Bir söz vardır ya, bu dünyada herkes doktor herkes hakim savcı olamaz, kaportacıya da ihtiyaç vardır diye.Sizce herkes üniversite okumalı mı? Belli bir meslek hedefi olmayan ya da sınavlarla arası iyi olmayanlar yine de üniversiteye girmek için çabalamalı mı?
Kesinlikle Hayır Herkes Üniversite Okumamalı, Herkes Üniversite okusa kim berber, oto tamircisi, çöpcü olacak o küçümsedikleri meslekler de üniversite mezunları da artık çalışıyor neden herkes Üniversite okuyor eğitim allak bullak, Türkiyenin 81 ilinde Üniversite var Batılı ülkeler de bile bu yok Dünyanın en kaliteli Üniversitelerinin olduğu ülkeler İngiltere, ABD, Kanada gibi Ülkeler de Üniversite okumak Farklı bir amaçtır Bu ülkelerdeki mezunlar nitelikli iş gücüne ve mesleki bilgiye sahip şişirilmiş eğitim değil, planlanmış eğitim sistemleri var Üniversite Eğitim hayatında Ustalık evresidir, Bir insan belirlediği alanda daha iyi olmak geliştirmek, veya o alanda kendisi daha iyi olduğunu söylerse uzman olmak istiyorsa Üniversite okumalıdır elbet de Türkiye de Üniversite okumak kariyer yapmak değil (Askerliği kısaltmak ki artık oda kalktı askerlik 6 ay oldu, Birilerinden laf yememek el ne der kaygısı, ortam yapıp kız ayarlamak, ya da şekil olsun diye üniversiteye gider, Onun dışında Türkiyedeki Üniversitelerin %75i Kalitesiz Özel Üniversitelerin Bazıları da dahil, Türkiye de gerçekten Üniversite eğitimi veren Nitelikli Üniversiteler de var ODTÜ, BİLKENT, BOĞAZİÇİ SABANCI Üniversiteleri gibi Bunun Dışında İstanbul Üniversitesi, gerisi bildiğiniz Yüksek Lise diyeceğim de oda değil Düşünün Türkiye de Üniversite Okuduğu Halde Googleye Bakmadan Osmanlı nın Kurucusunu Bilmeyen, Çarpım Tablosunu Bilmeyen Gençler var Önce Temel eğitim sistemini Düzeltmek lazım Temel Eğitimin ise Tüm bireylerin alması gereken zorunlu eğitimdir Üniversite ise Alması gereken Bireylerin Eğitim Kuruluşu dur Bugün 3 milyon Öğrenci girdi sınava ve yakın gelecek de çoğu işsiz kalacak bir çoğu nitekli eğitim almadan mezun olacak Şişirilmiş Eğitim ile bu işler yürümüyr
Dünya’da üniversiteye erişim bakımından ikinci sıradayız.
Bunu bizzat eski ve son başbakan binali yıldırım söylemişti. Bunu mükemmel bir şey gibi gençlere aksettirmek çok yanlış. Bu demek ki sen ülkenin her karışına üniversite yaptın. Eyvallah gençleri ünilere ulaştırdın, mezun ettin. Peki adım başı üni yaptığın yerlerden çıkan bu gençler ne yapacak? Herkes üniversite mezunu ve haliyle herkes memur olmak istiyor. Bu gençlere iş aş sağlayamıyorsun. Üni mezunu adam gibi sanayi de tornacılık yapıyor. Herkes üniversite okumamalı. Hatta barajı da yükselteceksin ve üni sayısını azaltacaksın. Belli puanı geçen tercih yapabilecek. Eğitim sistemi zaten leş, çekirdek eğitim modeli hala ülkeye uygun değil. Ortaokuldan belli olmalı çocuğun neye yatkın olduğu ve ona göre eğitim almalı. Böyle yaparsan senin ülkende üni mezunu işsizde kalmaz. Bazen düşünüyorum devlet bunu görmüyor mu düşünemiyor mu diye sonra beni temsil eden milletvekillerine bakıyorum, kendi bile temsil edemeyen yalanlarla boğuşan milletvekili beni nasıl temsil etsin diyorum. Üniversiteye ulaşmak iyi bir şey değildir, dilerim düzeltilir. Ama hiç sanmıyorum
Benim fikrim ise şöyle, Evet söylediğiniz gibi okumamalı ama;
Herkes yaptığı işin okulunu mesleğini okuyup daha iyi öğrenmeli, ve daha çok fayda sağlamalı. aslında bunu yapmaya çalıştılar 2 yıllık üniversiteleri açarak, ama 2 yıllık üniversiteli de ben üniversiteliyim diye geçinince bu sefer 4 yıllıktan bir farkı kalmadı!
