2 dile de ilgim var, hangi bölümü seçersem yurt dışınıa gitme imkanım, maaşım daha iyi olur?
Japonca öğretmenliği
Rus dili ve edebiyatı
Yaşını ve cinsiyetini belirt, oyunu kullan:
Lütfen yaşını seç
Bu arada yazmayı unuttum, eğer Japonya civarını istiyorsan Japonca ama Rusya ve çevresini istiyorsan Rusya derim.
Rusya hakkında bilinmeyenlerden nadir bilgilerden birini söyleyeyim.
Örneğin Dağıstan Cumhuriyeti, Rusya'ya bağlı, dünya haritasında farklı bir ülke gibi görünmesede aslında farklı bir Cumhuriyettir ve Rusya'ya bağlıdır.
Bunun gibi 22 adet Cumhuriyet bölgesi var. (Tataristan v. s)
Amerika gibidir yani, Amerika'da tek bir ülke gibi görünüyor ama 10 farklı ülkenin birleşmesinden oluşmuş tek ülkedir.
Rusya'da aynı şekil, bir çok bölgenin ülkenin birleşiminden oluşmuştur.
Sadede geleyim, Rusya aslında çok farklı ülkeleri, nüfusları ve kültürleri içeren bir bölgedir.
Japonya'da tek ülke seçeneğin var ama Rusça'da 10 farklı bölge seçeneğin olacak.
Hangi mesleği yaptığınızda önemli aslında ama eğer Japonya'da değilde Türkiye ve Rusya çevresinde yaşamayı seçerseniz Rusça derim.
Şahsen ben Çin Dili ve Edebiyatı derdim. Artık ticaretin ana vatanı Çin oldu. Her şeyimiz o ülkeden gelmektedir. Ticaret + yabancı dil (Çin) yaparsanız bence müthiş bir gelecek sizleri bekleyecektir.
Yurt dışında yaşamak istiyorum. Çince gene işime yarar mı?
Cevap
1Cevap
Eger avrupa'da is yapmak istersen bu iki dilden hic birini secme. Zira japonlar zaten ana dili gibi Ingilizce konusuyorlar. Ama bana sorarsan, eger sadece bu iki dil arasinda secim yapacaksam; ben japoncayi secerdim. Giderdim Japonya'ya orada is imkani saglardim kendime.
Rusçaya bulaşma git efendi gibi Japonca öğren. En azından Japonya’ya gidersen iş için hayatını kurtarırsın :)
Peki japonca avrupa ülkelerinde değerli mi?
Irkçılık yapılıyor Rusya da ve Müslümanlara pek iyi muamele yapıldığını söyleyemem japonya hakkında çok bilgim yok
Türkidede yaşıcaksan hiç biri bi b. k a yaramaz anca ogr yaparsın oda atanırsan ölme eşşegim ölme
Cince
Kesinlikle Rus Düşünme bile
Japonca öğretmen senin için daha avantajlı olur
Buradakiler işsiz güçsüz 😹 bunlara sorma
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Öğretmen olmak konusunda hedefinizi netleştirmiş olmanız gayet güzel. Demek oluyor ki, varış noktanız net ama oraya vardığınızda ne yapacağınız hakkında destek görüşleri duymak istiyorsunuz. Japonya'da ve Rusya'da yaşamış, iki dili de bilen birisi olarak belirtmek isterim ki, iki dilin de Türkiye'de alanı başka ülkelere göre kısıtlı.
Öğretmenliğinizde derslerinize katılacak öğrencilerin hangi dilden daha çok yararlanmak isteyebileceklerini hesaba katmalıyız. Bu dillerin en çok kullanılabileceği sektör turizm olur ve gençler bu sektöre girmeyi hedefliyor olabilirler. Bana göre öğrenciler Rusçayı daha çok sahil bölgelerinde ve İstanbul'da seçerken, Japonca büyük oranda Kapadokya ve İstanbul ile kısıtlı kalabilir, eh biraz da Efes çevresinde ilgi olur.
Gelen turist sayılarına bakarsak, Rusça Türkiye'de Japoncaya oranla çok daha sık karşılaşılan bir dil. 2019'da Rusça konuşulan ülkelerden gelen turist sayısı 8 milyona yaklaşmıştı. 1991 yılından bu yana Japoncayla iç içeyim. O zamandan beri Japon turist sayısı yerinde sayardı. Sonunda 2019'da 100 bin barajını biraz aşmıştı.
Bununla birlikte Rusça bilenler bakımından pek sıkıntı yaşanmaz. Yaşanmaz çünkü Rusçayı anadil ya da ona yakın düzeyde konuşabilen soydaşlarımız var. 90'larda Bulgaristan göçmeni soydaşlarımız, şimdilerde ise başta Ahıska Türkleri ile diğer Türki topluluklardan gelen soydaşlarımız turizm ve diğer ilgili sektörlerde başarıyla çalışmakta.
Rusça konuşan turistlerin yarattığı yoğun rekabet, binlerce Türk turizm profesyonelinin Rusça öğrenmesine de öncülük etmiş oldu. Tün bunlarla anlatmak istediğim şu: Rusçada pazarda pek bir açık yok, Japoncada ise konuşacak yeterli trafik yok. Özel ders verme şansı Rusçada daha iyidir.
Genç arkadaşım benim sana önerim, bu iki dili de öğrenmendir. Madem dilleri eleyerek en son bu iki dilde karar kıldın, gel ikisini de örenmeyi amaçla ve bu ilginç kombinasyonla sektörlerin aranan adamı ol. İngilizceyi zaten bildiğini varsayarak bu öneriyi getiriyorum. İngilizcem yeterli değil diyorsan o zaman mutlaka önce İngilizceni iyi düzeye taşımalısın. İngilizce, Rusça, Japonca etkileyici bir kombinasyondur.
San Francisco Free Shop'unda çalışan bir Türk arkadaşla karşılaştım. İngilizce, Türkçe, Rusça ve Japonca dil sertifikaları sahibi olarak kolayca iş bulmuş, ABD'de yasal statü kazanmıştı.
Başarılar diliyorum.