ÖSYM Sınavlarında Başarılı Olmanın Sırları: İsmail Kaya Röportajı

İsmail Kaya kimdir, mesleği nedir? İsmail Kaya Eğitim Kurumlarından bahseden misiniz?


1977’de Tokat Reşadiye’de dünyaya geldim. İlköğretim sürecini doğduğum köyde tamamladım. Ortaokul ve Lise öğrenimini ise Ankara’da tamamladım. Aslında yeni bir nesli inşa etme isteğim Hacettepe Üniversitesi Fizik Öğretmenliği bölümüne girişimde başladı. Çocukken yaşadığım zorluklar sebebiyle üniversiteden mezun olmadan önce de birçok sosyal sorumluluk projesinde yer alarak çocukların geleceğine yön verdim. Bu durum hayatımın geri kalan kısmında da pek değişmedi. On beş bine yakın evladımızı hayal ettikleri üniversitelerde hayal ettikleri bölümlere göndermenin gururunu yaşıyorum. Gerçekten içten gelen sevgiyle yapılacak bir meslektir öğretmenlik.

İsmail KAYA - İsmail Kaya Eğitim Kurumları Kurucusu
İsmail KAYA - İsmail Kaya Eğitim Kurumları Kurucusu

11. sınıfta üniversite hazırlık programının uygulandığı ilk ve tek eğitim kurumuyuz. Öğrencilerimizi sadece 12. sınıfta değil 11. sınıfta da YKS programına alarak 2 yıl boyunca sınava hazırlıyor ve onları nitelikli üniversitelerin nitelikli bölümlerine yerleştiriyoruz. Üniversite sınavı, öğrencinin 12 yıllık eğitim-öğretim sürecindeki birçok alandan kazanımlarını ölçen bir sınavdır. Farklı yeteneklerin ölçüldüğü geniş kapsamlı bu sınavlara hazırlık için birçok öğrenci 12. sınıftaki 9 aylık süreyi yeterli görür. Sınava hazırlık sürecini 24 aylık bir zaman dilimine yayarak sınırlı çalışma süresinden kaynaklanan tüm olumsuzlukları ortadan kaldırıyoruz.


Öğrenciler, sınavlarda boş bıraktığı veya yanlış yaptığı soruların üzerine düşünmek yerine çoğu zaman bu yanlışları yok sayma eğilimi gösterir. Bu durum, öğrencinin konuyu ve soru tipini anlamadığını gösterir. Kurumumuz uyguladığı tüm sınavlarda öğrencilerimizin doğrularından çok yanlışlarına odaklanmakta ve bu hataları gidererek başarıya ulaşmasını amaçlamaktadır. Öğrencilerimizden, sınavlarda yanlış yaptıkları veya boş bıraktıkları soruları bir deftere yazarak tekrar çözmelerini istedik. Bu uygulama sonucunda öğrenciler, sınav esnasında farkına varamadıkları eksikleri görerek telafi etmeye başladılar. Çünkü öğrencinin kendi hatasını fark etmesi, hatayı tecrübeye dönüştürür. Tecrübe edilmiş bir hata en iyi öğretmendir.


YKS ve LGS sınavlarına hazırlananlara ne gibi tavsiyeleriniz vardır?

Sınavdaki başarı sınava hazırlık sürecinin doğru planlanması ve zamanın etkin yönetilmesine bağlıdır. Bizler kurumumuzda haftanın dört günü geç saatlere kadar süren Soru Çözüm ve Çalışma kampları düzenleyerek öğrencilerin zamanını dışarıda boşa harcamalarını engellemeyi amaçlıyoruz. Öte yandan öğrencinin bilgi düzeyini göz önünde bulundurarak öğrenciye özel haftalık ve aylık çalışma programları hazırlıyor, öğretmenlerimiz ve rehberlik servisimiz vasıtasıyla bu programları hem okulda hem de dijital ortamda takip ediyoruz. Böylelikle öğrencilerimize sadece sınav hazırlık sürecinde değil hayatları boyunca zamanı planlı yönetebilme kazanımını edindiriyoruz. Kısacası sınav hazırlık öğrencilerine verebileceğim en önemli tavsiye, kendilerini güvenilir bir eğitim kurumuna emanet etmek ve gelecekleri için bizlerle işbirliği içerisine girmeleridir.

Başarının üç temel kuralını söyleyecek olsanız neleri söylersiniz?

  • Gelecek planlaması
  • Hataların tecrübeye dönüştürülmesi
  • Çalışmak, çalışmak, çalışmak…

Üniversiteye hazırlık sürecindeki öğrenciler nasıl bir çalışma planı uygulamalılar?

Sınavlarda Nasıl Başarılı Olurum?
Sınavlarda Nasıl Başarılı Olurum?

Sınavdaki başarı sınava hazırlık sürecinin doğru planlanması ve zamanın etkin yönetilmesine bağlıdır. Bizler kurumumuzda haftanın dört günü geç saatlere kadar süren Soru Çözüm ve Çalışma kampları düzenleyerek öğrencilerin zamanını dışarıda boşa harcamalarını engellemeyi amaçlıyoruz. Öte yandan öğrencinin bilgi düzeyini göz önünde bulundurarak öğrenciye özel haftalık ve aylık çalışma programları hazırlıyor, öğretmenlerimiz ve rehberlik servisimiz vasıtasıyla bu programları hem okulda hem de dijital ortamda takip ediyoruz. Böylelikle öğrencilerimize sadece sınav hazırlık sürecinde değil hayatları boyunca zamanı planlı yönetebilme kazanımını edindiriyoruz.


Sınav kaygıları ile ilgili sunduğunuz çözümler nelerdir?

Sınav kaygısının ortaya çıkmasındaki temel etken öğrencinin bilgisine ve kendisine güvenmemesinden kaynaklıdır. Öncelikle bu bilgi eksikliğini ve güven problemini aşmada en güvendiğimiz aracımız verdiğimiz eğitimin kalitesidir. Öğrenci bilgi açısından geliştikçe kendine olan güveni artıyor ve kaygısı azalıyor. Bunun yanı sıra aile baskısı, sosyal çevre gibi nedenler de kaygıya yol açabiliyor. Bu doğrultuda uzman psikolojik danışmanlarımız eşliğinde aileler için seminerler düzenliyor, öğrencilerimiz içinse terapilere varıncaya kadar destek veriyoruz.

Başarısız olan kişilerin 3 ortak özelliği nedir?

Çalışmaz, hatalarından ders çıkarmaz, geleceğini planlamaz.

ÖSYM Sınavlarında Başarılı Olmanın Sırları: İsmail Kaya Röportajı
6 Cevap