Son zamanlarda ülkemizde beyin göçüne ek olarak bu sorun'da ortaya çıktı. Son zamanlarda yaşanan olaylar, ekonomik zorluklar, pahalı hayat şartları vs. bunda etkili oldu. Peki nelerdir gençlerimizi ülkeden ayrılmaya iten olay?

Ekonomik kaygı

Özellikle ülkemizdeki alım gücü, geçim sıkıntıları, yüksek faturalar vs. hepinizin bilgisi dahilindedir. Bu gibi durumlar gençlerin az maaş ile çok zor geçinmeleri anlamına geliyor.
Kariyer kaygısı

Yeni mezun olan üniversite öğrencilerinin en büyük sorunu ise iş bulamamak. 4 yıl boyunca mühendislikte bilek çürütmüş, bir şekilde bir yerlere gelmiş bir adam iş bulamıyor. Sebebi de şu; O kadar çok üniversite var ki, her yerden mezun fışkırıyor ve talep de azalıyor. İş yerleri daha seçici olmaya başlıyor. Ayrıca başka bir saçmalık da, " Alanında en az 3 yıl tecrübeli.. " gibi bir cümle var işe alım şartları arasında. Bu adam nerede tecrübe yapacak? Hadi işe girdi, peki ya maaş? Onlar da hak getire...
Ülkenin geleceğinin kötü bir yere gidiyor olması

Ülkemiz ekonomik ve sosyal olarak kötü bir yere gidiyor. Tabi buna etki eden dış faktörler de var ancak en büyük sebep içimizde yaşananlar. Bundan 5-6 sene önce ülkesinde çalışmak isteyenler, artık gitmek istiyor. İnsanlar umut ışığı arıyor ama bulamıyor. Bu da normal olarak beyin göçünü arttırıyor ve gençlerin ülkede yaşama isteğini azaltıyor.
Göçmen sorunu

Belki de Türkiye için en büyük sorundur göçmen sorunu. Ülkeye doluşan milyonlarca suriyeli,afgan, pakistan vb. uyruklu göçmenler ülkedeki iş gücünü iyice ucuzlatıyor. Bu normal olarak da işverenlerin işine geliyor. Gençler ise bunun yüzünden iş bulmakta veya ortalama bir maaşa iş bulmakta çok zorlanıyor.
Çoğu şirkette liyakat kavramının olmaması

Sınavlarda üstün başarı gösteren adayların mülakatlarda elenmesi, yüz yüze yapılan mülakatlarda torpil ile birlikte hızlıca işe alımlar... Ben bunları gözümle gördüm arkadaşlar. Adamın A1 seviyesinde ingilizcesi yok ama adamı ingilizcenin en az B2 seviyesi olduğu bir kuruma aldılar. Neden? Dayısı var, amcası var vs. Sizce gençler böyle bir ortamda doğru düzgün ve hakkıyla işe girebilir mi? Sanmıyorum.
Daha iyi bir yaşam istemeleri

Avrupa vb. gelişmiş ülkelerde yaşayan insanları görüyoruz. Emekli yaşlı insanlar emekli maaşları ile istediği yere tatile gidebiliyor, gençler 1-2 ay içinde ikinci el ortalama bir araba alabiliyor, istediği elektronik ürünü istediği zaman alabiliyor ve gelecek kaygısı çekmiyorlar. Neden? Çünkü oralarda insana verilen değer üst düzeyde. Hanginiz aldığınız maaş ile 2-3 ayda ortalama bir araba alabiliyor? Hanginiz çok güzel bir laptop'u, çok pardon!.. Ortalama bir laptop'u peşin para ile alabiliyor?
Bunun gibi sebepler yüzünden gençlerimiz ülke dışına gitmeye çalışıyor. Temizlikçi ve garson bile olmaya razılar mühendislik vs. okumalarına rağmen. Umarız bir gün bu göç tersine döner de Gençlerimizi yurt dışına kaptırmayız.
Teşekkürler...
Aşk İlişkileri
Kadın Emeği
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
YKS2026
Diğer