Soru basit ama kritik. Sizce hangisi?
Diş Hekimliği Fakültesi
Tıp Fakültesi
Yaşını ve cinsiyetini belirt, oyunu kullan:
Lütfen yaşını seç
Tıp okuyorum ama diş hekimliği okuması kolay ve iyi kazanıyolar cidden. Biz köleyiz. Köle. Sadece nitelikliyiz. Pratiklerde azımıza ediyolar teorikte ediyolar. Sırf bu komite kemiklerde yaklaşık 1000 isim öğrendim dişçiler ne öğreniyor? Ağızda ki kemikleri. Bende onları öğreniyorum üstüne diğer bütün kemikleride kasları sinir yağ bağ vs vs. Dişçilik tıpa göre çok daha rahattır.
Dostum birçok konuda yanılıyorsun. Şu an diş hekimliği 1. sınıf okuyorum ve kol gibi anatomi kitapları serili önümüzde. Öğrenmediğimiz kemik yok. bir scapulayı 2 saat anlattı hoca sen düşün gerisini :))
Yani Diş Hekimliği ni seçmeliyim öyle mi?
Valla onu biz de çözemedik. Hocaya bu konu hakkında birçok kez isyan ettik ama siz hekim olacaksınız hepsini bilmek zorundasınız dedi. 5 sene boyunca normal tıp eğitimi artı diş eğitimi alıyoruz. Bu yüzden diş hekimliğinin daha acı verici bir eğitim süreci olduğunu düşünüyorum.
Kardeşim benim de babam doktor ve ben diş hekimliği öğrencisiyim bütün anatomiyi aldım şu anda tıpçı oda arkadaşıma alt üst ekstremiteyi anlatıyorum. Biraz haksızlık etmişsin. Temel tıp bilimlerini diş ve tıp fakültesi alır. 3’e kadar neredeyse bir çok şey aynı kliniklerde ayrılıyoruz. Sizin veya bizim daha detaylı gördüğümüz şeyler oluyor tabi ki o da teferruat :)
Kurul kurul gidiyoruz. Önce genel olarak alt üst gördük. Şimdi özel olarak giriyoruz. Sadece yüzdeyiz şu anda. Devamı var ama. Tüm vücudu görecekmişiz. Ayrıca kadavra falan da görecekmişiz. Belki biraz daha hafif görebiliriz, bu konuda haklı olabilirsin.
@bang__bang Evet kardeşim genelde kafadan başlar sonra tüm vücudu alırsınız. Kadavra da göreceksiniz :)
Zaten doktor oluyoruz kardeşim uzmanlık alanımız ağız ve diş sağlığı. Biz branşı baştan seçmiş oluyoruz. Zaten akademik unvan DDS’tir yani Doctor of Dental Surgery 😊
@AltarınEvladıTarkan Aynen öyle olur bence de. Açıkçası 1. sınıfım ve şu an kafamı yakmış durumda anatomi. 1 kemiğin 100 tane giriş çıkış bölgesi kafamın içinde dolaşıp duruyor çıldırıcam yakında galiba :D
Anladım fazla fark yok o zaman. İyimiş bizim gibi işkence çeken bir bölüm daha olması rahatlatıcı 😂😂 iyi bilmediğim bişeler öğrendim daha cahil cahil konuşmam bu konuda ama size bu kadar ayrıntılı öğretmeleri bana kalırsa saçma oluyor üstten olur tabi ama bizim kadar ayrıntı biraz garip.
Aslında size öğretmeleri de garip kardeşim mesela bir psikiyatristin hiç bir işine yaramaz anatomi, mesela bir göz hekimi, bir acil hekiminin çok iyi şekilde bilmesine gerek yoktur aynı şekilde bir diş hekiminin de öyle onun gibi düşün. Cerrah olacak öğrenciler için gerekli tabi ki :)
Acını paylaşıyoruz kardeşim. Bu arada kararsız arkadaşımıza da siz hekim arkadaşlara da iyi akşamlar diliyorum :)
Biz fossayı genelde dişin palatinal yüzündeki çukurluklar için kullanıyoruz ama kafa iskeletinde de birçok yere fossa denilebiliyor. Latince fazlaca karışık ya da biz biraz sıkıntı çekiyoruz :D
İyi akşamlar. Halen kararsızım :):) Diş Hekimliği cazip gelmeye başladı fakat oraya gittiğimde de (inşallah giderim) Tıp'a gitseydim diye pişman olur muyum bilmiyorum..
