ÖSYM, YKS’deki bir soruda Mabel Matiz’in şarkı sözünün yer almasından dolayı soruşturma başlattı: “Kurumumuz yönetiminin milli, manevi değerlerimiz ve toplumsal değer yagılarımız konusundaki hassasiyeti açıktır. Sorumlu kişiler soru hazırlama süreçlerinden çıkartılacaktır.”
ÖSYM, YKS'deki Mabel Matiz sorusuyla ilgili inceleme başlattı. Ne düşünüyorsunuz?
Fetö ÖSYM'den elini çekince ne soracaklarını şaşırdılar.
ÖSYM bu sınav olmadan önce "her şeye hazırız" açıklaması yaptı organizasyonda berbat bir iş çıkarttı, bazı okullarda yarım saat önceden sınav toplayanlar mı dersin, aynı okulda büyük sınıfa 8 kişi küçük sınıfa 45 kişi sokmak mı dersin, bazı öğrencilere kalem ve optik çıkartamamak mı dersin, her okula dezenfektan-ıslak mendil-maske verememek mi dersin. Üstüne bir de bu mesele çıktı, adamın müziği hakkında soru yapmışlar, ne özel hayatı hakkında ne desteklediği kurum ve kişiler hakkında bir şey var soruda, bir kaç tane tip çıkıp "çocuklarımızı ahlaksız yabmaya çaluşuyular" diye zırvalıyor diye ÖSYM çıkmış işlem başlatıyor, belli ki ÖSYM sınav sorularından habersiz. Neresinden tutsan elinde kalıyor, bu adamlar çoluğun çocuğun, memur adaylarının, subayların vb. geleceklerini belirliyor birde..
Sınav soruları çalındığı zaman milyonlarca gencin alın teri, emeği, geleceği, milli ve manevi değerler hiç akıllarına gelmedi.. Aynı hassasiyeti çalınan sınav sorularında görmek isterdik. Kendiniz çalıp kendiniz oynuyorsunuz. Soruyu hazırlayan siz, soruşturma başlatan siz.. Sanki adam dedi beni sorun diye.. ✋
Bence soruşturmalık bir durum yok. Ayrıca soru zor değilmiş abartılmış bayağı. Normal bir cümlenin altını çizip sormuşlar ama sosyal medyada sanki adamın albümlerini sormuşlar gibi bir muamele yarattılar. Herkes Mabel Matiz diyince zor soru bekliyordum da hiç de zor değilmiş bu soruyu yapamayan zaten sınava girmesin bir zahmet.
Buradaki soruşturma tribünlere oynamak bence. Gayet gereksiz şeylerle uğraşmayı bırakmalı ÖSYM. Mabel Matizin fikir ve yaşamından değil sanata dslisindan bahsediliyor. At gözlüklerinden kurtulmalıyız. Yaşadığı hayat stilini asla tasvip etmiyorum ama burada örnek olan sanatıdır.
soruda mabel matizi kullanırken sorun yok, sorunun kontrolünde sorun yok, basarken sorun yok, sınav alanlarına gönderirken sorun yok, sınav yapılırken sorun yok, sınav bittikten sonra sorun yok; ama ne hikmetse bir anda "ay bizim haberimiz yoktu, kuzenimiz yazmış, ama hmm biz onu cezalandırırız" moduna girmeleri; türkiye'de yaşayan seksen iki milyon insanın aklıyla dalga geçmektir. "milli, manevi değerlerimiz ve toplumsal değer yagılarımız konusundaki hassasiyeti" (!) bir trans birey olan bülent ersoy ile aynı sofraya oturup, yemekler yiyip, gülüp eğlenirken boy boy fotoğrafları olanlar düşünmemiş, gündeme gelmemiş, konuşulmamış, şuanda ösym kuklası matiz'e takmış. anlayacağınız, ihale yine maşalara kalmış. matiz'in şu sözleri umarım herkesin kendi benliğine bir ışık tutar: "top! tüfek! güzel kardeşim! dönme! ve benzeri hitap şekilleriyle insanları, beni, yaralayamazsınız; bu kelimeler benim için herhangi bir hakaret / aşağılama / alay / ötekileştirme hissi asla asla asla içermiyor, içeremez. üzüntüm de şunla ilgili zaten: isterim ki sizin için de içermesinler. isterim ki öncelikle kendi benliğinizi sevip ona saygı duyun. isterim ki dünyadaki yerinizi bulmak için daha faydalı kelimeler kullanın. isterim ki hep bir sorunuz olsun. isterim ki size ait olmayan ezbere bilgilerle yürümeyin. isterim ki sevginin karşısında diliniz de kalbiniz gibi tertemiz kalsın. isterim ki bilerek konuşun. isterim ki mevlana’nın kapısına neden gittiğinizi bilerek gidin. isterim ki güzel olduğunu düşündüğünüz şarkılar varsa orada ne konuşulduğunu biraz olsun hissedin. isterim ki kadın ya da erkek ya da herhangi bir kimlik ile herkes tek başına şapşahane bir birey olabilsin. isterim ki bu cümleler bir işe yarasın. isterim ki şarkılar şiirler kalbinize değsin."
