Bırakın Üniversite Sistemi Değişsin, Sakın Hayalleriniz Değişmesin!

Üniversite sisteminin değişmesiyle üniversite hayalleri kuran binlerce kişiyi bir telaş sardı: Ya konuları yetiştiremezsem! Bu tür kaygılar olması bir anlamda iyi ancak bu tür kaygılar mümkünse kısa süreli olsun. Ben istediğim bölümü kazanırken tam anlamıyla çalışmaya Şubat ayında başlamıştım. Buna rağmen konu yetiştirme kaygım olmamıştı.

İlk işimiz; telaşlanmamak, yeni bir sınav sistemi geldiyse herkes için geldi: Rahat olun, stres yapmayın.

Öncelikle hedeflerinizi belirlemek adına "Yeni sınav sisteminde sorgulanan konulardan kaç tane soru geliyor? Hangi dersten hangi konular var?" gibi soruların cevaplarını araştırın.

Hangi dersten hangi konular soruluyor, hangi dersten kaç tane soru var? Ben, bu soruların cevaplarını çok iyi özümlemiştim. Not aldığım derslerin ilgili bölümüne hangi konudan kaç soru var, diye ilk sayfaya yazmıştım. Bu ağırlıklı soru gelen konulara daha da dikkat etmenize neden olacaktır.

Kendimin hangi konuda eksik olduğumu biliyordum. Ben de eksik olduğum konular üzerinde yoğunlaştım.

Bırakın Üniversite Sistemi Değişsin, Sakın Hayalleriniz Değişmesin!

Bir kişinin potansiyelini, yapılabilirliğini sadece kendisi bilir. Bu yüzden işe başlamadan önce kendinizi tanıyın. Siz nasıl çalışarak etkili öğrenmeyi sağlıyorsunuz bunu bir kere tespit edin. Kimisi yazarak, kimisi okuyarak kimisi de hem okuyarak hem yazarak kalıcı öğrenmeye ulaşabilir. Mesela ben hangi padişahtan sonra hangisi gelmiş sorusunu cevaplamak için Osmanlı tarihini önce kafamda adeta yaşamış, sonra da hem yazarak hem de okuyarak kalıcı öğrenmeye ulaşmıştım.

Ezber derslerindeki konuları, gece yatmadan önce bir defa mutlaka okuyordum. Az rüyalarıma girmedi II. Mehmedler, Fuzuliler...

Bırakın Üniversite Sistemi Değişsin, Sakın Hayalleriniz Değişmesin!

Gece çok geç yatmayın en geç saat 1'i görün duvarda! Güzel bir uyku almanız demek ertesi güne yorgun olmadan kalkıp, yeni güne iyi başlamak demek. Gece geç yatmadığınızı varsayıyorum ve önerimi sunuyorum: Gece yatmadan önce mutlaka ezberlemeniz gereken bir konuyu 1-2 kere okuyun, ama konuları uzun seçmeyin etkili olmaz.

Üniversite sınavına çalışırken benzer tarzda olan dersleri arka arkaya çalışıyordum. Siz de bir deneyin bence!

Bırakın Üniversite Sistemi Değişsin, Sakın Hayalleriniz Değişmesin!

Sınava çalışırken dersler arası benzerlik durumuna göre çalışıyordum bunu hep faydasını gördüm. Örneğin ilk 35 dk Geometri çalıştıktan sonra 10 dakika aradan sonra Matematik çalışmaya devam etmek beyninizi daha az yorar.

Son olarak, girdiğim dönemdeki sınavdan ben korkmuyordum! İnsan bildiği bir şeyden neden korksun ki?

Bana öğrenci ağzı yaparak ama biz sınavı bilmiyoruz diye savunma mekanizmasıyla gelmeyin. :) Siz de biliyorsunuz diğer sınavların devamı niteliğinde olduğunu unutmayın.

Bu yollardan geçmiş biri olarak bazı önerilerime kulak verin!

1. Sınavı gözünüzde büyüterek kendinizde kaygı oluşturmayın.

2. Çevrenizle hedeflerinizle ilgili bilgi vererek, insanların sizin üzerinizde baskı oluşturmasına izin vermeyin.

Unutmayın! Eğer Genç Osman ocağı kaldıracağını yakın çevresine söylemeseydi, hayatından olmayacaktı!

3. Sınavla ilgili olumsuz düşüncelere kapılmayın.

4. Ders çalışırken mutlaka bir günü kendinize tahsis edin, makine sistemiyle ders çalışmayın.

5. İyi düşünün, iyi olsun.

Başarılar... :)

Bırakın Üniversite Sistemi Değişsin, Sakın Hayalleriniz Değişmesin!
Cevapla