Diş hekimliğinde DUS var kardeşim. Bizde de uzman hekimler öyle ayrılıyorlar. :) Bu arada soruyu soran arkadasım hakkında hayırlısı olsun :)
Valla kardeşim sana şöyle söyleyeyim. Sen bu 2 bölümden hangisine gidersen git okurken diğeri cazip gelecek sana. İnsan hep elinde olmayanın kölesi oluyor malesef. Mesela sabundan diş yapmaya çalışırken keşke tıp yazsaydım diye kendine kızabilirsin, aynı şekilde tıp yazdığında da nöbet tutarken bunları yaşayabilirsin. O yüzden birazcık oluruna bırakmak en ideali diye düşünüyorum. Biz senin sorularına cevap verebildiğimiz kadar yardımcı oluruz sana. Sen de gönlündekini yazar önüne bakarsın :))
@AltarınEvladıTarkan Abi ben sizi takip ediyorum bu arada. Daha birinci sınıf toy bir diş hekimi adayıv olarak birkaç şey öğrenebilirim sizden diye düşünüyorum :))
@bang__bang Tabi ki kardeşim :)
@AltarınEvladıTarkan Engelli gözüküyorum. Acaba sitede daha önce kötü bir anı mı yaşadık :D
@bang__bang Allah Allah ben seni hatırlamıyorum. Uzun zamandır da buralarda yoktum. Belki bir yanlışlık olmuştur. :)
Bir daha dene bakalım :)
@AltarınEvladıTarkan Valla ben de hiç hatırlamıyorum seni Abi. bir yanlışlık olmuştur muhtemelen :))
Tamamdır hallettik :)
Ben hep Tıp düşündüm yani hayalimde hep o vardı. Şimdi de var fakat bir de kafamı şu kurcalıyor. Ulan 10 sene kim okuyacak diyorum pratisyen olsan bir şeye yaramazsın. Ama Diş Hekimliğinde de iyi bir mertebe istiyosan gene uzmanlık okuyacaksın 3 sene 4 sene. Gene aynı hesaba geliyo. Ama işte kaderin ne getireceği belli olmuyo. Keşke tek bir seçenek olsaydı. O da Tıp Fakültesi ve Diş Hekimliği de diğer branşlar gibi Tus la alınsaydı. Böyle bir ikileme girmezdim en azından. En iyisi puanım nereye yeterse orayı yazmak ve gerisini Allah a bırakmak. Her şeyin hayırlısı olur inşallah. Peki bir sorum daha olacak. şu an benim ilk mezun senem. Ve emin olun doktorluk mesleğine aşığım. Sizce kazanamazsam ( Allah korusun inşallah kazanırım.) mezuna bir daha kalmayı düşünüyorum. Siz ne dersiniz bu konuda?
İlle de hekim olmak istiyorsan kal kardeşim, bence
@AltarınEvladıTarkan İlle de hekim olmak istiyorum cidden. Çünkü ben başka mesleği yapamayacağımı düşünüyorum ve eğer başka bir bölüm kazansam okusam bile aklım doktorlukta kalır. Sevdiğim işi yani doktorluk yapmak istiyorum
Allah hakkında hayırlısını versin ama 3. senende de olmazsa zorlama demek ki hakkında hayırlısı değilmiş diye düşün yoksa hayat zindan olur ama inşallah bu sene yerleşirsin Allah gönlüne göre versin :)
@AltarınEvladıTarkan Amin inşallah yerleşirim abi. Ama emin ol başka bir bölüme gitsem bile gene de çalışırım doktorluk için :):)
Kardeşim bezen insan bazı şeyden kendi iyiliği için vazgeçmeli hayatta her zaman her istediğimiz olmaz ne yazık ki. İnşallah istediğin yeri kazanırsın ama sen ille de olsun diye bunu takıntı haline getirirsen bu şaban mutsuzluktan başka bir şey getirmez umarım demek istediğimi anladın :)
@AltarınEvladıTarkan Anladım abi. Her şey için çok teşekkür ederim. Ben ne yapıp edip Allah'ın izniyle bu sene kazanacam o bölümü. Yorumların için ve vakit ayırdığın için teşekkür ederim tekrardan. Hakkını helal et
Helal olsun kardeşim Allah gönlüne göre versin 😊
Diş hekimliği okuduğum için oyumu ondan yana kullandım ama tıp da güzeldir yani. Her ikisi de güzel meslekler.
Diş hekimliği kesin net
Sizce neden peki?
Kardeşim 6 yıl tıp okuduktan sonra hiçbir değerin yok 4 yıl uzmanlık yapmadan adam akıllı iş oturtamazsın. Bazıları çıkar der aile hekimliğinde çalışırım diye o işler bana göre yaş. Ama 5 yıl diş hekimliği okuduktan sonra kimse sana uzmanlık yaptınmı demez ha yaparsan daha iyi kademe yükseltirsn kendini geliştirirsn ayrı konu şu an bana kalırsa önün daha açık orda. Pratisyen hekim dedinmi ağız yüz büzüyor millet tıpta
Siz şu an okuyo musunuz?
Cevap
2Cevap
Ben okuyorum çünkü ☺ ama gerçekten güzel bir bolum
Hayaliniz miydi yoksa Tıp tutmayınca mı oraya gittiniz? Ve bir de memnun musunuz? Kimileri göz korkutmak için bazı şeyler yazıyorda..
