Aşırı basit ve tane anlatımlarla, okuyan arkadaşları yormadan ALES nedir? Kimleri ilgilendirir? İçeriği nelerden oluşur? Kendi ifadelerimle sakin sakin konuşacağız. Yazıyı okurken çayınızı, kahvenizi yanınıza alın, stres sıkıntı yapmayın :)
ALES (Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı)

Zeynep derslerine çalışmış, çabalamış; üniversiteden mezun olmuştur. Günlerce sabahlamıştır masaların başında o vize senin bu final benim derken... Ama artık bu çilesi son bulmuş ve lisans eğitimini başarı ile tamamlamıştır. Ardından eğitim hayatını noktalamak yerine bölümü ile ilgili derinlik kazanmaya devam etmek istemektedir. Yani yüksek lisans yapacaktır.
İşte tam bu isteği içinde birikmişken, bir ses yankılanır: "Hoop! Nereye hemşerim?"

Bu ses ALES'ten gelmiştir. ALES, tezli yüksek lisans yapmak isteyenlerin ya da akademik anlamda ilerlemek isteyenleri girmesi gereken bir sınavdır. Zeynep bu bilgiyi elde ettikten sonra araştırmaya devam ediyor ve şu bilgilere ulaşıyor.
Sınavın içeriğine bakıldığında 50 Türkçe ve 50 Matematik (Geometri) sorusu olduğunu görüyor. Bu sınavlardan yapacağı sonuç ise üç kola ayrılıyor. Sözel, sayısal ve eşit ağırlık puan türleri olarak. Yüksek lisans yapmak istediği alan hangisi ile ilişkili ise en çok o puan türünden soru çözmesi gerekiyor.

Yılda yaklaşık 3 defa yapılan bu sınavda Türkçe dersi için "DİL BİLGİSİ" çıkmamaktadır. Paragraf, cümlede anlam, kelimede anlam ve sözel mantık Türkçenin konu dağılımını oluşturur genel anlamı ile. Kişi bol soru çözerek çalışır ve sözel mantığı oturtursa istediği sonucu alacaktır. Matematik ise temel matematikten oluşur ve 10 tanesi basit herkesin yapabileceği sorulardan, 25 tanesi orta düzey sorulardan ve 15 tanesi de ciddi anlamda zor sorulardan oluşmaktadır.
Zeynep, bu bilgileri öğrendikten sonra sınavdan aldığı puanın ne kadar geçerli olduğunu da öğrenmek ister. Bu konuda ise sınavdan alınan puanın geçerliliğinin 5 yıl olduğunu öğrenir. Sınav takvimi ÖSYM resmi sitesinde bulunacağı gibi başvurular ise "ais.osym.gov.tr" adresinden yapılıyordur.
Peki ya bizim Zeynep sınava girmiş midir?

Zeynep geçmiş yıllarda sorulan soruları çözmesi gerektiğini de zihnine kazıdıktan sonra sınava girer. İstediği puanı alarak yaşantısına aynı mutsuzlukla devam eder. Ardından zengin ve eli yüzü düzgün bir koca bularak evlenmeye karar verir. Üç tane çocukları olur ve mutlu mesut yaşarlar. ALES puanı da boşa gider. Ancak ALES'in ne olduğunu öğrenmiştir artık.

Hikayeyi bir kenara bırakırsak kısaca ALES dediğimiz olay şudur:
Kısaca ALES 50 Matematik/(Geometri) 50 Türkçe sorusundan oluşan, 150 dakika süre verilen, akademik anlamda devam etmek isteyenlerin girmesi gereken, alınan puanın 5 yıl geçerli olduğu, ÖSYM tarafından yılda yaklaşık 3 defa yapılan sınavdır. Geçmiş yıllardaki sorular çözülürse, çok büyük çalışmalar yapmadan istenen puan elde edilebilir.
Teşekkürler :)
Kızlar & Erkekler Ne Diyor
2523Her bölüm dil şartı istemiyor ancak dil şartı isteyenler de var tabi..
Torpil kısmı da bir bakıma mümkün...
Gerçekten isteyip istememek de çok kötü bir şey... Her açıdan kötü bir durum... Zeynep, evlen :D
En guzeli evlenmek gibi😅
Korona'dan dolayı 2020 yılında 2 defa yapıldı. Belki bazı değişiklikler olursa 4 defa da olabilir. Yani sayı genel anlamı ile 3 abi.
Sınavın genel hatları ile bunaltmadan uzatmadan bilgisini verdim. Ancak size hitap etmemiş olabilir, olur öyle şeyler :)
Yaklaşık olmaz
İfadeyi yanlış kurmuşum diyelim o halde, bundan sonra dikkat ederim, yazımı okudunuz ve katkınız için teşekkürler. Ancak durumu açıkladım. Yaklaşık değil normalde 3 defa anormal durumlarda ise sayısı değişir diyelim o halde. :) İyi akşamlar.
Yani dene ama içinden çok gelmiyorsa gerek var mı bilemedim :)
Ya şöyle şimdi yabancı dilim çok iyi bir seviyede değil birinci çekincem bu ikincisi dersler ve eğitimler nasıl olacak çünkü ben çalışıyorum ki çalışmam lazım uzaktan eğitimi düşündüm yine de pek emin olamıyorum
Aslında yüksek lisans için iki gün falan oluyor okul genelde. O iki gün bir ayar çekebilirsen işine falan hallolabilir gibi. Dil şartı istemeyen bölümlerde var tabi sizin bölümünüze göre de değişebilir :)
Bazı okullar dediğin gibi 2 gün istiyormuş bazıları 4 gün neden böyle bir ayrım var bilmiyorum. Ben çalışma ekonomisi ve endüstri ilişkileri mezunuyum. Dil istemeyen yerler var mı hiç bilmiyorum. O kadar ayrıntılı bir araştırma yapmadım
Hayallerinizden ve hedeflerinizden asla baz geçmeyin. 😎👍🏻
Üniversite ile evlenmeyi düşünüyorsan ALES gerekiyor.
Yahut mutlu bir aşk evliliği için de ALES gerekiyor.
Altınlar, lüks eşyalar, ev, sıpalar artık burayı sen doldur ales baş harfleri ile evliliği özetleyeyim dedim de bu oldu benden :D
O alis olabilir evet bizimkisi ales. s. s
Halley derken anlamadım :)
Korkma :(