata sozu meshurdur araplarda. onun disinda ben cok okuyan biri olarak, cok gezenin daha cok bildiguni dusunuyorum.
Çok gezenin kültürü çok yüksek oluyor buna inanıyorum, ama biraz da kişiye bağlı tabi. Misal okumuş profesör olmuş ama yolda yürümeyi bilmeyen, bir lokantaya gitse yemek siparişi veremeyecek model de çok, çok gezmiş ama kimseyle diyalog kuramamış olan da çok... Ama cahil dersek dünya onun etrafında döner maşallah :)
En İyi Cevaplar