Benim dediğim sistemi oturmak yıllar alacaktır. Ben ya da biz görmesekte gelecek çağlar bunu yapmak uygulamak zorunda kalacak, Çünki şimdi herkes universite okumaya çalışıyor herkes doktor öğretmen olmaya çalışıyor,
Eskiden sanayilerde oto tamircilerinde berberlerde vs çıkrak görürdünüz 10-15 yaş arası, yazları buralarda çalışırdı babası zengin olsa bile veriridi hem hayatı hemde zanaat öğrenmesi için.. Ama şimdiki neslimiz , aman benim oğlumun ayakkabasına çamur gelmesin diyor..
Evet kimse evladının ezilmesini istemez.. ama ezilmez sede gelecekteki zorluklara göğüs geremez.
Evet herkes universite okumamalı ama her ünversiteli de hayat okulu mezununu hor görmemeli.. Ummadık taş baş yarar.!
türkiye'nin yeteri kadar gelişememesinin sebebidir. üniversite mezunu insanlar meslekleri ile alakasız işler yapmaktadır. bu da gereken eleman kalitesinin önünde büyük bir engeldir. bir kısım nitelikli eleman bu kuru kalabalığın içinde perişan olurken, ara eleman olarak adlandırılan işleri yapacak insan bulunamamaktadır. bu durum bana geçmişte fenerbahçe için söylenen bir sözü hatırlatmaktadır. general çok ama iş yapacak er yok. keşke gençler yönlendirilebilse ve kendi merakları doğrultusunda yetişmelerine olanak olsa. türkiye'de iş yapan insanların %90'ı yaptığı işten tiksiniyor, nefret ediyor. keşke büyük çoğunluk sevdiği bir iş yapabilse. bu sayede yapılan işlerin kalitesi de artar, insanlar kendi işine duyduğu saygı neticesinde ülkeyi daha ileriye götürebilir. ama belirli dönemlerde ezilmiş bir toplum, ister istemez diplomayı bir kurtuluş olarak görmekte, ileride çocuklarının ezilmemesi için bu şekilde bir yönlendirme yapmaktadır. bunun sonucunda mutsuz bir toplum oluşmaktadır. aslında bunca çaba sonucu üniversite okuyan insanları hiç de ummadıkları bir hayat beklemektedir.
Buradaki mesajları ciddiye alacak bir sürü kişi var. Bazen öylesine cevaplanan bir şey başkası için kıymetli olur. Bunu okuyan kişi üniversite sınavından düşük aldı çalışmadı ya da çalışmak istemiyor olabilir. AMA LÜTFEN şunu unutmayın çoğunuz dört yıllık bir bölüm bitirdiğinizde yeni bir çevre ve yeni olanaklara sahip olacaksınız. Fikirleriniz değişecek ve üniversite zaman kaybı değil eğer babanızın ya da zengin birilerine güvenmiyorsanız KENDİ ayaklarınızın üstüne sağlam basıp ezilmek istemiyorsanız üniversite okuyun. En iyi iş imkanlarını düşünün bilgisayar ve ingilizce bakımından kendinizi geliştirin.
Burdaki mesajları dalgasına yazmıyor insanlar zaten, kendi fikirlerini ya da deneyimlerini yazıyor. Üniversite okumanın gereksiz olduğunu düşünüyorsa gereksiz yazmasında bir sakınca yok, belki ona göre zaman kaybı olmuştur.
