Selam arkadaşlar, günaydın. Üniversite öğrencisiyim ve bir dersim için proje ödevim var. Haftaya teslim edilecek ama herkes tek tek projeyi tüm detaylarıyla anlatacak. Sınıfta toplam 46 kişi var. Ben bir ortam içerisinde konuşmaktan çekiniyorum. Sebebini bilmiyorum ama yapamıyorum. Örneğin, ders işlenirken bile bildiğim konuları söyleyemiyorum.
Ben bu çekingenliğimi nasıl yenebilirim? Eğer yenemezsem susar kalırım ve projemden puan alamam.
Üniversite için yaptığım proje ödevimi anlatmaya çekiniyorum. Bu çekingenliği nasıl yenebilirim?
Merhaba. Öncelikle aynı sorunu biraz bende yaşadım gece huzursuz uyuyacak kadar sorun ederdim. Toplum içinde konuşamama gibi bir huyum var. Fakat bu muhtesem bır şans bunu kaçırma elinde imkan varsa hergun sunum yap. Kimse senin ne anlattıgını hatırlamayacak bıle. 46 kısı var dıyosun hıcbırı mukemmel yapmayacak. ayrıca ınsanların dıkkatı ılk 5 dk dan sonra daglacak kımse dınlemeyek bıle. ne kadar ozguvenlı olursan o kadar rahat anlatırsın. konuya hakım olduguna emınsen hıc cekınme kendınden yapabıldıgının en ıyısını yap. bu rahatlıgı kazandıgında her hafta sunum yapasın gelelcek zaten :)
ben de lise zamanların de çekinirdim ama artık yendim o korkumu ve sana birkaç şey önericem denemen de fayda var, konuya hakimsen ilk olarak yalnız başına anlatmaya başla o konuyu hatta ayna karşısında anlat veya evde birileri varsa onlara anlat ayrıca projeni anlatırken slaytlara da bir göz gezdirirsin diğer bir önerim ise göz teması pek kurma biryere odaklan ve anlat.
Bende sosyal ortamlarda bazen çekinirim ama birşey ifade etme ve sunma konusunda kendimi süper hissediyom çünkü tane tane ve kekelemeden açıklayıcı konuşurum. Bu yüzden mülakatlardan korkmam 😂 eskiden asla gelemezdim böyle şeylere ama yaş ilerledikçe değişiyo fikirler. Herkesin kendini kötü hissettiği ve uzman hissettiği yerler var 😂 bide prova yapman lazım sürekli tekrarla
Konunuza hakim olup iyi hazırlanırsanız sorun olmaz, kısa bir özet çıkarıp bu özet üzerinden anlatın, profilimden yazdığum bencelere bir göz atın, sınıf kalabalıksa onbeş yirmi dakika bir sunum yaparsınız hiç bir sorun olmayacak rahat olun.
annen baban ve üç beş tanıdığını toparla; onların karşısında anlat. üç beş defa böyle antreman yap. böylece kendine güvenin gelir. salona girdiğinde kendini beğenmiş bir moda gir. sınıftakilere şöyle tepeden bak. askerlerine hitap eden bir general gibi düşün. sen onlardan değil; onların senden korkması gerektiğini göster... içindeki vahşi kurdu serbest bırak.
İlk önce anlatacağın ortama çok iyi hakim olman sana avantaj sağlayacaktır. Git, nerede anlatacaksan sınıf boşken, anlat boş sıralara. Gerekiyorsa defalarca provayı tekrarla. Önemli ölçüde azalacak heyecanın. Sonracığıma, geç bir boy aynasının karşına, kendine anlat, beden dilini ayarlayabilirsin böylelikle. Ki bu sana çok kolaylıklar sağlayacak. Hadi kolay gelsin...