Yahu adam gay ise gay Zorla beni sınavda sorun mu demiş
Hem soru basılırken kontrol edilmemiş mi? Hepsini geçtim varsa bir yanlışlık bunu röportaj vermeden kendi içinde halldersin adamı da hedef göstermeye gerek yok Kendi kendinizle uğraşıyorsunuz. Soruları kontrol eden olmadı mı basılmadan önce
Soru basitmiş, bir de bu soru hakkında o kadar okudum soruyu bir şey anlamadım diyenler olmuştu, Zaten sadece altı çizili cümleye bakarsak bile C olduğu anlaşılıyor, Türkçe soruları böyleyse gayet kolaymış ama soru normal, ben bir anormallik görmedim.
Şimdi anladım Mabel Matiz Lgbt savunucusu olduğundan olsa gerek toplumun maneviyatına kötü etki ettiği düşünülerek bence şahsa ait bir durum, Mabel yerine misal Tarkan olsa o isim bu soruya soruşturma açılmazdı.
Ösym bile konuya magazin gözlükleriyle bakıyırsa yazık cehaletliğimize hem orda sezen aksununda adı geçer evet mabel matizin sanat kimliği ve geçmiş birikimi fazla olsa da mabel Matiz de çok değerli ve şarkılarının anlam değeri yüksek ve kültürümüzün en güzel parçalarını şarkılarına dahil etmiş bir sanatçı kendisi hor görülüp magazin bakış açısıyla değerlendirilmesi hiç hoş olmadı:(
İşte muz cumhuriyetinin çomar vatandaşları sayesinde gerçekleşen vahim durum. Mabel matiz adına üzüldüm. Adam hiçbir şey yapmadan böylesine saçma bir durumda gündemde. LGBT üyelerini sevmem Mabel matiz gibi adamlar saygılı düzgün insanlar.
@Xyder ama LGBT lilerin çoğu müslüman olmuyor ki bize hoşgörüyle yaklaşmak düşer fakat kerimcan gibilerine karşıyım hesaplarının kapatılması lazım o tiplerin
Sorulan soruyla öğrencilerin bilgi, beceri ve dikkatinin ölçülmesi mi önemli yoksa soru içeriğinde geçen kişi ya da kişilerin ismi mi önemli? Mabel Matiz ile ilgili soruyla soruşturma başlatılması çok saçma...
sirf kadinlardan hoslanmiyor diye tovbeeee hic yakisir mi “musluman” ulkeye allah allah olur mu oyle sey “tertemiz, saf”ulkemizi karaliyor olmaz oyle is (!)
Şaşırtmacalı soru işte altı çizili cümleyi sormuşlar sadece geri kalan kısmı okuyup takılmamak lazımdı. Ama evet isminin geçmesini doğru bulmuyorum, daha eski ve kaliteli şarkıcılar da var
Ben Türk milletini anlamıyorum. Bir insanda rotasizm rahatsızlığı varsa ve bunula dalga geçiliyorsa o dalga geçen kişiyi linçlerler. Ama başkalarının rahatsızlığıyla dalga geçmeyi kendinde hak bilirler. Kişinin r leri söyleyememe rahatsızlığı varsa bu onun mu suçu?
Cumhurbaşkanlığı'nın sitesinde yer alan Fetö dosyasında, şike davasının Fetö kumpaslarından biri olduğu açıkça yazmakta. Bu arada dedikleri bugün çıktı memleket az daha elden gidiyordu. o gün Fenerbahçeyi bitirmek isteyenler bugün de ülkeyi yok etmek istediler.
Bugün ben herhangi bir takımı aşağılatan tek satır bile yazmadım. Fenerbahçeyi seversin sevmezsin umrumda değil ama gerçek taraftarlık başka takımları aşağılayarak olmuyor. Bir Fenerbahçeli olarak 2 temmuz günü Fenerbahçeliydim 3 temmuz günü Fenerbahçenin ta kendisi oldum
Bence ilk baştan sorulmaması gereken bir soruydu gereksiz yere adamı üzecekler Evet haklılar fakat sınav bittikten sonra akıllarına gelmesi çok saçma hiç sormasalar daha iyi