İnşallah doğru kararı verirler tamamen bilgilendirmek amaçlı burdayım. Herkes okusun kendini geliştirsin bazı yaşlarda alınan kararların kolay dönüşü olmuyor
sen türkiyede üniversite mezunlarının kendi alanı dışında iş koşullarından ötürü temizlik yaptığını veya aşçılık falan yaptığını duymuşsundur iyi şart falan kalmadı ülkede iyi şartlarda yaşamak üniversiteye değil sana bağlı herkes iyi şartlarda yaşayamaz ki herkes iyi şartlarda yaşamak istediği için bu ülke şu anda iş koşulları anlamında ciddi sorunlar yaşıyor ama durum sanıldığı gibi değil üniversite okuyan herkes zengin olamaz zengin veya iyi para kazanmanın standartların üstünde iyi bir şekilde yaşamanın tek yolu üniversite değil eğer zorla üniversiteye girmeye çalışıyorsan yapma bu iş olmaz boşuna okursun çırak olmak kötü değil ki eğer işinde başarılı olursan yine iyi paralar kazanırsın ama kimse böyle düşünmüyor herkes üniversite okumaya çalışıyor niteliksizde olsa üniversitelere girmeye çalışıyor ve aileler çok para harcıyor fikriniz değişecek kendinizi geliştireceksiniz değil mesele artık internet var bunu sıradan bir lise öğrencisi evde de yapabilir veya bilgisayar ve ingilizce artık bunları evdeki lise öğrencisi bile öğrenebilir yazılım öğrenerek bunlardan para da kazanır mesela benim babam hiç üniversite okumadan aşçılık alanında kendini geliştirerek birçok üniversite mezunundan fazla kazanıyor mesela hangi mesleği okuduğunuz değil kendinizi o alanda geliştirdiniz mi asıl mesele o
kesinlikle okumamalı ki bunun acısını şu anda üniversite öğrencileri çekiyor çünkü meslek liselerine gidince varoş olunacak gibi bir bakış açısı ülkede ciddi anlamda fazla bu yüzden üniversite mezunları iş ararken iş yerinde aşçı olmadığı için mezun öğrencilere bir yandan aşçılık da yapmak gibi zorunluluklar yükleniyordu veya temizlikçi olmadığı için ya da yetersiz sayıda olduğu için kendisi de bunu olmayan temizlikçilerin yerine yapma koşullarında işlerde çalışıyordu ve komik rakamlar ile de çalışıyorlardı ki baktığımız zaman yks sınavına üç buçuk milyon kişi başvuru yapıyor ki bu gerçekten korkunç derecede fazla bir rakam illa duymuşsunuzdur bu ülkenin temizlikçiye de aşçıya da garsona da ihtiyacı var diye işte bu söz tam olarak türkiyede tamamen geçerli durumda insanların sürekli niteliksiz de olsa üniversite okuyayım diye saatlerce ders çalışmak için kendilerini yiyip bitiriyor ve aileleri de sağlam paralar harcıyordu ama kapasite olmadığını bilmelerine rağmen buna devam ediyorlardı çünkü onlara göre meslek liselerinden çıkan herkes varoş ve serseri kimse maaş alamıyor ailelerinin dediği gibi adam olamıyordu ve bu da çırak olarak çalışan veya meslek lisesinden mezun olmak isteyen insan sayısını azalttı ki bunun bir sebebi de erdoğanın eğitime önem veriyoruz kafasında birçok gereksiz üniversite açması da bunun sebebidir bu yüzden yediden yetmişe herkes üniversite okuma çabalarına girişti ve bu garsonluk temizlikçilik çöpçülük aşçılık gibi birçok meslek artık gelen suriyeli ve afganlara kaldı
Her insan üniversite okumak zorunda sadace her insan devlet memuru olmak zorunda değil. Herkes Üniversite okumak zorunda değil diyenler istihdam sağlayamadığı için bunu söylüyor , üniversite mezunu kültür düzeyi gelişmiş bir bireyin topluma zararı olabilir mi? faydası çok fazla var sadece meslek olarak düşünmeyin hayata bakış açıları değişiyor daha yetkin kimseler oluyorlar. Ama insanları öyle hale getirdiler ki kişiler para kazanmak için okuyorlar , beklediğini elde edemeyince de boşuna okudum diyorlar.
seni söylediğin söz şuna benziyor. 'çöpü yere atmazsam çöpçüler işsiz kalır' diye. Kendini kandırma şekli. Kaportacılar bitmeyecekler bundan şüphen olmasın. Ama üniversite okumamışsa da illa kitap okuması lazım yoksa şu metroda maskesiz girmeye çalışan kadın gibi oluruz hepimiz. üniversite çok önemli hem sağlam bir işin olur hem de toplumda saygın bir kişiliğin. tabi büyük iş adamları arasında üni okumayanlar da var, bunlar çok küçük istisnalar. benim tercihim her zaman üni okumak. he sınavların arası iyi değilse demek ki hiç çalışmamıştır, inanın isteyen herkes yapar. sadece bira zter dökmen gerekiyor.
hayır zengin olan herkes üniversite okudu kafası çok yanlış emin ol elon musk veya mark için falan konuşmuyorum ki onlar üniversite okuduğu için de zengin olmadılar mesela mark zuckerberg üniversite okudu ama o döneme göre yargılamak daha doğru çünkü o dönemlerde yazılım öğrenmek bilgisayar programcılığı yapmak üniversite ile oluyordu ama şimdi öyle bir şeye gerek yok evde bile öğrenebilirsin bunu mesele girişimcilik mark zuckerberg girişimciliği ile zengin oldu ortaya atığı mantıklı bir fikir ile zengin oldu veya jeff bezos çok bilinen bir isim ki jeff bezos da aynı şekilde dönemine göre ortaya mantıklı bir fikir attı amazonu kurdu ki amazon direk büyümedi ilk başta amazonda sadece internetten kitap satılıyordu fakat internet üzerinden alışveriş beklemediği kadar talep görüyordu bu da her türlü ticari ürünü satmak anlamına geliyordu yıllar içinde amazon günümüzdeki halini aldı ki zaten türkiyede birçok iş adamı da kendisi işini geliştiriyor aynı jeff bezos gibi işini büyütüyor bu yerlere geliyorlar tabi üniversite okuyan herkes iyi yerlere gelemez de demiyorum ama üniversite okumak amaç değil araç olmalı eğer zaten sende umut varsa eminim ki zengin bir iş adamı bile olmasan bile kendi alanında çok iyi yerlere gelebilirsin bu da tamamen sana bağlı
Şimdi zorunluluk babında bakarsam olaya; hayır herkes okumak zorunda değil. Lise mezunu olup da iyi yerlere gelen var ilkokul mezunu da. Üniversite okumak her daim meslek ve kariyer getirmiyor maalesef okunan bölüm çok önemli bu konuda. Herkes okumak değil ama bence okumaya imkanı olan okumalı, okunması için çabalanmalı diye düşünüyorum. Üniversitenin tüm eğitim hayatımız içinden çok daha farklı olduğunu ve o dönemlerin yaşanması gerektiğini düşünüyorum. Zorunlu muyuz hayır değiliz ama okumalı mıyız bence evet.