Evde kim varsa topla anlat, özellikle gözünün içine iyi baksınlar ki o gerginliği hisset ve alış, teorin iyi olsa da uygulama mühim... Prof. lara sunum yaptım, ses tonun, nefes kontrolün, beden dilin çok önemli ama rahat ve konuya hakim olmalısın...👍
Çok basit aile bireylerini ya da arkadaşlarını karşına alıp önce onlara anlatacaksın. Sonra bir aynaya karşı anlatacaksın nerelerde hata yapiyorsun tespit edeceksin. Aynada kendine ne kadar bakarsan yabancılaşırsın. Bir de kendi sesini sürekli duyarsan bu da yardimci olur. Ben böyle yapiyorum
Şahsen etkili bulduğum bir teknik, sunum yaparken insanların kafasını inek kafası şeklinde hayal etmek. İçinde bulunduğunuz durumla dalga geçbildiğiniz vakit utancınızın kaybolduğu gözlemlenmiş, teknik bu temele dayanıyor.
Önce konuyu öğrenin daha sonra hazırlık yapmak için provalara başlayın. Bunu alışkanlık haline getirin zamanla o çekingenliğiniz gidecektir. Çekingenlik doğuştan falan değil bunu yenebilirsiniz.
Aile ortamında birkaç defa ödevi anlat ya da ne bilim gir bir odaya büyük bir amfideymişde herkes seni dinliyormuş gibi defalarca anlat bunu yenmen lazım
Tiyatro eğitimi gibi düşün çık sahneye oyna. Dünyanın sonu değil. Bende İmam hatipe gitmiştim aile zoruyla hoca dersten bırakmasın diye 2 kere camide hutbe verdim benimki daha zordu. İnşallah Namazları kabul olmuştur. Amen 😜
Cekindigin şeyin üzerine gidip ondan güçlü olduğunu göstermen gerek bunun için damarlarından dolaşan kanın asaleti sana yol göstericek hadi raky yapabilirsin ne demiş üstad önyargılı yenmek atomu parcalamaktan daha zor diye
O an orda hiçkimse yokmuş gibi düşün. Herkesi unut sadece sen ve ayna varsınız öyle düşün 😏🔥👏 yaparsın sen aslanım benim bee
0
0 Yorumla
Gizli Üye
(36-45)
+1 yıl
Bende aynıyım ya iş yerinde bazen insanlara iş eğitimi oluyor heyecandan ölüyorum bir 10 dk sonra alışınca ortama kendime geliyorum ama hep bir korku çekingenlik var bir soru sorarlarsa ya cevap vermezsem korkusu oluyor ne yapacağız biz🤦♀️
En kötü ne olabilir ki? Sana gülüp, böyle projemi olur diyecekler sanki.
0
0 Yorumla
Gizli Üye
(25-29)
+1 yıl
1 günlük idare için xanax, efedrin tarzı ilaç yardımcı olacaktır.. ancak sen yine de özgüvenini geliştirmeye yönelt kendini + kazanırsın, Not=üstteki önermem acil durumlar için...(efedrin toz, su kapsül tarzı halinde de bulunuyor)
Maalesef özgüven doğuştan gelir yoksa zorluk çekiceksin o net yani. Ben çok anlatmışımdır sunum, proje sınıf ortasında herkeste pür dikkat dinledi yani.
yani canim o ortam evet stresli bir ortam ama emeğini dusun o kadar caba harcadin anlatacağın kisilerdede heycan var ama bir sekilde yenmek gerekiyor kendine güven yaparsın icinden soyle dur ben yapabilirim de devamli
Ne kadar iyi olursa olsun kusursuz da olsa dalga geçeceklerdir o nedenle dinleyenlere değil projene odaklan boş sınıfta anlatıyormuş gibi düşün ya da kendini öüretmen gibi düşün her şey algıyla alakalı
0
0 Yorumla
Gizli Üye
(30-35)
+1 yıl
Öncelikle kimse yokmuş gibi düşün sen evde kendine anlatıyormuş gibi yani
0
0 Yorumla
Gizli Üye
(25-29)
+1 yıl
İyice çalışın hiç bir boşluk bırakmadan hem de sonrası kolay bir başladınız mı gerisi gelecektir sürekli kendinize sen yaparsın başarırsın bu ne ki daha iyisini de yaparsın diye telkin erk
En İyi Cevaplar