YKS de mi kazandınız ve kaç puan aldınız?
Peki , çok teşekkür ederim. İyi günler, iyi geceler..
Kesinlikle diş hekimliği kardeşim
Peki neden sizce?
Daha az mezun veriyor. Uzmanlık sınavı henüz 2012 de geldiği için uzman hekim kadroları bomboş. 32 tane dişten birisi mutlaka hasta olacağı için hasta popülasyonu çok geniş. Ayrıca sadece diş de değil damak, ağız içi yumuşak dokular çene eklemi vb bir sürü komplike rahatsızlık var. Klinik açma imkanın da var ve daha kolay diğer branşlara göre. Tedavileri pahalı ve geliri oldukça iyi. İstersen daha da sayabilirim ama parmaklarım yoruldu :)
Çok teşekkür ederim. Galiba siz de okuyorsunuz. Duyduğuma göre okuması zormuş ki Tıp daha zor olmalı. Ben de çok kararsız kaldım. Aklım gidip gidip geliyo. Uzman doktor olmayınca ataması zor diyolar. Öyle mi peki?
Dişi okuması kesinlikle tıptan daha zor. Tıpta temel tıp bilimleri derslerini alırsın kliniğe geçene kadar ve pratik sınavları yoktur yani eldiven giyme el yıkama vesaire. Fakat diş de hem temel tıp bilimleri derslerini alırsın hem anabilim dalı derslerini alırsın üstüne bir de pratiklerin ve pratik sınavların vardır her hafta ödev yaparsın. Dişi okuması maddi açıdan da külfetlidir. Tıp zordur ama diş ölümdür. Fakat mezun olduktan sonra çalışma şartları daha hafiftir. Atama konusuna gelirsek diş hekimliğinde açık çok çok fazla herkes en fazla 3 atama içinde atanıyor. Uzman hekim olursan tekte atanırsın. Atanamayanlar ataması sıkıntı olanlar güvenlik soruşturmasında problem çıkanlar oluyor genelde.
Siz şu an fakültede misiniz yoksa uzmanlık mı okuyorsunuz? Bide maaş durumları nasıl öğrenebilir miyim? Kusura bakmayın gece gece sizi de yoruyorum ama..
Ben fakültedeyim kardeşim benim babam da tıp doktoru. Ben iki mesleğin de detaylarını biliyorum yani. Diş tabibi maaşı devlette pratisyen hekim kadar uzman diş tabibi maaşı da uzman tıp tabibi kadar. Aşağı yukarı branş, döner sermaye, il ve senin kişisel performansına göre farklar oynamalar olur aşağı yukarı. Özelde ise ucu açık sana ve nasibine bağlı tamamen
Abi sana bir şey daha sormak istiyorum. Diş Hekimliğinde fakültede alınan malzemeler için falan 5 sene içinde toplam ne kadar harcama yapılıyo? Ve her sene mi alınıyo bu malzemeler. Nasıl oluyo anlatır mısın?
Kardeşim 1. 2. ve 3. sınıfta alıyorsun. 4 ve 5. Sınıfta stajyer hekimsin kliniğe geçince malzeme alınmıyor. Preklinikte alıyorsun yani ne alıyorsan. Maddiyat konusuna gelince de fakültenizin ve senin tutumuna bağlı tutup da her şeyi frasaco isterlerse çok para harcarsın ama onların da ikinci elini falan bulabilirsin sıkıntı olmuyor. Fakat malzeme de serbest bırakırlarsa istediğiniz markayı kullanabilirsiniz falan diye o zaman istediğini alırsın oldukça da ekonomik olur. Değişken yani net bir şey söyleyemiyorum o yüzden biraz da senin elinde ne kadar harcadığın.
1000-2000 TL yi geçer mi yani toplam olarak. Mesela sen ne kadar harcadın?
1000 - 2000’i çok çok rahat geçer kardeşim
Hımm tamam abi teşekkür ederim:)
Rica ederim kardeşim yolun açık olsun :)
Puanlar ne diyor
Puanlar daha bir şey demiyor. Fakat şöyle de bi' şey var Tıp ve Diş Hekimliği puanları nerdeyse aynı. Diş Hekimliği tutturabilen biri Tıp'ı da tutturur.
Maddi imkan varsa diş
Maddi imkan yok. Ailemin bir gelir kaynağı yok fakat 5 yılda toplasan 1000-1500 TL harcama oluyormuş.
Kendi açımdan bakarsam sürekli nöbetli bir iş istemezdim. Kendi iş yerini açma şansın var mı gibisinden sormuştum maddi imkanı
Benim içi nöbet farketmez çünkü kendi yerimi açma imkanım yok. Bir de kendi yerimi açtığımda hasta geleceği meçhul. O yüzden ben devlette çalışmayı yeğlerim.
Dilediğin gibi olması dileğiyle
Teşekkür ederim. Hayırlı geceler..
Sizede hayırlı geceler
Çok iyi
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
En İyi Cevaplar