2
0 Yorumla
Gizli Üye
(30-35)
+1 yıl
Kendi kendine yazılım öğrenmiş bir arkadaşım var. Univeristeyi zaman kaybı olarak görmüş ve kendini geliştirmiş. Toronto Üniversitesi ilkokul mezunu bir yazılım uzmanını üniversiteye davet etmiş yalnış hatırlamıyorsam 0.01 mm uzunluğunda bir otobanda nano araç tasarımı yaptığı için nano ralli yarışmasina davet edilmişti ama korona nedeniyle iptal edilmiş gidememişti.
Üniversite okumak ne biliyim bana da zaman kaybı geldi ama bana dağıttıkları için okumuştum iyiki tüm tercihlerimi tek bir meslek üzerine yaptığım için severek okuyabildim..
Güzel işçilik yapan kaportaciya da ihtiyacı var bu ülkenin güzel temizleyen çalışana da..
3
0 Yorumla
Gizli Üye
(30-35)
+1 yıl
Üniversite 3. sinifa geçtim. okul okumak benden neler mi aldi sayayim sizlere:Para, zaman, psikoloji, fiziksel görünümümü, vs vs diye sayabilirim Bana neler verdi: şuana kadar verdiklerime karşın doyum noktasina ulaştirabilecek hiçbir şey vermedi. Peki ya neden bırakmıyorum? Çünkü bunca emek vermişken, yol gelmişken, bu yolun bu amacımın sonuna gitmek hakkim ve pes etmek kaybetmek demektir. Okul okumanin verdiği bazı iyi şeylerden biri ise insanin kendini nasıl gelistirebilecegine dair yol vermesi ve ortam kurmak...
Endüstri 4.0 5.0 gibi konular var biraz araştırmanı öneririm
Kendi kendisine giden arabalar Kendi kendine uçan uçaklar. Insansız fabrikalar Garsonsuz robot garsonlu restoranlar Vs vs
Bu durumda eğitimsiz insan otomatikman işsiz kalıyor demektir.
Ülkemiz gibi gelişmemiş ülkelerde çöpçüye gerek vardır. Sen amerikaya git çöp dahi yerde bulamazsın hemde çöpçü yoktur. Ara ara otomatik makinelerle toz alma işlemi vardır o kadar.
Akıllı otomobil örneğin şöyle oluyor. Sabah seni okula götürüyor sonra geliyor babayı işe götürüyor orda kendini şarja takıyor akşam da sırayla alıyor. Yani her aileye ayrı otomobil gerekmiyor.
Veya fabrikalarda ölümcül pozisyonlar var. Örneğin kot pantolon fabrikasında kot taşlayan işçi ciğer sorunlarıyla max 3 yılda ölüyor. Bu durumda insan değilde robot yapıyor aynı işlemi.
Bir araba tamircisi veya bir tesisat tamircisi, amerika ve avrupada burada mühendis olan bir insandan yılda daha fazla birikim yapabiliyor. Bazı meslekler, endüstri 5.0 ile önüne geçemezsin.
Endüstri 5.0 da tamirci yok. Üretimi robot yaptığı için bozuk parçayı geri dönüşüme yolluyor yerine sıfır parça takıyorlar. Kendi kendine giden elektrikli otomobillerde de kaza yok sadece belirli sürelerde batarya yenileme var o kadar
Son kullanıcının elinde bulunan malzemeye belli bir süre kadar garanti verilir. Bu süre dolduktan sonra kullanıcı kendi isteği ile tamir edebilir. Bu durumda tamircilere her zaman ihtiyaç olacaktır. Maalesef refahı sürekli sağlayamadığımız durumlarda bu tip ekonomik yöntemler kullanılacak. Ayrıca evin elektrik ve su tesisatı gibi durumlarda hiç kaçarı yok.
