Az önce sitede böyle bir soru gördüm, kendimce aklıma gelen yerleri yazayım da belki bir faydam dokunur dedim. Taze çıktı, çıtır çıtır. İyi okumalar.

(Fotoğrafı internetten aldım, aşağıdaki mekanlarla alakası yok ne yazık ki)
Ben kütüphaneden bıktım, bana bunlarla gelme diyenler için mekanlar;
1. Eminönü/ Coffetopia
Belki biraz reklama girecek ama kahve sevenler mutlaka mutlaka gitmeli. Deneyip de beğenmediğim kahveleri henüz olmadı. Alt kat çalışmaya pek müsait değil ama üst katta cam kenarında bulunan uzun tahta masa çalışmak için gelmeyenlerde bile çalışma hissi uyandırıyor, hemen çalışmalıyım dedirtiyor. Genelde sessiz sakin ve pek bilinmeyen bir mekan. Güzel bir tercih.
Frappesi gerçekten başarılı, gerçek frappe! Yaz aylarında cold brewu mutlaka denenmeli (baştan uyarayım serttir), demleme filtre kahveleri de mü-kem-mel!
Şiddetle tavsiye edilir.
2. Taksim/ Salt Beyoğlu Bahçe
İstaklal Caddesi üzerinde bulunan Salt Beyoğlu'nun bahçesi tam bir kış bahçesi gibi dizayn edilmiş. Yakın zamanda gitmedim o yüzden yağışlı havalarda açık mı emin olamıyorum ama diğer zamanlarda açık ve çok tatlı bir mekan; sen ders çalışmayı çiçek böcek sanmışsın.
Yan tarafında Robinson Crusoe kitapevi var, alt katta ise Gastronomika Mutfağı.
Gastronomika'nın da masaları ders çalışma isteği uyandıran cinsten masalar. Burada çay-kahve servisi, tatlılar, börekler yok ama alıp gidene bir şey demiyorlar.
3. Kadıköy/ İkinci Yeni Cafe
Bu kadar şirin, sevimli bir cafe daha görmedim ben. Masa isteyene masa, puf isteyene puf. Duvarlarda şiirler, raflarda şiir kitapları. Adını çok sevdiğim İkinci Yenicilerden alan cafe, övgüleri gerçekten hak ediyor. Çayları, kahveleri fena değil ama ortam on numara. Sessiz sakin, çalan müzikler hafif; en zor finallerime burada çalışmıştım. Anadolu Yakası'nı tercih edenler için güzel bir tercih olabilir.
4. Karaköy/ Mahalo
Avrupa Yakası'na geri dönecek olursak eğer, Karaköy'de yeni açılan bu cafenin hem kendisi hem de çalışanları çok çok tatlış! Sürekli gülümsüyorlar, ilgileniyorlar. Pek sevdim ben. Kahveleri, tatlıları diğer yerlere göre biraz pahalı ama hak ediyor. Filtre kahve istediğiniz zaman (11 TL) hemen oracıkta demliyorlar, taze taze içiyorsunuz. Paketlenmiş taze biscottileri (12 TL paketi) de çok çok lezzetli. Bir bardak kahve yanına bir paket biscotti veya muffin ile uzun bir süre çalışabilirsiniz. Ortam sessiz sakin ve huzu verici; ders çalışmaya çok uygun. Acıkanlar için de civarda yemek yenecek bir sürü yer var.
5. Karaköy Cafeleri
Karaköy demişken, Karabatak, Dem, Unter, Mum's ve daha niceleri, ufak tefek az bilinen ama öğle saatlerinde yoğun olan şirin mi şirin cafeler; tek gidildiği zaman saatlerce çalışılabilir ama yukarıda saydıklarımın verdiği hazzı vermez zira ufaktırlar.
Yok arkadaş ben kütüphaneciyim, cafeler falan bana gelmez diyenlere mekanlar;
1. Taksim/ Atatürk Kitaplığı
Erken gidip yer kapmak gerek, aşırı dolu olabiliyor. Tüm liseliler burada ama masalar rahat ve güzel. Tam bir kütüphane ortamı var işte burada!
2. Yıldız/ Ircıca
Bir kere gittim sadece ama gidilebilir işte, fena değiiiil.
3. Taksim/ İstanbul Arşatırmaları Enstitüsü
Hem araştırmacılara hem de ders çalışmak isteyenlere hitap eden bir kütüphane. Favori mekanlarımdan biridir. Bütün ödevlerimi burada yazdım. (Lütfen gitmeyiniz de bize yer kalsın)
Bizans, Osmanlı ve İstanbul Araştırmaları bölümleri var. Kitapların çoğu raflarda, gidip kendiniz alıyorsunuz; işiniz bitince masada bırakıyorsunuz, depoda olanları da görevlilerden istiyorsunuz onlar size veriyor. Sessiz sakin bir ortam, çok rahat. Eskiden bir şeyler içmek, atıştırmak serbestti ama eserlerden birinin üzerine kahve döküldüğünden beri yasaklamışlar. Son gittiğimde öğrendim ben de, yıkıcı haber! Bunun dışında hiçbir falsosu olmayan, efsane çalışma mekanı.
4. Taksim/ Alman Arkeoloji
Baya sessiz bir yer, katı kuralları var ve belli zamanlarda açık. Bütün bunlara rağmen çalışmak için çok iyi bir yer olabiliyor.
5. Üsküdar/ İSAM
Hiç gitmedim, gidenler pek seviyorlar. Anadolu Yakası'nı tercih edenler için bir seçenek olabilir. Arşivi oldukça geniş ama çalışma ortamını bilemiyorum.
6. Beyazıt/ Devlet Kütüphanesi
Çalışma salonları ile araştırma salonları ayrı bu kütüphanenin. Sessiz sakin bir ortamı var, rahat çalışmak için güzel bir yer ama ben pek tercih etmiyorum. Tarihi konular çalışanlar için güzel bir arşivi var.
7. Üniversite Kütüphaneleri
Açık olanlar var dışarıdan gelen araştırmacılara. Bakmak lazım ama genelde çok dolu oluyorlar, yer bulmak imkansız oluyor. Yine de siz bilirsiniz.
İstanbul'da ne yazık ki evet burası gerçekten mükemmel bir kütüphane diyebileceğimiz bir kütüphanemiz yok. Hepsi aşırı katı kuralları olan, insanları kitaptan araştırmadan soğutan garip yerler. Yurtdışında pek çok kütüphaneye gittim, çıkasım gelmedi. Tatili bırakıp kütüphanede ders çalıştım, kitap okudum; İstanbul'da İAE ve İTÜ merkez dışında kütüphaneye gidesim gelmiyor.
Aksine kaçarak uzaklaşasım geliyor! Üzücü bir durum...
Ders çalışılabilecek, local ve sakin cafeler giderek artıyor. Biraz araştırma yapıldığı zaman çok şirin ve sessiz cafelere rastlanabiliyor.
Benim akılma ilk gelenler bunlar; daha bilmediğim, unuttuğum veya aklıma gelmeyen niceleri vardır. Umarım faydalı olmuştur, sıkılmamışsınızdır.
Bir sonraki bence'de görüşmek üzere efenim.
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Kadın Emeği
Özel Günler & Hijyen
Cinsel Yaşam
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer
En İyi Cevaplar