Her şey okumak değildir, tabi ki okunmalı nasıl bebek olunca evreleri varsa hayat bu bununda evreleri var. Mesela ilk okula gitmesen okuma yazma bilemeyiz. Ama bence artık öğrencileri bir salıp ona göre yeteneğe göre eğitim verilmeli ve Ailelere ciddi bir ders verilmeli. Sen senin hayatını şekillendirip bitirmişim sura senin oğlun ve kızında yanlış yoldaysa uyar ama daha kendin Türkçe matematik konularını yapmayacaksan neden çocuğunun üzerine gidiyorsun. Son dönemde birbirine benzeyen vücut, yüz görüyoruz bak oda yanlış. Düşünsene çok popüler profesörsün fakat evde yangın çıktı? İtfaiyeci olmasa yanar kül olur. Yani sın dönemde o hor görülen çöpçü dediğimiz insanlarda önemli çöpçü üz olduğu halde mahalle leş gibi. Düşünsene bir de olmasaydı? Demem o ki en aşağıda gördüğümüz meslek bile hayat kurtarır.
4
0 Yorumla
Gizli Üye
(36-45)
+1 yıl
Asıl sorun neden okuyoruz kariyer iyi kariyer daha çok para içinse şuna bakmak lazım insan ne kadar çok kazanırsa o kadar çok harcar. Bütün her şey çok kazanmak için mi bunca zahmet saygınlık görmek için okunmasına gerek yok ki. Para için okunuyorsa ise okumamışların mekanlarında harcıyorsun o paraları da.
Sen gayet başarılı bir mesleğe sahip iyi bir maaşa sahip olsanda gitğin tatil yerindeki otelin sahibi okumamıştır sen paranı onun için harcarsın noldu peki şimdi o oteli alamayacağına göre niye harcıyorsun paranı o zaman okumayanlara kibirle bakıp kendini dev aynasında görsen ne fayda istersen kral ol kibrin boştur okumayanlara ihtiyaç vardır ve gelirsin paşa paşa paranı onların mekanlarında harcarsın. Yok dersen git kendi otelini kendi arabanı kendi her şeyini yaptır. Sonunda ben okudum özelim ln de. Eee bunlara da ömrün yetmeyeceği gibi okumamışların yapması ile sahip olursun.
Milli eğitimin bu niteliği ile bence ilkokul okumaya dâhi gerek yok. insanlari özellikle aptallastirmayi amaçlayan bir eğitim sistemi mevcutken doktora dahi yapsan boş. 32 yaşındaki yeğenim Türkiye'de çok iyi bir üniversite bitirdikten sonra yüksek lisans ve doktorasını yurt dışında gözde ülkelerde yaptı. Hayatında tek bir gün bile çalışıp para kazanmadi. Ailesi bakıyor ona. Hersey vaktinde olmalı. Sistem bir tuzak.
Yıllarca çalış çabala bir üniversiteye gir sonra bitir işsiz kal deymez bu ülkede üniversite okumaya küçük yaşta git berber veya kaportacının yanına sonra kendi işinin patronusun etrafımda üniversite okuyanların çoğu işsiz bu yüzden hiç heveslenmem üniversiteye gitmek için
Bence gerçekten isteyenler okumalı. Zorlayarak okusalar bile içinde istek, azim olmazsa sıkıntı çeker. Herkes üniversite okumak zorunda değil. Benim dedem üniversite mezunu değil. Ama herkesten genek kültürü daha iyidir. Çok kitap okumuş gezmiş vs. Doğru bu ülkenin her alanda çalışan insanlara ihtiyacı var. Ama herkes üniversiteyi mesleğin kapısını açan bir anahtar gördüğü için üniversiteye yöneliyor. Kapasitesi ve imkanı olan okusun. Ama üniversite kendini geliştirme yeridir. Tek meslek kazandırır diye düşünmek yanlıştır. Zaten diplomalı işsizler var artık. Bu da motivasyonu bozabiliyor. İyi bölümler okumayınca işsiz kalıyoruz.
Üniversite hayatı insana çok şey katıyor. Sosyalleşme adına da harika bir ortam. Herkes bu deneyimi yaşamalı. Ben mezun oldum bu sene Okulama selam söyle @dervisan darısı sana😄
Üniversite okuyan işsiz kardeş sadece işe girsen sigortan yatar avantajın bu olur. Ama küçük yaşta bir oto tamircisine girsen meslek edinsen o okuyandan daha çok para kazanırsın ileride ama sigortanı kendin yatırırsın kendi işinin patronu olursun ve hayatta çok şey öğrenirsin
Herkes üniversite okumalı mı? Bence okumalı. Hayattan, toplumun farklı sosyal katmanlarından insanlarla bir arada yaşamayı, tahammülü, konuşmayı, tartışmayı, farklı bakış açılarına sahip olmayı, farklı insanlarla iletişim kurmayı öğrenmeli insan. Bunu da üniversitede kazanabilir.
Hayır okumak ile illa masa başı iş devlet memuru ya da avikat doktor mühendis olunacak diye bir şey yok bırakın artık şu değerlerde düşünmeyi bir insan zorla yapılan kariyer ile değil sevdiği mesleki ile mutlu bir şekilde bir yere gelmeli Ayrıca o mühendis doktor sen işçi diyerekte kimse kimseyi küçük göremez
Unıversıte okumak ya da akademısını yapmak cok anlamlı olmayan durumlar ıcerısınde Türkiye’de nedense Onemlı olan ıs konusu Meslek yoksa okumak ne kadar anlamlı oluyor Yanlıs anlasılma olmasın egıtım ogretım her zaman gereklı hatta kısının bıle kendını gelıstırıyor olması cok daha anlamlı oluyor verılen egıtımlerın yanında🤷🏻♀️
hayırrr. bu kadar üniversite açıldı açılalı belirli birkaç okul dışında ünilerde eğitimin e si yok bence. sakarya ünideyim ders var farklı ders işliyoruz, hoca var farklı branşa giriyor. şaka gibi ama her dönem 1-2 ders harici bütün derslerde bu olay var::)
Herkes üninersite okuyamaz. Zaten okumamalı. Bu memlekette sanatkarada ihtiyaç var. Her üni okuyanda mesleğinin hakkını veremiyor. Örnek bir ziraat müh. veya makine müh. hakkını veriyormu. Kesinlikle hayır. Biri torktan, tarımdan diğeri makinelerden anlamaz. Bütün gün büroda oturup çaylar gelsin gitsin diyen çok mühendisler tanıyorum.
Okumak mutlaka bir iş sahibi olmak veya daha fazla kazanmak için olmamali. Vizyon sahibi olmak, dünyayı - insanları daha iyi tanımak, kampüs hayatını tatmak, Sanatsal ve eststik zevkini geliştirmek, toplumsal hayata aktif olarak katılmak - müdahale etmek, kendinize sayginizin artmasi, ekolojik sorunlara duyarlı olmak vs. bir yığın şey için okumak gereklidir.
Okumak için, hatta mümkünse yurt dışında okumak için tüm kosullarınızı sonuna kadar zorlayın.
Üniversite okumakta tabi ki fayda var, ama sorunda bahsettiğin işler için bile en azıdan meslek liseleri tercih edilmeli. Her ne kadar bazı işler usta-çırak modeli ile öğreniliyor olsa da, bu çağda mutlaka bir denklik belgesi isteniyor, bazı alanlarda tek yabancı dil bile yetersiz kalıyor. Mümkün mertebe iyi bir eğitim alıp, kendini geliştirmeli insan...
Şu Valerio'yu her soruya koymayın ya düşüyorum 😍 Soruya gelirsek hayır isteyen okumalı istemeyen zaten başarılı da olamaz herkesin biricik bir özelliği var değil mi o özelliğinin üstüne eğilsin kendini geliştirsin. Belki okuyarak olamayacağı kadar başarılı olur. Hayatta her şey seçimler ve kadere bağlı 🌼
Türkiyede herkes üniversite okuyup masa başına kapağı atmayi düşünüyor. Universite aslında market gibidir, sana lazım ne varsa alırsın yoksa almazsın Herkes üniversite bitiricek diye bir kuralda yok amaç meslek iş sahibi olmaksa oto tamircileri öğretmenlerden çok daha iyi kazanıyor Ben öğrenmek için giriyorum dersen sorun yok
Okuyup işsiz kalıcağımı düşünüyorum şu an ki Türkiye durumuna göre genç nüfus artışı, kalabalık ve gelişmekte olan ülke olmamız herkesin bir bölüme girmeye çalışması ile bölümlerin önünün kapanmaya başlaması... O yüzden üniversite okumaktan vazgeçtim, gençliğimi boşa çıkıcak bir şey yolunda harcayamam. Başka yollara başvurmak benim için en mantıklısı.
Öyle bir kaide yok. Hem okuyanları da görüyoruz. Kime üniversite okumadığımı söylesem "en azından açıktan oku" diyorlar. Neden okumayı insanlara şart koşuyorlar anlamış değilim. Üniversite okumak insanlık göstergesi mi? Üniversite okumayanlar arasından insan çıkmıyor mu? Her şey meslek sahibi olmak değil. Sevgilim/eşim üniversite okumadı, bir mesleği yok o yüzden demek utanç duyulası bir şey mi? Kim bu üniversite mevzusunu açsa geriliyorum, kendimi aşağılanmış gibi hissediyorum.
Elite dizisi görselini görünce yorum yapmadan geçemedim. Bunlar ne biçim liseli ya. Bizim gençlerimiz çok masum kaldı bunların yanında. Soruya gelecek olursak herkes üniversite okumamalı.
Herkes okumalı. Sırf okumak da değil, herkesin bir hobi edinmesi ve kendini geliştirmesi gerekir. Şimdiki çocuklara bakıyorum hepsinin elinde tablet. Bizim onların yaşlarında hayallerimiz vardı onların ise tabletleri var. Tablet oynamaktan ne bir hobi ile ilgileniyorlar ne de geleceklerini şekillendirecek eğitim için çalışıyorlar. Sanki bomboşlar. Ben doğru bulmuyorum.
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(25-29)
+1 yıl
Tabi ki üniversiteye gitmek daha iyi olur ben üniversite okunmasından taraftayım kesinlikle ama şöyle de bir gerçek var bu ülkenin kasiyere garsona vs de ihtiyaç var üniversite mezunu insan haklı olarak bunları yapmak istemeyebilir artık her yer üniversite kaynıyor herkes okumamalı kesinlikle
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(36-45)
+1 yıl
herkesin okumasına gerek de kalmadı zaten, siyasi torpil sistemi tıkır tıkır işliyor ve en vasıfsızı en kebap, en gereksiz ve güzel maaşlı işlerde. vatandaşın vergileri ne olacak peki? amaaan hak yemek, iman, hak, adalet, hukuk, vicdan diye kavramlar var mı ki? yok
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(36-45)
+1 yıl
Benim eşim lise mezunu evlendikten sonra mühendislik fakültesini bitirdi. Gsm sektöründe proje müdürlüğü yapıyordu okulu bitirmeden önce altındaki mühendislerden çok para kazanıyordu önemli olsn kendini geliştirmek ve bu devirde kalifiye eleman olmak.
Eğer herkes okusaydı ve kendini geliştirebilseydi herkes iyi bir meslek sahibi olurdu. O tür işleri de robotlar yapardı (Şimdi diyeceksiniz onlar işsiz kalır diye ama onlar da okumuş olacağı için o meslekleri yapmazlardı)
Herkes üniversite okursa ve ülke de bu okuyanlar için yatırım yaparsa dışardan işçi alıp alt tabaka olarak çalıştırabilir bu şekilde düzen kurulur ama türkiyeden bahsediyoruz o yğzden tartışmaya gerek yok
Hayır ortaokulda salak ibo vardı bir tane 7 tane zayıfı vardı babası okuldan aldı kaportacı yaptı arabayı ona götürmüştüm işleri yetiştiremiyor birde salak birisi kafası çalışmamasına rağmen bmw 320 almıştı birde 2 dairesi varmış.
Herkesin yapısı farklı. Okumak içten gelmiyorsa zorla okutulmamalı. Kimisinin ticari yeteneği vardır, kimisinin eli yatkındır bazı şeylere. Kişi okumadan da iş kurup kendini yetiştirebilir, iyi bir konuma gelebilir.
Evet keske cöpçüsünden şöförüne herkes universite okusa... univeriste hic bir sey degilse insanlari tanima acisindan guzel bir firsat ozellikle sehir disinda bir universite... ve hayatinin en guzel donemleri...
Herkes universte okursa kombi bozulunca kim gelicek tamir etmeye veya kim fırın da ekmek yapacak? Insan hedeflerinin pesinden gitmeli ama Türkiye de her önüne gelen universte okuyor devlet her yere okul açtı. Bu çok yanlıs.
Sahsen ben simdiki aklim olsa universiteye girmezdim cunku diplomamla alakali bir sey yapmiyorum daha erken is hqyatina atilabilirdim ortam iyiydi sadece univde belki onun icin gide ilirim ama:))0
Hayir. bence universite kazanmak bu kadar kolay olmamali. okuduktan sonra kasiyer olmanin acisini tahmin edebiliyorum. eger atanamayacak, issiz kalacaksa universiteye gidememeliler ve sadece kontejan kadar ogrenci alinmali.
Bence okumalı eğitim olmadan meslek dinmek zor torpilin varsa tanıdıklar aracılığıyla belli iyi bir yere gelirsin omun dışında hem fason alakası mesleksiz işlerde çalışırsın insan okumalı ama bölüm çok önemli şu ürünleri okuyacaksan hiç okuma
hayır her insan okumamalı okuduğu okulun hakkını verecek olan okusun gerçekten okuyacak olan okusun okumak her insanın hakkı dır lakin gerçek beyinli insanlar okusun
Herkes kesinlikle okumamalı, sanayide dükkan açacak bir durumun varsa, meraklıysan git kaportacı ol, baba meslek, keyfi çalış, kendini geliştir, dürüst ol.. bak bakalım ayda kaç bin kazanıyorsun!
Herkesin üniversite okuması gerektiğine inanmıyorum. Belirli bölümler dışında mezun olanlar genelde işsiz kalıyor zaten. Bence insanlar ilgi alanlarına göre bir meslek icraa etse çok daha güzel bir dünyada yaşardık zaten akademik kariyer herkese hitap eden bir şey değil, bizim sanata, zanaate, bahçıvana... birsürü şeye ihtiyacımız var ve böyle önemli meslekler için diplomaya gerek yok
Evet üniversite okumalı çünkü ekonomik bağımsızlığını kazanmak ve bir evliliğe muhtaç olmamak için okumalı ve çalışılmalı Kendi paranı kendin kazandığında daha çok iyi anlıyorsun
Sırf meslek için okumaya çalışıyoruz. Okuyup mezun olanlar da işsiz tabii o da ayrı konu. Kimisi de okumayıp çok iyi noktalara geliyor. Şu hayatta şanslı insan olacaksın.
her kıçımın üniversitesinde kıçımın bölümünü okuyanda bon o kodor okol okodom mosloğomo yopocom doyo gezmemesini bilmeli bence ya. Sanırsın bir bok okumuş.
İşte ülkemizin geldiği şuanki rezil durum, her ile bir üniversite yapacağız sevdasıyla apartman üniversitelerine doldurulmuş ve ellerine birer kağıt parçası iliştirilmiş gençler ve işsizler ordusu...
Herkes üniversite okumalı. Çünkü üniversite insana kültürel bir değer kazandırır. Mesleki olarak katkısı tartışılır belki ama diğer faydaları başka şekilde elde edilmez
Çevremdeki bazı üniversitelileri ve üniversitesizleri gördükçe bu sorunun cevabı tam bir muammaya dönüyo. Acaba bizim ülkemize bizim insanımıza mı has bu durum..
bu ülkede üniversite okuyup işşiz kalınacağınıza küçük yaşta kaporta cnc operatörü vs vs işlerine girilse çoğu üniversite mezunundan daha iyi para kazanır hatta kendi işini kuranlar var uyandırım ticarette kafası çalışanlar köşeyi dönen çoktur:)
neredeyse her ilde bir üniversite var ve hep aynı bölümler mezun sayısı ve ülkenin o mezuna ihtiyaç sayısı uyuşmuyor her sene binlerce işsiz yetişiyor artık güzel bir bölüm değilse okumaya gerek bile yok şuanki aklım olsa direkt iş hayatına atılırdım okumayanlar 20-22 yaşları arasında hayatını kuruyo evleniyo düzenli bir yaşamı oluyo kendine bakıyosun okulu bitiriceksin kpss zorluycaksın falan baya uğraştırıcı güzelce düşünmek gerekiyo bence
Okumalı. ama insanın hayatından çalmamalı okul. eziyet kabus olmamalı. insana katmalı. zorunlu olmamalı ama herkes okumalı. bilginin önü timsahlarla dolu bir nehirden geçmemeli.
Herkesim hakkı var tabiki ama bizim herkese ihtiyacımız var okuyana okumayana her okuyanın iyi bir mesleğe sahip olmadığı gibi her okumayanda kötü bir mesleğe sahip değil ohhooo yine çok uzattım şey gereği yok bizim çöpçüyede ihtiyacımız var doktorada inşaatçıyada ihtiyacımız var mühendisede
Arası olmayan zaten bırakıyor yapamıyor. O yüzden herkes okumak zorunda değil. Baba mesleğini yapmak isteyebilir ne bileyim kendi dükkanları vs varsa yapabilir gibi.
Bu hayatın bir döngüsü var ve o döngüyü ne kadar değiştirmek istesekte olmuyor. Herkes okumak güzel bir meslek sahibi olmak ister güzel bir işi mutlu bir yuvası olsun ister ama olmayınca olmuyor işte. Alın yazısı ve kader diye birşey var her ne Kadar bir çok kişi buna inanmasa da var
Bence hedef olmadan bir insan sınava girmemeli. Önce hayata karşı yönelimlerini ve zevklerinin ne olduğu arayışına girmeli. O hayale sıkıca tutundu mu dağı bile delip geçer insan.
Ben ilkokulda okumaktan soğuduğum zaten, toplama çıkarma bile yapamıyorum kafadan. Bu saatten sonra birisi 1 çalışıyorsa benim 10 çalışmam lazım heralde. Okusam da pek işe yarar bir yere gireceğimi sanmam. Matematiği rezalet olan birisi iyi bir yere giremiyor heralde, eğitim sistemiyle de pek alakam yok. Okula gitmek için gittim hep.